Постанова
від 25.08.2015 по справі 821/2362/15-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2015 р.м. ХерсонСправа № 821/2362/15-а Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Варняка С.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Херсоні до товариства з обмеженою відповідальністю "Світанок" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків,

встановив:

Позивач в обґрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що відповідач відповідно до ОСОБА_1 України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23.09.1999 № 1105-XIV (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин) зобов'язаний сплачувати внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань.

Просить стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Світанок" заборгованість зі сплати страхових внесків у сумі 90,05 грн.

Від позивача надійшло клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Відповідач в судове засідання не з'явився, заперечень на позов не надав, про розгляд справи був повідомлений належним чином, проте до суду повернувся конверт з відміткою "за зазначеною адресою не проживає".

Згідно ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з викладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив такі обставини.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Світанок" (код ЄДРПОУ 30142743), перебуває на обліку у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Херсоні, як платник страхових внесків під реєстраційним номером - НОМЕР_1.

Відповідач надав позивачу розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків виробництві та професійних захворювань України за 2008 рік, відповідно до якої товариство з обмеженою відповідальністю "Світанок" визначило суму несплачених платежів по страховим внескам в розмірі 90,05 грн. В подальшому звіти відповідачу не надавалися.

Відповідно до ст.46 Конституції України, громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення.

Згідно ст. 3 ОСОБА_1 України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (далі по тексту - ОСОБА_1 № 1105) (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин), держава гарантує усім застрахованим громадянам забезпечення прав у страхуванні від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 ОСОБА_1 № 1105) (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин), страхування від нещасного випадку здійснює Фонд соціального страхування від нещасних випадків - некомерційна самоврядна організація, що діє на підставі статуту, який затверджується її правлінням.

Інструкцією про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 р. № 36 (далі - Інструкція № 36) (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) затверджено порядок і строки сплати страхових внесків.

Пунктом 4.12 Інструкції № 36 передбачено, що страхові внески сплачуються страхувальниками-роботодавцями - у день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Підприємства, які здійснюють виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачують страхові внески до Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки.

Згідно п. 2 ч.2 ст.45 ОСОБА_1 України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) передбачено обов'язок роботодавця своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в встановленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Страхувальник здійснює страховий внесок у Фонд соціального страхування від нещасних випадків у порядку і строки, які визначаються страховиком (ст. 47 ОСОБА_1 № 1105) (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин).

Проаналізувавши викладене, суд приходить до висновку, що товариство з обмеженою відповідальністю "Світанок" суму заборгованості, визначену у розрахунковій відомості самостійно не сплатило, тому суд вважає, що позивачем правомірно заявлено вимогу про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків у розмірі 90,05 грн.

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 8, 9, 12, 19, 158 - 167 КАС України, суд, -

постановив :

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Світанок" (код ЄДРПОУ 30142743) на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Херсоні (код ЄДРПОУ 25900302) заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 90 (дев'яносто грн.) 05 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Варняк С.О.

кат. 10.2.1

Дата ухвалення рішення25.08.2015
Оприлюднено01.09.2015
Номер документу49082697
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/2362/15-а

Ухвала від 19.09.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

Ухвала від 12.09.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

Постанова від 25.08.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Варняк С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні