Ухвала
від 13.12.2012 по справі 232/4840/12
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №232/4840/12

УХВАЛА

13.12.2012 Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді Нечипорук Л.Ф.,

при секретарі Курутіній О.В.,

за участю прокурора Зонова С.М.,

слідчого Коваля А.Д.,

підозрюваного ОСОБА_1,

захисника ОСОБА_2,

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ДПС у Вінницькій області підполковника податкової міліції ОСОБА_3, про застосування запобіжного заходу у вигляді застави ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженцю ІНФОРМАЦІЯ_2, жителю ІНФОРМАЦІЯ_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, не працюючого, одруженому, який має на утриманні двох неповнолітніх дітей, раніше не судимому, який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 204 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького міського суду Вінницької області надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ДПС у Вінницькій області підполковника податкової міліції ОСОБА_3, про застосування запобіжного заходу у вигляді застави ОСОБА_1, мотивуючи свої вимоги тим, що в нього знаходяться матеріали кримінального провадження № 32012010000000013 від 05.12.2012 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 204 КК України.

ОСОБА_1 підозрюється в тому, що займаючи, згідно протоколу №2/1 від 06.10.2007 року загальних зборів учасників, посаду директора ТОВ „Горизонт ОйлВ» (код ЄДПРОУ 20083399), при цьому, не являючись службовою особою ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , не маючи відповідних спеціальних повноважень та правових підстав на виконання адміністративно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій у вказаному товаристві, використовуючи переробну установку по стабілізації вуглеводню ТОВ „Горизонт ОйлВ» , яка була передана ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» в оренду з комплексом виробничих потужностей, розташованих за адресою: Вінницька область, Тростянецький район, с. Ладижинське, вул. Привокзальна, 15а, умисно, діючи безпосередньо як співвиконавець, у співучасті та за попередньою змовою з ОСОБА_4, на протязі періоду з 01.04.2010

по 15.07.2010 р.р. здійснив незаконне виготовлення дизельного палива, яке в подальшому, зберігав з метою збуту, а також збував вказане незаконно виготовлене дизельне паливо іншим суб'єктам господарської діяльності, як представник ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» .

Таким чином, ОСОБА_1 підозрюється за ч.2 ст.27, ч.2 ст. 28, ч.1, ч.2 ст. 204 КК України, як незаконне виготовлення підакцизних товарів, шляхом відкриття підпільного цеху та з використанням обладнання, що забезпечує масове виробництво таких товарів, незаконне зберігання з метою збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів, а також збут незаконно виготовлених підакцизних товарів, вчинене співвиконавцем у співучасті з іншим суб'єктом злочину безпосередньо, за попередньою змовою групою осіб.

Зокрема, слідством встановлено обставини, що дають підстави підозрювати ОСОБА_1 у вчиненні зазначених кримінальних правопорушень.

Так, ОСОБА_1, займаючи посаду директора ТОВ „Горизонт ОйлВ» ,

як службова особа вказаного товариства, достовірно знав, про те що за вказаним товариством зареєстровано право приватної власності на комплекс будівель

та споруд з установкою по стабілізації вуглеводню і комплексом виробничих потужностей.

Згідно Сертифікату відповідності серії ВН 000092 від 19.03.2010 року, виданого інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Вінницькій області на підставі акту №92 готовності об'єкта до експлуатації від 10.03.2010 року, на замовлення директора ТОВ „Горизонт ОйлВ» ОСОБА_1, здійснено реконструкцію установки по стабілізації вуглеводню, загальною продуктивністю до 50 тон на добу.

Вказана установка по стабілізації вуглеводню з комплексом виробничих потужностей, призначена для здійснення так званої „прямоїВ» перегонки нафти, газового конденсату або їх сумішей та випуску нетоварних нафтопродуктів - сумішей вуглеводнів: „Бензино-лігроїнова фракціяВ» , „Лігроїно-газойлева фракціяВ» , „Вакуумний газойльВ» . Перераховані суміші вуглеводнів, є продукцією первинного етапу переробки, які використовуються під час виготовлення таких видів товарних нафтопродуктів, як моторні бензини, дизельне паливо, розчинники лакофарбової продукції, а також для термічного розкладання під час виробництва іншої нафтохімічної продукції, за умови здійснення подальших вторинних процесів переробки на інших технічних і технологічно досконаліших об'єктах нафтопереробних комплексів.

Крім того, перераховані суміші вуглеводнів, на відміну від товарних нафтопродуктів, що потребують сертифікації, можуть виготовлятись лише за наявності технічних умов виробництва та технологічного регламенту і їх виробництво сертифікації не потребує.

Достовірно знаючи про вказане, ОСОБА_1, з метою незаконного збагачення, одноосібно створив, згідно протоколу №1 від 11.03.2010 року загальних зборів учасників, юридичну особу - ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» (код ЄДПРОУ 37028613) та зареєстрував вказане товариство за адресою місця своєї реєстрації: м. Вінниця, вул. Тарногородського, 10/81 і призначив себе, згідно цього ж протоколу, директором новоствореного товариства.

Предметом діяльності ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , згідно Статуту вказаного товариства, ОСОБА_1 зокрема, визначив такі види діяльності, як: виробництво продукції нафтоперероблення, оптова та роздрібна торгівля пальним, тобто аналогічні видам діяльності, які передбачені Статутом ТОВ „Горизонт ОйлВ» . Правом підпису, розпорядження коштами і майном ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , крім директора, наділив, за умови відсутності директора, головного бухгалтера товариства. При цьому, причини відсутності директора визначено у широкому та не обмеженому розумінні - „лікарняний, відпустка, відрядження, інші причиниВ» .

Для формування статутного капіталу новоствореного товариства ОСОБА_1, згідно Договору №03/10/-11/195 від 24.03.2010 року, відкрив поточний банківський рахунок №26009262869 у ПАТ „ОСОБА_5 ОСОБА_3В» та перевів вказаний рахунок згідно Додаткової угоди №03/10-11/195/01 від 24.03.2010 року, на дистанційне обслуговування по каналах зв'язку за допомогою електронної системи „Клієнт-БанкВ» . Вказана система надає можливість проводити операції за розрахунково-платіжними документами, отримувати і списувати кошти з рахунку за допомогою електроно-цифрового підпису, доступ до якого ОСОБА_1 отримав, згідно ОСОБА_3 №1 підключення системи „Клієнт-БанкВ» , одноосібно

та особисто.

В подальшому, переслідуючи мету на незаконне збагачення та уникнення кримінальної відповідальності, ОСОБА_1 звільнив себе з посади директора ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» та призначив на вказану посаду, згідно протоколу №2 від 24.03.2010 року загальних зборів учасників вказаного товариства, ОСОБА_6. Крім того, згідно договору оренди без номера від 01.04.2010 року, ОСОБА_1, як директор ТОВ „Горизонт ОйлВ» , передав у користування ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» установку по стабілізації вуглеводню

з комплексом виробничих потужностей.

ОСОБА_1, як директор ТОВ „Горизонт ОйлВ» , в тому числі, засновник

і колишній директор ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , достовірно знаючи, що вищевказана переробна установка по стабілізації вуглеводню з комплексом виробничих потужностей не має сертифікату на виробництво дизельного палива, як товарного нафтопродукту і технологічно не спроможна виготовляти вказаний вид пального, через свою технічну обмеженість, пов'язану із неможливістю здійснювати вторинні процеси переробки, створив усі необхідні умови для незаконного виготовлення дизельного палива.

Вказане виразилось у тому, що ОСОБА_1, умисно, діючи безпосередньо

як співвиконавець, у співучасті та за попередньою змовою із ОСОБА_4, яка на протязі періоду з 01.04.2010 по 23.04.2010 р.р. займала посаду головного бухгалтера ТОВ „Горизонт ОйлВ» та в подальшому, звільнившись із займаної посади, на протязі періоду з 26.04.2010 по 15.07.2010 р.р. працювала в ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» фактично виконуючи у вказаних періодах обов'язки головного бухгалтера ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , складала, підписувала і засвідчувала печаткою договірні, первинні бухгалтерські та інші фінансово-господарські документи ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» на придбання нафти, нафтових сумішей, добавок і присадок, а також використовуючи працю штатних працівників ТОВ „Горизонт ОйлВ» , яких ОСОБА_1, особисто і в офіційному порядку приймав на роботу, в тому числі, формально зарахованих до штату

ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» по сумісництву та самостійно, здійснюючи керівництво ними, використовував установку по стабілізації вуглеводнів із комплексом виробничих потужностей і здійснював переробку придбаної ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» на протязі періоду з 01.04.2010 по 15.07.2010 р.р. нафтової суміші, як сировини, на суміш вуглеводнів: „Лігроїно-газойлева фракціяВ» , та в подальшому використовував вказану суміш під час незаконного виготовлення дизельного палива.

Зокрема, ОСОБА_1 на протязі період з 01.04.2010 по 15.07.2010 р.р., використовуючи суміш вуглеводнів „Лігроїно-газойлева фракціяВ» , добавляючи придбані ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» добавки і присадки, які використовуються під час переробки нафтопродуктів та покращують показники палива, умисно, не маючи відповідного сертифікату на виготовлення певного виду товарного нафтопродукту, грубо порушуючи регламент та технологію виготовлення дизельного палива, в порушення встановленого порядку виробництва та обігу підакцизних товарів, передбаченого Постановою Верховної Ради України „Про перелік товарів (продукції), на які встановлюється акцизний збірВ» №365/96 від 12.09.1996 року (із змінами та доповненнями), Декрету Кабінету Міністрів України „Про акцизний збірВ» №18-92 від 26.12.1992 року (із змінами та доповненнями), Закону України „Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)В» №313/96-ВР від 11.07.1996 року (із змінами та доповненнями), Наказу Міністерства статистики України „Про розробку паливно-енергетичного балансу України за 1995 рікВ» №213 від 17.08.1995 року, Наказу Міністерства палива та енергетики України, Міністерства економіки України, Міністерства транспорту та зв'язку України, державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики

„Про затвердження Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафтопродуктів на підприємствах і організаціях УкраїниВ» №281/171/578/155 від 20.05.2008 року, Постанови Кабінету Міністрів України „Деякі питання проведення обліку, зберігання та реалізації дизельного палива залежно від вмісту масової частки сіркиВ» №545 від 21.03.2007 року (із змінами та доповненнями), Декрету Кабінету Міністрів України „Про стандартизацію і сертифікаціюВ» №46-93 від 10.05.1993 року (із змінами та доповненнями), Наказу Державного Комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики „Про затвердження Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в УкраїніВ» №28 від 01.02.2005 року, незаконно виготовляв дизельне паливо.

При цьому, вказане дизельне паливо виготовлялось шляхом штучного удосконалення суміші вуглеводнів: „Лігроїно-газойлева фракціяВ» з метою надання її фізико-хімічним показникам наближеної схожості до показників дизельного палива, як товарного нафтопродукту.

В результаті вказаного, ОСОБА_1 фактично організував та здійснював незаконне виготовлення дизельного палива, як підакцизного товару, шляхом відкриття підпільного цеху та з використанням обладнання, що забезпечує масове виробництво таких товарів.

У відповідності до висновку технічного дослідження технологічного обладнання призначеного для здійснення нафтопереробки б/н від 05.07.2012 року, проведеного спеціалістом ДП „Український науково-дослідний інститут нафтопереробної промисловості „МасмаВ» ОСОБА_7 на підставі призначеної у кримінальній справі №10209002 технічної експертизи встановлено, що за допомогою обладнання (виробничих потужностей), яке використовувалось ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , згідно договору оренди б/н від 01.04.2010 року, можливо виготовляти прямогонну дизельну фракцію шляхом атмосферної перегонки вуглеводневої сировини. Однак, вказана фракція не є товарним паливом.

За допомогою обладнання (виробничих потужностей), яке використовувалось ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , згідно договору оренди б/н від 01.04.2010 року, не можливо виготовляти товарне дизельне паливо.

Згідно висновку хімічного дослідження нафтопродуктів б/н від 05.07.2012 року, проведеного спеціалістом ДП „Український науково-дослідний інститут нафтопереробної промисловості „МасмаВ» ОСОБА_7 на підставі призначеної у кримінальній справі №10209002 хімічної експертизи встановлено, що представлені на дослідження зразки:

- зразок нафтопродукту, відібраний з труби жовтого кольору, умовно названої точкою 4 переробної установки ТОВ „Горизонт ОйлВ» , позначеної на схемі руху транспорту по території вказаного товариства №32 (умовно позначений під час дослідження зразком №2);

- зразок нафтопродукту, відібраний з наружної ємності ТОВ „Горизонт ОйлВ» , позначеної на схемі руху транспорту по території вказаного товариства №16, умовно названою точкою 2 (умовно позначений під час дослідження зразком №3);

- зразок нафтопродукту, відібраний з резервуару, позначеного на схемі руху транспорту по території ТОВ „Горизонт ОйлВ» №16, умовно названого об'єктом №6 (умовно позначений під час дослідження зразком №6),

відносяться до нафтопродуктів і є сумішшю бензинової, гасової та дизельної

(частка дизельної 70 %) фракцій, які не відповідають вимогам чинного в Україні ДСТУ 3868-99 „Паливо дизельне. Технічні умовиВ» за показаниками „фракційний складВ» , „температура спалаху в закритому тигліВ» та „масова частка водиВ» .

В подальшому, продоважуючи свій злочинний намір, на протязі періоду

з 01.04.2010 по 15.07.2010 р.р., ОСОБА_1 незаконно виготовивши на переробній установці ТОВ „Горизонт ОйлВ» дизельне паливо, умисно, діючи безпосередньо як співвиконавець, у співучасті та за попередньою змовою з ОСОБА_4, яка здійснювала ведення бухгалтерської документації ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» та обліковувала рух коштів і товарно-матеріальних цінностей вказаного товариства, зберігав з метою збуту вказане незаконно виготовлене дизельне паливо, використовуючи наявні резервуари для зберігання нафтопродуктів.

Крім того, ОСОБА_1, на протязі періоду з 01.04.2010 року по 15.07.2010 року, умисно, діючи безпосередньо як співвиконавець, у співучасті та за попередньою змовою з ОСОБА_4, достовірно знаючи, що незаконно виготовлене дизельне паливо не відповідає державним стандартам України на дизельне паливо, здійснював пошук покупців вказаного палива. В подальшому самостійно, а в деяких випадках спільно з ОСОБА_4, домовлявся

з покупцями палива про здійснення конкретних фінансово-господарських операцій та збував незаконно виготовлене дизельне паливо, згідно складених ОСОБА_4, підписаних нею, як представником ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» та скріплених печаткою вказаного товариства, первинних бухгалтерських та інших документів, під виглядом дизельного палива, а саме:

1). згідно первинних фінансово-господарських та інших документів:

- договору №36 від 12.04.2010 року;

- рахунку №5/04 від 19.04.2010 року;

- видаткової накладної №5/04 від 20.04.2010 року;

- податкової накладної №4/04 від 19.04.2010 року;

- рахунку №21/05 від 13.05.2010 року;

- видаткової накладної №19/05 від 18.04.2010 року;

- податкової накладної №18/05 від 13.05.2010 року,

за реквізитами ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , як продавця, було реалізовано дизельне паливо покупцю - ТОВ „Ладижинська ПМК-42В» (код ЄДРПОУ 13334671, юридична та фактична адреса: Вінницька область, м. Ладижин , вул. Промислова, 4) у кількості - 2000,00 л., на загальну суму - 11 752,00 грн., (в тому числі ПДВ - 1 958,67 грн.);

2). згідно первинних фінансово-господарських та інших документів:

- договору купівлі продажу б/н від 01.07.2010 року;

- рахунку №40/07 від 05.07.2010 року;

- рахунку №43/07 від 12.07.2010 року;

за реквізитами ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , як продавця, було реалізовано дизельне паливо покупцю - ТОВ „ТрансспецбудВ» (код ЄДРПОУ 31185950, юридична адреса: м. Одеса, вул. Цимлянська, 27) у кількості - 3 500,00 л., на загальну суму - 19 758,00 грн., (в тому числі ПДВ - 3 293,00 грн.);

3). згідно первинних фінансово-господарських та інших документів:

- видаткової накладної №36/06 від 29.06.2010 року,

- податкової накладної №35/06 від 29.06.2010 року,

за реквізитами ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , як продавця, було реалізовано дизельне паливо покупцю - Тростянецька МШБ ПМК-51 (код ЄДРПОУ - 3579288, юридична та фактична адреса: Вінницька область, Тростянецький район, смт. Тростянець, вул. Суворова, 28) у кількості - 7 260,00 л., на загальну суму - 40 685,04 грн., (в тому числі ПДВ - 6 780,84 грн.);

4). згідно первинних фінансово-господарських та інших документів:

- договору купівлі-продажу б/н від 05.05.2010 року;

- рахунку №19/05 від 11.05.2010 року;

- видаткової накладної №16/05 від 12.05.2010 року;

- податкової накладної №16/05 від 11.05.2010 року,

за реквізитами ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , як продавця, було реалізовано дизельне паливо покупцю - ТОВ „ПоділлякомункомплектВ» (код ЄДРПОУ 33182663, юридична та фактична адреса: Вінницька область, Вінницький район, с. Якушинці, вул. Колгоспна, б/н) у кількості - 300,00 л., на загальну суму - 1 756,80 грн., (в тому числі ПДВ - 292,80 грн.);

5). згідно первинних фінансово-господарських та інших документів:

- видаткової накладної №3/04 від 09.04.2010 року;

- податкової накладної №2/04 від 09.04.2010 року;

за реквізитами ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , як продавця, було реалізовано дизельне паливо покупцю -ТОВ „ВінагрохімВ» (код ЄДРПОУ 32811966, юридична та фактична адреса: Вінницька область, Вінницький район, с. Сосонка, вул. Маяковського, 5) у кількості - 15 467,00 л., на загальну суму - 89 708,60 грн., (в тому числі ПДВ - 14 951,43 грн.);

6). згідно первинних фінансово-господарських та інших документів:

- рахунку №12/04 від 27.04.2010 року;

- видаткової накладної №32/06 від 18.06.2010 року;

- податкової накладної №9/04 від 27.04.2010 року;

за реквізитами ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , як продавця, було реалізовано дизельне паливо покупцю - Філія „Тульчинська дорожньо експлуатаційна дільницяВ» - (код ЄДРПОУ 05522625, юридична адреса: м. Вінниця, вул. 40-річчя Перемоги, 27, фактична адреса: Вінницька область, м. Тульчин, вул. Леніна, 67а) у кількості - 522,00 л., на загальну суму - 2 925,29 грн., (в тому числі ПДВ - 487,55 грн.);

7). згідно первинних фінансово-господарських та інших документів:

- видаткової накладної №13/05 від 06.05.2010 року;

- податкової накладної №13/05 від 06.05.2010 року;

- видаткової накладної №18/05 від 14.05.2010 року;

- податкової накладної №19/05 від 14.05.2010 року;

- видаткової накладної №26/06 від 08.06.2010 року;

- податкової накладної №1/06 від 09.06.2010 року;

за реквізитами ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , як продавця, було реалізовано дизельне паливо покупцю -ТОВ „СтоксВ» (код ЄДРПОУ 23686052, юридична адреса: м. Вінниця, вул. 600-річчя, 32, фактична адреса: м. Вінниця, вул. Збишко, 37) у кількості - 18 705,00 л., на загальну суму - 107 411,70 грн., (в тому числі ПДВ - 17 901,94 грн.);

8). згідно первинних фінансово-господарських та інших документів:

- договору купівлі-продажу б/н від 06.04.2010 року;

- рахунку №8/04 від 21.04.2010 року;

- видаткової накладної №7/04 від 22.04.2010 року;

- податкової накладної №6/04 від 22.04.2010 року;

за реквізитами ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , як продавця, було реалізовано дизельне паливо покупцю -ПП „Ніка-СВ» (код ЄДРПОУ 31648525, юридична адреса: Київська область, Макарівський район, м. Макарів, вул. Садова, 1, фактична адреса: Київська область Макарівський район, с. Гавронщина, вул. Шевченка, 21) у кількості - 38 170,00 л., на загальну суму - 221 233,32 грн., (в тому числі ПДВ - 36 872,22 грн.);

9). згідно первинних фінансово-господарських та інших документів:

- договору купівлі-продажу б/н від 07.05.2010 року;

- рахунку №20/05 від 11.05.2010 року;

- видаткової накладної №17/05 від 12.05.2010 року;

- податкової накладної №17/05 від 12.05.2010 року;

за реквізитами ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , як продавця, було реалізовано дизельне паливо покупцю -ПП „Оптима Транс ОйлВ» (код ЄДРПОУ 34678547, юридична адреса: Херсонська область, м. Каховка, вул. Промислова, 4а, фактична адреса: Херсонська область, м. Каховка, вул. Мелітопольська, 164) у кількості - 38 000,00 л., на загальну суму - 220 384,80 грн., (в тому числі ПДВ - 36 730,80 грн.);

10). згідно первинних фінансово-господарських та інших документів:

- рахунку №41/07 від 07.07.2010 року;

- видаткової накладної №38/07 від 07.07.2010 року;

- податкової накладної №37/07 від 07.07.2010 року;

- посвідчення про якість №7 на продукт виготовлений 30.01.2010 року паливо дизельне л-0,50-(-20) ДСТУ 3868-99;

за реквізитами ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , як продавця, було реалізовано дизельне паливо покупцю -ТОВ „БуддетальВ» (код ЄДРПОУ 5607020, юридична та фактична адреса: Вінницька область, м. Ладижин, вул. Промислова, 10) у кількості - 4 630,00 л., на загальну суму - 26 168,76 грн., (в тому числі ПДВ - 4 361,46 грн.);

11). згідно первинних фінансово-господарських та інших документів:

- рахунку №39/07 від 02.07.2010 року;

- видаткової накладної №36/07 від 02.07.2010 року;

- податкової накладної №35/07 від 02.07.2010 року;

за реквізитами ТОВ „Рось Ойл-ТатВ» , як продавця, було реалізовано дизельне паливо покупцю -ПП „Поділля Нафто ІнвестВ» (код ЄДРПОУ 36199093, юридична та фактична адреса: Вінницька область, Вінницький район, с. Лаврівка, вул. Б. Хмельницького, 137) у кількості - 8 732,00 л., на загальну суму - 48 934,13 грн., (в тому числі ПДВ - 8 155,69 грн.);

Всього, на протязі періоду з 01.04.2010 року по 15.07.2010 року, ОСОБА_1 незаконно виготовив та здійснив реалізацію незаконно виготовленого дизельного палива в кількості - 97186,00 л., на загальну суму 790718,44 грн., (в тому числі, ПДВ -131786,40 грн.).

В діях ОСОБА_1 вбачаються ознаки кримінальних правопорушень, відповідальність за вчинення яких передбачена ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 204 КК України.

Підозрюваний ОСОБА_1 вчинив злочин середньої тяжкості, за який законом передбачено покарання у виді штрафу від трьох тисяч до десяти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання для її виготовлення

Оскільки під час досудового слідства встановлено наявність ризиків, а саме, підозрюваний ОСОБА_1 може переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, оскільки на протязі досудового слідства у кримінальній справі №10209002, незважаючи на неодноразові його виклики в якості свідка, своєчасно до слідчого не з'являвся та ніяким чином документально не підтверджував будь-яких поважних причин своєї неявки, що підтверджується слідуючими матеріалами кримінальної справи, а саме:

- корінцем повістки про виклик свідка ОСОБА_1 на 08.10.2012 року, направленої за місцем його реєстрації рекомендованим листом поштою, з фіскальним чеком №4821 від 03.10.2012 року;

- вказівкою члену слідчо-оперативної групи від 15.10.2012 року;

- рапортом члена слідчо-оперативної групи - ОСОБА_8 від 19.10.2012 року з корінцем повістки про виклик ОСОБА_1 на 19.10.2012 року,

- корінцем повістки про виклик свідка ОСОБА_1 на 01.11.2012 року, направленої за місцем його реєстрації рекомендованим листом поштою, з фіскальним чеком №8046 від 26.10.2012 року;

- рапортом начальнику СУ ДПС у Вінницькій області від 02.11.2012 року про виклик ОСОБА_1 по телефону на 06.11.2012 року;

- постановою про привід свідка ОСОБА_1 від 07.11.2012 року;

- вказівкою члену слідчо-оперативної групи ОСОБА_8 від 07.11.2012 року;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_9 від 13.11.2012 року;

- постановою про зупинення досудового слідства від 19.11.2012 року.

- постановою про розшук обвинуваченого від 19.11.2012 року,

тому слідчий просить суд застосувати до підозрюваного ОСОБА_1 запобіжний захід у вигляді -застави.

ОСОБА_1 та його захисник заперечують щодо обрання даного запобіжного заходу. Вважають що даний запобіжний захід є надто суворим. Запобіжний захід у вигляді особистого зобов»язання зможе запобігти ризикам, передбаченим в ст. 177 КПК України. Щодо своєї неявки до слідчого, ОСОБА_1 пояснив, що йому не було відомо про наявність порушеної кримінальної справи відносно нього. Слідчий допитував його в якості свідка.

Прокурор клопотання слідчого підтримав.

Слідчий суддя, вислухавши думку підозрюваного та його захисника, прокурора, слідчого, дослідивши матеріали клопотання слідчого, матеріали досудового розслідування №10209002, прийшов до наступного висновку.

Запобіжний захід обирається виключно з метою забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного, обвинуваченого, зокрема, для забезпечення виконання покладених на нього процесуальних обов»язків, передбачених ч.7 ст. 42 КПК України та ст. 177 КПК України, яка передбачає що метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов'язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчинені особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснювати дії, передбачені ч.1 вказаної статті.

Відповідно до п. 3 ст. 176 КПК України, слідчий суддя, суд відмовляє у застосуванні запобіжного заходу, якщо слідчий, прокурор не доведе, що встановлені під час розгляду клопотання про застосування запобіжних заходів обставини, є достатніми для переконання, що жоден із більш м»яких запобіжних заходів, передбачених ч.1 цієї статті, не може запобігти доведеним під час розгляду ризику або ризикам. При цьому найбільш м»яким запобіжним заходом є особисте зобов»язання, а найбільш суворим -тримання під вартою.

Даним клопотання слідчий Коваль А.Д. просить забезпечити ризики, передбачені ст. 177 КПК України, шляхом обрання відносно ОСОБА_1 запобіжного заходу у виді застави.

Під час розгляду даного клопотання судом було з»ясовано, що ОСОБА_1 на даний час не працює, на його утриманні знаходяться двоє малолітніх дітей, та дружина, яка перебуває у декретній відпустці, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, його неявки до слідчого були пов»язанні із відсутністю повісток про його виклик, тимчасового перебування в Росії на заробітках з метою утримання родини, умислу ухилятися від слідства у нього не було. Крім того, на той час він перебував у статусі свідка, а тому йому не було відомо щодо зміни його процесуального статусу на підозрюваного. На даний час від з»являється до слідчого, та в подальшому немає будь-яких намірів ухилятись від слідства та суду.

Слідством суду не дано доказів повідомлення ОСОБА_1 під підпис про явку до слідчих органів, та ігнорування останнім даних викликів.

Метою застави, в силу ст. 182 КПК України, є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов»язків.

В основу цього запобіжного заходу покладено принцип добровільності.

В судовому засіданні ОСОБА_1 заперечував щодо застосування до нього даного запобіжного заходу, в зв»язку з скрутним його матеріальним становищем, відсутністю у нього та його родини коштів, що унеможливлює його виконання даного запобіжного заходу в цілому.

Дана обставина судом взята до уваги, крім того, суд враховує вік та стан здоров'я підозрюваного, відсутність заробітків та перебування на його утриманні дружини та двох неповнолітніх дітей, наявність постійного місця проживання, яке співпадає з місцем реєстрацію та інші обставини, що мають значення для прийняття відповідного рішення. Зокрема те, що останній є особою, яка раніше не судима, підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення середньої тяжкості, за яке передбачено покарання у вигляді штрафу, не є суспільно -небезпечним, а тому суд вважає за доцільне обрати відносно ОСОБА_1 запобіжний захід у вигляді особистого зобов»язання, яке зможе запобігти зазначеним в клопотанні ризикам.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 176, 177, 179,182,194 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

В клопотання слідчого про застосування ОСОБА_1 В»ячеславу Олексійовичу запобіжного заходу у вигляді застави- відмовити.

Застосувати до ОСОБА_1 запобіжний захід у вигляді особистого зобов»язання.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_1 слідуючі обов»язки:

- не відлучатись із населеного пункту -м. Вінниця, в якому він зареєстрований і проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого проживання та місця роботи.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Апеляційного суду Вінницької області протягом 5 днів з дня її оголошення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Суддя:

Дата ухвалення рішення13.12.2012
Оприлюднено04.09.2015
Номер документу49399610
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді застави ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженцю ІНФОРМАЦІЯ_2, жителю ІНФОРМАЦІЯ_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, не працюючого, одруженому, який має на утриманні двох неповнолітніх дітей, раніше не судимому, який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 204 КК України

Судовий реєстр по справі —232/4840/12

Ухвала від 13.12.2012

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Нечипорук Л. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні