Ухвала
від 21.08.2014 по справі 760/17995/14-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/17995/14-к

1кс/760/4960/14

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 серпня 2014 р. слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 розглянувши клопотання старшого слідчого Солом`янського РУГУМВС України в м. Києві ОСОБА_2 , погоджене старшим прокурором прокуратури Солом`янського району м. Києва ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів на підставі матеріалів досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12014100090006931 від 12.08.2014 р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого Солом`янського РУГУМВС України в м. Києві ОСОБА_2 про надання тимчасового доступу до речей та документів, що перебувають у володінні у володінні ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " МФО НОМЕР_1 та стосуються банківського рахунку № НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 .

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Досудовим розслідуванням встановлено, що до ІНФОРМАЦІЯ_2 надійшли матеріали зібрані працівниками Головного управління СБУ, згідно яких ними зібрані матеріали, щодо протиправної діяльності службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , АДРЕСА_1 ), які за результатами проведення конкурсних торгів з надання послуг у сфері громадського порядку та громадської безпеки (лот 1 - охорона гуртожитку - один пост, цілодобово; лот 2 охорона будівельного майданчика - один пост, цілодобово) визнали переможцем ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , АДРЕСА_2 ).

Проведений аналіз матеріалів вказаної державної закупівлі свідчить про невідповідність кваліфікаційних критеріїв конкурсних пропозицій учасників вимогам документації конкурсних торгів. Тобто, конкурсний комітет не мав права допускати до подальшої оцінки пропозиції ПП « ОСОБА_4 », оскільки вона не відповідає документації конкурсних торгів. Вказаний конкурс повинен був бути відмінений ще на етапі попередньої кваліфікації учасників торгів.

Таким чином, комітет з конкурсних торгів ІНФОРМАЦІЯ_3 -Карого зловживаючи своїм службовим становищем всупереч норм Закону України «Про здійснення державних закупівель» та положення про конкурсний комітет визнав переможцем та уклав договір з ПП « ОСОБА_4 ». На той час по вказаній державній закупівлі конкурсний комітет складався з:

1.Заступник голови комітету з конкурсних торгів - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована за адресою:

АДРЕСА_3 ;

2.Член комітету з конкурсних торгів, проректор з адміністративно-господарської роботи ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 ;

3.Член комітету з конкурсних торгів, заступник головного бухгалтера ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_5 ;

4.Голова комітету з конкурсних торгів, ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстрований за адресою

АДРЕСА_6 ;

5. Секретар комітету з конкурсних торгів ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , зареєстрована за адресою:

АДРЕСА_7 .

Єдиним конкурентом ПП « ОСОБА_4 » на конкурсних торгах було ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , Київська обл., Вишгородський р-н, м. Вишгород ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 »). Власником та фактичним керівником вказаних охоронних підприємств є ОСОБА_10 ( ІНФОРМАЦІЯ_11 , уродженець Узбекистану, що проживає за адресою АДРЕСА_8 ). Таким чином, ОСОБА_11 був співвласником ПП « ОСОБА_4 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » до січня 2012 року.

Отже, ОСОБА_10 для участі в конкурсних торгах створив ряд охоронних підприємств, які зареєстровані на його близьких родичів та членів його сім`ї. Вказані суб`єкти господарської діяльності створені з метою привласнення бюджетних коштів шляхом штучного завищення цін з надання охоронних послуг. Причому ціна договору зазвичай завищена в два рази від ринкової вартості.

За наявною інформацією, директори та засновники вказаних підприємств (в тому числі ПП « ОСОБА_4 ») не приймають жодної участі в їх фінансово-господарській діяльності, тобто не здійснюють управління рухом грошових коштів та будь-яких господарських договорів з суб`єктами підприємницької діяльності не укладали.

Водночас встановлено, що ПП « ОСОБА_4 » не має відповідної матеріально-технічної бази та відповідного штату працівників, тому за всіма укладеними договорами обслуговування здійснює ДП « ІНФОРМАЦІЯ_9 ». Оскільки, відповідно до вимог Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», Закону України «Про охоронну діяльність» та інших законодавчих актів виконавець повинен мати в штаті не менше 5 членів громадського формування з посвідченнями члена спецзагону охорони громадського порядку міста Києва, транспорт, групу швидкого реагування та посилення постів в нештатних ситуаціях.

Як стало відомо, ОСОБА_10 створив холдинг охоронних підприємств з яких лише одне підприємство ДП « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , Київська обл., Вишгородський р-н, м. Вишгород ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 ») відповідає ліцензійним умовам з провадження охоронної діяльності. Всі ж інші створені з метою прикриття для участі в державних закупівлях, які зазвичай подають документи на участь у конкурсних торгах одночасно та конкурують між собою. Вказані підприємства не значаться за місцями реєстрації, не мають відповідного кадрового та матеріально-технічного забезпечення і не спроможні виконувати договори про надання послуг з охорони. Тому фактично послуги з охорони надає ДП « ІНФОРМАЦІЯ_9 » за значно нижчою ціною, а різниця в оплаті осідає на рахунках підприємств з ознаками фіктивності через транзитні компанії:

-ДП « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 , Київська обл., Вишгородський р-н,

м. Вишгород ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 »);

-ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , Київська обл., Вишгородський р-н, м. Вишгород ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 »);

-ПП « ОСОБА_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ,

АДРЕСА_9 );

-ДП « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ,

АДРЕСА_10 );

-ДП « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , Київська обл., Вишгородський р-н, м. Вишгород вул. Київська);

-ДП « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 , Київська обл., Вишгородський р-н, м. Вишгород вул. Київська);

-ДП « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 , Київська обл., Вишгородський р-н, м. Вишгород вул. Київська.

Таким чином, службовими особами з числа співробітників замовника торгів ІНФОРМАЦІЯ_3 -Карого зловживаючи своїм службовим становищем в порушення норм Закону України «Про здійснення державних закупівель» визнали переможцем та уклали договір з ПП « ОСОБА_4 ». Згідно з підписаним договором вартість послуг у сфері громадського порядку та громадської безпеки становить 332 тис. 602 грн. 60 коп.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, відносяться відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

За змістом згаданою процесуальної норми надання розпорядження щодо вилучення речей і документів є правом, а не обов`язком слідчого судді, і лише за умови доведення стороною кримінального провадження існування реальної загрози зміни або знищення документів. Переконливих доказів на користь існування такої загрози слідчим у клопотання не наведено.

Як вбачається із змісту клопотання, слідчий обґрунтовуючи своє прохання про розгляд клопотання та посилається на те, що зазначені документи мають значення для встановлення істини по даному кримінальному провадженню.

Разом з тим, слідчий суддя дійшов висновку про те, що слідчим не доведено реального існування загрози та ризиків зміни та знищення таких документів, саме тому у наданні розпорядження про вилучення оригіналів речей та документів слід відмовити.

Таким чином, вважаю клопотання в частині щодо надання розпорядження про вилучення речей і документів є не вмотивованим та таким, що не підлягає задоволенню.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність часткового задоволення клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому слідчого відділу Солом`янського РУ ГУМВС України в м. Києві ОСОБА_2 або за дорученням співробітникам визначеного оперативного підрозділу на тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні володінні ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " МФО НОМЕР_1 та стосуються банківського рахунку № НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , а саме:

- документів, які знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують надходження та списання, за період з часу відкриття рахунку по теперішній час включно, грошових коштів по рахунку № НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 ;

- справи з юридичного оформлення рахунку № НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , в тому числі, анкет, реєстраційних документів підприємства, наказів про призначення службових осіб, договорів щодо відкриття і обслуговування рахунків та використання системи „Клієнт банк, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер підприємства вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи „Клієнт банк, всіх заяв та доручень від імені службових осіб підприємства, а також карток зі зразками підписів службових осіб і відбитку печатки підприємства;

- угод та інших документів на підставі яких ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) використовувалась система віддаленого доступу „Клієнт банк, повних даних інформації про трансакції з використанням електронного ключа із зазначенням руху коштів та часу з`єднання між комп`ютером банку і комп`ютером вказаного підприємства за допомогою Інтернет мережі, з зазначенням часу і дати проведення вказаних з`єднань на паперовому та магнітному (електронному) носіях, ІР-адреси користувача системи клієнт-банк ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), згідно угоди укладеної з ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " МФО НОМЕР_1 ;

- заяв на отримання чекових книжок, всіх платіжних документів (платіжних доручень, заявок на видачу готівки, грошових чеків, квитанцій, меморіальних ордерів та інших) по рахунках підприємства;

- договорів доміціляції векселів, копій векселів з відміткою про їх погашення;

- документів, які містять інформацію щодо проведення моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, які були отримані від клієнта в ході проведення перевірки;

- вхідної та вихідної кореспонденції між банківською установою та клієнтом банку;

- договорів про відкриття підприємством рахунку в цінних паперах з додатками та додатковими угодами, а також заяв на відкриття рахунку у цінних паперах, анкет рахунку у цінних паперах та анкет розпорядників рахунку та анкет керуючих рахунками Депонента в цінних паперах, карток із зразками підписів розпорядників рахунку та відбитком печатки, довідки з банку про відкриття поточного рахунку, довіреностей розпорядникам рахунку у цінних паперах, копії паспортів та документів про присвоєння органами державної податкової служби номеру платника податків, розпорядників рахунку у цінних паперах;

- документів, складених на виконання умов договору про відкриття рахунку у цінних паперах: про зарахування, списання, переказ цінних паперів, актів-рахунків прийому-здачі депозитарних послуг, письмових розпоряджень Депонента про перерахування на його поточний рахунок доходів в грошових коштах отриманих по цінних паперах, письмових запитів Депонента на отримання виписок про стан рахунків в цінних паперах на окрему дату чи за конкретний період, а також інших виписок та (або) інформаційних довідок, звітів, що стосуються договірних відносин з приводу надання послуг Зберігача цінних паперів, письмових розпоряджень Депонента про проведення операцій за рахунком у цінних паперах та документів, які є підставою для здійснення депозитарних операцій;

- документів з даними про осіб, які отримували виписки, інформаційні довідки та (або) звіти по рахунку в цінних паперах підприємства та про дати їх отримання;

- витягів із внутрішніх нормативно-правових документів Зберігача, які регламентують відносини Депонента і Зберігача щодо порядку виконання умов договірних відносин які стосуються цінних паперів, з якими ознайомлений Депонент, а також копій витягів із змінами до внутрішніх нормативно-правових документів Зберігача, які направлялися Зберігачеві після укладення;

- всіх наданих Депонентом на вимогу Зберігача документів та відомостей, пов`язаних з виконанням Зберігачем функцій первинного фінансового моніторингу;

- копій документів, які знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують рух цінних паперів по рахунку в цінних паперах, що належить ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 );

- документів, які підтверджують факт придбання та продажу вказаним підприємством цінних паперів (договорів, актів прийому-передачі, звітів та інше);

- заяв на закупівлю валюти;

- зовнішньоекономічні контракти та документи, що підтверджують факт здійснення експортно-імпортних операцій.

Зазначені документи надати в належно засвідчених копіях.

В задоволенні клопотання в іншій частині відмовити.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі відмови виконувати ухвалу слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.08.2014
Оприлюднено13.01.2023

Судовий реєстр по справі —760/17995/14-к

Ухвала від 21.08.2014

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Демидовська А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні