Ухвала
від 10.10.2013 по справі 127/24002/13-к
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 127/24002/13-к

Провадження 1-кс/127/5559/13

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 жовтня 2013 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області Клапоущак С.Ю., розглянувши клопотання слідчого відділення розслідування злочинів у сфері господарської діяльності СВ ВМВ УМВС України у Вінницькій області ОСОБА_1 про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ «Комарівці» (код ЄДРПОУ - 34918457, Вінницька обл., Барський р-н, с. Комарівці, вул. Леніна, 1, -

ВСТАНОВИВ:

Слідча ОСОБА_1 звернулася до суду з клопотанням, яке погоджено з прокурором Ольховим В.В. про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у ТОВ «Комарівці», зокрема: до документів, які стосуються ПП «Редан 2000», а саме: завірені відповідним чином копії первинних фінансово-господарських документів, що підтверджують проведення операцій з ПП «Редан 2000» (код ЄДРПОУ - 34324999) - договори, специфікації та інші додатки до договорів, видаткові накладні, податкові накладні, акти виконаних робіт, акти прийому-передачі товару, банківські виписки, платіжні доручення, касові чеки, довіреності, товарно-транспортні накладні та інше за період з 01.01.2012 року по 01.09.2013 року, мотивуючи свої вимоги тим, що у неї в провадженні знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42013010010000344, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

Клопотання мотивоване тим, що співробітниками УПМ ДПС у Вінницькій області з метою отримання копій первинних господарських документів підприємства, що свідчать про проведення фінансово-господарських операцій з підприємствами, що мають ознаки фіктивності за результатом розгляду клопотання отримано ухвалу Вінницького міського суду Вінницької області щодо надання тимчасового доступу та зняття копій первинних господарських документів ПП «Редан 2000» за період 2012-2013 років. Проте при ознайомленні 28.04.2013 року з ухвалою суду директором ПП «Редан 2000» гр. ОСОБА_2, останній повідомив, що до ведення фінансово-господарської діяльності даного СПД він не має ніякого відношення, так як з 24.04.2013 року звільнений з посади директора ПП «Редан 2000», а усі первинні бухгалтерські та установчі документи підприємства передав згідно акту прийому - передачі наступному директору ОСОБА_3

Відповідно до листа Вінницької об'єднаної державної податкової інспекції, встановлено, що директором та головним бухгалтером ПП «Редан 2000» в період з 17.12.2012 по 14.05.2013 року являвся ОСОБА_2, а з 14.05.2013 року по теперішній час є гр. ОСОБА_3.

В подальшому в ході здійснення досудового розслідування встановлено місцезнаходження та допитано теперішнього директора ПП «Редан 2000» ОСОБА_3, який повідомив, що до ведення фінансово-господарської діяльності зазначеного підприємства він не має ніякого відношення, реєстраційних та первинних господарських документів, банківських та інших документів, що стосуються ПП «Редан-2000» він не підписував та нікого на це не уповноважував. З попереднім директором ПП «Редан 2000» ОСОБА_2 він не знайомий, дана особа йому невідома.

Зважаючи на вищевикладене, та на неможливість отримання реєстраційних та первинних господарських документів від службових осіб ПП «Редан 2000», виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів у контрагентів, які отримували послуги від ПП «Редан 2000». Так, одним з таких підприємств є ТОВ «Комарівці» (код ЄДРПОУ - 34918457, Вінницька обл., Барський р-н, с. Комарівці, вул. Леніна, 1).

Враховуючи вищевикладене, та те, що зазначені вище документи та речі мають важливе значення для об'єктивного провадження досудового розслідування, тому як відомості, що в них містяться необхідні для розкриття кримінального правопорушення і виявлення винних у його вчиненні осіб, а також за їх допомогою можна встановити наявність або відсутність обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, тому виникла необхідність звернутись до суду у наданні тимчасового доступу до оригіналів вказаних документів та проведення їх копіювання.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав.

Представник ТОВ «Комарівці» до судового засідання не з'явився, про причини неприбуття суд не повідомив, хоча був повідомлений про дату і час судового розгляду завчасно та належним чином, тому відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України клопотання розглядається у його відсутність.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання, оглянувши матеріали кримінального провадження, вважаю, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Матеріалами кримінального провадження та клопотанням слідчого підтверджено факт того, що документи про доступ до яких клопоче останній перебувають в ТОВ «Комарівці» .

Крім того, під час розгляду клопотання знайшов своє підтвердження факт того, що документи, про вилучення яких клопоче слідчий, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно ч. 6, 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо стороною кримінального провадження буде доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Слідчий судя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Судом встановлено, що вказані обставини є доведеними матеріалами кримінального провадження, оскільки сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує факт неможливості отримання вказаних відомостей іншими способами, а в подальшому відомості, що містяться в документах можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 159, 162, 163, 164, 165 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати слідчому слідчому відділення розслідування злочинів у сфері господарської діяльності СВ ВМВ УМВС України у Вінницькій області ОСОБА_1 дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ТОВ «Комарівці» (код ЄДРПОУ - 34918457, Вінницька обл., Барський р-н, с. Комарівці, вул. Леніна, 1), що підтверджують здійснення фінансово-господарських операцій між ПП «Редан 2000» та ТОВ «Комарівці», а саме: завірені відповідним чином копії первинних фінансово-господарських документів, що підтверджують проведення операцій з ПП «Редан 2000» (код ЄДРПОУ - 34324999) - договори, специфікації та інші додатки до договорів, видаткові накладні, податкові накладні, акти виконаних робіт, акти прийому-передачі товару, банківські виписки, платіжні доручення, касові чеки, довіреності, товарно-транспортні накладні та інше за період з 01.01.2012 року по 01.09.2013 року.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення10.10.2013
Оприлюднено03.09.2015
Номер документу49219333
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ «Комарівці» (код ЄДРПОУ - 34918457, Вінницька обл., Барський р-н, с. Комарівці, вул. Леніна, 1

Судовий реєстр по справі —127/24002/13-к

Ухвала від 10.10.2013

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні