Постанова
від 29.11.2012 по справі 1570/5733/2012
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 1570/5733/2012

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 листопада 2012 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Марина П.П.

за участю секретаря Борцової С.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Арцизької міжрайонної Державної податкової інспекції Одеської області Державної податкової служби до Приватного підприємства Торгово-промислового підприємства «Арциз»про стягнення заборгованості в сумі 18787,56 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Арцизька міжрайонна Державна податкова інспекція Одеської області Державної податкової служби звернулась до Одеського окружного адміністративного суду з позовними вимогами до Приватного підприємства Торгово-промислового підприємства «Арциз»про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника, що перебуває у податковій заставі та стягнення заборгованості перед бюджетом по орендній платі за земельну ділянку у сумі 18787,56 грн. Позивач в обґрунтування позовних вимог посилається на порушення відповідачем вимог Податкового кодексу України, несплатою у встановлений Податковим кодексом України строк заборгованості перед бюджетом, а саме - орендної плати за землю у сумі 18270,70 грн., штрафних санкцій, нарахованих у зв'язку з затримкою погашення грошового зобов'язання у сумі 400,00 грн. та нарахованої пені у сумі 116,86 грн., у зв'язку з чим станом на 03.09.2012 року у Приватного підприємства Торгово-промислового підприємства «Арциз»рахується заборгованість по орендній платі за земельну ділянку у сумі 18787,56 грн., яка не сплачена відповідачем.

Від представника позивача до канцелярії суду надійшло клопотання про розгляд справи за його відсутності. Відповідно до наданого клопотання позов підтримав у повному обсязі.

Відповідач до судового засідання не з'явився, про дату та час проведення судового засідання повідомлявся належним чином, в попередньому судовому засіданні визнав наявність податкового боргу у сумі 18787,56 грн., але проти задоволення позовних вимог в частині погашення податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі заперечував.

Дослідивши наявні в справі письмові докази, оцінивши їх за власним внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді справи, суд встановив наступні факти та обставини.

Позивач на підставі ст. 1 Закону України «Про державну податкову службу»є місцевим підрозділом центрального органу державної виконавчої влади та згідно зі ст.ст. 7, 10, 11 цього Закону здійснює повноваження щодо встановлення порушень податкового законодавства, нарахування та стягнення заборгованості з податків та зборів, штрафних санкцій у тому числі й в судовому порядку, а тому справи за позовами щодо стягнення податкової заборгованості на підставі п.4 ч.1 ст. 17, п.5 ч.4 ст. 50 КАС України підвідомчі адміністративним судам та повинні розглядатись за правилами адміністративного судочинства.

Судом встановлено, що 26.12.1991 року Арцизькою районною державною адміністрацією Одеської області зареєстровано Приватне підприємство Торгово-промислове підприємство «Арциз», ідентифікаційний код - 20951175 (а.с. 5) та взято на облік у податковому органі як платника податків.

Приватним підприємством Торгово-промисловим підприємством «Арциз»до відділу Арцизької міжрайонної Державної податкової інспекції Одеської області подано податкову декларацію орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності за 2012 рік №9005088852 від 03.02.2012 року, згідно якої відповідачем самостійно нарахована до сплати орендна плата в сумі 20296,56 грн. (а.с. 23-24).

Судом встановлено, що співробітниками Арцизькою МДПІ Одеської області Державної податкової служби проведена камеральна перевірка Приватного підприємства Торгово-промислового підприємства «Арциз»з питань дотримання вимог податкового законодавства земельного податку з юридичних осіб, за результатами якої складено акт камеральної перевірки № НОМЕР_1 від 05.06.2012 року (а.с. 71).

Згідно акту перевірки № НОМЕР_1 від 05.06.2012 року податковим органом встановлено порушення відповідачем граничного строку сплати узгодженого податкового зобов'язання земельного податку з юридичних осіб передбаченого п. 287.3 ст. 287 Податкового кодексу України.

На підставі даного акту та встановлених порушень податковим органом прийнято податкове повідомлення-рішення №0000181500 від 05.06.2012 року, яким відповідачу визначено суму штрафу в розмірі 20 % грошового зобов'язання погашеного з затримкою у розмірі 400,00 грн. (а.с.72) Дане рішення та акт направлені Приватному підприємству Торгово-промисловому підприємству «Арциз»07.06.2012 року відповідно до реєстру відправлених поштою податкових повідомлень-рішень та актів камеральних перевірок (а.с.72 з/б).

Отже, відповідно до довідки про заборгованість Приватного підприємства Торгово-промислового підприємства «Арциз»перед бюджетом (а.с. 7) та облікової картки платника податку станом на 06.08.2012 року (а.с. 9-10), з урахуванням недоїмки на початок року у сумі 6739,66 грн., самостійно визначених відповідачем грошових зобов'язань в період за січень - серпень 2012 року, нарахованих штрафних санкцій у сумі 400,00 грн. та пені у сумі 116,86 грн., з урахуванням часткової сплати в сумі 2000,00 грн., позивач має заборгованість перед бюджетом зі сплати орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності у сумі 18787,56 грн.

Арцизькою МДПІ вжиті заходи для отримання заборгованості у встановленому законом порядку, а саме: Приватному підприємству Торгово-промисловому підприємству «Арциз»виставлено податкову вимогу № 33 від 03.10.2011 року, відповідно до якої сума податкового боргу платника податків за узгодженими грошовими зобов'язаннями станом на 03.10.2011 року становила 1665,52 грн. Дана вимога отримана відповідачем, про що свідчить підпис на повідомленні про вручення поштового відправлення (а.с. 12). Однак відповідачем не було погашено суму узгодженого грошового зобов'язання.

22.06.2012 року податковим органом складено Акт опису майна (щодо заміни предмета податкової застави) №22/19, примірник якого отримано ОСОБА_1 (а.с.11).

Згідно ст.ст. 67, 68 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори у порядку і у розмірах, встановлених законом, неухильно додержуватися Конституції України та законів України.

Відповідно до пп. 14.1.175. п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

В силу п. 15.1. ст. 15 Податкового кодексу України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Згідно п. 16.1.4. ст. 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 87.1 ст. 87 Кодексу, джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Відповідно до п.п. 95.1., 95.2. ст. 95 Кодексу, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Отже, згідно вищенаведених норм податкового законодавства, здійснення податковим органом заходів щодо погашення податкового боргу платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у власності боржника передує заходу погашення податкового боргу шляхом продажу такого майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі та обумовлений недостатністю таких коштів, тому вимога Арцизької міжрайонної Державної податкової інспекції Одеської області Державної податкової служби про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника, що перебуває у податковій заставі задоволенню не підлягає.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовували факт існування у Приватного підприємства Торгово-промислового підприємства «Арциз»заборгованості з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності у сумі 18787,56 грн. відповідачем до суду не надано, відповідачем визнано суму боргу, отже дана заборгованість є узгодженою.

Враховуючи вищезазначене, суд дійшов висновку, що позивач довів суду обставини на яких ґрунтуються його позовні вимоги щодо стягнення з відповідача суми податкової заборгованості та надав суду необхідні докази, в підтвердження своїх позовних вимог в даній частині позову.

Приймаючи до уваги вищевикладене, з урахуванням встановлених у судовому засіданні фактів, оцінюючи надані докази в сукупності, суд вважає, що позовні вимоги Арцизької міжрайонної Державної податкової інспекції Одеської області Державної податкової служби в частині стягнення податкового боргу у сумі 18787,56 грн. обґрунтовані, документально підтверджені, відповідають чинному законодавству, отже підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 2,4, 9, 11, 69-72, 86, 158-163, 167, 254 КАС України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Арцизької міжрайонної Державної податкової інспекції Одеської області Державної податкової служби до Приватного підприємства Торгово-промислового підприємства «Арциз» про стягнення заборгованості в сумі 18787,56 грн. - задовольнити частково.

Стягнути з розрахункових рахунків Приватного підприємства Торгово-промислового підприємства «Арциз» заборгованість по орендній платі з юридичних осіб у сумі 18787,56 грн. до бюджету на рахунок 33212812700039, код платежу 13050239, одержувач ГУДК в Арцизькому районі, код ЄДРПОУ 23214755, банк одержувача УДК в Одеській області, МФО 828011.

В іншій частині позовних вимог - відмовити.

Постанову може бути оскаржено до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови складено та підписано суддею 29 листопада 2012 року

Суддя П.П.Марин

.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.11.2012
Оприлюднено10.09.2015
Номер документу49646692
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1570/5733/2012

Постанова від 29.11.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П. П.

Ухвала від 01.10.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні