Ухвала
від 12.08.2014 по справі 918/178/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А


УХВАЛА

"12" серпня 2014 р. Справа № 918/178/13-г

Господарський суд Рівненської області у складі судді Заголдна Я.В. при секретарі судового засідання В"юненко І.І., за участю представника ініціюючого кредитора Гуменюк І.П., представника сектору з питань банкрутства Сидоренко - Бобровнік Л.М., від представника прокуратури - Грицак Ю.М., та ліквідатора - Сокотуна В.А, розглянувши матеріали справи про банкрутство Державного Рівненського комерційно-виробничого підприємства "Залізничник" вул. Н. Хасевича, 4, м. Рівне, 33000

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 08.02.2013р. прийнято до розгляду заяву Державного територіально-галузевого об'єднання "Львівська залізниця" про порушення справи про банкрутство Державного Рівненського комерційно-виробничого підприємства "Залізничник".

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 05.03.2013 року за заявою Державного територіально-галузевого об'єднання "Львівська залізниця" порушено справу № 918/178/13-г про банкрутство Державного Рівненського комерційно-виробничого підприємства "Залізничник", введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Сокотуна В.А.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 15.05.2013 року затверджено реєстр вимог кредиторів Державного Рівненського комерційно-виробничого підприємства "Залізничник", зобов'язано розпорядника майна боржника скликати та провести перші збори кредиторів згідно із ст.16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та подати суду рішення зборів кредиторів, письмове клопотання і рішення комітету кредиторів щодо санації чи ліквідації боржника, чи укладання мирової угоди кредиторів і боржника.

Постановою господарського суду Рівненської області від 02.07.2013р. визнано банкрутом Державне Рівненське комерційно-виробниче підприємство "Залізничник", відкрито ліквідаційну процедуру Державного Рівненського комерційно-виробничого підприємства "Залізничник" строком на 12 місяців та призначено ліквідатором у даній справі арбітражного керуючого Сокотуна В.А.

Ліквідатором банкрута 02.07.2014р. подано суду клопотання у даній справі про надання дозволу на реалізацію майна, що належить банкруту. Дане клопотання призначено судом до розгляду в судове засідання.

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників провадження прийшов до висновку про задоволення клопотання ліквідатора виходячи з наступного.

У відповідності до п. 2 ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості.

Як вбачається з матеріалів справи, наказом Фонду державного майна України від 20.11.2009р. №1819 (т.2 а.с.95) включено до переліку об'єктів державної власності групи А, що знаходяться на балансі ДРКВП "Залізничник", а саме :

- будівлю кафе, загальною площею 317,5 кв.м., за адресою Рівненська область, Сарненський район, м. Сарни, вул. 17 Вересня, буд. 12.;

- нежитлову будівлю, будівлю ларька (павільйону громадського харчування), загальною площею 20,7 кв.м., що знаходиться Рівненська область, Здолбунівський район, м. Здолбунів, вул. Базарна буд.1а ;

- нежитлову будівлю приміщення крамниці № 20 та приміщення № 43 , загальною площею 197,5 кв.м., що знаходиться за адресою Рівненська область, Дубровицький район, м. Дубровиця, вул. Залізнична, буд. 30;

- будівлю свиновідгодівельного комплексу, загальною площею 993,6 кв.м., що знаходиться за адресою Рівненська область, Рівненський район, с. В. Олексин, вул. Весняна ( вул. 1 Травня) буд. 88;

- нежитлову будівлю, будівлю гаража, загальною площею 238,9 кв.м., що знаходиться Рівненська область, Здолбунівський район, м. Здолбунів, вул. Чубинського (вул. Леваневського) буд.1;

- вбудоване приміщення магазину, загальною площею 263,1 кв.м., що знаходиться за адресою Рівненська область, Сарненський район, м. Сарни, вул. 17 Вересня, буд. 40, що підлягають приватизації шляхом продажу за конкурсом.

Наказом Регіонального відділення ФДМУ по Рівненській області від 02.12.2009р. №169 прийнято рішення з приватизації зазначених об'єктів.

Відповідно до пункту 3 статті 7 Закону України "Про приватизацію державного майна" державні органи приватизації у межах своєї компетенції здійснюють повноваження власника державного майна у процесі приватизації. Крім того, згідно пункту 4 статті 12 цього Закону, з моменту прийняття рішення про приватизацію майна державного підприємства орган, що здійснює управління майном цього підприємства, передає у встановленому порядку функції з управління цим майном державним органам приватизації.

Наказом Фонду державного майна України від 07.10.2013р. №2666 вищевказані об'єкти виключено з переліку об'єктів державної власності групи А, що знаходяться на балансі ДРКВП "Залізничник", що підлягають приватизації шляхом продажу за конкурсом (т.2 а.с.94).

Згідно статті 9 Закону України "Про Фонд державного майна України" Фонд у межах своїх повноважень, на основі та на виконання Конституції та законів України, актів Президента України і Кабінету Міністрів України видає накази, що підписує Голова Фонду державного майна України.

Накази Фонду державного майна України, видані у межах його повноважень, є обов'язковими для виконання центральними органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами.

Отже, суд дійшов до висновку, що у зв'язку із прийняттям наказу Фонду державного майна України від 07.10.2013р. №2666, регіональне відділення ФДМУ по Рівненській області втратило повноваження власника державного майна на об'єкти, які включені до ліквідаційної маси ДРКВП "Залізничник", проте право власності зареєстровано за даною установою.

Так, згідно положень господарського законодавства суб'єкти господарювання реалізують свою господарську компетенцію на основі права власності, права господарського відання, права оперативного управління (ст.55 ГК України).

Із поданих суду документів ліквідатором вбачається належність банкруту на праві господарського відання об'єктів нерухомого майна, а саме:

- нежитлову будівлю приміщення крамниці № 20 та приміщення № 43 , загальною площею 197,5 кв.м., що знаходиться за адресою Рівненська область, Дубровицький район, м. Дубровиця, вул. Залізнична, буд. 30

Право господарського відання за банкрутом на вказаний об'єкт підтверджується відповідним свідоцтвом про право власності та витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно.

Як вбачається із п. 4.2 Статуту банкрута майно підприємства є державною власністю і закріплюється за ним на праві повного господарського відання.

Згідно статті 136 Господарського кодексу України, право господарського відання є речовим правом суб'єкта підприємництва, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом), з обмеженням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна за згодою власника у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

Власник майна, закріпленого на праві господарського відання за суб'єктом підприємництва, здійснює контроль за використанням та збереженням належного йому майна безпосередньо або через уповноважений ним орган, не втручаючись в оперативно-господарську діяльність підприємства.

Згідно із ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до ліквідаційної маси банкрута включаються усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, що належать юридичній особі - банкруту, які передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

Присутні в судовому засіданні представники кредиторів та учасники провадження у справі не заперечили проти задоволення клопотання ліквідатора.

Крім того, 15.07.2014р. на адресу суду надійшло клопотання ліквідатора про продовження строку ліквідаційної процедури боржника та строк повноважень ліквідатора на 6 місяців.

В судовому засіданні 12.08.2014р. ліквідатор підтримав клопотання в повному обсязі, просить суд продовжити строк ліквідаційної процедури боржника та строк повноважень ліквідатора на 6 місяців.

Представники кредиторів в судовому засіданні проти задоволення клопотання ліквідатора не заперечили.

Господарський суд, заслухавши ліквідатора, представників учасників провадження у справі, розглянувши та дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

Відповідно до ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців. Банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом. Під ліквідацією розуміється припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Відповідно до ч. 3 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор (ліквідаційна комісія) виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно ч. 6 ст. 45 цього Закону, у разі якщо на момент закінчення строку ліквідації залишилися непроданими активи боржника і негайний продаж матиме наслідком істотну втрату їх вартості, ліквідатор передає такі активи в управління визначеній господарським судом юридичній особі, яка зобов'язана вжити заходів щодо продовження погашення заборгованості кредиторів боржника за рахунок отриманих активів. Ліквідатор у разі потреби передавання активів боржника, які залишаються непроданими на час закінчення процедури ліквідації, в управління іншій юридичній особі погоджує кандидатуру такої особи з комітетом кредиторів та звертається до господарського суду з відповідним клопотанням.

Відповідно до ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - копія розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів цінних паперів - копія звіту про наслідки погашення цінних паперів, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Постановою господарського суду Рівненської області від 02.07.2013р. визнано банкрутом Державне Рівненське комерційно-виробниче підприємство "Залізничник", відкрито ліквідаційну процедуру Державного Рівненського комерційно-виробничого підприємства "Залізничник" строком на 12 місяців та призначено ліквідатором у даній справі арбітражного керуючого Сокотуна В.А.

Як вбачається з матеріалів справи, ліквідатором на виконання постанови суду та вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" проведено роботу з ліквідаційної процедури банкрута, а саме: вжито заходи по виявленню майнових активів банкрута; проведено інвентаризацію майна та сформовано ліквідаційну масу; визначено організатора аукціону.

Рішенням комітету кредиторів боржника, що оформлене протоколом від 02.07.2014р. вирішено, зокрема, зобов'язати ліквідатора звернутися до суду з клопотанням про продовження строку ліквідаційної процедури боржника та строку повноважень ліквідатора.

Відповідно до ст. 26 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про: обрання голови комітету; скликання зборів кредиторів; звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом; звернення до господарського суду з вимогою про визнання правочинів (договорів) боржника недійсними на будь-якій стадії процедури банкрутства; звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора), припинення повноважень арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення іншого арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора); підготовку та укладення мирової угоди; схвалення плану санації боржника, змін та доповнень до нього у випадках, передбачених цим Законом; визначення складу майна в разі продажу частини майна у процедурі санації боржника або ліквідації банкрута; внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скорочення строку процедур розпорядження майном боржника чи санації боржника; інші питання, передбачені цим Законом.

За вищенаведеного, враховуючи необхідність вчинення додаткових заходів передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" для належного завершення ліквідаційної процедури банкрута, суд вважає, за необхідне продовжити строк ліквідаційної процедури боржника та строк повноважень ліквідатора до 03.01.2015р.

При цьому, суд зазначає, що виходячи з системного аналізу положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", зокрема ст.ст. 37, 45, 46, якими визначено поняття ліквідації, підстав та порядку її завершення, відповідно до яких, ліквідація банкрута це припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення вимог кредиторів шляхом продажу його майна, і яка закінчується не спливом строку ліквідаційної процедури, а завершенням продажу майна банкрута, завершенням розрахунків з кредиторами, затвердженням звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу та внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про припинення юридичної особи-банкрута.

На підставі викладеного, керуючись статтями 39-42, 46 , 49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд -

УХВАЛИВ:

1.Клопотання ліквідатора про надання згоди на реалізацію майна Державного Рівненського комерційно-виробничого підприємства "Залізничник" задовольнити.

2.Надати згоду на реалізацію майна Державного Рівненського комерційно-виробничого підприємства "Залізничник" вул. Н. Хасевича, 4, м. Рівне, 33000, ІК 01101418, а саме :

- нежитлову будівлю приміщення крамниці № 20 та приміщення № 43 , загальною площею 197,5 кв.м., що знаходиться за адресою Рівненська область, Дубровицький район, м. Дубровиця, вул. Залізнична, буд. 30.

3.Продовжити строк ліквідаційної процедури Державного Рівненського комерційно-виробничого підприємства "Залізничник" та строк повноважень ліквідатора Сокотуна В.А. до 03.01.2015р.

4.Ліквідатору по завершенні строку ліквідаційної процедури подати суду звіт про проведену роботу та ліквідаційний баланс банкрута у відповідності до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", в тому числі письмово надавати суду та кредиторам звіт про хід ліквідаційної процедури з відповідним документальним підтвердженням (один раз на місяць).

Ухвалу направити всім учасникам провадження у справі, РВ ФДМУ по Рівненській області.

Суддя Заголдна Я.В.

Дата ухвалення рішення12.08.2014
Оприлюднено27.08.2015
Номер документу48887606
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/178/13-г

Ухвала від 22.08.2016

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 01.08.2016

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 12.08.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 30.05.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 27.05.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 15.04.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 08.04.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 25.03.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 23.09.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 18.06.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні