Рішення
від 02.09.2015 по справі 908/3970/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 11/137/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.09.2015 Справа № 908/3970/15

м. Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі:

головуючий - суддя Гончаренко С.А.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Запоріжгаз» (вул. Заводська, буд. 7, м. Запоріжжя, Запорізька область, 69035; код ЄДРПОУ 03345716),

до відповідача: Матвіївський загальноосвітній навчально-виховний комплекс «ВСЕСВІТ» Вільнянської районної ради Запорізької області (вул. Леніна, буд.73«А», с. Матвіївка, Вільнянський район, Запорізька область, 70035; код ЄДРПОУ 24910178),

Відомості про представників сторін та учасників судового процесу:

від позивача: ОСОБА_1 - дов. №19/2943 від 01.04.2015;

від відповідача: ОСОБА_2 - директор, ОСОБА_3 - дов.б/н від 01.09.2015;

про: стягнення 17302,97грн. пені, 33653,36грн. збитків від інфляції та 940,46грн. 3% річних,-

В С Т А Н О В И В :

До господарського суду надійшла позовна заява публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Запоріжгаз» про стягнення з Матвіївської загальноосвітньої навчально-виховного комплексу «ВСЕСВІТ» Вільнянської районної ради Запорізької області 51896,79грн., як вказано в позові, 17302,97грн. пені, 33653,36грн. суми, на яку збільшився борг внаслідок інфляційних процесів, і 940,46грн. річних.

03.07.2015 порушено провадження по справі і справа призначена до розгляду. З ціллю надання витребуваних матеріалів розгляд справи відкладався.

Позивач наполягає на задоволенні позовних вимог, при цьому повідомив, що спір виник внаслідок неналежного виконання відповідачем взятих зобов'язань за договором на постачання природного газу за регульованим тарифом №ТП-Б-32014 від 30.01.2015 про постачання природного газу, в частині своєчасної оплати наданих послуг, в наслідок чого затримка оплати вартості поставленої теплової енергії обумовила нарахування сум пені, 3% річних та втрат від інфляції.

Відповідач у відзиві на позовну заяву зазначає, що, затримка із оплати за спожитий газ виникла не з його вини, оскільки потрібність навчального закладу в постачанні природного газу на 2015 рік склала 70,700тис.куб. м на суму 544969,74грн. Але у зв'язку з прийняттям Кабінетом Міністрів України постанови «Про державні субвенції» кошти на оплату енергоносіїв бюджетним організаціям (школам) виділяються з Державного (а не місцевого як було раніше) бюджету, а тому школі кошторисом, затвердженим розпорядником коштів вищого рівня на 2015 рік було виділено на газопостачання всього 389872грн., тобто мало місце значне недофінансування на оплату необхідного об'єму. Крім того, виділення коштів на оплату газу мало місце на травень-липень 2015 року, тоді як фактичне споживання газу мало місце в січні-березні 2015 року. Отримані кошти школа відразу перерахувала позивачу.

Просить максимально звільнити від сплати штрафних санкцій.

Крім того, просить розстрочити виконання рішення на 18 місяців.

В обґрунтування посилається на те, що на сучасний момент загальна кількість учнів закладу складає 470 учнів та 103 вихованця дитячого садочка. Із них 222 дитини - це діти-сироти, діти з неповних сімей, діти-напівсироти, діти-інваліди та інш., які мають право та повинні одержувати безкоштовне харчування. Потреба на 2015 рік на таке харчування складає 552740грн., що підтверджується бюджетним запитом, виділено при цьому на цю потребу всього 455846грн., що підтверджується кошторисом. Недофінансування складає 96894грн.

Навчальний заклад має заборгованість по оплаті за електроенергію в розмірі 51781грн. У разі задоволення позову без розстрочення кошти на покриття цього боргу неминуче будуть взяті із сум, які залишились на оплату енергоносіїв та коштів, передбачених на безкоштовне харчування дітей. Така ситуація також призведе до часткової зупинки газової котельної в листопаді-грудні та інших негативних наслідків.

Крім того, в ході розгляду справи відповідач заявляв клопотання про припинення провадження у справі у зв'язку з відсутністю предмету спору, так як сума заборгованості перед позивачем станом на 30.06.2015 погашена.

Вказане клопотання не приймається судом до уваги, так як предметом спору не є стягнення суми боргу, а є стягнення пені, суми, на яку збільшився борг внаслідок інфляційних процесів, і річних, нарахованих позивачем внаслідок несвоєчасного погашення суми основного боргу.

Вивчивши матеріали справи і заслухавши пояснення представників сторін, ретельно дослідивши додатково надані сторонами докази, встановив наступні обставини:

Статтею 11 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України) закріплено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Відповідно до п. 2 цієї статті підставою виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Зобов'язанням, відповідно до п. п. 1, 2 ст. 509 ЦК України, є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

30.01.2015 між публічним акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації «Запоріжгаз» (надалі - Постачальник) та Матвіївським загальноосвітним навчально-виховним комплексом «ВСЕСВІТ» укладено договір на постачання природного газу за регульованим тарифом №ТП-Б-32014 (надалі - Договір).

Згідно п. 1.1 вказаного Договору, Постачальник постачає природний газ Споживачу в обсягах і порядку, передбачених Договором для забезпечення потреб Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість газу і наданих послуг у розмірах, строках, порядку та на умовах, передбачених Договором.

Відповідно до п.10.1 Договору, договір набирає чинності з дати його підписання та укладається на строк з 01.01.2015 до 31.12.2015.

В силу положень ст. 712 Цивільного кодексу України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Статтею 655 ЦК України передбачено, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Обсяг та умови постачання газу регулюються розділом 2 Договору, відповідно до якого послуги з постачання газу підтверджується підписаними сторонами актом приймання-передачі газу, що оформлюється за даними вузлів обліку, визначених у додатку 1 до Договору. Постачальник до 5-го числа, наступного за звітним місяцем, направляє Споживачу два примірника акта за звітний місяць, підписані уповноваженим представником та скріплені печаткою Постачальника. Споживач протягом двох днів з дати одержання акта зобов'язується повернути Постачальнику один примірник оригіналу акта, підписаний уповноваженим представником та скріплений печаткою Споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акта. Акт приймання-передачі газу є підставою для остаточних розрахунків Споживача з Постачальником.

Сторонами по справі складно, підписано уповноваженими особами та скріплено печатками акти прийому-передачі природного газу від 31.01.2015, 28.02.2015, від 31.03.2015 та від 30.04.2015 на загальну суму 321808,56грн.

Стаття 692 ЦК України визначає обов'язок покупця оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Згідно з Розділу 4 Договору розрахунки за реалізований Споживачеві газ здійснює за цінами, що встановлюються національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики. Розрахунковий період за Договором становить один місяць - з 8-00 години першого дня місяця до 8-00 години першого дня наступного місяця включно. Оплата вартості послуг з постачання газу здійснюється Споживачем виключно грошовими коштами, що перераховуються на поточний рахунок із спеціальних режимом використання Постачальника.

Стаття 193 Господарського кодексу України (надалі ГК України) передбачає, суб'єкти господарювання та учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Аналогічне положення закріплено в ст. 526 ЦК України. Так, зобов'язання повинно виконуватися належним чином відповідно умовам договору та вимогам цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а у разі відсутності таких умов і вимог - згідно звичаїв ділового обігу або іншим вимогам, які звичайно ставляться.

Відповідач взяті на себе зобов'язання за договором в частині оплати вартості отриманого газу, виконав повністю лише 30.06.2015.

Відповідно до ст. 216 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ст. 230 ГК України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідальність Споживача за порушення строків оплати, передбачених розділом 4 Договору, закріплено в п. 6.2.2. Договору у вигляді стягнення пені в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Згідно зі ст. 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» розмір пені за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань обчислюється від простроченої суми та не повинен перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Позивач нарахував та заявив до стягнення з відповідача пеню в сумі 17302,97грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України божник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.

За порушення строків оплати позивач нарахував та заявив до стягнення з відповідача 940,46грн. 3% річних та 33653,36грн. втрат від інфляції.

Суми пені, 3% річних та втрат від інфляції ретельно перевірені в судовому засіданні, розрахунок здійснено вірно.

Відповідно до ст. 233 ГК України у разі якщо належні до сплати штрафні санкції надмірно великі порівняно із збитками кредитора, суд має право зменшити розмір санкцій. При цьому повинно бути взято до уваги: ступінь виконання зобов'язання боржником; майновий стан сторін, які беруть участь у зобов'язанні; не лише майнові, але й інші інтереси сторін, що заслуговують на увагу.

Якщо порушення зобов'язання не завдало збитків іншим учасникам господарських відносин, суд може з урахуванням інтересів боржника зменшити розмір належних до сплати штрафних санкцій.

Між тим, приймаючи до уваги викладене відповідачем в відзиві, а також фінансовий стан відповідача у зв'язку з неповним і несвоєчасним бюджетним фінансуванням, сплату боргу відразу після надходження коштів з бюджету, що підтверджує відсутність вини відповідача в несвоєчасній сплаті цього боргу, суд вважає за можливе зменшити розмір пені, стягнувши її в розмірі 5000грн., а також розстрочити виконання рішення на шість місяців.

Судовий збір віднести на відповідача пропорційно правомірно заявленим позовним вимогам. Надмірно сплачений судовий збір повернути позивачу.

На підставі викладеного, керуючись ст.233 Господарського кодексу України, ст.7 Закону України «Про судовий збір», ст.ст. 49, 82-85, 121 Господарського процесуального Кодексу України, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Матвіївського загальноосвітнього навчально-виховного комплексу «ВСЕСВІТ» Вільнянської районної ради Запорізької області (вул. Леніна, буд.73«А», с. Матвіївка, Вільнянський район, Запорізька область, 70035; код ЄДРПОУ 24910178) на користь публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Запоріжгаз» (вул. Заводська, буд. 7, м. Запоріжжя, Запорізька область, 69035; код ЄДРПОУ 03345716) 5000 (п'ять тисяч) грн. 00коп. пені, 33653 (тридцять три тисячі шістсот п'ятдесят три) грн. 36 коп. суми, на яку збільшився борг внаслідок інфляційних процесів, 940 (дев'ятсот сорок) грн. 46коп. річних і 1827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн. 00коп. судового збору.

Розстрочити виконання рішення на шість місяців, стягнувши:

- до 02.10.2015 - 6903,47грн.;

- до 02.11.2015 - 6903,47грн.;

- до 02.12.2015 - 6903,47грн.;

- до 02.01.2016 - 6903,47грн.;

- до 02.02.2016 - 6903,47грн.;

- до 02.03.2016 - 6903,47грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

В іншій частині позову відмовити.

Повернути позивачу надмірно сплачений судовий збір в розмірі 2400 (дві тисячі чотириста) грн. 99 коп., про що винести ухвалу.

В засіданні 02.09.2015 оголошена вступна і резолютивна частини рішення. Рішення в повному обсязі складено і підписане 03.09.2015.

Суддя С.А. Гончаренко

Дата ухвалення рішення02.09.2015
Оприлюднено10.09.2015
Номер документу49728576
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/3970/15

Судовий наказ від 18.09.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Рішення від 02.09.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 02.09.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 04.08.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 03.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні