Постанова
від 10.02.2011 по справі 16163/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

10 лютого 2011 р.                                                                                 № 2-а- 16163/10/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Бартош Н.С.,

розглянувши в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД ХРОМОВИХ ШКІР «БІЛЬШОВИК»про припинення підприємницької діяльності,-

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у Київському районі м. Харкова звернулася до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД ХРОМОВИХ ШКІР «БІЛЬШОВИК» про припинення підприємницької діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД ХРОМОВИХ ШКІР «БІЛЬШОВИК», обґрунтовуючи свої вимоги наступним.

Товариство з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД ХРОМОВИХ ШКІР «БІЛЬШОВИК» зареєстрований виконавчим комітетом Харківської міської ради 10.09.2004 року, та взятий на облік до Державної податкової інспекції у Київському районі як платник податків.

В порушення діючого законодавства, відповідач не надає звіти з 2007 року.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження разом з судовими документами була надіслана відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення. 28.01.2011 року конверт з кореспонденцією повернутий до суду.

Згідно з п.11 ст.35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідач у десятиденний строк заперечень проти позову та необхідних документів або заяву про визнання позову до суду не подав.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно до вимог ст. 41 КАС України.

Відповідно до ч. 4 ст. 183 –2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив такі обставини.

Товариство з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД ХРОМОВИХ ШКІР «БІЛЬШОВИК» зареєстрований виконавчим комітетом Харківської міської ради 10.09.2004 року, що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи.

Товариство з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД ХРОМОВИХ ШКІР «БІЛЬШОВИК» перебуває на обліку у Державній податковій інспекції у Київському районі м. Харкова з 16.09.2004 року в якості платника податків і зборів (інших обов'язкових платежів), згідно довідки від 09.09.2005 року №2922 з 16.09.2004 року.

Згідно наданих матеріалів справи встановлено, що відповідач податкову звітність не надає з 2007 року.

Відповідно до розрахунку Державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова відповідач заборгованості по платежах до бюджету не має.

Згідно ст.10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 04 грудня 1990 року № 509-XII до функцій органів державної податкової служби входить здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів обов'язкових платежів). Крім того, податкові органи контролюють своєчасність подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків та інших платежів, а також, перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів; забезпечують застосування та своєчасне стягнення сум фінансових санкцій, передбачених цим Законом та іншими законодавчими актами України за порушення податкового законодавства, а також, стягнення адміністративних штрафів за порушення податкового законодавства, допущені посадовими особами підприємств, установ, організацій та громадянами; проводять перевірки фактів приховування і зниження сум податків та зборів (обов'язкових платежів) у порядку, встановленому цим Законом та іншими законами України.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування» від 25 червня 1991 року №1251-ХІІ (діяв на час виникнення спірних правовідносин), платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Згідно абз. 1 п. 4. ст. 14 Декрету Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян» від 26 грудня 1992 року № 13-92 громадяни, які займаються підприємницькою діяльністю, надають податковому органу декларації за наслідками кожного звітного кварталу, а також звітного року у строки, визначені законом. В декларації зазначаються загальні суми одержаного доходу, витрат i сплаченого податку за звітний рік або інший період, за який здійснюється оподаткування (оподатковуваний період).

Підпунктом 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21 грудня 2001 року № 2181-ІІІ (діяв на час виникнення спірних правовідносин) встановлено, що податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює:

- календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);

- календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб (прибуткового податку з громадян), - до 1 квітня року, наступного за звітним.

Відповідно до п. 8.6 положень Наказу ДПАУ № 80 від 19 лютого 1998 року «Про затвердження Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів)», якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків - про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, постановлення судового рішення про припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, визнання повністю або частково недійсними установчих документів чи змін до них.

Відповідно до п. 17 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до ч. 2 ст. 46 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15 травня 2003 року № 755 державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця крім іншого проводиться у разі: постановлення судового рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця. Підставами для постановлення судового рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця у тому числі є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 46 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця проводиться у разі, зокрема, постановлення судового рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

Судом встановлено, що відповідачем дійсно не подано звітність до органів державної податкової служби протягом останнього року, заборгованість перед бюджетом у відповідача відсутня.

Враховуючи викладене вище та беручи до уваги той факт, що відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а відповідач належними доказами не довів факт подачі до Державної податкової інспекції Київського району м. Харкова фінансової звітності, суд вбачає достатньо підстав для задоволення позову.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 8-14, 41, 71, 94, 159, 160-164, 167, 183-2, 186 КАС України, суд –

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД ХРОМОВИХ ШКІР «БІЛЬШОВИК» про припинення підприємницької діяльності задовольнити в повному обсязі.

Припинити підприємницьку діяльність Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД ХРОМОВИХ ШКІР «БІЛЬШОВИК» (61033, м. Харків, вул. Шевченко, 327, код 33121548), зареєстрованого виконавчим комітетом Харківської міської ради 10.09.2004 року.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами та іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги стороною, або іншою особою, яка брала участь у справі, у десятиденний строк з моменту отримання копії постанови.

          Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

          

          Суддя                                                                                                    Бартош Н.С.

Дата ухвалення рішення10.02.2011
Оприлюднено02.09.2015
Номер документу49148694
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —16163/10/2070

Ухвала від 17.12.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Постанова від 10.02.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бартош Н.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні