Ухвала
від 02.09.2015 по справі 5015/3017/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

02.09.2015 р. Справа № 5015/3017/12

Господарський суд Львівської області у складі судді Чорній Л.З.

розглянула матеріали заяви кредитора: Публічного акціонерного товариства „ВТБ Банк", м. Київ

про порушення справи про банкрутство Закритого акціонерного товариства „Кам'янка-Бузький завод продовольчих товарів", м. Кам'янка-Бузька

Представники сторін:

від ініціюючого кредитора: н/з

від боржника: не з'явився

ДПІ у Кам'янка-Бузькому р-ні: Сергеєва О.І.

ФСС від НВВ та ПЗ в Кам'янка-Бузьк.р-ні: не з'явився

Ліквідатор : Івасько С.М.

Суть спору: Заява подана Публічним акціонерним товариства „ВТБ Банк", м. Київ про порушення справи про банкрутство Закритого акціонерного товариства „Кам'янка-Бузький завод продовольчих товарів", м. Кам'янка-Бузька в порядку ст.ст.11,12,13 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Провадження у справі порушено 23.07.12р. та призначено підготовче засідання на 08.08.12р.

15.08.12р. ухвалою суду введено процедуру розпорядження майном та призначено розпорядника майна Іваська Святослава Миколайовича.

Оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство ЗАТ «Кам'янка-Бузький завод продовольчих товарів» опубліковано в газеті «Голос України» №162 (5412) 31.08.12р.

Ухвалою суду від 05.10.2012р. затверджено реєстр вимог кредиторів ЗАТ «Кам'янка-Бузький завод продовольчих товарів».

Постановою суду від 30.10.2012р. ЗАТ «Кам'янка-Бузький завод продовольчих товарів» визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Іваська Святослава Миколайовича.

Оголошення про визнання боржника банкрутом опубліковано в газеті «Голос України» №217 (5467) від 16.11.2012р.

Ліквідатор в судове засідання 02.09.15 р. з'явився, через канцелярію господарського суду подав клопотання за вх..№36755/15 про скасування обтяжень, накладених на майно та банківські рахунки боржника.

Зазначене клопотання обгрунтоване тим, що банківські рахунки та майно банкрута перебувають під обтяженням, що в свою чергу перешкоджає ліквідатору у виконанні обов'язків, покладених на нього Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» щодо розпорядженням банківськими рахунками банкрута та реалізації майна для погашення кредиторської заборгованості.

Розглянувши вказане клопотання, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Розгляд даної справи відбувається у редакції Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» до набрання чинності з 19.01.2013 р. змін, внесених Законом України від 22.12.2011 р. № 4212-У'І, відповідно до п. 11 Прикінцевих та перехідних положень України від 22.12.2011 р. № 4212-УІ.

Постановою суду від 30.10.2012р. ЗАТ «Кам'янка-Бузький завод продовольчих товарів» визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Іваська Святослава Миколайовича.

Відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, зокрема, скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Отже, з моменту відкриття щодо боржника ліквідаційної процедури всі без винятку обтяження його активів підлягають скасуванню. Це пов'язано з тим, що у процедурі ліквідації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів, отриманих від здійсненої у встановленому порядку реалізації майна банкрута. Тому майно банкрута повинно бути вільним від будь-яких обтяжень. При цьому зняття заборон та арештів із майна боржника в порядку статті 23 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» є безумовним, стосується будь-яких органів і посадових осіб, у тому числі реєструючих органів та нотаріусів, не потребує подальшого винесення окремих судових рішень, а також сплати додаткових коштів.

При цьому, слід зазначити, що з моменту порушення справи про банкрутство до боржника підлягають застосуванню саме норми спеціального закону - Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», у тому числі з моменту визнання боржника банкрутом стосовно майна банкрута діє визначений вище правовий режим (щодо розпорядження, реалізації, скасування обтяжень тощо) встановлений саме нормами Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Особливий порядок звільнення від обтяження майна боржника визнаного банкрутом передбачено лише щодо майна, яке перебуває у податковій заставі та під адміністративним арештом, оскільки п.п. 93.1. 94.19 Податкового кодексу України передбачено обов'язкове ухвалення судом в межах провадження у справі про банкрутство судового рішення про звільнення з податкової застави та припинення адміністративного арешту майна платника податків.

У іншому випадку, якщо посадова особа ухиляється від виконання постанови суду про визнання боржника банкрутом, зацікавлена особа (зокрема, ліквідатор) вправі звернутися до суду з відповідною заявою (клопотанням, скаргою). При цьому, винесення судом окремого судового рішення (ухвали) про звільнення майна боржника від обтяжень лише конкретизує обов'язок осіб, визначений Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Судом встановлено неможливість здійснення ліквідатором своїх повноважень у ліквідаційній процедурі щодо реалізації майна банкрута внаслідок перебування цього майна під обтяженнями.

Згідно з абз. 4 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» обтяження - це заборона розпоряджатися та/або користуватися нерухомим майном, яка встановлена або законом або актами уповноважених па те органів державної влади, їх посадових осіб або виникає на підставі договорів.

Пунктом 5 частини 1 статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» визначається, що судове рішення, яке набрало законної сили, є підставою для державної реєстрації речових прав або їх обмежень.

Відповідно до ст. 43 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» відомості про припинення обтяження реєструються держателем або реєстратором Державного реєстру на підставі рішення суду або заяви обтяжувача, в якій зазначаються реєстраційний номер запису, найменування боржника, ідентифікаційний код боржника в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України чи індивідуальний ідентифікаційний номер боржника в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів та інформація про припинення обтяження.

Згідно з положеннями п. 5 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1141, внесення відомостей до державного реєстру здійснюється на підставі заяв (запитів).

З огляду на викладене, з метою завершення ліквідаційної процедури, суд дійшов до висновку, що клопотання ліквідатора про скасування арештів та обтяжень з майна та рахунків підприємства банкрута підлягає задоволенню.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 5. 23. 24. 25 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст. ст. 41, 22, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора про скасування обтяжень з майна та коштів ЗАТ «Кам'янка-Бузький завод продовольчих товарів" (Львівська область, м. Кам'янка-Бузька, вул. Джерельна,1; код ЄДРПОУ 22357629) задоволити, а саме:

1. Скасувати усі типи обтяжень, які містяться в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна щодо майна Закритого акціонерного товариства «Кам'янка-Бузький завод продовольчих товарів» (Львівська область, м. Кам'янка-Бузька, вул. Джерельна, 1, код ЄДРПОУ 22357629) в тому

числі:

- арешт рухомого майна, зареєстрований 16.03.2011 р. за №10945263 реєстратором Львівської філії Державного підприємства "Інформаційний центр» Міністерства юстиції України. Підстава

обтяження- постанова ВП №23353388 від 14.03.2011 р. ВДВС Камянка-Бузького РУЮ, Барабаш У.С. Об'єкт обтяження- все рухоме майно.

2. Скасувати усі типи обтяжень щодо нерухомого майна Закритого акціонерного товариства «Кам'янка-Бузький завод продовольчих товарів» (Львівська область, м. Кам'янка-Бузька,

вул. Джерельна,1; код ЄДРПОУ 22357629) в тому числі:

- заборону на нерухоме майно зареєстровану 19.12.2007 р. за №6259047 реєстратором: Приватний нотаріус Робак Л.А., АДРЕСА_1. Підстава обтяження: Договір іпотеки ВКВ №665705-667509, 19.12.2007, приватний нотаріус Робак Л.А., реєстровий №1674. Об'єкт обтяження: комплекс, до комплексу будівель входять: будинок хлібопекарні поз.1, цегляний, площею 880,1 кв.м., цех по виготовленню цикорію поз.3. цегляний, площею 1164,1 кв.м. цех концентрату квасної сусли та московського квасу поз.5,

цегляний, площею 1645.9 кв.м., будинок котельні поз.6. цегляна, площею300,2кв.м., трансформаторна будка поз.8. цегляна, площею 9.4 кв.м. будка над скважиною поз. 9,цегляна,12,4 кв.м. цех безалкогольних напоїв, поз.11, цегляний, площею 247,1 кв.м. майстерня поз.12. цегляна,

площею 102.0 кв.м., будинок складу та гаражі поз. 14. цегляний, площею 687.2 кв.м. будинок бензозаправки поз. 15. цегляна, площею 33,8 кв.м., будинок адміністрації поз.16, цегляний, площею 370,9 кв.м, прохідна поз. 17, цегляна, площею 44.4 кв.м. споруди (вент.труба. димова труба,

артскважина) Б,Є,И., адреса: АДРЕСА_2, номер РПВН: 1346114.

- іпотеку, реєстраційний номер обтяження 6263833 зареєстровано 19.12.2007 р. реєстратором: Приватний нотаріус Робак Л.А., АДРЕСА_1. Підстава обтяження: Повідомлення банку №651 19.12.2007 ВАТ "ВТБ Банк"

Об'єкт обтяження: комплекс, комплекс нежитлових приміщень, загальною площею 5 497,5 кв.м., адреса: АДРЕСА_2,номер РПВН: 1346114.

3. Скасувати всі арешти та обтяження, накладені на всі банківські рахунки Закритого акціонерного товариства «Кам'янка-Бузький завод продовольчих товарів» (Львівська область, м.Кам'янка-Бузька, вул.Джерельна.1, код ЄДРПОУ 22357629).

Стягувач: Ліквідатор Закритого акціонерного товариства «Кам'янка-Бузький завод продовольчих товарів» Львівська область, м. Кам'янка-Бузька, вул. Джерельна.1, код ЄДРПОУ 22357629) Івасько Святослав Миколайович (свідоцтво /№558 від 18.03.13 р.; АДРЕСА_3; ідентифікаційний номер фізичної особи - платника податків та інших обов'язкових платежів НОМЕР_1).

Боржник: Закрите акціонерне товариство «Кам'янка-Бузький завод продовольчих товарів» Львівська область, м. Кам'янка-Бузька, вул. Джерельна.1, код ЄДРПОУ 22357629).

Ухвала набирає законної сили у день її винесення - 02 вересня 2015 року та може бути пред'явлена до виконання протягом року.

2. Розгляд справи відкласти на: 28.10.15 до 10:00.,яке відбудеться в приміщенні господарського суду Львівської області (м. Львів, вул. Личаківська, 128, каб.401).

3. Ліквідатору - подати суду звіт та ліквідаційний баланс на затвердження, повідомити кредиторів про час та місце розгляду справи.

3. Участь у судовому засіданні повноважного представника кредитора, ліквідатора визнати обов'язковою.

У випадку звернення до господарського суду посилання на номер справи -обов'язкове.

Суддя Чорній Л.З.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення02.09.2015
Оприлюднено08.09.2015
Номер документу49529002
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5015/3017/12

Ухвала від 17.08.2016

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 15.06.2016

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 09.12.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 28.10.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 04.11.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Морозюк А.Я.

Ухвала від 26.11.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 04.02.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 15.10.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 19.08.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 21.05.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні