Рішення
від 04.09.2015 по справі 295/8761/15-ц
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/8761/15-ц

Категорія 54

2/295/2502/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.09.2015 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира в складі:

головуючого - судді Зосименка О.М. ,

за участю секретаря - Ващук Ю.С.,

розглянувши y відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Житомирі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного закладу "Вузлова поліклініка станції Житомир Південно-західної залізниці", ОСОБА_2 міської ради про стягнення заборгованості по заробітній платні та відшкодування моральної шкоди,

встановив:

У червні 2015 року ОСОБА_1 звернулась до з позовом до Державного закладу "Вузлова поліклініка станції Житомир Південно-західної залізниці", ОСОБА_2 міської ради про стягнення заборгованості по заробітній платні та відшкодування моральної шкоди в якому просила, уточнивши вимоги, стягнути з відповідачів на свою користь невиплачену заробітну плату та 5 000 грн. у відшкодування моральної шкоди;

В обґрунтування позовних вимог вказала на про наявність у відповідача заборгованості по заробітній платі, нарахованої їй за період 01.01.2015 по 20.03.2015 року в сумі 11805,52 грн., та одночасно вказала на завдання їй моральних страждань пов'язаних з неодержанням винагороди за працю, та необхідністю докладати додаткові зусилля для організації свого життя.

Позивач у судове засідання не з'явився, надіслав заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримала і просила стягнути заборгованість по заробітній платі в сумі 11805,52 грн. та 5 000 грн. у відшкодування моральної шкоди.

Представник відповідача ОСОБА_2 міської ради в судове засідання не з'явився, подав заяву, в якій просив розглядати справу за відсутності представника, проти позову заперечив в частині заявлених вимог до ОСОБА_2 міської ради.

Представник відповідача Державного закладу "Вузлова поліклініка станції Житомир Південно-західної залізниці" в судове засідання не з'явився, причини неявки суду не повідомив.

Заслухавши пояснення позивача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що з 07 травня 2002 р. по 20 березня 2015 р. ОСОБА_1 перебувала у трудових відносинах з Державним закладом "Вузлова поліклініка станції Житомир Південно-західної залізниці" та працювала на посаді бухгалтера, що стверджується записами в трудовій книжці позивача серії БТ-ІІ №2336334 (а.с. 10).

Відповідно до довідки Державного закладу «Вузлова поліклініка станції Житомир Південно-західної залізниці» від 23.03.2015 р. №71 наявна заборгованість по заробітній платі, нарахованій ОСОБА_1, за період з 01.01.2015 р. по 20.03.2015 р., в розмірі 11805 грн. 52 коп. (а.с.12).

Частиною 1 статті 16 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців N 755-IV від 15.05.2003 р. встановлено, що Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб підприємців з Єдиного державного реєстру.

Статтею 18 Закону N 755-IV врегульовано статус відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, відповідно до якої якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Відомості, що містяться у Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи, або її відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця під час провадження ними господарської діяльності, а також для відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах (частина 4 ст. 18 Закону N 755-IV).

Згідно відкритих відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, які знаходяться на веб-сайті «https://usr.minjust.gov.ua» на час розгляду справи Державний заклад "Вузлова поліклініка станції Житомир Південно-західної залізниці", код за ЄДРПОУ 20405294 є юридичною особою, зареєстрованою 16.12.1997, має місцезнаходження за адресою: м.Житомир, пров. 1-й Паравозний, 11-а, та відповідно даних реєстру не перебуває в процесі припинення.

Статтею 43 Конституції України встановлено, що кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Реалізація зазначених конституційних прав громадян врегульована Законом України від "Про оплату праці" 24 березня 1995 р. N 108/95-ВР, Кодексом законів про працю України (далі КЗпП), іншими законодавчими та нормативними актами.

Статтею 1 Закону України «Про оплату праці» визначено, що заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до ст. 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 цього кодексу.

Статтею 116 КЗпП України встановлено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Таким чином, суд дійшов висновку, що позовні вимоги щодо стягнення з відповідача Державного закладу "Вузлова поліклініка станції Житомир Південно-західної залізниці", з яким позивач перебувала у трудових правовідносинах, заборгованості по заробітній платі за період з 01.01.2015 р. по 20.03.2015 р., в розмірі 11805 грн. 52 коп. є обґрунтованими, а тому підлягають до задоволення.

Одночасно, суд вважає безпідставними вимоги до ОСОБА_2 міської ради оскільки жодних доказів того, що відповідач перебуває з позивачем у трудових відносинах - суду не надано.

Відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівнику, відповідно до ст. 237-1 КЗпП України, проводиться у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих звязків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Вирішуючи питання про наявність підстав для відшкодування позивачу моральної шкоди, суд вважає доведеними обставини, що внаслідок невиплати відповідачем належних позивачу сум відбулося порушення його трудових прав, внаслідок чого остання була позбавлена можливості отримати належну їй заробітну плату, інші виплати та розпорядження ними на власний розсуд, що призвели до моральних страждань та вимагали від неї додаткових зусиль для організації свого життя, а тому суд, виходячи з принципів розумності і справедливості, вважає за можливе заявлені вимоги щодо відшкодування завданої моральної шкоди задовольнити частково у розмірі 500 грн.

Відповідності до вимог ст. 88 ЦПК України з урахуванням звільнення позивача від сплати судового збору в силу п. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», з відповідача Державного закладу "Вузлова поліклініка станції Житомир Південно-західної залізниці" на користь держави підлягає стягненню судовий збір за вимоги майнового характеру в сумі 243 грн. 60 коп. та вимоги немайнового характеру (відшкодування моральної шкоди) в сумі 243 грн. 60 коп.

Керуючись ст. ст. 3, 10, 11, 57-60, 88, 208, 209, 212-215, 218, 224 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

вирішив:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Державного закладу «Вузлова поліклініка ст. Житомир Південно-західної залізниці» на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі у сумі 11 805 (одинадцять тисяч вісімсот п'ять ) грн. 52 коп. та відшкодування моральної шкоди у сумі 500 (п'ять сот) грн. 00 коп.

У задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Стягнути з Державного закладу «Вузлова поліклініка ст. Житомир Південно-західної залізниці» на користь держави судовий збір у сумі 487 (чотириста вісімдесят сім) грн. 20 коп.

Рішення в частині стягнення заробітної плати в межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Житомирської області через Богунський районний суд міста Житомира шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Cуддя О.М. Зосименко

Дата ухвалення рішення04.09.2015
Оприлюднено10.09.2015
Номер документу49617127
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по заробітній платні та відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —295/8761/15-ц

Рішення від 04.09.2015

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Зосименко О. М.

Ухвала від 26.06.2015

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Зосименко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні