Постанова
від 22.09.2009 по справі 23/228-б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

23/228-б

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 22 вересня 2009 р.                                                                                    № 23/228-б  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Хандуріна М.І., –головуючого,

Короткевича О.Є.,

Панової І.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу

Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва

на постановугосподарського суду м. Києвавід  07.07.2009

у справі господарського суду№ 23/228-бм. Києва

за заявоюПриватного підприємства "Солдіген"

провизнання його банкрутом,

ліквідаторарбітражний керуючий Голуб Є.М.,

за участю представників сторін:

ПП "Солдіген" –Чаплян С.Є., Поліщук В.В. (дов. 27.07.2009)

встановив:

          Ухвалою господарського суду м. Києва від 15.09.2008 порушено провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "Солдіген" в порядку ст. 51 Закону України  "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном, заборонено посадовим особам боржника вчиняти дії щодо відчуження майна, реорганізації чи ліквідації юридичної особи.

          Постановою господарського суду м. Києва від 07.07.2009 (суддя Чеберяк П.П.) визнано банкрутом Приватне підприємство "Солдіген", відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Голуб Є.М., якого зобов'язано опублікувати в офіційному друкованому органі оголошення про визнання боржника банкрутом, надати суду ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора до 07.07.2010.

          До Вищого господарського суду України з касаційною скаргою звернулася Державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва, яка просить скасувати постанову суду від 07.07.2009 та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції. В обгрунтування посилається на порушення норм матеріального та процесуального права, а саме: ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 36,43,85 ГПК України та п. 8.2 Інструкції про порядок обліку платників податків, затвердженої наказом ДПА України від 19.02.1998.

Колегія суддів Вищого господарського суду України, заслухавши суддю-доповідача, переглянувши у касаційному порядку постанову суду першої інстанції, на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіривши застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку про часткове задоволення касаційної скарги виходячи з наступного.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”  (далі Закон) якщо вартості майна боржника –юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

За ч. 4 ст. 105 ЦК України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

Ч. 1 ст. 110 ЦК України встановлено, що юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом (частина 3 статті 110 ЦК України).

Ч. 1 ст. 111 ЦК України передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

За змістом ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, вбачається, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу. Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого статтею 105 ЦК України. (З такими висновками погодився Верховний Суд України в постанові №08/172 від 10.06.2008 у справі №15/682-б)

Відповідно до частини 2 статті 34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

З матеріалів даної справи вбачається, що 11.09.2008 голова ліквідаційної комісії ПП "Солдіген" звернувся до суду із заявою про порушення справи про банкрутство. До заяви додані протокол засідання засновників підприємства від 04.03.2008 про ліквідацію підприємства (а.с. 25), протокол засідання ліквідаційної комісії № 1 від 05.03.2008, протокол № 2 від 13.03.2008 про звернення до суду із заявою про порушення справи про банкрутство (а.с. 26,27), проміжний ліквідаційний баланс, складений станом на 11.08.2008 (а.с. 35), аудиторський висновок за результатами перевірки ліквідаційного балансу (а.с.36-41),  копію бюлетеня державної реєстрації № 96 (6) від 24.04.2008, в якому міститься повідомлення про припинення юридичної особи  (а.с. 44-45), довідку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 29.09.2008, відповідно до якого 18.03.2008 внесено рішення засновників щодо припинення юридичної особи (а.с. 50-41).

Постановою господарського суду м. Києва від 29.09.2008 Приватне підприємство "Солдіген" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Голуб Є.М., якого зобов'язано опублікувати в офіційному друкованому органі відповідне оголошення.

На виконання постанови суду оголошення про визнання Приватного підприємства "Солдіген" банкрутом опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр" від 16.10.2008 № 193 (а.с. 56-57).

28.10.2008 ДПІ у Голосіївському районі м. Києва звернулася до суду із заявою про визнання її конкурсним кредитором банкрута з грошовими вимогами у розмірі 150,89 грн. (а.с. 58-66).

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 11.02.2009  апеляційну скаргу ДПІ у Голосіївському районі м. Києва задоволено. Постанову господарського суду м. Києва від 29.09.2008 скасовано, справу передано до суду першої інстанції на стадію розпорядження майном.

Постанова мотивована тим, що у заяві голови ліквідаційної комісії про порушення справи про банкрутство відсутні посилання на факт повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства у встановленому законом порядку.

Постановою господарського суду м. Києва від 07.07.2009 Приватне підприємство "Солдіген" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Голуб Є.М., якого зобов'язано опублікувати о офіційному друкованому органі відповідне оголошення.

Постанова мотивована тим, що з матеріалів справи вбачається, що боржник припинив свою діяльність. На виконання ухвали суду заявником надано докази повідомлення державного реєстратора у відповідності до ч. 4 ст. 105 ЦК України про припинення юридичної особи, докази відправлення до ДПІ заяви за формою 8-ОПП та додатків до неї (а.с. 159-160).

Відтак, судом першої інстанції дотримано вказівок апеляційного господарського суду про перевірку факту повідомлення органу ДПІ про припинення юридичної особи.

Доводи скаржника про неможливість встановлення податкового зобов'язання в результаті неможливості проведення документальної перевірки колегією суддів залишаються поза увагою,  як такі, що спростовуються заявою ДПІ про визнання її кредитором банкрута.

Що стосується доводів ДПІ про неможливість перевірки банкрута, колегія суддів зазначає, що відкриття ліквідаційної процедури не може бути перешкодою податковому органу  у здійсненні ним позапланової перевірки боржника. Однак, ДПІ, будучи обізнаною про припинення  юридичної особи, порушення справи про банкрутство, не зверталася до ліквідатора боржника з  проведенням позапланової перевірки його господарської діяльності.

З огляду на викладене, колегія суддів Вищого господарського суду України, діючи в межах повноважень суду касаційної інстанції згідно приписів ст.ст.111-5, 111-7 ГПК України, погоджується з висновками суду першої інстанції та не вбачає підстав для скасування постанови господарського суду м. Києва від 07.07.2009 року в даній справі.

Керуючись статтями 1117, 1119, 11111 ГПК України, Вищий господарський суд України –

П О С Т А Н О В И В :

       Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м.Києва залишити без задоволення.

         Постанову господарського суду м. Києва від 07.07.2009 у справі № 23/228-б залишити без змін.

Головуючий                                                                           М.І. Хандурін

Судді                                                                              О.Є. Короткевич

                                                                                          І.Ю. Панова

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення22.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4889896
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —23/228-б

Ухвала від 01.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Постанова від 22.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 07.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хоменко М.Г.

Постанова від 12.06.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидова А.М.

Ухвала від 08.08.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидова А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні