Рішення
від 06.05.2015 по справі 376/680/15-ц
СКВИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сквирський районний суд Київської області

Справа № 376/680/15-ц

Провадження № 2/376/334/2015

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" травня 2015 р. Сквирський районний суд Київської області

в складі: головуючого судді - Клочко В.М.,

при секретарі судових засідань - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Сквира Київської області справу за позовом ОСОБА_2 до Великоєрчиківської сільської ради Сквирського району Київської області, третя особа без самостійних вимог: Реєстраційна служба Сквирського районного управління юстиції про визнання права власності на земельні ділянки, -

встановив:

Позивач просить визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 3,1229 га, кадастровий номер № 3224080900:02:016:0001, яка розташована на території Великоєрчиківської сільської ради Сквирського району Київської області та на земельну ділянку площею 3,0885 га, кадастровий номер 3224080900:02:016:0017, яка розташована на території Великоєрчиківської сільської ради Сквирського району Київської області, посилаючись на те, що 19.02.2009 року державним нотаріусом Сквирської державної нотаріальної контори їй було видано Свідоцтво про право на спадщину за законом серії ВМВ № 822831 на спадкове майно, після смерті ОСОБА_3, який помер 10.10.2007 року, а саме на земельну ділянку площею 3,1229 га та Свідоцтво про право на спадщину за законом серії ВМВ № 822834 на спадкове майно, після смерті ОСОБА_3, який помер 10.10.2007 року, а саме на земельну ділянку площею 3,0885 га.

03.03.2015 року вона звернулась з письмовою заявою до державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Сквирського районного управління юстиції Київської області для проведення державної реєстрації права власності на спадкову земельну ділянку, але отримала відмову, оскільки правовстановлюючі документи на земельну ділянку не зареєстровані в установленому законом порядку, у зв'язку з чим порушуються її права, як власника.

Позивач у судове засідання не з'явилася, звернулася до суду з заявою про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить ухвалити рішення по суті позовних вимог.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, звернувся до суду з письмовою заявою, в якій просить ухвалити рішення в судовому засіданні, позов визнає, заперечень немає.

Представник третьої особи у судове засідання не з'явився про час та дату розгляду справи був повідомлений належним чином і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки.

Судом встановлено, що 19.02.2009 року державним нотаріусом Сквирської районної державної нотаріальної контори на ім'я ОСОБА_2 було видано два Свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_3, який помер 10.10.2007 року, а саме на спадкове майно, яке складається із земельної ділянки площею 3,1229 га. та земельної ділянки площею 3,0885 га., які розташовані на території Великоєрчиківської сільської ради Сквирського району Київської області.

03.03.2015 року державним реєстратором Реєстраційної служби Сквирського районного управління юстиції Київської області було відмовлено у державній реєстрації на підставі ст. 125 Земельного кодексу України.

Статтею 392 ЦКвстановлено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Частиною першою статті 182 ЦКвстановлено, що право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість та підстави відмови в ній встановлюються законом (частина четверта статті 182 ЦК ).

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень"обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, а саме: право володіння; право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій); право господарського відання; право оперативного управління; право постійного користування та право оренди земельної ділянки; право користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами; іпотека; довірче управління майном.

Статтею 24 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень"передбачено, що у державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у разі, якщо: заявлене право, обтяження не підлягає державній реєстрації відповідно до цього Закону ; об'єкт нерухомого майна або більша його частина розміщені на території іншого органу державної реєстрації прав; із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень звернулася неналежна особа; подані документи не відповідають вимогам, встановленим цим Законом, або не дають змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують; заяву про державну реєстрацію прав, пов'язаних з відчуженням нерухомого майна, подано після державної реєстрації обтяжень, встановлених щодо цього майна, крім випадків, встановлених частиною дев'ятою статті 15 цього Закону ; заявлене право вже зареєстровано.

Відповідно до ч. 1 ст. 125 Земельного кодексу України ( чинної на момент виникнення спірних правовідносин) право власностіта право постійного користуванняна земельну ділянкувиникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.

Частиною 5 ст. 1268 ЦК України передбачено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до пункту 14 Порядку ведення Поземельної книги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09 вересня 2009 року N 1021 (втратив чинність з 01 січня 2013 року), у разі здійснення нотаріусом у встановленому законом порядку відмітки про перехід права власності на земельну ділянку на підставі цивільно-правового договору або свідоцтва про право на спадщину вносяться відомості до розділу 3 Поземельної книги "Земельна ділянка. Права власності, постійного користування". Дата внесення відомостей є датою державної реєстрації переходу права власності на земельну ділянку.

Відповідно до пункту 3 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" та інших законодавчих актів України" до 01 січня 2013 року державна реєстрація права власності, права користування (сервітут) земельними ділянками, права постійного користування земельними ділянками, договорів оренди земельних ділянок; права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); права забудови земельної ділянки (суперфіцій) проводилась територіальними органами земельних ресурсів.

За таких умов державний акт про право власності на земельну ділянку з відміткою про перехід права власності на земельну ділянку, зробленою нотаріусом, та цивільно-правовий договір або свідоцтво про право на спадщину, на підставі яких відбувся такий перехід до 01 січня 2013 року, є підставою для проведення державної реєстрації прав у Державному реєстрі прав.

Пунктом 5 частини першої статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень"передбачено, що державна реєстрація прав проводиться на підставі рішень судів, що набрали законної сили.

Враховуючи те, що у Державних актах на право власності на земельні ділянки відсутні відмітки про перехід права власності, у зв'язку з чим позивач не може реалізувати належне їй право власності то суд, вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. 10,61,130,174,212-215,218 ЦПК України, ст. ст. 182,392,1268 ЦК України,

ст.ст. 4, 19,24 ЗУ "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень"суд,-

вирішив:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку площею 3,1229 га., кадастровий номер № 3224080900:02:016:0001, яка розташована на території Великоєрчиківської сільської ради Сквирського району Київської області.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку площею 3,0885 га., кадастровий номер 3224080900:02:016:0017, яка розташована на території Великоєрчиківської сільської ради Сквирського району Київської області.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Київської області через Сквирський районний суд Київської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

:Суддя:ОСОБА_4

СудСквирський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення06.05.2015
Оприлюднено02.09.2015
Номер документу49102159
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —376/680/15-ц

Ухвала від 03.04.2015

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Клочко В. М.

Рішення від 06.05.2015

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Клочко В. М.

Ухвала від 26.03.2015

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Клочко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні