Рішення
від 05.09.2012 по справі 2-420/12-1012
ІВАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-420/2012р.

РІШЕННЯ

іменем України

29 серпня 2012 року Іванківський районний суд Київської області у складі: головуючого-судді: Гончарука О.П., при секретарі -Марченко Т.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні, в порядку ст. 197 ЦПК України, в смт.Іванків Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Млачівської сільської ради Поліського району Київської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася до суду з даним позовом посилаючись на те, що 19 квітня 2005 року помер її батько -ОСОБА_2.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на все майно, яке належало останньому.

Однак, позивач, як спадкоємець за законом, у встановлений законом шестимісячний строк не подала заяву до нотаріальної контори про прийняття спадкового майна через те, що не мала достатніх юридичних знань у сфері спадкування, мала помилкове уявлення, що прийняття спадщини пов'язане з шестимісячним строком, але помилково вважала, що до нотаріуса необхідно звертатися не протягом шестимісячного строку з дня смерті спадкодавця, а будь-коли. До нотаріальної контори за порадою не зверталася, оскільки у 1977 році батьки позивача розлучилися, і роз'їхалися проживати окремо. Позивач зі своєю матір'ю залишилися жити в м.Чорнобиль, а батько виїхав на проживання до Росії, але відносини зі своїм батьком позивач весь час підтримувала. У зв'язку з аварією на ЧАЕС, коли в країні був хаос, вони позивач з матір'ю були евакуйовані і в той же час було втрачено зв'язок з батьком. Лише в 1994 році позивач останній раз бачила свого батька -ОСОБА_2, на весіллі рідні, який вже довгий час проживав в Україні. З ним особисто та ріднею батька спілкувалася дуже рідко, тому ніхто і не повідомив про його смерть. На початку 2012 року, рідна сестра батька -ОСОБА_3, повідомила про смерть батька і надала позивачу документи, які підтверджують наявність у нього спадкового майна, оскільки ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем.

Керуючись таким помилковим уявленням та обставинами життя позивач пропустила встановлений законодавством строк для прийняття спадщини.

Позивач вважає, що пропустила строк прийняття спадщини з поважних причин, тому просить суд продовжити їй строк для прийняття спадщини.

У судове засідання сторони не з'явилися.

Позивач звернулася до суду з заявою про те, що позов підтримує та просить суд розглядати справу без її участі.

Відповідач, Млачівська сільська рада Поліського району Київської області, звернувся до суду з листом про те, заперечень проти позову не має, просить розглядати справу без участі представника сільської ради.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, як обґрунтований доказами і такий, що відповідає вимогам ч.3 ст. 1272 ЦК України, відповідно до якої за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 ЦПК України, якщо відповідач визнає позов і маються підстави для його задоволення, суд задовольняє позов.

Відповідач позов визнав.

Позивач надала суду належні докази: копію свідоцтва про смерть спадкодавця, копію свідоцтва про своє народження.

З листа №1.10.3/248 від 28.08.2012 року Млачівської сільської ради Поліського району Київської області вбачається, що інших спадкоємців, які б мали намір успадкувати майно ОСОБА_2, крім позивача, не має.

З постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії Іванківської районної державної нотаріальної контори від 08 червня 2012 року вбачається, що позивачу відмовлено у заведенні спадкової справи після смерті ОСОБА_2, який помер 19 квітня 2005 року, у зв'язку пропущенням строку прийняття спадщини. За даними нотаріальної контори спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась.

Позивач є спадкоємцем першої черги за законом, інших осіб, які б мали намір успадкувати майно після смерті ОСОБА_2, не має.

Суд вважає, що строк прийняття спадщини позивачем пропущений з поважних причин -юридичну необізнаність та тривале не спілкування з батьком, ОСОБА_2

На підставі наведеного, керуючись ч.1 ст. 1223, ч.3 ст. 1272 ЦК України, ст.ст. 5, 6, 8, 57, 60, 64, 174, 213- 215 ЦПК України, ст.5 Закону України В«Про судовий збірВ» , суд,

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, додатковий строк для прийняття спадщини, що залишилась після смерті ОСОБА_2, який помер 19 квітня 2005 року, два місяці з дня набрання даним рішенням чинності.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Київської області через Іванківський районний суд протягом 10 днів з моменту отримання копії даного рішення.

Суддя: підпис

З оригіналом згідно.

Суддя:

Секретар:

Рішення вступило в законну силу В«


В»
2012р.

Суддя:

Оригінал рішення зберігається в архіві Іванківського райсуду в матеріалах справи №2-420/2012р.

Суддя:

СудІванківський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.09.2012
Оприлюднено10.09.2015
Номер документу49623185
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-420/12-1012

Ухвала від 09.08.2012

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Гончарук О. П.

Рішення від 05.09.2012

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Гончарук О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні