Рішення
від 27.08.2015 по справі 910/9064/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.08.2015Справа №910/9064/15

За позовом Державної організації «Українське агентство з авторських та суміжних справ» в інтересах 1) Компанії PERFORMING RIGHT SOCIETY LIMITED (PRS),

2) Компанії AMERICAN SOCIETY OF COMPOSERS, AUTHORS AND PUBLISHERS (ASCAP),

3) Компанії GESELLSCHAFT FUR MUSIKALISCHE AUFFUHRUNGS-UND MECHANISCHE VERVIELFALTIGUNGSRECHTE (GEMA)

до Приватного підприємства «Компанія «Нова хвиля» (радіостанція «Любимое радио»)

про стягнення компенсації у розмірі 80 388, 00 грн. та штрафу у сумі 8 038, 80 грн.

Головуючий суддя: Бондарчук В.В.

Судді: Стасюк С.В.

Сташків Р.Б.

Представники:

від позивача: Матросов Д.Г.;

від відповідача: не з'явились.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Державна організація «Українське агентство з авторських та суміжних справ» в інтересах Компанії PERFORMING RIGHT SOCIETY LIMITED (PRS) (далі -позивач-1), Компанії AMERICAN SOCIETY OF COMPOSERS, AUTHORS AND PUBLISHERS (ASCAP) (далі -позивач-2) та Компанії GESELLSCHAFT FUR MUSIKALISCHE AUFFUHRUNGS-UND MECHANISCHE VERVIELFALTIGUNGSRECHTE (GEMA) (далі -позивач-3) звернулася до господарського суду міста Києва з позовом до Приватного підприємства «Компанія «Нова хвиля» (радіостанція «Любимое радио») (далі -відповідач) про стягнення компенсації за порушення майнових авторських прав у розмірі 80 388, 00 грн. та штрафу у сумі 8 038, 80 грн.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 10.04.2015 порушено провадження у даній справі, призначено її до розгляду у судовому засіданні на 30.04.2015 за участю представників сторін, яких зобов'язано надати суду певні документи.

23.04.2015 через загальний відділ діловодства представник відповідача подав клопотання про відкладення розгляду справи через неможливість явки повноважного представника.

Розгляд справи відкладався у порядку п.п. 1-2 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України.

08.05.2015 через загальний відділ діловодства суду представник відповідача подав клопотання про відкладення розгляду справи, в якому зазначив, що керівник Приватного підприємства «Компанія «Нова хвиля» (радіостанція «Любимое радио») перебуває за межами території України, що унеможливлює виконання вимог ухвали про порушення провадження у справі від 10.04.2015 в частині надання витребуваних судом доказів, оскільки останні знаходяться у керівника відповідача, тому просив суд відкласти розгляд даної справи.

08.06.2015 представник відповідача через загальний відділ діловодства суду подав відзив на позовну заяву, обґрунтовуючи тим, що позивачем не надано договорів та угод, котрі б підтверджували, що Компанія GESELLSCHAFT FUR MUSIKALISCHE AUFFUHRUNGS-UND MECHANISCHE VERVIELFALTIGUNGSRECHTE (GEMA) управляє авторськими правами на пісню «When the Smoke is going down» гурту Scorpions. Таким чином, відсутні будь-які докази про отримання позивачем відповідних прав на управління.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 08.06.2015 продовжено строк вирішення спору на п'ятнадцять днів.

18.06.2015 через загальний відділ діловодства суду представник позивача подав клопотання про витребування правовстановлюючих документів у відповідача, в якому просив суд витребувати у відповідача ліцензію на мовлення Приватного підприємства «Компанія «Нова хвиля» (радіостанція «Любимое радио»), виданої Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення; ліцензію на користування радіочастотним ресурсом України, виданої Приватному підприємству «Компанія «Нова хвиля» (радіостанція «Любимое радио»).

У судовому засіданні 22.06.2015 представник позивача надав письмові пояснення, у яких зазначив, що відповідно до норм чинного законодавства, українська організація колективного управління по договорах, укладених безпосередньо з іноземними організаціями колективного управління набуває визначені правомочності на використання майнових прав і як організація колективного управління розпоряджається таким правами. Таким чином, додані до позовної заяви договори про взаємне представництво інтересів підтверджують повноваження агентства щодо пред'явлення даного позову.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 22.06.2015 призначено колегіальний розгляд справи.

Згідно довідки про автоматичний розподіл справ між суддями (повторний розподіл) від 24.06.2015 визначено склад суду для розгляду справи № 910/9064/15-г - головуючий суддя Бондарчук В.В., суддя Стасюк С.В. та суддя Сташків Р.Б.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 24.06.2015 справу № 910/9064/15-г прийнято до провадження колегією суддів у складі: головуючий суддя Бондарчук В.В., суддя Стасюк С.В. та суддя Сташків Р.Б., судове засідання призначено на 27.08.2015, зокрема витребувано у Приватного підприємства «Компанія «Нова хвиля» (радіостанція «Любимое радио») належним чином завірені копії: ліцензії на мовлення Приватного підприємства «Компанія «Нова хвиля» (радіостанція «Любимое радио»), виданої Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення та ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України.

22.07.2015 та 21.08.2015 через загальний відділ діловодства суду представник відповідача подав витребувані ухвалою суду від 24.06.2015 документи.

26.08.2015 через загальний відділ діловодства суду представник позивача подав письмові пояснення, в яких зазначив, що публічне сповіщення здійснено саме у місті Києві, оскільки з 34 хв. по 35 хв. в ефірі пролунала реклама закладу, що знаходиться саме у місті Києві (м. Київ, вул. Набережно-Хрещатицькій, 25, ресторан «Самогон-бар»).

У даному судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, причин неявки суду не повідомив, однак про дату, час та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

Приймаючи до уваги, що представник відповідача був належним чином повідомлений про дату та час судового засідання, враховуючи, що матеріали справи містять достатньо документів для розгляду справи по суті, суд вважає, що неявка у судове засідання представників відповідача не є перешкодою для прийняття рішення у даній справі.

Відповідно до ст. 82 Господарського процесуального кодексу України, рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих сторонами та витребуваних судом.

У судовому засіданні 27.08.2015 відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Державна організація "Українське агентство з авторських та суміжних прав" є організацію колективного управління, яка діє на підставі Статуту, затвердженого наказом Державної служби інтелектуальної власності від 10.10.2014 року № 440-н і зареєстрованого державним реєстратором Реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві 14.10.2014 № 10741050002047929, Свідоцтва Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України "Про облік організацій колективного управління" № 3/2003 від 22.08.2003 року та відповідно до положень ст.ст. 47-49 Закону України "Про авторське право і суміжні права" (далі - Закон) управляє на колективній основі майновими правами суб'єктів авторського права.

Відповідно до своїх повноважень, передбачених положеннями статей 47-49 Закону, позивач на території України управляє виключними майновими авторськими правами, на підставі чого укладає з юридичними та фізичними особами угоди (надає дозволи) на використання творів авторів (в тому числі шляхом публічного виконання), проводить збір, розподіл і виплату авторської винагороди, здійснює захист порушених авторських прав.

Відповідно до ст. 45 Закону, суб'єкти авторського права і суміжних прав можуть управляти своїми правами, зокрема, через організацію колективного управління.

Частиною 1 ст. 47 Закону передбачено, що суб'єкти авторського права і (або) суміжних прав можуть доручати управління своїми майновими правами організаціям колективного управління.

Згідно ч. 4 ст. 47 Закону, організації колективного управління можуть управляти на території України майновими правами іноземних суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав на основі договорів з аналогічними іноземними організаціями, в тому числі й про взаємне представництво інтересів. Організації колективного управління можуть доручати на основі договорів з аналогічними іноземними організаціями управляти на колективній основі за кордоном майновими правами українських суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав, у тому числі й про взаємне представництво інтересів.

Згідно з підпунктом "г" ч. 1 ст. 49 Закону України "Про авторське право і суміжні права", організації колективного управління повинні виконувати від імені суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав і на основі одержаних від них повноважень, зокрема, таку функцію: звертатися до суду за захистом прав суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав відповідно до статутних повноважень та доручення цих суб'єктів. При цьому окреме доручення для представництва в суді не є обов'язковим.

Разом з тим така організація, пред'явивши позов, не є позивачем, оскільки вона звертається до суду за захистом прав суб'єктів авторського і (або) суміжних прав, а не своїх прав. Позивачем у таких випадках буде суб'єкт авторського права і (або) суміжних прав, на захист інтересів якого звернулася організація.

У випадку, якщо організація колективного управління звертається на захист прав фізичних осіб, такий спір розглядається в порядку цивільного судочинства. Якщо ж вона звертається на захист юридичних осіб, то, залежно від суб'єктного складу, спір розглядається в порядку господарського судочинства.

Відповідно до п. 49 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 р. № 12 «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із захистом прав інтелектуальної власності», організації колективного управління, які здійснюють управління майновими правами на твори, повинні довести наявність у них прав на управління авторськими майновими правами певного кола осіб. Отже, у разі звернення організації колективного управління до суду з позовом про захист прав суб'єктів авторського права суд повинен з'ясовувати обсяг повноважень цієї організації згідно з договорами, укладеними цією організацією та суб'єктом авторського права. Якщо в організації колективного управління відсутні повноваження на управління майновими правами суб'єкта авторського права, зокрема, щодо конкретного твору, судам слід відмовляти у задоволенні позову цієї організації.

Документами, що підтверджують право організації на звернення до суду із заявою про захист авторського права та/або суміжних прав, є: видане Міністерством освіти і науки України свідоцтво про облік організацій колективного управління, свідоцтво про визначення організації уповноваженою організацією колективного управління згідно із статтями 42, 43 названого Закону; статут організації, що управляє майновими правами на колективній основі; в інших випадках, ніж передбачені згаданими статтями Закону України "Про авторське право і суміжні права" - договір з особою, якій належать відповідні права, на управління майновими правами на колективній основі, та/або договір з іноземною організацією, що управляє аналогічними правами, і документи, що підтверджують наявність у неї відповідних повноважень.

Так, на підтвердження повноважень Державної організації "Українське агентство з авторських та суміжних прав" на колективне управління виключними майновими авторськими правами Компанії Performing Right Society Limited (далі - PRS) способом публічного виконання спірних музичних творів свідчить укладений між сторонами договір про взаємне представництво інтересів, умовами якого передбачено, що згідно з даним договором PRS надає ДО УААСП невиключне право видавати на території, на якій діє остання, необхідні дозволи на всі види публічного виконання музичних творів з текстом або без тексту, що охороняються згідно з національним законодавством, двосторонніми угодами та багатосторонніми міжнародними конвенціями в галузі авторського права (копірайт, інтелектуальна власність і т.п.) як тих, що діють нині, так і таких, що будуть прийняті і наберуть чинності під час дії даного договору.

За умовами даного договору термін «публічне виконання» включає будь-які звукові супроводи та виконання, доступні для слухового сприйняття публіки в будь-якому місці на території, на якій діє кожне з договірних товариств, якими б засобами і яким би чином це не досягалось, включаючи як засоби вже відомі і такі, що використовуються, так і ті, що можуть бути винайдені і почати використовуватись в період чинності даного договору. Термін «публічне виконання» включає в себе, зокрема: живе виконання за допомогою інструментів чи голосу; виконання за допомогою інструментів чи голосу; виконання за допомогою механічних засобів, таких як фонографічні записи, магнітні стрічки, магнітні плівки та звукові доріжки (магнітні та інші); таке, що передається засобами проекції (звукові фільми), в передачах організацій мовлення (такі, як радіо і телебачення, передані напряму або ретрансльовані, та ін.), а також за допомогою засобів бездротового прийому (радіо- і телеприймачів, та телепоглинаючих засобів тощо та аналогічних засобів та обладнання і т. ін.)

Відповідно до ст. 2 договору, невиключне право видавати дозволи на виконання, як це передбачено ст. 1, уповноважує кожне товариство в обсязі його повноважень, які випливають з даного договору, а також з його власного статуту та правил, а також національного законодавства країни або країн, у яких діє товариство, зокрема:

- дозволяти або забороняти як від свого імені, так і від імені зацікавленого власника авторського права, публічні виконання творів з репертуару іншого товариства, а також надавати усі необхідні дозволи на такі виконання;

- пред'являти та підтримувати від свого імені, так і від імені зацікавленого власника авторського права будь-які судові позови проти будь-яких фізичних або юридичних осіб, органів виконавчої влади або інших органів, що несуть відповідальність за неправомірне виконання відповідних творів; вести справи, укладати мирові угоди, передавати спори на арбітражний розгляд, звертатися до суду, спеціального чи адміністративного трибуналу.

Даний договір вступає в силу з 01.06.2006 та відповідно до положень статті 14, діє до 31.12.2007, якщо тільки його не буде припинено будь-якою із сторін повідомленням рекомендованим листом до закінчення цього періоду (п.1 ст. 13 договору).

Також, до договору про взаємне представництво інтересів укладено додаток І, додаток ІІ, додаткові угоди від 30.12.2006, від 01.11.2007, від 07.07.2010, від 28.04.2012, від 20.03.2013.

Зокрема, додатковою угодою від 01.11.2007 р., сторони внесли зміни до статті 13 договору та виклали її в наступній редакції:

За умовами дотримання положень статті 14 даний договір продовжує діяти до тих пір, поки його не буде припинено яким-небудь із товариств шляхом надсилання письмового повідомлення не менше ніж за три місяці. Будь-яке з товариств матиме можливість обмежити припинення умов правом на виконання стосовно лише однієї або кількох наступних форм використання; онлайнове та мобільне використання, супутникове сповіщення, кабельна ретрансляція програм, сповіщуваних через супутників.

У свою чергу, Компанія Performing Right Society Limited набула виключних майнових авторських права, зокрема на музичний твір «Seaside Rendezvous», виконавець: Queen, на підставі укладеного договору від 12.02.1976 з Фредеріком Меркурі, відповідно до якого правовласник надав товариству всі права на публічне виконання, які на даний момент належать або будуть належати або будуть надані правовласнику протягом членства правовласника в товаристві, і всі частини або долі (якщо є обмеження щодо часу, місяця, виду використання та інше) таких прав, та всі долі таких прав, які належать або будуть передані правовласнику (всі права, які надані або будуть надані згідно даного акту передачі прав), для володіння ними товариством у його виключних інтересах протягом періоду, коли надані права продовжують існувати та залишаються у володінні та під контролем товариства.

Так, 01.01.2006 між Державною організацією "Українське агентство з авторських та суміжних прав" та Компанією AMERICAN SOCIETY OF COMPOSERS, AUTHORS AND PUBLISHERS (ASCAP) укладено договір, умовами якого передбачено, що згідно з даним договором ASCAP надає, а УААСП набуває невиключне право ліцензувати в Україні недраматичне публічне виконання музичних творів на вищевказаній території, права на виконання яких тепер або протягом терміну дії договору належать або контролюються ASCAP в тій мірі, в якій право публічного виконання таких музичних творів належить, може належати або може бути передане ASCAP протягом дії даного договору його членами згідно зі статтями та правилами ASCAP; такі твори надалі будуть називатися «Репертуар ASCAP». Виключенням з наданого права є публічні виконання таких творів або права яких на даний момент ліцензовані на вказаній території третіми сторонами згідно з діючими договорами, список яких додається з даним договором - список «А» або які можуть бути ліцензовані у майбутньому на обумовленій території будь-якими третіми сторонами. У випадку, якщо таке ліцензування буде мати місце у майбутньому, ASCAP повинно миттєва повідомити про це УААСП у письмовій формі.

Відповідно до п. 2 договору, термін «публічне виконання» згідно з даним договором означає: будь-яке вокальне, інструментальне та/або музичне представлення або інше виконання твору з репертуару ASCAP, твори почути або тримані іншим чином представниками публіки у будь-якій манері або будь-яким методом, включаючи живе виконання, інструментальне виконання, вокальне виконання або інструментальне та вокальне виконання разом, засобами «механічного відтворення» такими як: аналоговий, цифровий або фонографічний запис, компакт диск, касета, провід (дріт) або будь-якими іншими засобами які вже відомими, так і такими, які будуть винайдені у майбутньому; розповсюдження або трансляція по радіо або по телебаченню, кабелю, шляхом кабельного телесповіщення/ретрансляції, мікрохвиль, супутникового зв'язку, телефону, дроту та/або бездротового сповіщення, або будь-яким іншим шляхом, представлення та виконання музичних творів засобами для відтворення записаних звуків в синхронізації або у синхронізованому відношенні з кінокартиною або будь-якими іншим аудіовізуальним засобом/твором.

Згідно п. 13 договору, протягом терміну дії даної угоди на Території, ASCAP, згідно з даним Договором, безповоротно доручає, уповноважує та передає УААСП у право (на користь того, хто передає або на користь того, хто отримує, або на користь власника авторського права/прав будь-якого музичного твору у відповідності з положеннями даного Договору) починати та вести судові справи для стягнення та покриття збитків за порушення авторського права/прав, наданих тому, хто отримує право згідно з даним Договором, та звільняти від відповідальності, йти на компроміс або передавати на розгляд арбітражу (за розсудом того, хто отримує право) виконувати будь-які інші дії таким же чином та у тій самій мірі як можуть або могли б здійснити ті, хто передає та/або власника авторського права ASCAP, згідно з даним договором, утворює, встановлює та призначає УААСП своїм представником на території безповоротно протягом дії даного договору від імені того, хто отримує право, або на користь власника авторського права або авторських прав будь-якого музичного твору для здійснення всіх дій, порушення судових справ та виконання, визнання та надання всіх засобів та документів, які можуть бути необхідні, придатні або доречні, та відшкодовувати збитки згідно з авторським правом на даний музичний твір або іншим чином, за порушення прав у даних творах, наданих згідно з даним Договором, та звільняти від відповідальності, йти на компроміс або звертатися до арбітражу з будь-якими судовими справами чи діями, або здійснювати будь-які інші вирішення спорів стосовно вищевказаного.

Даний договір вступає в дію з 01.01.2006 та діє до 31.12.2006 та після цього даний договір буде автоматично пролонговуватись з врахуванням всіх положень та умов згідно з даним договором з року в рік (а саме з 01 січня по 31 грудня) автоматично, якщо тільки не пізніше ніж за один місяць до планованого закінчення терміну дії даного договору одна із сторін не повідомить іншу сторону рекомендованим листам: про припинення дії на 31 грудня того ж календарного року або про переробку або зміну діючих умов, і у такому випадку такі угоди залишаються в дії до тих пір, поки не будуть погоджені нові умови або, якщо після проведення переговорів сторони не дійшли згоди стосовно нових умов, тоді кожна сторона може повідомити іншу сторону рекомендованим листом, що угоди можуть вважатися припиненими на кінець календарного року, у якому надане повідомлення (п. 19 договору).

Також, на підтвердження повноважень Державної організації "Українське агентство з авторських та суміжних прав" на колективне управління виключними майновими авторськими правами Компанії GESELLSCHAFT FUR MUSIKALISCHE AUFFUHRUNGS-UND MECHANISCHE VERVIELFALTIGUNGSRECHTE (GEMA) способом публічного виконання спірних музичних творів свідчить укладений між сторонами договір про взаємне представництво інтересів, умовами якого передбачено, що GEMA надає Організації виключне право видавати на території України дозволи на всі види публічного виконання музичних творів з текстом або без тексту, що охороняються згідно з національним законодавством, двосторонніми угодами та багатосторонніми міжнародними конвенціями в галузі авторського права (копірайт, інтелектуальна власність), як тих, що діють нині, так і таких, що будуть прийняті і введені в дію під час чинності договору від 25.06.1997. Невиключне право, про яке йдеться в попередньому абзаці, надається в тому обсязі, в якому право публічного виконання творів, які було або буде зазначено під час дії договору від 25.06.1997, встановлене, передане або надане GEMA будь-яким чином його членами з метою управління їх правами згідно з правилами товариства та статутом; сукупність таких творів формує «репертуар GEMA» (параграф ІІ статті 1 Договору від 25.06.1997);

Виключне право видавати дозволи на виконання, як це передбачено статтею 1, уповноважує кожне товариство в обсязі його повноважень, які випливають з Договору від 25.06.1997, а також з його власного статуту та національного законодавства країни або країн, де діє товариство, зокрема: дозволяти або забороняти як від свого імені, так і від імені зацікавленого власника авторського права публічні виконання творів з репертуару іншого товариства та давати усі необхідні дозволи на такі виконання; збирати всі гонорари за дозволи, що воно видає; отримувати всі суми, належні йому як компенсація або відшкодування збитків за неправомірне виконання відповідних творів; пред'являти або підтримувати як від свого імені, так і від імені зацікавленого власника авторського права будь-які судові позови проти будь-яких фізичних або юридичних осіб, адміністративних органів, що несуть відповідальність за неправомірне виконання відповідних творів (підпункти «а», «б», «в» параграфу І статті 2 договору).

Договір вступає в силу з 01.01.1997 та його дія буде продовжуватися із року в рік автоматично, якщо він не буде розірваний листом із сповіщенням не пізніше ніж за шість місяців до закінчення кожного періоду (стаття 12 договору).

Крім того, Державна організація "Українське агентство з авторських та суміжних прав" є постійним і повноважним членом міжнародної неурядової організації - Міжнародна конфедерація авторських та композиторських товариств (CISAC), заснованої у 1926 році з метою забезпечення захисту творців духовних цінностей і координації технічної діяльності між товариствами авторів та композиторів. Зазначене підтверджується, зокрема, листом Міжнародна конфедерація авторських та композиторських товариств (CISAC) від 02.04.2013 року, в якому зазначено, що ДП УААСП (правонаступником якого є Державна організація "Українське агентство з авторських та суміжних прав") є визнаним членом CISAC з 15.12.2000 року та зобов'язане діяти згідно з правилами CISAC. Кожне товариство має повну детальну інформацію щодо кожного члена та кожного твору створеного його членами. Інформація про твори, надана членами кожного товариства також надається кожному товариству-партнеру. Товариства можуть отримати дані за допомогою юридично дійсних та аутентичних електронних баз даних, які складають частину мережевого проекту Загальна Інформаційна Система CISAC ("CIS-net"), наприклад: товариство до якого належить певний композитор, автор або видавець, може бути визначене, якщо звернутися до так званого каталогу Зацікавлених Сторін (більш відома як "ІРІ"). Управління ІРІ було передано швейцарському товариству SUISA. ІРІ - електронна база даних, яка вміщує інформацію про композиторів, авторів та видавців творів, які захищені авторським правом, і яка надається товариством SUISA для всіх товариств світу у електронному вигляді.

Також, між SUISA Швейцарським товариством з прав авторів на музичні твори, як власником і менеджером ІРІ Системи, та Державним підприємством "Українське агентство з авторських та суміжних прав" (правонаступником якого є Державна організація "Українське агентство з авторських та суміжних прав"), як користувачем, була укладена Угода користувачів ІРІ, відповідно до якої користувачу надано доступ до системи ІРІ.

З виписки з системи ІРІ вбачається, що авторські майнові права на твори:

• «You got it», виконавець: Roy Orbison;

• «When the smoke is going down», виконавець: Scorpions;

• «Seaside Rendezvous», виконавець: Queen, знаходяться в управлінні іноземних організацій колективного управління - Performing Right Society Limited, AMERICAN SOCIETY OF COMPOSERS, AUTHORS AND PUBLISHERS (ASCAP) та GESELLSCHAFT FUR MUSIKALISCHE AUFFUHRUNGS-UND MECHANISCHE VERVIELFALTIGUNGSRECHTE (GEMA). Відповідно до договорів про взаємне представництво інтересів укладених між вище зазначеними іноземними організаціями колективного управління та Державною організацією "Українське агентство з авторських та суміжних прав", на території України авторськими майновими правами щодо перелічених творів управляє Державна організація "Українське агентство з авторських та суміжних прав".

Таким чином, наведені вище обставини свідчать про те, що Державна організація "Українське агентство з авторських та суміжних прав" (далі - Агентство) здійснює колективне управління виключними майновими авторським правами Компаній Performing Right Society Limited, AMERICAN SOCIETY OF COMPOSERS, AUTHORS AND PUBLISHERS (ASCAP) та GESELLSCHAFT FUR MUSIKALISCHE AUFFUHRUNGS-UND MECHANISCHE VERVIELFALTIGUNGSRECHTE (GEMA) на перелічені вище музичні твори.

Так, до майнових прав інтелектуальної власності на твір відповідно до ст. 440 ЦК України відносяться: право на використання твору; виключне право дозволяти використання твору; право перешкоджати неправомірному використанню твору, в тому числі забороняти таке використання; інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Як передбачено ст. 1 Закону України "Про авторське право і суміжні права", виключним правом є майнове право особи, яка має щодо твору, виконання, постановки, передачі організації мовлення, фонограми чи відеограми авторське право і (або) суміжні права, на використання цих об'єктів авторського права і (або) суміжних прав лише нею і на видачу лише цією особою дозволу чи заборону їх використання іншим особам у межах строку, встановленого цим Законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 15 Закону України "Про авторське право і суміжні права", виключне право автора (чи іншої особи, яка має авторське право) на дозвіл чи заборону використання твору іншими особами дає йому право дозволяти або забороняти, зокрема, публічне виконання і публічне сповіщення творів.

Як зазначено в пункті 41 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 № 12 "Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із захистом прав інтелектуальної власності", використанням твору в силу статті 441 ЦК України вважається, серед іншого, його публічне використання різними способами, як-от публічний показ, публічне виконання, в тому числі з допомогою технічних засобів, публічне сповіщення (радіо, телебачення) у місці, відкритому для публічного відвідування. Відповідальність за публічне виконання твору несе, зокрема, юридична особа, яка бере на себе ініціативу і відповідальність за проведення відповідного заходу.

Відповідно до наказу Державної організації "Українське агентство з авторських та суміжних прав" № Ф/19/14 від 29.09.2014 «Про проведення фіксації» на виконання ст. 49 Закону України «Про авторське право і суміжні права», з метою здійснення фіксації порушення авторських прав під час публічного сповіщення творів з репертуару Державної організації "Українське агентство з авторських та суміжних прав", направлено начальника відділу моніторингу та фіксації правопорушень авторського права управління зборів авторської винагороди Державної організації "Українське агентство з авторських та суміжних прав" Шульгу А.А. 29.09.2014 на фіксацію на матеріальні носії (аудіо та/або відео) факту публічного сповіщення творів радіостанцією «Любимое радио» (Приватне підприємство «Компанія «Нова хвиля»). Результати фіксації оформити у вигляді «Акту».

Як зазначає позивач, актом фіксації публічного сповіщення творів від 29.09.2014, складеним уповноваженим представником Державної організації "Українське агентство з авторських та суміжних прав" Шульгою А.А. та відеозаписом публічного сповіщення на відеокамеру було встановлено, що на радіостанції «Любимое радио», яка належить Приватному підприємству «Компанія «Нова хвиля» в період з 15 год 09 хв. до 16 год. 08 хв. здійснено публічне сповіщення музичних творів:

• «You got it», виконавець: Roy Orbison;

• «When the smoke is going down», виконавець: Scorpions;

• «Seaside Rendezvous», виконавець: Queen.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач вказує, що використання відповідачем вищевказаних музичних творів у власній господарській діяльності відбулося без дозволу правовласника та без сплати авторської винагороди, чим порушено авторські права, передбачені вимогами п. «а», статті 50 Закону України "Про авторське право і суміжні права".

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Публічне виконання - це подання за згодою суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав творів, виконань, фонограм, передач організацій мовлення шляхом декламації, гри, співу, танцю та іншим способом як безпосередньо (у живому виконанні), так і за допомогою будь-яких пристроїв і процесів (за винятком передачі в ефір чи по кабелях) у місцях, де присутні чи можуть бути присутніми особи, які не належать до кола сім'ї або близьких знайомих цієї сім'ї, незалежно від того, чи присутні вони в одному місці і в один і той самий час або в різних місцях (стаття 1 Закону).

Відповідно до п. 3 ст. 426 ЦК України, використання об'єкта права інтелектуальної власності іншою особою здійснюється з дозволу особи, яка має виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності, крім випадків правомірного використання без такого дозволу, передбачених цим Кодексом та іншим законом.

Пунктом 29 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 р. № 12 «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із захистом прав інтелектуальної власності» зазначено, що враховуючи приписи статті 33 ГПК України щодо обов'язку доказування і подання доказів господарському суду у вирішенні питання про те, якій стороні належить доводити обставини, що мають значення для справи про захист авторського права чи суміжних прав, слід враховувати таке:

1) позивач повинен довести належність йому авторського права та/або суміжних прав чи права на їх захист, а також факт використання об'єктів даних прав відповідачем , а в разі заявлення вимог про відшкодування шкоди - розмір шкоди і причинно-наслідковий зв'язок між завданою шкодою та діями відповідача. У випадках, коли права автора засвідчено свідоцтвом, виданим в установленому порядку уповноваженим органом, власник майнових прав інтелектуальної власності на твір, які було передано на зазначений у свідоцтві твір, звільняється від доведення належності йому відповідних прав; у таких випадках обов'язок доведення належності цих прав іншій особі, ніж та, що зазначена у свідоцтві, покладається на відповідача;

2) відповідач має довести додержання ним вимог ЦК України і Закону при використанні ним твору та/або об'єкту суміжних прав; в іншому разі фізична або юридична особа визнається порушником авторського права та/або суміжних прав, і для неї настають наслідки, передбачені цими законодавчими актами. Крім того, відповідач повинен спростувати визначену цивільним законодавством презумпцію винного заподіяння шкоди (статті 614, 1166 ЦК України).

Як встановлено судом вище, на підтвердження факту використання відповідачем творів «You got it», виконавець: Roy Orbison; «When the smoke is going down», виконавець: Scorpions; «Seaside Rendezvous», виконавець: Queen, в радіоефірі «Любимое радио», яка належить Приватному підприємству «Компанія «Нова хвиля», позивачем надано відеозаписи публічного сповіщення та акт фіксації від 29.09.2014.

У процесі провадження у справі судом здійснено дослідження наданих доказів, зокрема, відеозапису фіксації факту порушення відповідачем авторських прав на публічне сповіщення, з приводу чого суд встановив наступне.

З проведених відеозаписів достовірно вбачається, що публічне сповіщення музичних творів відбувається в радіоефірі «Любимое радио» на частоті 104,0 МГц з 15 год. 09 хв. до 16 год. 08 хв. 10.10.2014 саме в місті Києві, оскільки з 34 по 35 хвилини в ефірі пролунала реклама про відкриття нового закладу на вул. Набережно-Хрещатицька, 25, ресторан «Самогон-бар».

З інтернет ресурсу вбачається, що ресторан «Самогон-бар» знаходиться лише у м. Києві, як і вул. Набережно-Хрещатицька, 25.

Крім того, відповідно до матеріалів справи, 06.06.2008 та 25.02.2008 Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення видано Приватному підприємству «Компанія «Нова хвиля» ліцензії серії НР № 00088-м та НР № 00087-м на мовлення.

Згідно з Ліцензії серії НР № 00088-м, виданої 06.06.2008, вихідні дані (логотип , позивні , емблема) - «ЛЮБИМОЕ РАДИО».

Вид мовлення: ефірне (радіомовлення).

Територія розповсюдження програм: регіональне.

Відповідно до додатку № 3 до ліцензії мовлен7ня серія НР № 00088-м від 07.06.2015.

Для наземного ефірного та мережевого мовлення: м. Київ, вул. Дорогожицька, 10, частота - 104, 0 МГц, потужність передавача - 4, 0 кВт, територія розповсюдження програм - м. Київ та Київська область.

Також, в матеріалах справи наявний лист Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 06.07.2015 № 7/296, в якому зазначено, що ліцензія НР № 00088-м від 06.06.2008 р. видана Приватному підприємству «Компанія «Нова хвиля», частота 104, 0 МГц з територією розповсюдження - м. Київ та Київська область, термін дії ліцензії до 07.06.2022.

Таким чином, саме відповідач і саме на території міста Києва здійснював публічне сповіщення музичних творів в радіоефірі «Любимое радио».

Отже, судом встановлено, що виключні майнові авторські права на музичні твори «You got it», «When the smoke is going down», «Seaside Rendezvous» належать позивачам; відповідач не надав доказів укладення угод із правовласниками, які б дозволяли публічне сповіщення вказаних творів; використання відповідачем спірних музичних творів у власній господарській діяльності відбулося без дозволу відповідного правовласника та без сплати авторської винагороди.

Також суд зазначає, що позивач мав право провести відеофіксацію, з огляду на положення пункту 6 Постанови Кабінету Міністрів України від 18 січня 2003 р. N 71 «Про затвердження розміру, порядку та умов виплати винагороди (роялті) за комерційне використання опублікованих з комерційною метою фонограм, відеограм, їх примірників та зафіксованих у них виконань», за яким, суб'єкти комерційного використання повинні, зокрема, не перешкоджати представникам уповноважених організацій колективного управління фіксувати факти прямого чи опосередкованого комерційного використання опублікованих з комерційною метою фонограм, відеограм, їх примірників та зафіксованих у них виконань, зокрема, за допомогою технічних засобів і (або) шляхом складення відповідного акта фіксації.

Статтею 445 ЦК України передбачено право автора на плату за використання його твору, якщо інше не встановлено цим Кодексом та іншим законом.

Статтею 50 Закону України «Про авторське право і суміжні права» встановлено, що порушенням авторського права і (або) суміжних прав, що дає підстави для судового захисту, є вчинення будь-якою особою дій, які порушують особисті немайнові права суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав, визначені статтями 14 і 38 цього Закону, та їх майнові права, визначені статтями 15, 39, 40 і 41 цього Закону, з урахуванням передбачених статтями 21 - 25, 42 і 43 вказаного вище Закону обмежень майнових прав.

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Закону України «Про авторське право і суміжні права», за захистом свого авторського права і (або) суміжних прав суб'єкти авторського права та суміжних прав мають право звертатися в установленому порядку до суду та інших органів відповідно до їх компетенції.

При порушеннях будь-якою особою авторського права і (або) суміжних прав, передбачених статтею 50 цього Закону, недотриманні передбачених договором умов використання творів і (або) об'єктів суміжних прав, використанні творів і об'єктів суміжних прав з обходом технічних засобів захисту чи з підробленням інформації і (або) документів про управління правами чи створенні загрози неправомірного використання об'єктів авторського права і (або) суміжних прав та інших порушеннях особистих немайнових прав і майнових прав суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав суб'єкти авторського права і (або) суміжних прав мають право вимагати визнання та поновлення своїх прав, у тому числі забороняти дії, що порушують авторське право і (або) суміжні права чи створюють загрозу їх порушення.

Відповідно до п. «г» ч. 1 ст. 52 Закону України «Про авторське право і суміжні права», при порушеннях будь-якою особою, зокрема, авторського права, передбаченого статтею 50 закону, суб'єкти авторського права мають право подавати позови про відшкодування збитків (матеріальної шкоди), включаючи упущену вигоду, або стягнення доходу, отриманого

порушником внаслідок порушення ним авторського права, або виплату компенсацій.

Пунктом «г» ч. 2 ст. 52 Закону України «Про авторське право і суміжні права» передбачено, що суд має право постановити рішення чи ухвалу про: виплату компенсації, що визначається судом, у розмірі від 10 до 50000 мінімальних заробітних плат, замість відшкодування збитків або стягнення доходу. При визначенні компенсації, яка має бути виплачена замість відшкодування збитків чи стягнення доходу, суд зобов'язаний у

встановлених пунктом «г» ч. 2 ст. 52 Закону межах визначити розмір компенсації, враховуючи обсяг порушення та (або) наміри відповідача.

Відповідно до п.п. 51.2, 52.3 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17 жовтня 2012 року N 12 «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із захистом прав інтелектуальної власності» компенсація підлягає виплаті у разі доведення факту порушення майнових прав суб'єкта авторського права та/або суміжних прав, а не розміру заподіяних збитків. Таким чином, для задоволення вимоги про виплату компенсації достатньо наявності доказів вчинення особою дій, які визнаються порушенням авторського права та/або суміжних прав, а розмір збитків суб'єкт такого права доводити не зобов'язаний. Водночас розмір доведених збитків має враховуватися господарським судом у визначенні розміру компенсації.

Кожен окремий факт протиправного використання об'єктів авторського та/або суміжних прав, в тому числі неодноразове використання одного й того самого об'єкта, становить самостійне порушення і може бути підставою для застосування відповідальності у вигляді стягнення компенсації. У визначенні розміру такої компенсації господарським судам необхідно виходити з конкретних обставин справи і загальних засад цивільного законодавства, встановлених статтею 3 ЦК України, зокрема, справедливості, добросовісності та розумності.

Розмір компенсації визначається судом у межах заявлених вимог у залежності від характеру порушення, ступеня вини відповідача та інших обставин. Зокрема, враховується: тривалість порушення та його обсяг (одно- або багаторазове використання об'єкта авторського права); передбачуваний розмір збитків потерпілої особи; розмір доходу, отриманого внаслідок правопорушення; кількість потерпілих осіб; наміри відповідача; наявність раніше вчинених відповідачем порушень виключного права даного позивача; можливість відновлення попереднього стану та необхідні для цього зусилля тощо. Відповідні мотиви визначення розміру компенсації мають бути наведені в судовому рішенні. У визначенні суми компенсації господарський суд має виходити з того розміру мінімальної заробітної плати, який установлено на час прийняття судом відповідного рішення.

Відповідно до вимог ст.ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Господарський суд оцінює докази на своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Як вбачається з позовної заяви, позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача 80 388, 00 грн. компенсації (по 11 мінімальних заробітних плат на користь кожного автора та видавця).

У відповідності до ст. 8 Закону України «Про державний бюджет України на 2015 рік» з 1 січня 2015 року встановлено розмір мінімальної заробітної плати 1 218,00 грн. на місяць.

Однак, суд вважає визначений позивачем розмір компенсації необґрунтованим з огляду на наступне.

Позивач належними засобами доказування довів факт порушення відповідачем майнових прав суб'єкта авторського права шляхом вчинення дій, які визнаються порушенням авторського права, але належним чином не обґрунтував співвідношення розміру визначеної ним компенсації за порушення авторського права з розміром завданої неправомірним використанням об'єктів авторського права шкоди, що може бути визначена з урахуванням розміру збитків потерпілої особи, розміру доходу, отриманого відповідачем внаслідок правопорушення, тощо.

За таких обставин, вимоги позивача про зобов'язання відповідача сплатити компенсацію за порушення майнових прав суб'єктів авторського права підлягають задоволенню частково у розмірі 36 540, 00 грн.

Щодо вимоги позивача про стягнення з відповідача 8 038, 80 грн. штрафу за порушення майнових авторських прав, суд відзначає наступне.

Так, відповідно до ч. 3 ст. 52 Закону України «Про авторське право і суміжні права», суд може постановити рішення про накладення на порушника штрафу у розмірі 10 відсотків суми, присудженої судом на користь позивача. Сума штрафів передається у встановленому порядку до Державного бюджету України.

За таких обставин, враховуючи зазначені вище норми закону, суд приходить до висновку, що вимога в цій частині підлягає частковому задоволенню, у розмірі 3 654, 00 грн. - 10 % від суми присудженої судом на користь позивачів.

Витрати по сплаті судового збору відповідно до ч. 5 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов Державної організації «Українське агентство з авторських та суміжних справ» в інтересах 1) Компанії PERFORMING RIGHT SOCIETY LIMITED (PRS), 2) Компанії AMERICAN SOCIETY OF COMPOSERS, AUTHORS AND PUBLISHERS (ASCAP) та 3) Компанії GESELLSCHAFT FUR MUSIKALISCHE AUFFUHRUNGS-UND MECHANISCHE VERVIELFALTIGUNGSRECHTE (GEMA) задовольнити частково.

2. Стягнути з Приватного підприємства «Компанія «Нова хвиля» (радіостанція «Любимое радио») (01032, м. Київ, бульвар Т. Шевченка, буд. 54/1, ідентифікаційний код - 23364928) на користь Державної організації «Українське агентство з авторських та суміжних справ» (01030, м. Київ, вул. Б. Хмельницького, буд. 41-А, офісне приміщення, 1-3, ідентифікаційний код - 31025266) в інтересах Компанії Performing Right Society Limited (29/33, Berners Street. London W1T 3 AB), Компанії AMERICAN SOCIETY OF COMPOSERS, AUTHORS AND PUBLISHERS (ASCAP) (One Lincoln Plaza, New York, 10023, U.S.A.) та Компанії GESELLSCHAFT FUR MUSIKALISCHE AUFFUHRUNGS-UND MECHANISCHE VERVIELFALTIGUNGSRECHTE (GEMA) (Bayreuther Str. 37, D-10787 Berlin, Federal Republic of Germany) 36 540 (тридцять шість тисяч п'ятсот сорок) грн. 00 коп. - компенсації за порушення майнових авторських прав та 830 (вісімсот тридцять) грн. 46 коп. - судового збору.

3. Стягнути з Приватного підприємства «Компанія «Нова хвиля» (радіостанція «Любимое радио») (01032, м. Київ, бульвар Т. Шевченка, буд. 54/1, ідентифікаційний код - 23364928) до Державного бюджету України 3 654 (три тисячі шістсот п'ятдесят чотири) грн. 00 коп. - штрафу.

4. У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

5. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення складено: 31.08.2015.

Головуючий суддя Бондарчук В.В.

Судді Стасюк С.В.

Сташків Р.Б.

Дата ухвалення рішення27.08.2015
Оприлюднено08.09.2015
Номер документу49524164
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення компенсації у розмірі 80 388, 00 грн. та штрафу у сумі 8 038, 80 грн. Головуючий

Судовий реєстр по справі —910/9064/15

Ухвала від 23.09.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шипко В.В.

Рішення від 27.08.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 08.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 24.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 22.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 30.04.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 10.04.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні