Постанова
від 28.03.2012 по справі 2а-1670/887/12
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2012 року м. ПолтаваСправа № 2а-1670/887/12

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Петрової Л.М.,

при секретарі - Протас О.М.,

за участю:

прокурора - Мисик А.А.,

представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Прокурора Полтавського району в інтересах держави в особі Полтавської міжрайонної державної податкової інспекції Полтавської області до Виробничого дачно-будівельного кооперативу "Буланово" про стягнення податкового боргу,

в с т а н о в и в:

Прокурор Полтавського району в інтересах держави в особі Полтавської міжрайонної державної податкової інспекції Полтавської області звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Виробничого дачно-будівельного кооперативу "Буланово" про стягнення податкового боргу з орендної плати за землю у сумі 10606,40 грн. (з урахуванням заяви про зміну позовних вимог від 14 березня 2012 року), посилаючись на наявність у відповідача податкової заборгованості, яка виникла в результаті несплати узгодженого податкового зобов'язання, визначеного самостійно Виробничим дачно-будівельним кооперативом "Буланово" в поданих податкових деклараціях з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2011 рік від 04 травня 2011 року та за 2012 рік від 06 січня 2012 року.

Прокурор та представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали, просили їх задовольнити з підстав, наведених у позовній заяві.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, хоча у матеріалах справи наявні докази про те, що він належним чином повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи, про причини своєї неявки суд не повідомив, клопотань та заперечень не надав /а.с. 18-25, 39-42/.

Судова повістка, направлена Виробничому дачно-будівельному кооперативу "Буланово" за адресою вул. Жовтнева, 70, с. Буланове, Полтавський район, Полтавська область, 38771 повернулась з поштовою відміткою "адресат вибув".

Разом з тим, згідно до частини восьмої статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру.

Частиною одинадцятою статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Згідно частини четвертої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Враховуючи, що у матеріалах справи достатньо письмових доказів для правильного вирішення справи, суд вважає за можливе проводити розгляд справи за даної явки та наявними у справі матеріалами.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що Виробничий дачно-будівельний кооператив "Буланово" зареєстровано як юридичну особу 19 липня 2007 року, ідентифікаційний код 35171297, що підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 №189424 /а.с. 4/.

З 15 серпня 2007 року відповідач перебуває на податковому обліку в Полтавській МДПІ за №1076 /а.с. 6/.

Судовим розглядом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що 04 травня 2011 року відповідачем до Полтавської МДПІ подано податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2011 рік /а.с. 7-8/, згідно якої платником самостійно визначено річну суму орендної плати за земельну ділянку у розмірі 13680,51 грн. (в т.ч., за квітень 2011 року - в сумі 1148,75 грн., за травень-грудень 2011 року - в сумі 1 566,47 грн. щомісячно).

Крім того, 06 січня 2012 року відповідачем до Полтавської МДПІ подано податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2012 рік /а.с. 28-30/, згідно якої самостійно визначено річну суму орендної плати за земельну ділянку у розмірі 18797,67 грн.

Статтею 21 Закону України "Про оренду землі" визначено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Підпунктом 14.1.136. пункту 14.1. статті 14 Податкового кодексу України визначено, що орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності - обов'язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Згідно пункту 286.2. статті 286 зазначеного Кодексу платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Відповідно до підпункту 54.1. статті 54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

В силу пункту 57.1. статті 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що у передбачені законодавством терміни зобов'язання по орендній платі за земельну ділянку відповідачем в повній мірі та вчасно не погашено, в результаті чого за особовим рахунком ВДБК "Буланово" виник податковий борг у розмірі 10606,40 грн. /а.с. 31-33/.

Відповідно до пункту 59.1. статті 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Так, Полтавською МДПІ 08.09.2011 року сформовано та надіслано на адресу платника податків податкову вимогу № 75 /а.с. 12/. Однак, відповідачем суму узгодженого грошового зобов'язання в добровільному порядку не сплачено, доказів оскарження зазначеної вимоги до суду не надано.

Згідно з підпунктом 20.1.18. пункту 20.1. статті 20 Податкового кодексу України органам державної податкової служби надано право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Враховуючи наявність у відповідача обов'язку зі сплати податкових зобов'язань, а у позивача - прав на контроль за сплатою податкових зобов'язань і штрафних (фінансових) санкцій та на звернення до суду з позовом про стягнення заборгованості, суд приходить до висновку про наявність законних підстав для задоволення позову - про стягнення несплаченої на дату судового розгляду справи суми боргу в розмірі 10606,40 грн.

Відповідно до пункту 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7-11, 35, 69-71, 86, 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України,

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов Прокурора Полтавського району в інтересах держави в особі Полтавської міжрайонної державної податкової інспекції Полтавської області до Виробничого дачно-будівельного кооперативу "Буланово" про стягнення податкового боргу задовольнити.

Стягнути з Виробничого дачно-будівельного кооперативу "Буланово" (код ЄДРПОУ 35171297, адреса: с. Буланове, Полтавський район, Полтавська область) на користь держави в особі Полтавської міжрайонної державної податкової інспекції Полтавської області податковий борг з орендної плати за землю в сумі 10606,40 грн. /десять тисяч шістсот шість гривень сорок копійок/ на бюджетний рахунок 33217812700418, відкритий в ГУДК у Полтавській області, МФО 831019, код платежу - 13050200, отримувач - Державний бюджет, код отримувача - 34698254.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 02 квітня 2012 року.

Суддя Л.М. Петрова

Дата ухвалення рішення28.03.2012
Оприлюднено03.09.2015
Номер документу49205398
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/887/12

Постанова від 28.03.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.М. Петрова

Ухвала від 20.02.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.М. Петрова

Ухвала від 20.02.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.М. Петрова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні