Ухвала
від 06.09.2011 по справі 5019/1832/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33023 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"06" вересня 2011 р. Справа № 5019/1832/11

за позовом Заступник прокурора м. Рівне в інтересах держави в особі Рівненська міська рада в особі Комунального підприємства "Теплотранссервіс" Рівненської міської ради

до відповідача ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю - фірма "Іскра"

про стягнення в сумі 2 049 грн. 41 коп.

Суддя Качур А.М.

Представники:

від прокуратури: ОСОБА_2 посвідчення №52 від 08.09.2010 року;

від позивача: представник ОСОБА_3 довіреність №01-10/3 від 04.01.2011року;

від відповідача: представник не з"явився;

Статті 20, 22, 91, 107 Господарського процесуального кодексу України роз'яснені.

Відводи з підстав, передбачених статтею 20 ГПК України, відсутні.

Протокол судового засідання складено відповідно до статті 81' ГПК України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заступник прокурора м. Рівне звернувся в інтересах держави в особі Рівненської міської ради в особі Комунального підприємства "Теплотранссервіс" до господарського суду з позовом про стягнення з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю фірми "Іскра" 2049,41грн., з яких 1852,11грн. сума основного боргу, 120,46грн. - пеня, 23,68грн. - 3% річних та 53,16грн. інфляційні втрати згідно Договору на відпуск теплової енергії.

Представник позивача та прокурор подали спільнопогоджену заяву про зменшення позовних вимог, відповідно до якої, у зв’язку з частковою оплатою основного боргу на суму 900,00 грн., просять суд стягнути з відповідача 952,11 грн. основного боргу, 120,46 грн. пені, 23,68 грн. відсотків річних та 53,16 грн. інфляційних втрат. Заява про зменшення позовних вимог прийнята судом до розгляду.

Відповідач у судове засідання не з’явився, відзиву на позовну заяву не подав, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що стверджується наявним у матеріалах справи повідомленням про вручення поштового відправлення №3300107586053. Причин неявки в судове засідання не повідомив.

За таких обставин, керуючись ст.75 Господарського процесуального кодексу України суд вважає за можливе розглянути справу без участі представників сторін за наявними в ній матеріалами.

Вивчивши подані позивачем письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, місцевий господарський суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

При винесенні рішення суд

ВСТАНОВИВ:

07.12.2009 року між Комунальним підприємством "Теплотранссервіс" Рівненської міської ради (далі - Постачальник) та ТОВ-фірма "Іскра" (далі - Споживач) було укладено Договір на відпуск теплової енергії №1577 (далі - Договір).

Відповідно до п.1.1. Договору Постачальник зобов'язується надавати Споживачеві теплову енергію, а Споживач, в свою чергу, зобов'язується прийняти та оплатити теплову енергію за встановленими тарифами в терміни, передбачені цим Договором.

Відповідно до п.1.2. Договору відпуск теплової енергії здійснюється після під'єднання і заключення даного Договору між Постачальником і Споживачем на підставі проектної, інвентарної та технічної документації.

Відповідно до п.1.3. Відповідальність Підприємства і Споживача за технічний стан і обслуговування систем водопостачання та теплоспоживання визначається їх балансовою належністю і додається до даного Договору у вигляді схеми розмежування (додаток №1).

Відповідно до п.1.4. теплова енергія подається Споживачу за адресою: вул.Корольова, 23.

Відповідно до п.2.1. Договору підприємство здійснює відпуск теплової енергії після представлення Споживачем акту технічної готовності об'єкту систем теплопостачання, підписаного представником Підприємства (визначеного наказом директора). Акт подається щорічно до 15 вересня (додаток №2).

На виконання умов Договору Комунальне підприємство "Теплотранссервіс" здійснило ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю фірмі "Іскра" відпуск теплової енергії. Споживач зобов'язання за договором не виконав належним чином в період з 11.11.2010 року по 04.08.2011 року внаслідок чого утворилась заборгованість в розмірі 1852,11грн. (розрахунок заборгованості а.с. №9).

Відповідно п.3.2.1. Споживач зобов'язаний виконувати умови та порядок оплати спожитої теплової енергії в обсягах і в терміни, які передбачені Договором.

Відповідно п.5.2 Розмір щомісячної плати за опалення та підігрів води на момент укладання даного договору становить, при наявності приладів обліку 591,92 грн. в місяць за 1 Гкал для інших споживачів.

Відповідно п.5.3. Споживач проводить оплату за отриману теплову енергію шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок Підприємства протягом 5-ти днів з дня отримання рахунку, при цьому Споживач самостійно отримує рахунок до 5-го числа кожного наступного місяця.

Відповідно п.5.4. Розрахунковим періодом є календарний місяць. Термін внесення платежів - не пізніше 10 числа місяця наступного за розрахунковим.

В процесі розгляду справи відповідачем частково оплачено 900,00 грн., на момент розгляду справи борг відповідача перед позивачем становить 952,11 грн.. В матеріалах справи відсутні докази оплати відповідачем вказаної заборгованості.

Статтею 11 ЦК України встановлено, що цивільні права та обов’язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства; крім того підставами виникнення цивільних прав та обов’язків, зокрема є завдання майнової (матеріальної) шкоди.

Відповідно до ст.509 ЦК України, - зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматись від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку.

Зобов’язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст.526 ЦК України).

Згідно ч.1 ст.530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Як встановлено, між сторонами виникли цивільні права та обов’язки на підставі договору постачання енергетичними ресурсами через приєднану мережу.

Частиною 1 статті 714 Цивільного кодексу України визначено, що за договором постачання енергетичними ресурсами через приєднану мережу одна сторона зобов’язується надавати другій стороні енергетичні ресурси, передбачені договором, а споживач зобов’язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання.

Відповідно до п.6.3.3. Договору за несвоєчасне проведення розрахунків за теплову енергію Споживач сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, а також 3% річних від простроченої суми та сплачує основний борг з урахуванням індексу інфляції.

Відповідно до ст.230 ГК України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов’язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання, або неналежного виконання господарського зобов’язання.

Згідно ст.549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Пунктом 6 ст.231 Господарського кодексу України встановлено, що штрафні санкції за порушення грошових зобов’язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за весь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Відповідно до п.6 ст.232 ГК України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

За прострочення виконання зобов'язання з оплати наданих послуг, позивачем на суму боргу в період з 15.12.2010 року по 14.06.2011 року нараховано пеню в розмірі 120,46 грн. Розрахунок перевірено судом та визнано вірним.

Частина 2 статті 625 ЦК України передбачає, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивачем на суму боргу за період з 11.11.2010 року по 14.06.2011 року нараховано 3% річних в розмірі 23,68 грн. та інфляційні втрати в розмірі 53,16 грн.

З огляду на зазначене та враховуючи, що борг відповідача перед позивачем на час прийняття рішення не оплачений, його розмір підтверджується матеріалами справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача основного боргу в сумі 952,11 грн., пені в розмірі 120,46 грн., 3% річних в розмірі 23,68грн., та 53,16 грн. збитків від інфляції є доведеними, обґрунтованими, відповідачем не спростовані, а відтак підлягають задоволенню з покладенням на відповідача витрат по сплаті держмита та витрат по оплаті інформаційно-технічних послуг по забезпеченню судового процесу.

Керуючись ст.49, ст.ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Стягнути з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю фірми "Іскра" (33000, м.Рівне, вул. Черняка, 41, оф. 11, код ЄДРПОУ 13978724, р/р 260063001000 в РФ АБ "Брокбізнесбанк") на користь Комунального підприємства "Теплотранссервіс" Рівненської міської ради (33027, м.Рівне, вул.Д.Галицького, 27, р/р 260053078100 в РОУ ВАТ "Ощадбанк", МФО 333368) основний борг в сумі 952,11 грн., пеню в розмірі 120,46 грн., 3% річних в розмірі 23,68 грн., та 53,16 грн. збитків від інфляції.

3. Стягнути з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю фірми "Іскра" (33000, м.Рівне, вул. Черняка, 41, оф. 11, код ЄДРПОУ 13978724, р/р 260063001000 в РФ АБ "Брокбізнесбанк") в дохід Державного Бюджету 102 грн. 00 коп. державного мита.

4. Стягнути з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю фірми "Іскра" (33000, м.Рівне, вул. Черняка, 41, оф. 11, код ЄДРПОУ 13978724, р/р 260063001000 в РФ АБ "Брокбізнесбанк") в дохід державного бюджету 236 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя Качур А.М.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення06.09.2011
Оприлюднено01.09.2015
Номер документу49046350
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5019/1832/11

Судовий наказ від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Судовий наказ від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Судовий наказ від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 06.09.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні