Постанова
від 20.08.2015 по справі 10/5026/999/2011
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" серпня 2015 р. Справа№ 10/5026/999/2011

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Остапенка О.М.

суддів: Верховця А.А.

Пантелієнка В.О.

при секретарі судового засідання: Сотніковій І.О.,

за участю представників сторін:

від скаржника: Поліщук О.І. - завідувач, розпорядження № 28 від 03.09.2013р.

Інші учасники не з'явилися

розглянувши апеляційну скаргу Орадівської сільської об'єднаної архівної установи Христинівського району на ухвалу Господарського суду Черкаської області від 04.06.2015 року

у справі № 10/5026/999/2011 (суддя Боровик С.С.)

за заявою прокурора Христинівського району в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Христинівському районі

до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Зоря"

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 04.06.2015 року у справі № 10/5026/999/2011 заяву ліквідатора Смілянця С.М. задоволено та зобов'язано Орадівську сільську об'єднану архівну установу Христинівського району прийняти без будь-яких додаткових умов (безоплатно) документи трудового архіву Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Зоря" від ліквідатора арбітражного керуючого Смілянця Сергія Миколайовича.

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою місцевого господарського суду, Орадівська сільська об'єднана архівна установа Христинівського району звернулась до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить змінити ухвалу суду першої інстанції від 04.06.2015 року, відмовивши ліквідатору боржника у задоволенні його заяви, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справ між суддями апеляційну скаргу Орадівської сільської об'єднаної архівної установи Христинівського району у справі № 10/5026/999/2011 передано на розгляд колегії суддів у складі головуючого судді Остапенка О.М., суддів: Верховця А.А., Шипка В.В.

Розпорядженням Секретаря судової палати Київського апеляційного господарського суду від 10.08.2015 року у зв'язку з перебуванням суддів Верховця А.А., Шипка В.В. у відпустці для розгляду справи № 10/5026/999/2011 сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя - Остапенко О.М., судді: Пантелієнко В.О., Разіна Т.І.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 10.08.2015 року апеляційну скаргу Орадівської сільської об'єднаної архівної установи Христинівського району прийнято до провадження та призначено до розгляду на 20.08.2015 року.

Згідно розпорядження Заступника голови Київського апеляційного господарського суду від 20.08.2015 року у зв'язку з перебуванням судді Разіної Т.І. у відпустці для розгляду справи № 10/5026/999/2011 сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя - Остапенко О.М., судді: Верховець А.А., Пантелієнко В.О.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 20.08.2015 року апеляційну скаргу Орадівської сільської об'єднаної архівної установи Христинівського району прийнято до провадження у визначеному складі суду.

Представник скаржника в судовому засіданні вимоги апеляційної скарги підтримав, просив її задовольнити, ухвалу господарського суду Черкаської області від 04.06.2015 року змінити, відмовивши ліквідатору боржника у задоволенні заяви про зобов'язання прийняти документи.

Представники інших учасників провадження у справі в судове засідання не з'явилися, про причини неявки суд не повідомили. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином. Клопотань про відкладення розгляду справи не направляли.

20.08.2015 року оголошено вступну та резолютивну частини постанови Київського апеляційного господарського суду у даній справі.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи та дослідивши докази, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства та заслухавши пояснення ініціюючого кредитора, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційна скарга Орадівської сільської об'єднаної архівної установи Христинівського району підлягає частковому задоволенню, а ухвала господарського суду Черкаської області - скасуванню з прийняттям рішення про відмову в задоволені заяви ліквідатора, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 99 ГПК України, в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у розділі ХІІ ГПК України. Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Згідно із частиною 2 статті 101 ГПК України, апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність та обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Відповідно до частини 2 статті 4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство).

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Черкаської області 06.05.2011 року за заявою прокурора Христинівського району в інтересах держави в особі ДПІ у Христинівському районі порушено провадження у справі про банкрутство СВК "Зоря".

Постановою господарського суду Черкаської області від 20.09.2011 року боржника визнано банкрутом, відкрито його ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Смілянця С.М.

05.05.2015 року ліквідатор банкрута звернувся до суду із заявою № 02-01/01/733-2015 від 28.04.2015 року про зобов'язання Орадівської сільської об'єднаної архівної установи Христинівського району прийняти документи трудового архіву.

Підставою для звернення до суду із вказаною заявою стала відмова архівної установи прийняти на збереження архівних документів на безоплатній основі.

За наслідками розгляду заяви ліквідатора, ухвалою Господарського суду Черкаської області від 04.06.2015 року зобов'язано Орадівську сільську об'єднану архівну установу Христинівського району прийняти без будь-яких додаткових умов (безоплатно) документи трудового архіву банкрута від ліквідатора арбітражного керуючого Смілянця С.М.

Переглядаючи законність винесення оскаржуваної ухвали, колегією суддів встановлено наступне.

Пунктом 1-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції від 22.12.2011 року встановлено, що положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

В даному випадку застосовується положення Закону банкрутство в редакції, чинній на момент порушення справи про банкрутство.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 25 названого закону ліквідатор з дня свого призначення, окрім іншого, передає у встановленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню.

Відповідно до статті 34 Закону ліквідатор забезпечує належне оформлення, упорядкування та зберігання всіх, в тому числі фінансово-господарських, документів банкрута протягом ліквідаційної процедури.

Після винесення судом ухвали про ліквідацію юридичної особи - банкрута ліквідатор зобов'язаний забезпечити збереженість архівних документів банкрута і, за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства або уповноваженою ним архівною установою, визначити місце подальшого їх зберігання.

Згідно з частиною 4 статті 31 Закону України "Про Національний архівний фонд та архівні установи" у разі ліквідації або реорганізації органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних і комунальних підприємств, установ та організацій документи, що нагромадилися за час їх діяльності, передаються ліквідаційною комісією (ліквідатором) правонаступникам у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства, із збереженням відповідної форми власності на зазначені документи, а у випадках відсутності правонаступників - відповідним державним архівним установам або іншим місцевим архівним установам.

З аналізу вказаних норм законодавства вбачається, що ліквідатор має передати на зберігання архівної установи архівні матеріали банкрута після його ліквідації господарським судом як юридичної особи.

Однак, на даний час провадження у справі перебуває на стадії ліквідаційної процедури та остаточної ухвали місцевим господарським судом про ліквідацію банкрута, як юридичної особи не виносилась.

Таким чином, місцевий господарський суд, приймаючи оскаржувану ухвалу, вищенаведених вимог чинного законодавства не врахував, внаслідок чого передчасно зобов'язав архівну установу прийняти документи банкрута.

Доводи скаржника щодо порушення судом першої інстанції норм процесуального права в частини неповідомлення архівної установи належним чином про розгляд заяви ліквідатора колегією суддів відхиляються як безпідставні, оскільки в матеріалах справи міститься рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, згідно якого ухвалу місцевого суду від 25.05.2015 року про призначення заяви ліквідатора банкрута до розгляду на 04.06.2015 року отримано представником апелянта 03.06.2015 року (т.8, арк.с. 18).

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України у зв'язку з частковим задоволенням апеляційної скарги апелянта, судовий збір за подання апеляційної скарги в розмірі 609,00 грн. покладається на боржника.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 99, 101-106 ГПК України, Київський апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Орадівської сільської об'єднаної архівної установи Христинівського району на ухвалу господарського суду Черкаської області від 04.06.2015 року у справі № 10/5026/999/2011 задовольнити частково.

2. Ухвалу господарського суду Черкаської області від 04.06.2015 року у справі № 10/5026/999/2011 скасувати.

3. В задоволенні заяви ліквідатора Смілянця С.М. про зобов'язання Орадівської сільської об'єднаної архівної установої Христинівського району прийняти без будь-яких додаткових умов (безоплатно) документи трудового архіву Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Зоря" від ліквідатора арбітражного керуючого Смілянця Сергія Миколайовича, відмовити.

4. Стягнути з Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Зоря" (Черкаська область, Христинівський район, село Кузьмина Гребля, вул. Леніна, буд.1, код ЄДРПОУ 03794667) на користь Орадівської сільської об'єднаної архівної установи Христинівського району (код ЄДРПОУ 38776351) з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення 609,00 грн. витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги.

5. Доручити місцевому господарському суду видати наказ.

6. Копію постанови суду надіслати учасникам провадження у справі.

7. Справу № 10/5026/999/2011 передати до господарського суду Черкаської області для розгляду.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено у касаційному порядку.

Головуючий суддя О.М. Остапенко

Судді А.А. Верховець

В.О. Пантелієнко

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.08.2015
Оприлюднено01.09.2015
Номер документу49341184
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/5026/999/2011

Ухвала від 14.12.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 29.11.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 15.11.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 07.11.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 12.10.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 11.10.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 06.10.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 20.09.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 30.03.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 06.02.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні