Ухвала
від 14.03.2013 по справі 5009/5068/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 26/420/12-23/14/13

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

69001, м. Запоріжжя, вул. С. Тюленіна,21/Шаумяна,4

Інформаційний центр тел. (061) 224-08-88

УХВАЛА

14.03.13 Справа № 5009/5068/12

Господарський суд Запорізької області у складі судді Шевченко Т.М.,

представники сторін : не з'явились;

від заявника (ДПІ у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська): не з'явились;

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ДПІ у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби про перегляд за нововиявленими обставинами постанови господарського суду Запорізької області від 05.02.2013 р. про визнання боржника (ТОВ «Санті») банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури у справі №5009/5068/12, порушеної за заявою

кредитора – Товариства з обмеженою відповідальністю «Альянс-Профі» (49027 м. Дніпропетровськ, вул. Мукачівська, буд.198 А, ідентифікаційний код – 37899940, адреса для листування – а/с 1784)

до боржника – Товариства з обмеженою відповідальністю «Санті» (69000, м. Запоріжжя, вул. Гудименка, будинок 15, ідентифікаційний код 31177850)

про визнання банкрутом,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 05.03.2013 р. прийнято до розгляду заяву ДПІ у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби про перегляд за нововиявленими обставинами постанови господарського суду Запорізької області від 05.02.2013 р. про визнання боржника – Товариства з обмеженою відповідальністю «Санті» – банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, судове засідання призначено на 14.03.2013 р.

Розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.

14.03.2012 р. в судовому засіданні винесено ухвалу за результатами розгляду заяви про перегляд судового акту у справі № 5009/5068/12 за нововиявленими обставинами.

Розглянувши матеріали справи, заяви про перегляд постанови господарського суду Запорізької області від 05.02.2013 р. у справі № 5009/5068/12 за нововиявленими обставинами, суд встановив наступне:

29 грудня 2012 р. до господарського суду Запорізької області надійшла заява ТОВ «Альянс-Профі» (м. Дніпропетровськ) про визнання ТОВ «Санті» банкрутом на підставі ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 02.01.2013р.(суддя Юлдашев О.О.) було порушено провадження у справі № 5009/5068/12 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Санті» за ознаками ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі за текстом – Закон про банкрутство), введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, призначено судове засідання, тощо (а.с.1).

Постановою господарського суду Запорізької області від 05.02.2013 р. визнано банкрутом ТОВ «Санті», відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено ініціюючого кредитора, зобов'язано ліквідатора, відповідно до приписів ч. 5 ст. 52 Закону про банкрутство, повідомити про визнання відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, зобов'язано ДПА у Дніпропетровській області у місячний строк здійснити перевірку підприємства – банкрута, та результати перевірки надати суду, тощо (а.с. 39-40). Постанова набрала чинності (а.с.45).

В заяві про перегляд за нововиявленими обставинами наведеної вище постанови господарського суду заявник вказує, що судом неповно з'ясовані обставини справи, що мають значення для прийняття законного рішення, та які не були відомі суду при прийнятті постанови; зокрема, суду не було відомо, а тому і не враховано при винесенні постанови про визнання боржника банкрутом того факту, що підприємство-боржник звітувало в жовтні 2012 році перед податковим органом та в декларації з податку на прибуток за півріччя задекларувало доходи, що враховуються при визначенні об'єкту оподаткування, у розмірі, більше ніж 11 млн. грн. ( 11 014 629 грн.).

Також 22.10.2012р., зазначає заявник, ТОВ «Санті» на адресу ДПІ надано податкову декларацію, у якій зазначені операції на митній території України в обсязі 5 999 220,00 грн. (без урахування ПДВ), та ПДВ у розмірі 1 199 884,00 грн.; 09 листопада 2012 року надано податкову декларацію з ПДВ та уточнюючій розрахунок з ПДВ із показниками, що свідчать про ведення господарської діяльності.

Наведені обставини, вказує ДПІ, свідчать про те, що за невеликий проміжок часу до порушення провадження у справі про банкрутство боржника та визнання його банкрутом як відсутнього, підприємство-банкрут самостійно декларувало у податкових деклараціях великі суми господарських операцій, що спростовує факт його неплатоспроможності та не ведення ним господарської діяльності на момент порушення провадження у справі і визнання ТОВ «Санті» банкрутом за ознаками ст. 52 Закону про банкрутство.

Просить скасувати постанову про визнання боржника (ТОВ «Санті») банкрутом та провадження у справи припинити.

Крім того, ДПІ відзначає, що в Єдиному державному реєстрі не має запису про відсутність юридичної особи (боржника) за її місцезнаходженням.

З матеріалів справи також вбачається, що ДПІ у Красногвардейському районі м. Дніпропетровська у встановлені законом порядку та строк звернулась до ліквідатора банкрута із заявою про визнання грошових вимог, отже, заявник є стороною у справі.

В судове засідання представники сторін не з'явилися, про дату, час та місце розгляду заяви повідомлені належним чином. Нез'явлення представників сторін в судове засідання не перешкоджає розгляду справи пор суті.

Представник ініціюючого кредитора (ліквідатора у справі) подав письмове клопотання – пояснення, в якому просить розглянути справу за його відсутністю, вважає заяву про перегляд постанови господарського суду за нововиявленими обставинами безпідставною та такою, що не підлягає задоволенню (долучено до справи).

Суд вважає за необхідне зазначити, що оскільки провадження у справі про банкрутство ТОВ «Санті» порушено та боржника визнано банкрутом на підставі норм Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції від 04.11.2012 р., то при розгляді заяви ДПІ про перегляд постанови суд від 05.02.2013 р. за нововиявленими обставинами судом застосовуються положення Закону про банкрутство в тій же редакції.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши зміст заяви про перегляд постанови господарського суду за нововиявленими обставинами в контексті норм чинного законодавства, що регулюють підстави та порядок перегляду судових актів за нововиявленими обставинами, суд знаходить вказану заяву такою, що підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Згідно зі ст. 113 ГПК України судове рішення господарського суду може бути переглянуто за нововиявленими обставинами виключно за заявою сторони, прокурора, третіх осіб.

З матеріалів справи вбачається, що заявник – ДПІ у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська – є кредитором, тобто стороною у справі, отже, вправі звернутися до суду із заявою про перегляд рішення (постанови) за нововиявленими обставинами, а суд, відповідно, переглянути судовий акт за нововиявленими обставинами за заявою сторони (кредитора), а.с. 43.

Згідно зі ст.112 ГПК України, господарський суд може переглянути прийняте ним судове рішення (постанову), яке набрало законної сили, за нововиявленими обставинами, що мають істотне значення для справи і не могли бути відомі заявникові.

За змістом Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 17 «Про деякі питання практики перегляду рішень, ухвал, постанов за нововиявленими обставинами» до нововиявлених обставин відносяться матеріально-правові факти, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші факти, які мають значення для правильного вирішення спору або розгляду справи про банкрутство.

Нововиявлені обставини за своєю юридичною суттю є фактичними даними, що в установленому порядку спростовують факти, які було покладено в основу судового рішення. Ці обставини мають бути належним чином засвідчені, тобто підтверджені належними і допустимими доказами.

Як свідчать матеріали справи, господарський суд, приймаючи рішення про визнання боржника (ТОВ «Санті») банкрутом на підставі ст. 52 Закону про банкрутство та відкриваючі ліквідаційну процедуру, виходив з наявності у ТОВ «Альянс-Профі» безспірних кредиторських вимог до боржника у розмірі 341 472,00 грн., що підтверджується протестом про неоплату векселя, виконавчим написом нотаріуса № 4726 від 07.12.2012 р. та постановою Хортицького ВДВС Запорізького МУЮ від 10.12.2012 р. про відкриття виконавчого провадження. Також, господарський суд в постанові про визнання боржника банкрутом послався на акт державного виконавця, у якому зазначено, що перевірити майновий стан боржника не є можливим у зв'язку із його відсутністю за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гудименко,15. З огляду на вищенаведене, суд дійшов висновку про те, що ТОВ «Санті» підприємницьку чи іншу діяльність не веде, що стало підставою для визнання його банкрутом згідно з приписами ст. 52 Закону про банкрутство (а.с.39-40).

Разом з тим, додані до заяви державною податковою інспекцією документи підтверджують факт здійснення боржником підприємницької діяльності з великим обсягом господарських операцій, а саме:

- ТОВ «Санті» 31жовтня 2012 р. звітувало перед податковим органом та в декларації з податку на прибуток за півріччя задекларувало доходи, що враховуються при визначенні об'єкту оподаткування, у розмірі 11 014 629,00 грн.;

- 22 жовтня 2012 р. ТОВ «Санті» на адресу ДПІ надано податкову декларацію, в якій зазначені операції на митній території України в обсязі 5 999 220,00 грн. (без урахування ПДВ), та ПДВ у розмірі 1 199 884,00грн.;

- 09 листопада 2012 року боржником надано податкову декларацію з ПДВ та уточнюючій розрахунок з ПДВ із показниками, що свідчать про ведення господарської діяльності.

Отже, наведені обставини підтверджують той факт, що підприємство – боржник перед зверненням ініціюючого кредитора до суду із заявою про визнання ТОВ «Санті» банкрутом було платоспроможним, вело підприємницьку діяльність, здійснюючи господарські операції на великі суми.

Слід зазначити, що у з'ясуванні наявності підстав для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами має значення факт встановлення відповідних обставин після вирішення спору або розгляду справи про банкрутство. Господарський суд вправі змінити або скасувати судове рішення за нововиявленими обставинами лише за умови, що ці обставини впливають на юридичну оцінку обставин, здійснену судом у судовому рішенні, що переглядається.

Встановлені обставини щодо ведення боржником – ТОВ «Санті» – підприємницької діяльності, після визнання боржника банкрутом постановою суду від 05.02.2013 р., дають підстави для перегляду цієї постанови за нововиявленими обставинами.

Слід зазначити, що вказані вище обставини існували до прийняття оспорюваного судового акту про визнання боржника банкрутом.

Суд, переглядаючи постанову про визнання ТОВ «Санті» банкрутом за нововиявленими обставинами, враховує, що встановлений факт ведення боржником господарської діяльності впливає на юридичну оцінку обставин, що була здійснена судом у постанові, що переглядається. а саме, спростовує факт відсутності підприємницької діяльності боржника та свідчить про відсутність підстав для визнання ТОВ «Санті» банкрутом за приписами ст. 52 Закону про банкрутство.

На підставі викладеного, постанова суду від 05.02.2013 р. про визнання боржника (ТОВ «Санті») банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури підлягає скасуванню, а провадження у справі – припиненню, відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Керуючись ст. 41, п. 11 ч. 1 ст. 80, ст.ст. 86, 112-114 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 5, 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», суд

УХВАЛИВ:

Заяву Державної податкової інспекції у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби про перегляд за нововиявленими обставинами постанови господарського суду Запорізької області від 05.02.2013 року у справі № 5009/5068/12 про визнання ТОВ «Санті» банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури задовольнити.

Постанову господарського суду Запорізької області від 05.02.2013 р. у справі № 5009/5068/12 про визнання ТОВ «Санті» банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури скасувати.

Провадження у справі № 5009/5068/12 припинити.

Завірені примірники ухвали надіслати: кредитору (ліквідатору); банкруту; ДПІ у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська; Хортицькому ВДВС Запорізького МУЮ; державному реєстратору виконавчого комітету Запорізької міської ради; Головному управлінню статистики у Запорізькій області.

Суддя                                                            Т.М. Шевченко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення14.03.2013
Оприлюднено31.08.2015
Номер документу48947154
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/5068/12

Ухвала від 14.03.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Постанова від 05.02.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 02.01.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні