Рішення
від 01.09.2015 по справі 925/1206/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" вересня 2015 р. Справа № 925/1206/15

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Скиби Г.М., за участю секретаря судового засідання Кенкеч О.С., розглянув у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду справу за позовом фермерського господарства «Прометей», Черкаська область, Драбівський район, с. Остапівка, вул. Жданова, 46

до Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, м. Черкаси, вул. Смілянська, 131

про визнання укладеною додаткової угоди на поновлення договору оренди землі,

за участю представників сторін:

від позивача: Ліщинський О.Й. - за довіреністю,

Шамов О.А. - за довіреністю;

від відповідача: участі не брав.

Позивач звернувся в господарський суд Черкаської області з позовом до відповідача про визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі. Представники позивача вимоги підтримали. За клопотанням позивача суд замінив відповідача Головне управління Держземагентства у Черкаській області його правонаступником - Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області, м. Черкаси, вул. Смілянська, 131.

Відповідач вимоги не заперечив, свого представника в засідання не направив. Відповідачем не подано витребувані документи.

Ухвала суду від 23.07.2015р. про порушення провадження у справі направлена відповідачу за його реєстраційною адресою. Суд вважає, що відповідач був належним чином повідомлений про час і місце розгляду спору.

Відповідач мав достатньо часу для надання заперечень проти позову чи вчинення дій на користь позивача.

Неподання відповідачем відзиву на позовну заяву та нез'явлення представника відповідача у судове засідання не перешкоджає розгляду справи по суті за наявними доказами відповідно до вимог ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

Судом встановлено та перевірено доказами такі взаємовідносини сторін та обставини:

ФГ «Прометей» орендує земельну ділянку 50 га в межах Остапівської сільської ради з 28.04.1998р. Орендодавцем виступала Остапівська сільська рада.

У зв'язку зі змінами в законодавстві, з 22.01.2003р. між Драбівською районною державною адміністрацією (Орендодавцем), що діє на підставі Закону України «Про місцеві державні адміністрації», та фермерським господарством «Прометей» (Орендарем - Позивач по справі), що діє на підставі Статуту, було укладено договір оренди землі (Далі - Договір, а.с. 10-15), за умовами якого Орендодавець надав, а Орендар прийняв в строкове платне користування (5 років) земельну ділянку державної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться в адмінмежах Остапівської сільської ради Драбівського району Черкаської області.

Відповідно до п. 1 Договору в оренду передається земельна ділянка загальною площею 51,1 га, з них 50 га ріллі, 1,1 га - полезахисна смуга.

На земельній ділянці об'єктів нерухомого майна немає.

Відповідно до п. 2.2 Договору договір укладено терміном на 5 років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за два місяці до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Відповідно до п. 8 Договору договір набуває чинності після його підписання сторонами та державної реєстрації.

Державна реєстрація Договору проведена Драбівським районним відділом земельних ресурсів за №2 від 23.01.2003р. (а.с. 14 внизу).

Земельна ділянка передана в користування Орендарю і назад не витребувана.

Розпорядженням Драбівської РДА №333 від 28.09.2010р. поновлено договір оренди землі на 5 років зі зменшенням орендованих площ до 49,4 га (а.с. 18).

У зв'язку зі змінами в земельному законодавстві повноваження на передачу в користування земель державної власності (сільськогосподарського призначення) від РДА перейшли до Управлінь Держкомзему в областях як до центрального органу виконавчої влади у галузі земельних відносин - ч. 4 ст. 122 ЗК України.

Відповідно до статті 33 Закону України «Про оренду землі» від 06.10.1998р. №161-XIV (із змінами) по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі.

Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі.

Орендар відповідно до вимог Договору та Закону України «Про оренду землі» звернувся більше ніж за 30 днів до закінчення терміну дії договору до Головного управління Держземагентства у Черкаській області із клопотанням від 07.05.2015р. про поновлення терміну дії договору оренди землі від 22.01.2003р. реєстраційний №2 на той же строк (а.с. 19). До клопотання додані документи:

- проект додаткової угоди - в 2 екз.;

- копія договору оренди землі від 22.03.2003р.;

- графічні матеріали розташування земельної ділянки;

- завірена копія розпорядження Драбівської РДА від 28.09.2010р. №333.

Клопотання позивача з додатками було зареєстровано у ГУ Держземагентства у Черкаській області 07.05.2015р., про що свідчить відмітка реєстру - а.с. 19 внизу.

Заява залишена без реагування.

Повторно позивач звернувся письмово до Головного управління Держкомзему 13.07.2015р. Клопотання позивача з додатками було зареєстровано у ГУ Держземагентства у Черкаській області о 16:43 13.07.2015р. за вх. 7012, про що свідчить відмітка реєстру - а.с. 20 внизу.

Повторна заява залишена без реагування.

Внаслідок реорганізації Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області є правонаступником Головного управління Держкомзему (Держземагенства) у Черкаській області. Спору в цій частині немає.

Головне управління Держгеокадастру не повідомило позивача листом про неможливість продовження договору оренди землі від 22.01.2003р. Жодних рішень, розпоряджень про відмову в продовженні оренди спірної ділянки Головне управління Держгеокадастру не приймало.

В зв'язку з тим, що додаткова угода про поновлення договору оренди землі має бути укладена в місячний строк, позивач звернувся до суду за захистом порушеного права. Орендар продовжує використовувати спірну земельну ділянку. Заборгованості по внесенню плати за користування землею - немає.

Незважаючи на вказане, Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області тривалий час ухиляється від виконання обов'язків в сфері землекористування та землеупорядкування, проявляючи протиправну бездіяльність, додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення між Головним управлінням Держгеокадастру та Орендарем до цього часу не підписана, що не відповідає вимогам ст. 33 Закону України «Про оренду землі» та порушує права Позивача на користування земельною ділянкою.

Позивач свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідач неправомірно ухилився від підписання зазначеної додаткової угоди про поновлення договору оренди землі від 22.01.2003р., та його бездіяльність у продовженні терміну дії договору оренди землі не відповідають нормам чинного законодавства.

Відповідач, в порушення вимог ст. 19 Конституції України, не заявив претензій до користувача спірною земельною ділянкою та не назвав вагомих та законних підстав не продовжити використання ним земельної ділянки. Не подано також і можливих способів використання Головним управлінням Держгеокадастру в Черкаській області спірної земельної ділянки.

На запитання головуючого присутні учасники заявили:

про відсутність будь-яких інших доказів на підтвердження своїх доводів і пояснень;

про відсутність потреби у витребуванні інших доказів від учасників провадження у справі та інших осіб;

про можливість завершення дослідження обставин справи.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності та за внутрішнім переконанням, враховуючи пояснення представників позивача, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають до задоволення.

Згідно положень Пленуму ВГСУ від 23.03.2012р. №6 «Про судове рішення» при прийнятті рішення суд має врахувати майнові інтереси сторін, не надаючи переваги одному учаснику над іншим. Рішення має ґрунтуватися на повній та всебічній оцінці доказів у конкретній справі.

Сторони у справі є суб'єктами господарювання та самостійними юридичними особами, що підтверджено витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Місце проведення господарської діяльності сторін відповідає місцю їх реєстрації згідно даних ЄДРПОУ - положення ст. 93 ЦК України.

Діяльність відповідача також регламентована положеннями Конституції України (ст. 19), нормами ЗК України, ГК України та ЦК України в частині укладання та продовження договорів оренди, та постановою КМУ від 14.01.2015р. №15 «Про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру».

Між сторонами наявні продовжувані договірні відносини з оплатного користування земельною ділянкою державної власності, яка знаходиться в адмінмежах Остапівської сільської ради Драбівського району Черкаської області загальною площею 49,4 га ріллі, що виникли з письмового двостороннього строкового консенсуального оплатного договору від 22.01.2003р.

Орендодавцем та уповноваженою особою від імені власника земельної ділянки на сьогодні виступає Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області на підставі положень Земельного кодексу України, ЗУ «Про оренду землі» як уповноважений орган держави у спірних правовідносинах.

Використання землі в Україні є платним та врегульоване положеннями Конституції України, Земельним кодексом України, ЗУ «Про оренду землі», Податковим кодексом України в частині внесення плати за користування землею тощо.

Статтею 19 Конституції України унормовано, що органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з ч. 1 ст. 116 ЗК України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, або державних органів приватизації, або центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

За приписами частини першої статті 124 ЗК України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про оренду землі» відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

З матеріалів справи вбачається, що 22.01.2003р. між позивачем та Драбівською РДА укладений договір оренди землі, відповідно до якого позивач отримав у користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення в адмінмежах Остапівської сільської ради Драбівського району Черкаської області загальною площею 49,4 га.

Згідно з пунктом 2.2. Договору він укладений строком на 5 років.

Згідно ст. 20 Закону України «Про оренду землі» укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації. Право оренди земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації цього права відповідно до закону, що регулює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Державна реєстрація наведеного правочину здійснена 23.01.2003р.

Статтею 31 Закону України «Про оренду землі» встановлено, що договір оренди землі припиняється, зокрема, в разі закінчення строку, на який його було укладено.

Згідно з частиною 1 статті 251 Цивільного кодексу України строком є певний період у часі, зі спливом якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення.

Тобто, з урахуванням положень статті 18 Закону України «Про оренду землі», відповідно до якої договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації, та з урахуванням розпорядження Драбівської РДА №333 від 28.09.2010р. строк спірного договору закінчується 27.09.2015р.

Пунктом 2.2 Договору встановлено, що після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за шістдесят днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про бажання продовжити його дію.

Згідно ст. 33 Закону України «Про оренду землі» від 06.10.1998 №161-XTV (із змінами) у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування без прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності). Керівник органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який уповноважений підписувати додаткову угоду до договору оренди землі щодо земельної ділянки державної або комунальної власності, визначається рішенням цього органу.

З матеріалів справи вбачається, що клопотанням від 07.05.2015р. та від 13.07.2015р. позивач запропонував відповідачу поновити термін дії договору оренди землі від 22.01.2003р. реєстраційний №2 терміном на 5 років (а.с. 19-20).

Як слідує з клопотань, позивач наполягав саме на поновленні договору оренди землі від 22.01.2003р. на той же термін і на тих же умовах.

Порядок поновлення договорів оренди передбачений частинами 3-6 статті 33 Закону України «Про оренду землі».

Відповідно до частин 3-4 статті 33 Закону України «Про оренду землі» до листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди.

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється.

Виходячи зі змісту наведених норм матеріального права, реалізація орендарем його права саме на поновлення договору оренди земельної ділянки вимагає від нього надіслання про це на адресу листа-повідомлення разом із примірником відповідної додаткової угоди, що було дотримано позивачем і це підтверджується матеріалами справи (а.с. 19-20). Земельній ділянці присвоєно кадастровий номер, наявний розрахунок орендної плати. Ці документи не спростовано відповідачем протягом вирішення спору.

Представник відповідача в засідання не прибув, а ГУ Держгеокадастру не підтвердив мотивовані заперечення проти продовження використання ділянки.

При цьому, частиною 6 статті 33 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Як роз'яснено у пункті 2.17. постанови пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин» від 17.05.2011р. № 6 (далі - Постанова), у вирішенні спорів, пов'язаних з поновленням (пролонгацією) договорів оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, судам слід враховувати положення статті 33 Закону України «Про оренду землі» (в редакції Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», який набрав чинності з 12.03.2011р.).

Частиною шостою зазначеної статті передбачено, що договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором, у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою і за відсутності протягом місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі.

Відтак господарським судам у вирішенні відповідних спорів необхідно з'ясовувати, зокрема, чи повідомляв орендар орендодавця у встановленому порядку про намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк та чи заперечував орендодавець у строк, визначений законом, проти поновлення договору.

Одночасно, згідно з приведеними вище положеннями статті 33 Закону України «Про оренду землі» та роз'ясненнями Постанови від 17.05.2011р. № 6 для поновлення договору оренди земельної ділянки, належної до комунальної або державної власності, не є необхідним прийняття її власником відповідного рішення.

Господарському суду необхідно встановити, чи висловлювалися власником земельної ділянки заперечення щодо продовження орендних відносин шляхом надсилання орендареві відповідного листа-повідомлення та фактичного користування орендарем спірною земельною ділянкою після припинення строку дії договору оренди.

Суд вважає, що позивач правомірно скористався своїм правом на звернення до суду для захисту порушеного права на продовження відкритого оплатного використання земельної ділянки державної власності і позов подано до належного відповідача, оскільки п. 4 п.п. 28-31 Постанови КМУ від 14 січня 2015 р. №15 «Про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру» передбачені повноваження Держгеокадастру:

28) здійснює державну реєстрацію земельних ділянок, обмежень у їх використанні;

29) веде поземельні книги та видає витяги із Державного земельного кадастру про земельні ділянки;

30) забезпечує користування відомостями Державного земельного кадастру, організовує роботи з підготовки та підвищення кваліфікації державних кадастрових реєстраторів;

31) розпоряджається землями державної власності сільськогосподарського призначення в межах, визначених Земельним кодексом України, безпосередньо або через визначені в установленому порядку його територіальні органи;

Відповідач не довів суду правомірності своїх дій, незважаючи на те, що обов'язок доказування лежить саме на ГУ Держгеокадастру у Черкаській області.

Крім того, з урахуванням ненадання відповідачем підписаного сторонами акту приймання-передачі з користування спірної земельної ділянки після закінчення строку дії спірного договору, суд вважає доведеним фактичне користування позивачем об'єктом оренди за договором від 22.01.2003р. до даного часу, що підтвердив представник позивача в судовому засіданні.

Слід також звернути увагу на те, що протягом строку дії договору оренди землі від 22.01.2003р. позивач здійснював сплату орендних платежів, які приймалися і приймаються орендодавцем без заперечень.

Отже, сукупність встановлених обставин справи вказує на правомірність доводів позивача, що фактично спірний договір оренди землі, укладений між сторонами, є поновленим, а укладення між сторонами додаткової угоди до зазначеного правочину є лише документальним оформлення цього факту, яке не потребує прийняття відповідного рішення ГУ Держгеокадастру у Черкаській області.

Згідно з частиною 5 статті 33 Закону України «Про оренду землі» орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення.

Як встановлено судом, до даного часу запропонована позивачем до укладення додаткова угода відповідачем не підписана. Жодні заперечення щодо її умов, змісту, тощо ГУ Держгеокадастру у Черкаській області у встановленому діючим законодавством порядку - не висловлені.

Дослідивши умови наведеної додаткової угоди, судом встановлено, що вони відповідають приписам діючого законодавства та фактично зводяться виключно до продовження дії спірного договору на тих же самих умовах. Тобто її укладення між сторонами є тільки документальним оформленням вже існуючого факту продовження спірних орендних правовідносин з 22.01.2003р.

Запропонована позивачем форма захисту порушеного права відповідає частині 2 ст. 16 ЦК України та ст. 33 ЗУ «Про оренду землі».

З огляду на викладене, та приймаючи до уваги порядок укладення господарських договорів, встановлений статтею 188 Господарського кодексу України, суд визнає позовні вимоги ФГ «Прометей» обґрунтованими, а тому вимоги підлягають до задоволення.

Аналогічні правові позиції викладені в постанові Вищого господарського суду України від 12.02.2013р. у справі №5002-20/1965-2012.

Згідно ст. 49 ГПК України судові витрати належить покласти на Відповідача та стягнути на користь Позивача 1218 грн. судового збору.

Керуючись ст.ст. 82, 84, 85 ГПК України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Визнати укладеною додаткову угоду до договору оренди землі від 22.01.2003р., що зареєстрований у Драбівському районному відділі земельних ресурсів 23.01.2003р. за №2 в такій редакції:

«Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області - далі по тексту - «Орендодавець», в особі начальника Мірзоєва Азера Аліага Огли, який діє на підставі Положення про Головне управління Держгеокадастру в області, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 03.02.2015р. №14, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 лютого 2015р. за № 177/26622 - з однієї сторони,

та Фермерське господарство «Прометей» - далі по тексту «Орендар», в особі керівника Мороз Олега Михайловича, який діє на підставі Статуту - з другої сторони, керуючись ст. 33 Закону України «Про оренду землі», домовилися поновити договір оренди землі, укладений між Драбівською районною державною адміністрацією та СФГ«Прометей» 22 січня 2003р., що зареєстрований у Драбівському районному відділі земельних ресурсів 23 січня 2003р. за №2 (із змінами), та уклали цю додаткову угоду (далі по тексту - Угода) про таке:

1. Поновити на 5 (П'ять) років договір оренди землі, укладений 22 січня 2003р. між Драбівською районною державною адміністрацією та СФГ «Прометей», зареєстрований у Драбівському районному відділі земельних ресурсів 23 січня 2003 року за №2 (далі по тексту -Договір) щодо земельної ділянки площею 49,4 га з кадастровим номером 7120687600:03:001:0340 в адмінмежах Остапівської сільської ради Драбівського району Черкаської області.

2. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки підлягає проведенню на замовлення та за рахунок орендаря на протязі трьох місяців з моменту державної реєстрації права оренди земельної ділянки із поданням орендарем у встановленому законом порядку впродовж цього ж строку технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки на розгляд та затвердження відповідному органу місцевого самоврядування та укладенням угоди про внесення змін до договору оренди в частині нормативної грошової оцінки.

До моменту набрання чинності угоди про внесення змін до договору оренди в частині нормативної грошової оцінки та орендної плати, визначення суми орендної плати, що вноситься орендарем згідно цього договору, здійснюється за даними про середній розмір нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Черкаській області з розрахунку 4,5% на рік від такої оцінки, що для цієї земельної ділянки становить 73750,12 грн. (Сімдесят три тисячі сімсот п'ятдесят грн. 12 коп.) на рік з розрахунку за 1 га площі ріллі - 33175,94 (Тридцять три тисячі сто сімдесят п'ять) грн. 94 коп. з урахуванням коефіцієнта індексації-3,997 станом на 01.01.2015р.

Сторони дійшли згоди, що у разі, якщо розмір орендної плати, визначений за даними затвердженої технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки, буде більшим за розмір орендної плати, визначений згідно цього пункту договору оренди та сплачений орендарем, то сума різниці між вказаними розмірами підлягає сплаті орендарем до відповідного бюджету у місячний строк з дня набрання чинності угоди про внесення змін до договору оренди в частині нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

3. Інші умови Договору залишаються без змін, окрім терміну (строку) оренди земельної ділянки та розміру орендної плати.

4. Дана угода набирає чинності з дня її державної реєстрації.

5. Усі спори, пов'язані з виконанням цієї додаткової угоди, вирішуються судами України, при неможливості врегулювання досудового спору.

6. Ця додаткова угода є невід'ємною частиною Договору та складена в двох примірниках, по одному примірнику для Орендодавця та Орендаря.

ОРЕНДОДАВЕЦЬ: Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області, 18000. м. Черкаси, вул.Смілянська,131, код ЄДРПОУ 39765890.

ОРЕНДАР: Фермерське господарство «Прометей», 19825, Черкаська область, Драбівський район, с. Остапівка, вул. Жданова, 46, код ЄДРПОУ 14210221».

Стягнути з відповідача: Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, м. Черкаси, вул. Смілянська, 131, код ЄДРПОУ 39765890, номер рахунку в банку невідомий

на користь позивача: фермерського господарства «Прометей», 19825, Черкаська область, Драбівський район, с. Остапівка, вул. Жданова, 46, код ЄДРПОУ 14210221 номер рахунку в банку невідомий

1218 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду є невід'ємною частиною договору оренди землі від 22.01.2003р., який зареєстрований у Драбівському районному відділі земельних ресурсів 23.01.2003р. за №2.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня прийняття рішення. Сторони у справі протягом цього строку мають право подати апеляційну скаргу до апеляційного суду на вказане рішення через Господарський суд Черкаської області.

Повне рішення складено 02.09.2015р.

Суддя Г.М. Скиба

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення01.09.2015
Оприлюднено07.09.2015
Номер документу49490578
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1206/15

Рішення від 01.09.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 11.08.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 23.07.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні