Ухвала
від 16.09.2009 по справі 44/396-б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

44/396-б

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ

           УХВАЛА          

        

16 вересня 2009 р.                                                                                   № 44/396-б  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого:Удовиченка О.С.,

суддів:Катеринчук Л.Й.,  Міщенка П.К.

розглянувши  матеріали касаційної скаргиДПА у м. Києві

на постановугосподарського суду м. Києва від 27.07.2009 року

у справі№ 44/396-б

за заявоюСПД Порохняка Ярослава Орестовича

доТОВ "Далі Буде Продакшн"

проарбітражний керуючийбанкрутствоНестеренко С.С.

В С Т А Н О В И В :

Постановою господарського суду м. Києва від 27.07.2009 ТОВ "Далі Буде Продакшн" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Нестеренка С.С., зобов'язано ліквідатора опублікувати оголошення про визнання боржника банкрутом, зобов'язано ліквідатора провести ліквідаційну процедуру.

Не погоджуючись із винесеною постановою, ДПА у м. Києві подала касаційну скаргу, в якій просить постанову господарського суду м. Києва від 27.07.2009 скасувати, провадження у цій справі припинити. Обґрунтовуючи своє право на подання касаційної скарги в порядку статті 107 ГПК України, ДПА у м. Києві посилалась на те, що завданням органів податкової служби є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, повнотою і своєчасністю сплати податків і зборів, а тому визнання господарським судом банкрутом підприємства порушує обов'язки ДПА у м. Києві, як органу податкової служби.

З матеріалів касаційної скарги не вбачається, що боржник має податкову заборгованість перед податковими органами.

 Відповідно до ст. 107 ГПК України право подати касаційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, що набрало законної сили, мають зокрема особи, яких не було залучено до участі у справі, якщо суд прийняв рішення, що стосується їх прав і обов'язків.

За приписами вказаної норми касаційну скаргу мають право подати не лише сторони у справі, а і особи, яких не було залучено до участі у справі, якщо суд прийняв рішення, що стосується їх прав і обов'язків.

Судове рішення, оскаржуване не залученою особою, повинно безпосередньо стосуватися прав та обов'язків цієї особи, тобто судом має бути розглянуто й вирішено спір про право у правовідносинах, учасником яких на момент розгляду справи та прийняття рішення господарським судом першої інстанції є скаржник, або міститься судження про права та обов'язки цієї особи у відповідних правовідносинах. Рішення є таким, що прийняте про права та обов'язки особи, яка не була залучена до участі у справі, якщо в мотивувальній частині рішення містяться висновки суду про права та обов'язки цієї особи, або у резолютивній частині рішення суд прямо вказав про права та обов'язки таких осіб. В такому випадку рішення порушує не лише матеріальні права осіб, не залучених до участі у справі, а й їх процесуальні права, що витікають із сформульованого в пункті 1 статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод положення про право кожного на справедливий судовий розгляд при визначенні його цивільних прав і обов'язків. Будь-який інший правовий зв'язок між скаржником і сторонами спору не може братися до уваги.

Крім того, в силу приписів статті 111-7 Господарського процесуального кодексу України суд касаційної інстанції не наділений повноваженнями стосовно дослідження та оцінки правомірності доводів особи, яка не приймала участі в розгляді справи щодо наявності у неї матеріального права, яке підлягає захисту, оскільки така оцінка пов'язана з необхідністю встановлення та перевірки фактичних обставин, які не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду, але якими скаржник обґрунтовує підставність власних вимог.

При зверненні з касаційною скаргою заявником касаційної скарги, який не є учасником провадження у справі про банкрутство, не доведено суду, що оскаржуваний судовий акт порушує права  ДПА у м. Києві.

         За таких обставин,  колегія вважає, що касаційна скарга підлягає поверненню.

           На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 86, 107 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -

У Х В А Л И В :

          Відмовити ДПА у м. Києві у прийнятті касаційної скарги на постанову господарського суду м. Києва від 27.07.2009 року у справі №44/396-б.

Головуючий                                                              О.С. Удовиченко

          Судді                                                                         Л.Й. Катеринчук

                                                                                              П.К. Міщенко

Дата ухвалення рішення16.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4891325
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —44/396-б

Ухвала від 16.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Ухвала від 17.02.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні