Ухвала
від 26.08.2015 по справі 334/7102/15-к
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 26.08.2015

Справа № 334/7102/15-к

Провадження № 1-кс/334/1577/15

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.08.2015 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі: слідчого судді Махіборода Н.О. при секретарі Кузьменко О.О. за участю прокурора Гресь Д.Ю. розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі Ленінського районного суду м. Запоріжжя клопотання СГ СВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області ОСОБА_1, ОСОБА_2 клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12015080010001240 від 14.07.2015 та додані до нього матеріали, -

ВСТАНОВИВ:

СВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області проводиться досудове розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12015080010001240 від 14.07.2015 , за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 366 КК України, за фактом внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей

Дані до ЄРДР внесені за заявою голови Долинської сільської ради, щодо можливих незаконних дій заступника голови Запорізької районної ради ОСОБА_3, громадянином ОСОБА_4, депутатом Запорізької районної ради від Партії регіонів, директором СКП «Ритуальна служба» Запорізької районної ради ОСОБА_5 та колишнім директором СКП «Ритуальна служба» Запорізької районної ради ОСОБА_6

Згідно заяви, депутат Запорізької районної ради від Партії регіонів ОСОБА_5, депутат Запорізької обласної ради від Партії регіонів ОСОБА_7 та ОСОБА_6, з порушенням норм чинного законодавства, використовуючи силові структури та підконтрольне їм керівництво Запорізької районної ради, розробили схему з протиправного захоплення кладовища ОСОБА_8, шляхом створення СКП «Ритуальна служба» Запорізької районної ради та передачі останньому землі під кладовищем.

Долинська сільська рада оскаржила в судах незаконне створення відповідного комунального підприємства, рішення про створення СКП «Ритуальна служба» Запорізької районної ради було визнано незаконним та скасовано. Рішення суду набрало законної сили. При цьому, на даний момент Запорізькою районною радою Запорізької області рішення суду не виконано. СКП «Ритуальна служба» Запорізької районної ради досі існує і ніким не ліквідовано.

У заяві йдеться, на території земельної ділянки (кадастровий номер: 2322183500:05:001:0427) , що використовується в якості кладовища ОСОБА_8, протиправно захопленого представниками Партії регіонів за безпосередньою участю ОСОБА_5, знаходились об'єкти безхазяйного нерухомого майна.

Враховуючи, що у судовому порядку було визнано незаконним створення СКП «Ритуальна служба» Запорізької районної ради та передачу останньому земель кладовища ОСОБА_8, ОСОБА_5, підшукував шляхи збереження впливу, згідно відомойтей у заяві, на ритуальний бізнес та територією кладовища ОСОБА_8, тому в Сонячній сільській раді Запорізького району створюється Спеціалізоване Комунальне Підприємство «Об'єднана житлово-комунальна, побутова та ритуальна служба» Сонячної сільської ради, якій рішенням Запорізької районної ради Запорізької області передається в постійне користування земельна ділянка під кладовищем ОСОБА_8, як земельна ділянка спільної власності територіальних громад. З метою реєстрації земельної ділянки за Запорізькою районною радою, через безхазяйне нерухоме майно, розташоване на території кладовища, адже, враховуючи, що відповідно до частини 1 ст. 120 Земельного кодексу України встановлено, що до особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Цивільний кодекс України передбачає чітку процедуру набуття прав на об'єкти безхазяйного майна (частина 2 ст. 335 Цивільного кодексу України), яка визначає наступне:

Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Так, для реєстрації права на відповідні об'єкти безхазяйного нерухомого майна треба було підробити або сфальсифікувати наступну інформацію:

Про те, що відповідні об'єкти нерухомого майна не є безхазяйними, а вже тривалий час перебувають у власності іншого органу місцевого самоврядування (у даному випадку була обрана Запорізька районна рада);

Про те, що об'єктам нерухомого майна присвоєні адреси.

Підробка відповідної інформації дозволяла б здійснити реєстрацію прав на об'єкти нерухомого майна в Реєстраційній службі Міністерства юстиції України.

Зазначений злочинний шлях і було обрано.

23.06.2014 громадянин ОСОБА_4, використовуючи довіреність від 30.05.2014 за підписом голови Запорізької районної ради ОСОБА_9 подав до Реєстраційної служби Запорізького районного управління юстиції Запорізької області пакет документів для проведення держаної реєстрації нерухомого майна, розташованого на території Долинської сільської ради, на земельній ділянці де фактично розміщується кладовище ОСОБА_8. Серед поданих ОСОБА_4 документів знаходився лист Запорізької районної ради від 10.06.2014 №02-17/236 за підписом заступника голови Запорізької районної ради ОСОБА_3, який містив наступні завідомо неправдиві відомості, а саме, що адміністративно-побутова будівля літера «А»; будівля складу гранітних виробів літера «Б»; будівля вбиральні літера «В»; будівля тротуарних та цивільних обрядів літера «Г» - є спільною власністю територіальних громад сіл та селищ Запорізького району. Відповідна інформація не відповідала дійсності та була підроблена ОСОБА_3 за відомостямизаяви.

Перелічене ОСОБА_3 нерухоме майно ніколи не передавалось у комунальну власність територіальних громад сіл і селищ Запорізького району, а було безхазяйним нерухомим майном, розташованим на території Долинської сільської ради право на яке належним чином не оформив жодний суб'єкт.

При цьому, у відповідному листі з підробленими даними ОСОБА_3 зазначає, що відповідне нерухоме майно - є спільною власністю територіальних громад на підставі рішення Запорізької районної ради від 15.03.2011 №15. Зазначена інформація, подана ОСОБА_3 також не відповідає дійсності. Інформація подана ОСОБА_3 - неправдива, оскільки у тексті рішення Запорізької районної ради від 15.03.2011 №15, на яке вона посилається, жодним чином не йдеться про прийняття до спільної власності територіальних громад району будь-якого нерухомого майна.

Крім того наявне посилання на рішення від 15.03.2011 №15, яке містить перелік об'єктів спільної власності територіальних громад Запорізького району доповнюється наступним об'єктом: Спеціалізоване комунальне підприємство «Ритуальна служба Запорізької районної ради».

Також, про факт вчинення ще одного службового підроблення з боку ОСОБА_3 та ОСОБА_4 свідчить технічний паспорт від 22.04.2014, підготовлений Приватним підприємством «ЗБТІ» (69063, м. Запоріжжя, вул. Горького, 6.23), підготовлений інженером з інвентаризації нерухомого майна - ОСОБА_10М.), переданий ОСОБА_4 до Реєстраційної служби Запорізького районного управління юстиції Запорізької області.

До вказаного Технічного паспорту було внесено завідомо неправдиву інформацію щодо адреси місця розташування об'єктів нерухомого майна. Так, у зазначеному документі було зазначено, що об'єкти нерухомого майна розташовані за адресою: Запорізька обл., Запорізький район, сщ. Високогірне, вулиця Мічуріна, будинок le, вказана інформація не відповідає дійсності та сфальсифікована, так як об'єкти безхазяйного нерухомого майна, про які йдеться у цій заяві, знаходяться на території Долинської сільської ради Запорізького району, відповідно до діючого законодавства лише Долинська сільська рада вправі присвоювати адреси нерухомому майну. Між тим, Долинська сільська рада не приймала жодних рішень, щодо присвоювання відповідному нерухомому майну будь-якої адреси, зокрема зазначеної у відповідному Технічному паспорті від 22.04.2014. У подальшому, недостовірні відомості були передані до «ЗБТІ».

Згідно заяви, на підставі документів поданих ОСОБА_4, що містили документи з підробленою та з сфальсифікованою інформацією, Реєстраційна служба Запорізького районного управління юстиції Запорізької області своїм рішенням №13985711 від 24.06.2014 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (індексний номер: 23388707), за підписом державного реєстратора ОСОБА_11 провела державну реєстрацію права власності ряду об'єктів нерухомості, за адресою: Запорізька обл., Запорізький район, сщ. Високогірне, вул. Мічуріна, будинок 1е, за суб'єктом: Територіальна громада сіл та селищ в особі Запорізької районної ради Запорізької області, податковий номер 20487228.

В результаті вищевказаних дій, відбулось незаконне заволодіння нерухомим майном на підставі вчинення службового підроблення, а також земельною ділянкою під кладовищем ОСОБА_8.

З метою перевірки слідчим шляхом відомостей, викладених у заяві, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу у Державній податковій інспекції Запорізького району ГУ ДФС у Запорізькій області, за адресою м. Запоріжжя, вул. 3-ої П'ятирічки, 8 до облікової справи СКП «Ритуальна служба» Запорізької районної ради за весь період діяльності даного підприємства з початку заснування до теперішнього часу.

Розгляд клопотання, щодо тимчасового доступу до реєстраційної справи , має першочергове значення і зволікання у його розгляді, пов'язане із викликом представників Державної податкової інспекції Запорізького району ГУ ДФС у Запорізькій області , може створити реальну загрозу зміни або знищенню слідів кримінального правопорушення, а також унеможливлює добування інших доказів.

Забезпечення тимчасового доступу та вилучення вказаних документів, необхідне для проведення судових експертиз та використання у подальшому в якості доказів відомостей, що містяться у обліковій справі СКП «Ритуальна служба» Запорізької районної ради (код за ЄДРПОУ 37521177) .

Клопотання слідчого, узгоджене із процесуальним прокурором - прокурором прокуратури м. Запоріжжя ОСОБА_2Ю, оформлене відповідно до вимог ст. 160 Кримінального процесуального кодексу України.

Вислухавши доводи та пояснення слідчого, думку прокурора, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд приходить до висновку про необхідність задовольнити клопотання слідчого та надати дозвіл на тимчасовий доступ до вищезазначених документів у Державній податковій інспекції Запорізького району ГУ ДФС у Запорізькій області, за адресою м. Запоріжжя, вул. 3-ої П'ятирічки, 8.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч.1 ст. 163 КПК України після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Частина 5 статті 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.7 ст. 159 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно ст. 165 КПК України особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов'язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов'язана пред'явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Особа, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов'язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду. На вимогу володільця особою, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Враховуючи, що маються достатні підстави вважати, що без вилучення вказаних документів існує реальна загроза знищення слідів кримінального правопорушення, керуючись ст. 159-166 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Клопотання СГ СВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області ОСОБА_1 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12015080010001240 - задовольнити.

Надати слідчому СВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області Карпенко Євгену Юрійовичу або за його дорученням оперативним працівникам дозвіл на тимчасовий доступ і вилучення у Державній податковій інспекції Запорізького району ГУ ДФС у Запорізькій області код ЄДРПОУ 39543978 за адресою м. Запоріжжя, вул. 3-ої П'ятирічки, 8 копій документів:

- податкової звітності СКП «Ритуальна служба» Запорізької районної ради ЄДРПОУ 37521177 за період початку заснування підприємства по теперішній час ;

- реєстраційної справи СКП «Ритуальна служба» Запорізької районної ради ЄДРПОУ 37521177;

- актів податкових перевірок СКП «Ритуальна служба» Запорізької районної ради ЄДРПОУ 37521177 за період початку заснування підприємства по теперішній час .

- повідомити усі банківські реквізити та номери закритих та відкритих рахунків СКП «Ритуальна служба» Запорізької районної ради ЄДРПОУ 37521177 за період початку заснування підприємства по теперішній час ;

- надати форму «1-ДФ» на осіб, які були працевлаштовані у СКП «Ритуальна служба» Запорізької районної ради ЄДРПОУ 37521177 за період початку заснування підприємства по теперішній час ;

- данні підприємств, які СКП «Ритуальна служба Запорізької районної ради» ЄДРПОУ 37521177 відображало у додатку №5 в деклараціях по ПДВ (податковий кредит та податкове зобов'язання) за період початку заснування підприємства по теперішній час (з розшифровкою контрагентів: повна назва підприємства, ЄДРПОУ, фактична адреса, прізвище ім'я по-батькові директора (бухгалтера), контактні телефони).

Зобов'язати працівників Державній податковій інспекції Запорізького району ГУ ДФС у Запорізькій області надати тимчасовий доступ до вищезазначених документів СГ СВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області ОСОБА_1 або за його дорученням оперативним працівникам.

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє один місяць з дня її постановлення - до 19.09.2015 року.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п'яти днів з дня її винесення до Апеляційного суду Запорізької області.

Суддя

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення26.08.2015
Оприлюднено31.08.2015
Номер документу48981323
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —334/7102/15-к

Ухвала від 26.08.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Махіборода Н. О.

Ухвала від 26.08.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Махіборода Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні