Ухвала
від 26.09.2013 по справі 265/7104/13-к
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа № 265/7104/13-к

Провадження № 1-кс/265/587/13

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до документів

26 вересня 2013 року місто Маріуполь

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області ОСОБА_1, при секретарі Кир?яновій Г.В., за участю:

прокурора Авдан М.В.,

слідчого Старик В.А.,

розглянувши клопотання слідчого СВ фінансових розслідувань Маріупольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області ОСОБА_2, погоджене з прокурором прокуратури міста Маріуполя ОСОБА_3, про здійснення тимчасового доступу до документів, -

В С Т А Н О В И В:

24 вересня 2013 року до Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області надійшло клопотання слідчого СВ фінансових розслідувань Маріупольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області ОСОБА_2, погоджене з прокурором прокуратури міста Маріуполя ОСОБА_3, про здійснення тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні ПАТ «Донгорбанк», МФО 334970, м. Маріуполь, а саме відомостей про рух грошових коштів по рахункам ТОВ «Універсалтехсервіс» (ЄДРПОУ 34697219) № 26006480899000 та № 26103480899000, відкритих в ПАТ «Донгорбанк», МФО 334970, м. Маріуполь, за період з 01 січня 2009 року по 31 грудня 2011 року (із вказівкою учасників фінансових операцій, їх реквізитів, суми перерахованих та отриманих грошових коштів, призначення платежу та документа, на підставі якого проводилася фінансова операція) з наданням можливості їх вилучення.

У клопотанні зазначено, що досудовим слідством встановлено, що посадові особи ТОВ «Універсалтехсервіс» (м. Маріуполь, вул. Червономаяцька, 16-А), діючи навмисно, у період з 2009 року по 2011 рік, здійснювали безтоварні фінансово-господарські операції між підприємствами контрагентами, які мають ознаки фіктивності, під хибними (фіктивними) документами були оформлені неіснуючі (вигадані) операції з надання послуг, з дотриманням встановлених реквізитів і процедур, чим порушили п.п.7.4.1 п. 7.4.5 п.7.4 п.п. 7.7.1 п. 7.1 ст.7 Закону України «Про податок на додану вартість», а також у порушення п. 5.1 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», п. 198.3, п. 198.6, ст..198, ст..200 Податкового кодексу України, навмисно ухилилися від сплати податків по ПДВ в сумі 1 233 366 гривень, а також засили валові витрати декларацій на податок на прибуток в сумі 1 541 707 гривень.

Таким чином, дії посадових осіб ТОВ «Універсалтехсервіс» призвели до недонарахування до бюджету податку в загальній сумі 2 775 073 гривень, що в 5000 і більше разів перевищує встановлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян і є особливо великим розміром.

Фактичні дані про безтоварність операцій в результаті проведення господарської діяльності посадовими особами ТОВ «Універсалтехсервіс» були встановлені в результаті проведення слідчих дій та оперативно-розшукових заходів у кримінальному провадженні.

В ході проведення досудового розслідування та заходів оперативного характеру було встановлено, що в ході ведення фінансово-господарської діяльності протягом 2009-2011р.р. посадові особи ТОВ «Універсалтехсервіс» формували податковий кредит підприємства, використовуючи банківські реквізити СГД з ознаками «податкових ям» або «транзитності» шляхом проведення безтоварних операцій. Таким чином, посадовими особами ТОВ «Універсалтехсервіс» навмисно були внесені в офіціальні документи підприємства завідомо неправдиві відомості про стан фінансово-господарської діяльності підприємства, завідомо та навмисно завищили податковий кредит з ПДВ та валові витрати підприємства, таким чином мінімізуючи сплату податків до бюджету держави.

В ході досудового розслідування було встановлено, що за період 2009-2011р.р. ТОВ «Універсалтехсервіс» формувало податковий кредит з наступними підприємствами з ознаками фіктивності:

-ТОВ «Бурбонснаб» (ЄДРПОУ 31329562). Згідно ЦБД ГНС України юридичною адресою підприємства є - Харківська область м. Харків Дзержинський район вул. Академіка Ляпунова б.7. Директором, засновником та головним бухгалтером є одна особа - ОСОБА_4. В ході проведення оперативних заходів з фактів підтвердження фінансово-господарських взаємовідносин між вказаними СГД встановлено що ТОВ «Бурбонснаб» (ЄДРПОУ 31329562) має формальні ознаки фіктивного підприємства. За юридичною адресою підприємство не знаходиться, матеріальна база відсутня, відсутні працівники, будь які автотранспортні засоби для доставки товару на надання послуг, складські приміщення які необхідні для зберігання ТМЦ, що робить фактичне виконання умов угод неможливим. Підприємство зареєстроване за адресою масовою реєстрації.

- ТОВ «Таврида-Проммаш» (ЄДРПОУ 32130085) Згідно ЦБД ГНС України юридичною адресою підприємства є - Харківська область м. Харків Дзержинський район вул. Академіка Ляпунова б.7. Директором, засновником та головним бухгалтером є одна особа - ОСОБА_4. В ході проведення оперативних заходів з фактів підтвердження фінансово-господарських взаємовідносин між вказаними СГД встановлено що ТОВ «Таврида-Проммаш» має формальні ознаки фіктивного підприємства. За юридичною адресою підприємство не знаходиться, матеріальна база відсутня, відсутні працівники, будь які автотранспортні засоби для доставки товару на надання послуг, складські приміщення які необхідні для зберігання ТМЦ, що робить фактичне виконання умов угод неможливим. Підприємство зареєстроване за адресою масовою реєстрації.

З метою встановлення факту відповідності відомостей, відображених в документах бухгалтерського, податкового обліку та документах фінансово-господарської діяльності ТОВ «Універсалтехсервіс» фактичним обставинам, а також з метою встановлення фактів необґрунтованого перерахування грошових коштів на рахунки різних СГД, в ході проведення досудового слідства необхідно детально дослідити рух грошових коштів по рахункам ТОВ «Універсалтехсервіс» та призначення вказаних перерахувань грошових коштів по всім взаємовідносинам з підприємствами-контрагентами ТОВ «Універсалтехсервіс».

Проведеними заходами встановлено, що ТОВ «Універсалтехсервіс» в період 2009-2011 р. використовувало в своїй господарської діяльності банківські рахунки № 26006480899000 та № 26103480899000, відкриті в ПАТ «Донгорбанк», МФО 334970, м. Маріуполь, також встановлено, що через вказані рахунки здійснювався рух грошових коштів в тому числі по взаємовідносинам між ТОВ «Універсалтехсервіс» та його підприємствами-контрагентами.

З метою повного, всебічного та об'єктивного досудового розслідування, виникла необхідність у вилученні документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме відомостей про рух грошових коштів по рахункам ТОВ «Універсалтехсервіс» код (ЄДРПОУ 31492350) № 26006480899000 та № 26103480899000, відкритих в ПАТ «Донгорбанк», МФО 334970, за період з 01 січня 2009 року по 31 грудня 2011 року (із вказівкою учасників фінансових операцій, їх реквізитів, суми перерахованих та отриманих грошових коштів, призначення платежу та документа, на підставі якого проводилася фінансова операція), які перебувають у володінні ПАТ «Донгорбанк», МФО 334970, м. Маріуполь та зможуть підтвердити факти перерахування з боку ТОВ «Універсалтехсервіс» код (ЄДРПОУ 31492350) на адресу підприємств-контрагентів грошових коштів за проведення безтоварних фінансово-господарських операцій, а також для надання фінансової допомоги, та можуть бути використані як докази причетності посадових осіб ТОВ «Універсалтехсервіс» до скоєння кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

Оскільки вказані документи містять охоронювану законом таємницю, отримати їх будь-яким іншим способом, ніж за судовим рішенням, неможливо.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п. 5 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Як вбачається з клопотання, документи, які просить вилучити слідчий в установі банку, становлять охоронювану законом таємницю.

Згідно до положень ч. 5, 6, 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий Старик В.А. у судовому засіданні підтримав доводи клопотання та просив його задовольнити, пояснивши, що зазначені у клопотанні документи містять охоронювану законом таємницю, тому отримати їх в інший спосіб, ніж за судовим рішенням, неможливо. В ході досудового розслідування встановлено, що ці документи перебувають у володінні ПАТ «Донгорбанк», та мають суттєве значення для встановлення фактів перерахування з боку ТОВ «Універсалтехсервіс» код (ЄДРПОУ 31492350) на адресу підприємств-контрагентів грошових коштів за проведення безтоварних фінансово-господарських операцій, а також для надання фінансової допомоги, та можуть бути використані як докази причетності посадових осіб ТОВ «Універсалтехсервіс» до скоєння кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 212 КК України. Вилучення вказаних документів необхідно для досягнення доступу до них.

Прокурор пояснення слідчого підтримав та просив клопотання задовольнити.

Представник ПАТ «Донгорбанк», у володінні якого знаходяться відшукувані документи, у судове засідання не прибув, що за вимогами ч. 4 ст. 163 КПК України не є перешкодою для розгляду клопотання.

Вислухавши прокурора, слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим доведена наявність достатніх підстав вважати, що перелічені у клопотанні документи перебувають у володінні ПАТ «Донгорбанк», самі по собі та в сукупності з іншими документами даного кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у ньому, а також доведена можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 159, 162-164, 166 КПК України, слідчий суддя-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого СВ фінансових розслідувань Маріупольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області ОСОБА_2, погоджене з прокурором прокуратури міста Маріуполя ОСОБА_3, про здійснення тимчасового доступу до документів - задовольнити.

Зобов'язати відповідальну посадову особу ПАТ «Донгорбанк» (МФО 334970) надати (забезпечити) слідчому СВ фінансових розслідувань Маріупольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області ОСОБА_2 тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю:

відомостей про рух грошових коштів по рахункам ТОВ «Універсалтехсервіс» (ЄДРПОУ 34697219) № 26006480899000 та № 26103480899000, відкритим у ПАТ «Донгорбанк» (МФО 334970), за період з 01 січня 2009 року по 31 грудня 2011 року (із вказівкою учасників фінансових операцій, їх реквізитів, суми перерахованих та отриманих грошових коштів, призначення платежу та документа, на підставі якого проводилася фінансова операція) з можливістю їх вилучення.

Строк дії ухвали - з 26 вересня 2013 року по 25 жовиня 2013 року включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя за клопотанням слідчого СВ фінансових розслідувань Маріупольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області ОСОБА_2 має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Ковтуненко О.В.

СудОрджонікідзевський районний суд м.Маріуполя
Дата ухвалення рішення26.09.2013
Оприлюднено31.08.2015
Номер документу48975800
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —265/7104/13-к

Ухвала від 26.09.2013

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Ковтуненко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні