Ухвала
від 03.10.2013 по справі 639/8453/13-к
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 639/8453/13-к

Провадження №1-кс/639/791/2013

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 жовтня 2013 року м. Харків

Слідчий суддя Жовтневого райсуду м. Харкова Кісь Д.П., за участю: секретаря - Нестеровської Л.В., слідчого - Дем'яненко І.В., представника володільця інформації - ОСОБА_1, розглянувши клопотання старшого слідчого СЧ СВ Управління МВС України на Південній залізниці капітана міліції ОСОБА_2 про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

в с т а н о в и в:

До Жовтневого районного суду м. Харкова надійшло клопотання старшого слідчого СЧ СВ Управління МВС України на Південній залізниці капітан міліції ОСОБА_2, яке погоджено з прокурором відділу 07/2/3 прокуратури Харківської області ОСОБА_3, про надання тимчасового доступу до речей та документів.

Як вбачається з наданих матеріалів, зокрема витягу з кримінального провадження, 29.07.2013 року у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №42013220000000221 було зареєстроване кримінальне провадження за ч. 1 ст. 366 КК України.

Саме ж клопотання обґрунтоване тим, що 02.08.2013 до УМВС України на Південній залізниці з прокуратури Харківської області надійшли матеріали перевірки з приводу додержання вимог законодавства посадовими особами суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та Харківської митниці Міндоходів при здійсненні митного оформлення експорту овочів та фруктів на територію Російської Федерації.

Встановлено, що підприємствами ТОВ «Анабасис» код ЄРДПОУ 38279180 та ТОВ «Альдебар» код ЄРДПОУ 38494836, у період з вересня 2012 по липень 2013 року оформлено у режимі експорту на територію РФ 4 388 тон плодово -овочевої продукції різних найменувань.

З метою перевірки законності здійснення вказаної діяльності зазначеними суб'єктами господарювання, за місцем їх реєстрації направлені запити до податкової служби з питань реєстрації, подачі звітів та сплати податків (у т.ч. земельного), до райдержадміністрації щодо наявності у власності земельних ділянок та обсягів зібраних врожаїв, до торгово промислових палат з питань отримання копій СТ-1 та документів, які стали підставою для їх видачі.

За результатами опрацювання отриманих відповідей встановлено, що відповідно до інформації Основ'янської ДПІ м. Харкова ТОВ «Анабасис» взято на облік 06.08.2012, зареєстроване платником ПДВ 19.02.2013, основним видом діяльності є оптова торгівля фруктами й овочами. Згідно з інформацією АС «Податковий блок» підприємством станом на 25.06.2013 надано податкові декларації з ПДВ у яких обсяги постачання та придбання відсутні, взаємовідносин підприємства з іншими платниками ПДВ не виявлено.

ТОВ «Альдебар» взято на облік 17.01.2013, не є платником ПДВ, основним видом діяльності є оптова торгівля фруктами й овочами.

Також встановлено, що відповідно до документів, наданих посадовими особами вищезазначених підприємств до Харківської ТПП з метою отримання сертифікатів про проходження товарів (Форма СТ-1), виробниками продукції, яка експортувалася заявлені ПП «Опторглиман» (Донецька обл..) та ТОВ «Українська торгово-агропромислова компанія» (Київ). При цьому надані видаткові накладні та сировинні довідки у яких зазначено, що ПП «Опторглиман» та ТОВ «Українська торгово-агропромислова компанія» є виробниками овочів та фруктів, мають відповідну техніку, земельні ділянки та складські приміщення для зберігання продукції.

Разом з тим встановлено, що за інформацією податкових органів вказані підприємства не є платниками ПДВ, у штаті ПП «Оптторглиман» працює 1 особа, ТОВ «Українська торгово-агропромислова компанія» -2 особи, види діяльності - оптова та роздрібна торгівля, об'єкти оподаткування з земельного податку відсутні.

Вказане може свідчить про недостовірність даних щодо виробництва зазначеними суб'єктами господарювання сільськогосподарської продукції, наданих до Харківської ТПП, які у подальшому стали підставою отримання сертифікатів про проходження товару, який, у свою чергу, був використаний при проведенні оформлення зазначених партій товарів у митному відношенні.

Таким чином, на думку слідчого, встановлено, що в діях посадових осіб підприємства ТОВ «Анабасис», ТОВ «Альдебар», ПП «Опторглиман» то ТОВ «Українська торгово - агропромислова компанія» вбачаються ознаки складу кримінального правопорушення, передбачені ст.. 366 КК України.

Посилаючись на те, що для досягнення повноти та всебічності розслідування даного кримінального правопорушення, необхідно встановити походження продукції, яка переміщувалась через кордон України , що можливо встановити вивченням документації, яка надавалась ТОВ «Анабасис», ТОВ «Альдебар» відповідно до вимог статті 335 Митного кодексу України, слідчий просить надати тимчасовий доступ з можливістю вилучення у Харківської митниці Міндоходів таких документів: документи на транспортний засіб, зокрема ті, що містять відомості по його державну реєстрацію (національну належність); транспортні (перевізні) документи (міжнародні товаротранспортні накладні); визначений актами Всесвітнього поштового союзу документ, що супроводжує міжнародні поштові відправлення (за їх наявністю); комерційні документи (за наявністю) на товари, що перевозяться, які містять відомості, зокрема, найменування та адресу перевізника, найменування країни відправлення та країн призначення товарів, найменування та адреси відправника (або продавця) та отримувача товарів; відомості по кількість вантажних місць та вид упаковки; найтування товарів, вага брутто товарів (у кілограмах) або об'єм товарів (у метрах кубічних). Крім того, разом з митною декларацією рахунок або іншій документ, який визначає вартість товару, та, у випадках встановлених Митним кодексом України, декларацію митної вартості, в якій декларантом або уповноваженою ним особою зазначаються відомості про: документи, що підтверджують повноваження особи, яка подає митну декларацію; зовнішньоекономічний договір (контракт) або інші документи, що підтверджують право володіння, користування та/або розпорядження товарами; транспортні (перевізні) документи; комерційні документи, наявні у особи, яка подає декларацію; документи, що підтверджують дотримання заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності; документи, що підтверджують дотримання обмежень, які виконують у зв'язку зі застосуванням захисних, антидемпінгових та компенсаційних заходів (за наявністю таких обмежень); у випадках передбачених митним кодексам України, - документи, що підтверджують країни проходження товару; документи, що підтверджують сплату та/або забезпечення сплати митних платежів; документи, що підтверджують право на пільги із сплати митних платежів, на застосування повного чи часткового звільнення від сплати митних платежів відповідно до обраного митного режиму (якщо таки є); документи, що підтверджують зміну термінів сплати митних платежів (якщо таки є); а також документи (якщо таки є) які відповідно до ст. 53 Митного кодексу України підтверджують заявлену митну вартість товарів та обраний метод її визначення, протягом 2012- 2013 років ТОВ «Анабасис» та ТОВ «Альдебар».

В судовому засіданні слідчий просив клопотання задовольнити, посилаючись на зазначене вище.

Представник Харківської митниці Міндоходів в судовому засіданні проти вимог клопотання не заперечував та зазначила, що у разі наявності відповідних документів, вони будуть надані слідчому .

Заслухавши пояснення слідчого, представника Харківської митниці Міндоходів и, дослідивши додані до клопотання матеріали, перевіривши доводи клопотання, приходжу до такого.

Слідчим доведено, що існує підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться у клопотанні слідчого - тимчасовий доступ до речей та документів.

З наданих суду матеріалів вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи, доступ до яких просить надати слідчий, можуть знаходитися у володінні Харківської митниці Міндоходів.

З огляду на викладене, вищезазначенні обставини свідчать про наявність, передбачених ст. 132, ч. ч. 5, 6 ст. 163 КПК України, підстав для задоволення клопотання слідчого.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 132, 160, 162, 163 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в :

Клопотання старшого слідчого СЧ СВ Управління МВС України на Південній залізниці капітана міліції ОСОБА_2 про надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю їх вилучення - задовольнити.

Надати старшому слідчому СЧ СВ Управління МВС України на Південній залізниці капітану міліції ОСОБА_2 та працівникам ВДСБЕЗ Управління МВС України на Південній Залізниці ОСОБА_4, ОСОБА_5 тимчасовий доступ до документів (з можливістю їх вилучення), які знаходяться у володінні Харківської митниці Міндоходів за адресою: 61003, м. Харків, вул. Короленка, 16-Б, а саме: документи на транспортний засіб, зокрема ті, що містять відомості по його державну реєстрацію (національну належність); транспортні (перевізні) документи (міжнародні товаротранспортні накладні); визначений актами Всесвітнього поштового союзу документ, що супроводжує міжнародні поштові відправлення (за їх наявністю); комерційні документи (за наявністю) на товари, що перевозяться, які містять відомості, зокрема, найменування та адресу перевізника, найменування країни відправлення та країн призначення товарів, найменування та адреси відправника (або продавця) та отримувача товарів; відомості по кількість вантажних місць та вид упаковки; найтування товарів, вага брутто товарів (у кілограмах) або об'єм товарів (у метрах кубічних). Крім того, разом з митною декларацією рахунок або іншій документ, який визначає вартість товару, та, у випадках встановлених Митним кодексом України, декларацію митної вартості, в якій декларантом або уповноваженою ним особою зазначаються відомості про: документи, що підтверджують повноваження особи, яка подає митну декларацію; зовнішньоекономічний договір (контракт) або інші документи, що підтверджують право володіння, користування та/або розпорядження товарами; транспортні (перевізні) документи; комерційні документи, наявні у особи, яка подає декларацію; документи, що підтверджують дотримання заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності; документи, що підтверджують дотримання обмежень, які виконують у зв'язку зі застосуванням захисних, антидемпінгових та компенсаційних заходів (за наявністю таких обмежень); у випадках передбачених митним кодексам України, - документи, що підтверджують країни проходження товару; документи, що підтверджують сплату та/або забезпечення сплати митних платежів; документи, що підтверджують право на пільги із сплати митних платежів, на застосування повного чи часткового звільнення від сплати митних платежів відповідно до обраного митного режиму (якщо таки є); документи, що підтверджують зміну термінів сплати митних платежів (якщо таки є); а також документи (якщо таки є) які відповідно до ст. 53 Митного кодексу України підтверджують заявлену митну вартість товарів та обраний метод її визначення, протягом 2012- 2013 років ТОВ «Анабасис» та ТОВ «Альдебар».

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

Попередити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Один примірник ухвали та його копію надати старшому слідчому СЧ СВ Управління МВС України на Південній залізниці капітану міліції ОСОБА_2, зобов'язавши її вручити копію ухвали представнику Харківської митниці Міндоходів.

Ухвала остаточна, оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя (підпис) Д.П. Кісь

Згідно з оригіналом:

Слідчий суддя Д.П. Кісь

Дата ухвалення рішення03.10.2013
Оприлюднено28.08.2015
Номер документу48904973
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —639/8453/13-к

Ухвала від 03.10.2013

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Кісь Д. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні