Ухвала
від 04.06.2013 по справі 17/78
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"04" червня 2013 р. Справа № 17/78

Суддя Трускавецький В.П. розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "АУЗ Факторинг" про заміну стягувача

Заявник: Товариство з обмеженою відповідальністю "АУЗ Факторинг"

Стягувач: Акціонерне товариство "Індустріально-Експортний Банк"

Боржник: Фізична особа-підприємець ОСОБА_1

Орган виконання судового рішення: Відділ державної виконавчої служби Рівненського районного управління юстиції

у справі № 17/78

за позовом Акціонерного товариства «Індустріально-Експортний Банк »

до відповідача 1 Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

до відповідача 2 Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2

про стягнення боргу за кредитним договором

за участю представників:

від заявника - ОСОБА_3 - представник;

від стягувача (позивача) - не з’явився;

від боржника (відповідача) - не з’явився;

від органу виконання судових рішень - не з’явився.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Рівненської області від 10 вересня 2008 року у справі № 17/78 позов задоволено частково, стягнуто з підприємця ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства "Індустріально-Експортний-Банк" за місцезнаходженням філії "Рівненська дирекція" АТ "Індустріально-Експортний-Банк" 19446,00 грн. простроченої заборгованості по поверненню кредиту, 6913,28 грн. простроченої заборгованості по сплаті відсотків, 1385,96 грн. пені за несвоєчасне виконання кредитного договору, 486,10 грн. пені за несвоєчасне погашення відсотків, 282 грн. 31 коп. витрат по сплаті держмита та 70 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

24 вересня 2008 року на виконання рішення господарського суду від 10 вересня 2008 року у справі № 17/78 господарським судом Рівненської області видано наказ.

13 травня 2013 року через відділ канцелярії та документального забезпечення суду Товариство з обмеженою відповідальністю "АУЗ Факторинг" подало заяву про заміну стягувача (вхідний номер канцелярії суду 8152/13), відповідно до якої заявник просить прийняти заяву до розгляду та замінити стягувача у справі 17/78, а саме замінити стягувача - Акціонерне товариство "Індустріально-експортний банк" на стягувача - Товариство з обмеженою відповідальністю "АУЗ Факторинг", у зв'язку з переходом до Товариства з обмеженою відповідальністю "АУЗ Факторинг" прав кредитора, відповідно до договору факторингу № 03/09 від 26.09.2009 року.

Згідно розпорядження керівника апарату суду № 01-07/95/2013 від 14 травня 2013 року призначено повторний автоматичний розподіл справи № 17/78 з метою розгляду заяви про заміну стягувача.

За результатами проведеного автоматичного розподілу дана справа передана на розгляд судді Трускавецькому В.П.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 14.05.2013 року розгляд заяви призначено на 04 червня 2013 року.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю "АУЗ Факторинг" у судовому засіданні підтримав подану заяву про заміну стягувача у справі № 17/78.

У судовому засіданні 04 червня 2013 року представники стягувача та боржника не з'явилися, хоча належним чином повідомлені.

Оскільки наявних у справі матеріалів достатньо для розгляду даної заяви по суті, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду даної заяви та здійснює її розгляд без участі представників стягувача та боржника.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника заявника, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується заява Товариства з обмеженою відповідальністю "АУЗ Факторинг" про заміну стягувача у справі № 17/78, суд дійшов висновку про необхідність її задоволення з огляду на наступне.

У липні 2008 року Акціонерне товариство "Індустріально-експортний банк" в особі Філії "Рівненська Дирекція" Акціонерного товариства "Індустріально-експортний банк" звернулось до господарського суду Рівненської області з позовною заявою про стягнення з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 та Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 заборгованості за кредитним договором від 23.08.2007 року № Ю-144 в сумі 46 121 грн. 48 коп.

Рішенням господарського суду Рівненської області від 10 вересня 2008 року у справі № 17/78 позов задоволено частково, стягнуто з підприємця ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства "Індустріально-Експортний-Банк" за місцезнаходженням філії "Рівненська дирекція" АТ "Індустріально-Експортний-Банк" 19446,00 грн. простроченої заборгованості по поверненню кредиту, 6913,28 грн. простроченої заборгованості по сплаті відсотків, 1385,96 грн. пені за несвоєчасне виконання кредитного договору, 486,10 грн. пені за несвоєчасне погашення відсотків, 282 грн. 31 коп. витрат по сплаті держмита та 70 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

26 вересня 2009 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "АУЗ Факторинг" (надалі - фактор) та Акціонерним товариством "Індустріально-експортний банк" (надалі - клієнт) було укладено договір факторингу № 03/09 (надалі договір) відповідно до п. 2.1. якого в порядку та на умовах, визначених в цьому договорі, фактор зобов'язується передати грошові кошти в розпорядження клієнта за плату, а клієнт зобов'язується відступити факторові право вимоги, визначене у реєстрі прав вимог. Сторони розуміють та погоджуються з тим, що операція факторингу за цим договором не є забезпечувальним відступленням, фінансування клієнта здійснюється шляхом купівлі фактором права вимоги, фактор набуває права на всі суми, які він одержить від боржника на виконання вимоги, а клієнт не відповідатиме перед фактором, якщо одержані ним суми будуть меншими від суми, сплаченої фактором клієнту.

Згідно з п. 4.1. Договору визначений порядок уступки права вимоги, а саме: право вимоги переходить від клієнта до фактора з моменту підписання ними відповідного додатку з реєстром прав вимог. Реєстр прав вимог має бути підписаний сторонами в термін до 2 робочих днів після настання події, яка визначена в пункті 8.1. цього Договору як відкладальна умова.

Відповідно до п. 8.1. цей договір укладається під відкладальною умовою, якою є затвердження Національним банком України Плану фінансового оздоровлення Клієнта, який включає укладення та виконання клієнтом цього Договору. З моменту настання зазначеної події цей Договір набуває чинності та всі права та обов'язки сторін за цим Договором набувають повної юридичної сили, такий день набуття прав та обов'язків сторін повної юридичної сили в цьому Договорі іменується день набуття цим Договором зобов'язальної сили.

Розділом 11 Договору визначений перелік додатків до договору:

Додаток № 1 - Реєстр прав вимог;

Додаток № 2 - Перелік документів на підтвердження права вимоги;

Додаток № 3 - Форма повідомлення боржника.

За умовами вказаного вище договору факторингу до фактора перейшло право вимоги за кредитним договором № Ю-144 від 23.08.2007 року, що був укладений між Акціонерним товариством "Індустріально-експортний банк" та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1

Відповідно до Статуту Публічного акціонерного товариства "Креді ОСОБА_4" судом встановлено, що згідно з рішенням Загальних зборів акціонерів Банку від 07.08.2009 року (протокол №5) у зв'язку з набранням чинності ОСОБА_5 України "Про акціонерні товариства" та приведенням діяльності акціонерних товариств у відповідності до вимог цього ОСОБА_5 змінив своє найменування з Акціонерного товариства "Індустріально-експортний банк" на Публічне акціонерне товариство "Індустріально-експортний банк". Згідно з рішенням Загальних зборів акціонерів Банку від 20.01.2011 року (протокол № 1) ОСОБА_5 змінив своє найменування з Публічного акціонерного товариства "Індустріально-експортний банк" на Публічне акціонерне товариство "Креді ОСОБА_4". Публічне акціонерне товариство "Креді ОСОБА_4" є правонастпуником Публічного акціонерного товариства "Індустріально-експортний банк".

Отже враховуючи зазначене вище, суд дійшов висновку про те, що Публічне акціонерне товариство "Креді ОСОБА_4" є правонаступником Акціонерного товариства "Індустріально-експортний банк".

Відтак, аналізуючи все наведене вище у сукупності суд дійшов висновку про те, що відповідно до договору факторингу ТОВ "АУЗ Факторинг" правомірно набуло право вимоги до ФОП ОСОБА_1 заборгованості в розмірі 28 231 грн. 34 коп.

Відповідно до статті 1077 ЦК України, за договором факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги) одна сторона (фактор) передає або зобов'язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату (у будь-який передбачений договором спосіб), а клієнт відступає або зобов'язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника).

Згідно частини 1 статті 512 ЦК України, однією з підстав заміни кредитора у зобов'язанні є передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Відповідно до ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

На підставі статті 516 ЦК України, заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з приписами ст. 25 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про те, що заява Товариства з обмеженою відповідальністю "АУЗ Факторинг" від 30.04.2013 року № 101 про заміну стягувача у справі № 17/78 підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 25 та 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "АУЗ Факторинг" від 30.04.2013 року № 101 про заміну стягувача у справі № 17/78 задоволити.

2. Замінити стягувача у справі № 17/78 Акціонерне товариство "Індустріально-експортний банк" (33023, м. Рівне, вулиця Степана Бандери, будинок 60-А), правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство "Креді ОСОБА_4" (01004, м. Київ, вулиця Пушкінська будинок 42/4, код ЄДРПОУ - 14361575), на стягувача Товариство з обмеженою відповідальністю "АУЗ Факторинг" (04112, м. Київ, вулиця Танкова, будинок 8, офіс 1, код ЄДРПОУ - 36303279).

Суддя Трускавецький В.П.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення04.06.2013
Оприлюднено31.08.2015
Номер документу48949590
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/78

Ухвала від 20.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Татенко В.М.

Ухвала від 26.08.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ю.О. Коршенко

Ухвала від 16.02.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шелест С.Б.

Ухвала від 16.02.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Скрипчук О.С.

Ухвала від 25.05.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 04.06.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 14.05.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Трускавецький В.П.

Судовий наказ від 21.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Ухвала від 29.06.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Ухвала від 16.06.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні