Ухвала
від 27.04.2010 по справі 21/38-10-932
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

"27" квітня 2010 р. Справа № 21/38-10-932

За заявою: Державної податкової інспекції (надалі -ДПІ) у Приморському районі м. Одеси;

до Боржника: ОСОБА_1 організації „Федерація рукопашного бою в Одеській областіВ» , м. Одеса;

про визнання відсутнього боржника банкрутом.

Господарський суд Одеської області у складі:

судді - ЗЕЛЕНОВА Г.М.,

секретаря судового засідання - СУСЛОВА М.В.;

за участю представників сторін:

від Заявника: ОСОБА_2 -представник ДПІ у Приморському районі м. Одеси, на підставі довіреності від 03.08.2009 р. за № 42106/Д/10117;

від Боржника: не з'явився, не зважаючи на те, що був повідомлений належним чином.

СУТЬ СПОРУ: 24.02.2010 р. Заявник, ДПІ у Приморському районі м. Одеси, звернувся до господарського суду із заявою про визнання банкрутом відсутнього боржника -ОСОБА_1 організації „Федерація рукопашного бою в Одеській областіВ» , оскільки останній неспроможний виконати свої грошові зобов'язання щодо сплати до бюджету заборгованості у сумі 2 040 грн. 00 коп. після настання встановленого строку їх сплати.

Представник заявника заяву підтримує та наполягає на визнанні ОСОБА_1 організації „Федерація рукопашного бою в Одеській областіВ» банкрутом.

Представник боржника у судове засідання не з'явився, відзив на заяву не надав, у зв'язку з чим справа розглядається за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ДПІ у Приморському районі м. Одеси, наявні матеріали у справі, вислухавши пояснення представника Заявника, господарський суд встановив, що Заява ДПІ про визнання відсутнього боржника - ОСОБА_1 організації „Федерація рукопашного бою в Одеській областіВ» банкрутом у порядку ст. 52 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» ( надалі Закон №2343-ХІІ ) підлягає залишенню без розгляду з наступних підстав:

Ухвалою господарського суду від 01.03.2010 р. порушено провадження у справі № 21/38-10-932 про банкрутство відсутнього боржника і призначено справу до розгляду у судовому засіданні на 18.03.2010р. о 11год. 50 хв. та зобов'язано Заявника надати: надати докази безспірних вимог до боржника, докази неплатоспроможності боржника та докази вжиття заходів щодо стягнення заборгованості у встановленому порядку; докази статусу юридичної особи (в належним чином засвідченій копії свідоцтво про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності -юридичної особи, статутні документи; довідку облстатуправління про включення боржника до ЄДРПОУ) докази наявності ознак, передбачених статтею 52 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» відомості управління статистики про останню дату подання боржником статистичної та бухгалтерської звітності; відомості про наявне у боржника майно; надати правові підстави для застосування Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» щодо ОСОБА_1 організації „Федерація рукопашного бою в Одеській областіВ» ; відповідно до статті 1 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» надати докази, підтверджуючи статус ОСОБА_1 організації „Федерація рукопашного бою в Одеській областіВ» як суб'єкта підприємницької діяльності; відомості про розрахункові рахунки боржника та наявне у боржника майно; згоду на призначення представника ініціюючого кредитора ліквідатором або клопотання щодо кандидатури арбітражного керуючого -ліквідатором.

У зв'язку з неподанням заявником, ДПІ у Приморському районі, витребуваних господарським судом доказів, розгляд справи відкладався на 13.04.2010р. та на 27.04.2010 р.

Заявником, ДПІ у Приморському районі, витребувані господарським судом докази не надані.

Відповідно до ч.2 ст. 52 Закону (№2343-ХІІ), господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

На підставі наявних матеріалів у справі, ДПІ у Приморському районі, звернулась до господарського суду із заявою про визнання відсутнього боржника ОСОБА_1 організації „Федерація рукопашного бою в Одеській областіВ» банкрутом, мотивуючи тим, що боржник має заборгованість на суму 2 040 грн. 00 коп. з податку на прибуток приватних підприємств. Сума заборгованості утворилась у зв'язку з нарахуванням штрафних санкцій за несвоєчасне подання податкових декларацій, згідно прийнятих повідомлень-рішень до підприємства були застосовані штрафні санкції.

Відповідно до п. 1 ст. 5 Закону (№2343-ХІІ) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно з ст. 4 -1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом (№2343-ХІІ).

За приписами Преамбули Закону (№2343-ХІІ) цей закон встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності суб'єкта підприємницької діяльності -боржника або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури, повного або часткового задоволення вимог кредиторів.

Статтею 1 Закону (№2343-ХІІ) передбачено, що боржник - суб'єкт підприємницької діяльності, неспроможний виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами, у тому числі зобов'язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів), протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати.

Відповідно до статті 93 Цивільного кодексу України місцезнаходження юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Абзац шостий статті 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" визначає місцезнаходження юридичної особи - адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Пунктом 1 статті 52 Закону (№2343-ХІІ) передбачено, що у разі, якщо громадянин -підприємець -боржник або керівні органи боржника -юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Відповідно до поданої заяви найменування боржника вказано ОСОБА_1 організація „Федерація рукопашного бою в Одеській областіВ» юридична адреса: м. Одеса, вул. Розкидайлівська,56.

На підставі довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців, зазначено, що в реєстрі записів про проведення реєстраційних дій не знайдено.

Державний реєстратор листом від 10.03.2010р. за №Б-13-Ф повідомив господарський суд, що не може виконати ухвалу суду у зв'язку з відсутності реєстраційної справи в архівному секторі відділу та відсутністю зазначеного місцезнаходження юридичної особи, відповідний запис не може бути внесений до ЄДР.

Заявником не надано доказів статусу юридичної особи, а саме свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності -юридичної особи, статутні документи; довідку облстатуправління про включення боржника до ЄДРПОУ.

Таким чином, суд не може проаналізувати статус підприємства, організаційно правову форму підприємства, оцінити майновий стан підприємства та встановити відповідність місцезнаходження боржника - юридичної особи статутним та установчим документам.

Крім того, Заявником не надано обґрунтований розрахунок заборгованості та докази вжиття заходів щодо стягнення заборгованості у встановленому порядку.

Відповідно до ст. 1 Закону (№2343-ХІІ) грошове зобов'язання -це зобов'язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України, а боржник це суб'єкт підприємницької діяльності, неспроможний виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами, у тому числі зобов'язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

Згідно наявних матеріалів у справі, сума заборгованості утворилась у зв'язку з нарахуванням штрафних санкцій за несвоєчасне подання податкових декларацій, згідно прийнятих повідомлень-рішень до підприємства були застосовані штрафні санкції.

Якщо це тільки штрафні санкції то, відповідно до вимог ст. 1 Закону України " Про систему оподаткування" ( 1251-12 ) будь-які податки і збори ( обов'язкові платежі), які запроваджуються законами України , мають бути включені до цього Закону ( 1251-12 ). Всі інші закони України про оподаткування мають відповідати принципам, закладеним у цьому Законі. Податки і збори (обов'язкові платежі), справляння яких не передбачено цим Законом, сплаті не підлягають.

Згідно зі ст. 13 вказаного Закону ( 1251-12 ) в Україні справляються загальнодержавні і місцеві податки і збори (обов'язкові платежі), вичерпний перелік яких міститься у статтях 14 і 15 цього Закону ( 1251-12 ). Податки і збори (обов'язкові платежі), справляння яких не передбачено Законом України "Про систему оподаткування" ( 1251-12 ), сплаті не підлягають.

З огляду на наведене, Закон (№2343-ХІІ) не відносить суми неустойки (штрафів, пені) і фінансових санкцій тощо, що стягуються до бюджетів за порушення податкового законодавства, до категорії податків і зборів ( обов'язкових платежів).

Положеннями ч. 10 ст. 7 Закону (№2343-ХІІ) передбачено, що до заяви кредитора - органу чи інших державних органів, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов'язкових платежів), додаються докази вжиття заходів до отримання заборгованості по обов'язкових платежах у встановленому законодавством порядку.

Згідно з підп. 7.2.1 п. 7.2 ст. 7 Закону „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондамиВ» . (N 2181-III) джерелами погашення податкового боргу платника податків за рішенням органу стягнення, які є виконавчими документами, є будь-які активи платника податків (його філій, відділень, інших відокремлених підрозділів) з урахуванням обмежень, визначених цим Законом, а також іншими законами.

Положення статті 11 Закону (N 2181-III) визначають порядок погашення податкового боргу державних або комунальних підприємств.

Відповідно до п. 11.2 ст. 11 вказаного Закону (N 2181-III) у разі коли податковим боржником визнається платник податків, який не підлягає приватизації, податковий орган здійснює заходи щодо продажу його активів, які не входять до складу цілісного майнового комплексу, що забезпечує ведення його основної діяльності.

Ініціюючим кредитором, доказів вжиття всіх заходів щодо погашення податкового боргу, передбачених Законом, надано не було.

Статтями 32, 33,34 ГПК України передбачено, що доказами у справі є будь -які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановляє наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтвердженні певними засобами доказування не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно з пунктом 5 статті 81 ГПК України, господарський суд залишає позов, у даному випадку заяву про порушення провадження у справі про банкрутство, якщо позивач (заявник) без поважних причин не подав витребувані господарським суд матеріали, необхідні для вирішення спору.

Враховуючи ненадання Заявником витребуваних господарським судом доказів, які є необхідними для встановлення судом безспірних вимог до боржника, стану неплатоспроможності боржника та застосування спрощеної процедури банкрутства, передбачених статтею 52 Закону (№2343-ХІІ) і прийняття рішення щодо відкриття ліквідаційної процедури,, господарський суд залишає заяву ДПІ у Приморському районі м. Одеси про порушення справи про банкрутство без розгляду.

Після усунення обставин, що зумовили залишення заяви без розгляду, заявник має право знову звернутися з нею до господарського суду в загальному порядку.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1, 7, п. 7 ст. 12, ст. 52 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , п. 5 ст. 81, ст. 86 ГПК України, господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси про порушення справи № 21/38-10-932 про визнання відсутнього боржника ОСОБА_1 організації „Федерація рукопашного бою в Одеській областіВ» (65008, м. Одеса, вул. Розкидайлівська,56. 21036628) -залишити без розгляду.

2. Припинити процедуру розпорядження майном боржника.

3. Скасувати заходи по забезпеченню грошових вимог кредиторів вжиті ухвалою господарського суду від 01.03.2010 р.

4. Копію ухвали направити: Заявнику, боржнику, відділу з питань банкрутства в Одеській області, Державному реєстратору Виконавчого комітету Одеської міської ради (для внесення до Єдиного запису про залишення заяви ДПІ у Приморському районі м. Одеси про порушення провадження у справі про банкрутство ОСОБА_1 організації „Федерація рукопашного бою в Одеській областіВ» (65008, м. Одеса, вул. Розкидайлівська,56. Ідентифікаційний код 21036628) без розгляду).

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття.

Суддя Зеленов Г.М.

Службовий

Дата ухвалення рішення27.04.2010
Оприлюднено08.09.2015
Номер документу49488448
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/38-10-932

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні