Ухвала
від 07.12.2011 по справі 5019/2651/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33023 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"07" грудня 2011 р. Справа № 5019/2651/11

за позовом ОСОБА_1 акціонерне товариство "Укртелеком" в особі Рівненська філія ПАТ "Укртелеком"

до відповідача ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Вторма - Рівне"

про стягнення 2 067 грн. 50 коп.

Суддя Качур А.М.

Представники:

Від позивача : ОСОБА_3 (довіреність № 279 від 30.06.2011);

Від відповідача : не з'явився;

Статті 20, 22, 91, 107 Господарського процесуального кодексу України роз'яснені. Відводи з підстав, передбачених статтею 20 ГПК України, відсутні.

Протокол судового засідання складено відповідно до статті 81' ГПК України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач ОСОБА_1 акціонерне товариство "Укртелеком" звернувся до господарського суду Рівненської області з позовом до ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Вторма-Рівне", в якому просить стягнути з відповідача 2067,50грн. заборгованості з яких 1911,55грн. сума основного боргу, 75,24грн. - пеня, 46,05грн. інфляційні втрати та 34,66грн. 3% річних.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, відзиву на позовну заяву не надав. Надіслане на адресу ТОВ "Вторма-Рівне": м. Рівне, вул.Біла, 85А, поштове повідомлення з ухвалою про порушення провадження по справі повернулось до господарського суду Рівненської області з довідкою відділення підприємства зв'язку: "за закінченням терміну зберігання", і така адреса підтверджується витягом з ЄДР станом на 07.12.2011 року.

Чинним законодавством до повноважень господарських судів не віднесено встановлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій, тому процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

Водночас законодавство України, в тому числі ГПК, не зобов'язує сторону у справі, зокрема позивача, з'ясовувати фактичне місцезнаходження іншої сторони (сторін) у справі (якщо воно не співпадає з її місцезнаходженням, визначеним згідно із статтею 93 Цивільного кодексу України) та зазначати таке фактичне місцезнаходження в позовній заяві чи інших процесуальних документах. В разі коли фактичне місцезнаходження учасника судового процесу з якихось причин не відповідає його місцезнаходженню, визначеному згідно з законом, і дана особа своєчасно не довела про це до відома господарського суду, інших учасників процесу, то всі процесуальні наслідки такої невідповідності покладаються на цю юридичну особу.

За таких обставин, керуючись ст.75 ГПК України, суд вважає за можливе розглянути справу та вирішити спір без участі відповідача за наявшгми у справі матеріалами.

Вивчивши подані письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, місцевий господарський суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

При винесенні рішення суд

ВСТАНОВИВ:

11.09.2003 року між ВАТ "Укртелеком" правонаступником якого є ПАТ "Укртелеком" та ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Вторма - Рівне" укладено договір про надання послуг електрозв'язку №2037690 (далі - Договір), згідно з умовами якого позивач надає послуги електрозв’язку, перераховані в додатку 1 і безплатні послуги в додатку 2.

Відповідно до п.4.2. Договору відповідач зобов’язався сплачувати послуги електрозв’язку за спільно погодженою системою, кредитна, з поданням рахунків.

Відповідно до п.4.5. Договору розрахунки за фактично отримані в кредит послуги електрозв’язку за кожний попередній місяць проводяться Споживачем протягом десяти днів з дня одержання рахунка, але не пізніше 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим. За отримані в кредит послуги міжміського та міжнародного телефонного зв’язку справляється додаткова плата в розмірі двох відсотків вартості наданих послуг.

Згідно ст.63 Закону України В«Про телекомунікаційні послугиВ» операторами зв’язку України надаються послуги Споживачам за умови дотримання В«Правил надання та отримання телекомунікаційних послугВ» затверджених постановою Кабінету Міністрів №720 від 09.08.2005 року.

Відповідно до п.40 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг - плата за отримані телекомунікаційні послуги вноситься споживачем після отримання ним рахунка, але не пізніше 20 числа місяця, що настає після повного розрахункового періоду, згідно з п.1 ст.33 Закону України В«Про телекомунікаціїВ» споживачі телекомунікаційних послуг зобов'язані дотримуватись Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг.

В порушення вищезазначених правил та умов договору відповідач розрахунки за отримані послуги проводив несвоєчасно та не в повному обсязі, що призвело до утворення заборгованості перед позивачем за період з 01.12.2010 року по 25.07.2011 року в розмірі 1911,55 грн..

У відповідності до ст.11 Цивільного кодексу України та ст.174 Господарського кодексу України договір є підставою для виникнення цивільних прав і обов'язків (господарських зобов'язань).

Згідно з приписами ст.509 Цивільного кодексу України, зобов'язання є правовідношенням, у якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь іншої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші), чи утриматися від виконання певних дій, а інша сторона має право вимагати виконання такого обов'язку.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов’язання має виконуватись належним чином, згідно із умовами договору та вимогами Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зазвичай ставляться.

Аналогічна норма міститься в Господарському кодексі України. Так, в ч. 1 ст.193 ГК України зазначає, що суб’єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов’язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог виконання зобов’язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до п.5.8. Договору у разі несплати за надані послуги електрозв’язку понад установлений термін (з 21 числа місяця, що настає після розрахункового періоду) Споживач сплачує пеню в розмірі облікової ставки НБУ, що діяла у період за який нараховується пеня за кожну добу затримки, згідно з чинним законодавством, що згідно з розрахунком наданим позивачем за період з 21.01.2011 року по 21.11.2011 року складає 75,24 грн..

Частина 1 статті 612 ЦК України передбачає, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч.1 статті 230 ГК України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно ч.3 статті 549 ЦК України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно статті 1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочення платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Стаття 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" передбачає, що розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Згідно ч.б статті 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Частина 2 статті 625 ЦК України передбачає, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За порушення строків оплати, відповідно до ст.625 ЦК України, позивачем на суму боргу за період з лютого 2011 року по листопад 2011 року нараховано три відсотки річних в розмірі 34,66 грн. та за період з лютого 2011 року по жовтень 2011 року нараховано інфляційні втрати в розмірі 46,05 грн.. Розрахунок перевірено судом та визнано вірним.

З огляду на зазначене суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 1911,55 грн. основного боргу, 101,79 грн. пені, 1471,19 грн. збитків від інфляції, 539,18 грн. трьох процентів річних є доведеними, обґрунтованими, відповідачем не спростовані, а відтак підлягають задоволенню з покладенням на відповідача витрат по сплаті держмита та витрат по оплаті інформаційно-технічних послуг по забезпеченню судового процесу.

З огляду на зазначене суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 462,81 грн. основного боргу, 75,24грн. - пені, 46,05грн. інфляційних втрат та 34,66грн. 3% річних є доведеними, обґрунтованими, відповідачем не спростовані, а відтак підлягають задоволенню з покладенням на відповідача витрат по сплаті держмита та витрат по оплаті інформаційно-технічних послуг по забезпеченню судового процесу.

Керуючись 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задоволити.

2. Стягнути з ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Вторма-Рівне" (м. Рівне,

вул.Біла, 85А, код ЄДРПОУ 31479235) на користь Публічного акціонерного товариства

"Укртелеком" Рівненської філії ПАТ "Укртелеком" (м. Рівне, вул. Чорновола, 1, код

ЄДРПОУ 01187526) 1911,55 грн. основного боргу, 101,79 грн. пені, 1471,19 грн. збитків від

інфляції, 539,18 грн. трьох процентів річних, 1411,50грн. витрат по сплаті судового збору.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя Качур А.М.

Дата ухвалення рішення07.12.2011
Оприлюднено02.09.2015
Номер документу49114686
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5019/2651/11

Судовий наказ від 19.12.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 21.11.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні