Постанова
від 21.03.2013 по справі 816/753/13-а
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2013 року м. ПолтаваСправа № 816/753/13-а

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Шевякова І.С.,

при секретарі - Лебідь Т.М. ,

за участю:

представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України Октябрського району в м. Полтаві до Підприємства об'єднання громадян " Житлокомінвест " Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України про стягнення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування , -

В С Т А Н О В И В:

20 лютого 2013 року Управління Пенсійного фонду України Октябрського району в м. Полтаві звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Підприємства об'єднання громадян " Житлокомінвест " Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України про стягнення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, фінансових санкцій та пені за жовтень - грудень 2012 року в сумі 7 474,49 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилався на те, що відповідно до статей 4, 5 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", відповідач є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, який незалежно від свого фінансового стану повинен сплачувати вказаний внесок. У зв'язку з несплатою у повному обсязі єдиного внеску , за особовим рахунком Підприємства об'єднання громадян " Житлокомінвест " Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України утворилася заборгованість з його сплати, що за жевтень - грудень 2012 року складає 4 689,58 грн. Крім того, у зв"язку з несплатою у повному обсязі вказаної заборгованості, позивачем до відповідача застосовано фінансові санкції та нараховано пеню в загальній сумі 2 784,91 грн., які відповідачем у встановлений законом строк не погашені. Відтак, як на думку позивача, заборгованість зі сплати єдиного внеску, штрафних санкцій та пені в загальній сумі 7 474,49 грн. підлягає стягненню в судовому порядку.

Представник позивача у судовому засідання позовні вимоги підтримала та просила суд їх задовольнити у повному обсязі.

У судове засідання відповідач не з'явився, будучи при цьому повідомленим належним чином про час та місце розгляду справи, про причини неявки суду не повідомив, клопотань про відкладення чи розгляд справи без його участі не надав.

Відповідно до ч.4. ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин, розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи за даної явки і наявними у ній матеріалами, оскільки вони повно та всебічно висвітлюють обставини спірних правовідносин.

Суд, дослідивши матеріали справи, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив наступні факти та відповідні до них правовідносини.

Судом встановлено, що Підприємство об'єднання громадян " Житлокомінвест " Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України (ідентифікаційний код 35295220 ) зареєстроване як юридична особа Виконавчим комітетом Полтавської міської ради 25.07.2007 року, (а.с.6-8) .

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4, п.3 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон №2464), відповідач є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України Октябрського району в м. Полтаві.

Так, відповідачем до позивача було подано звіти про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за жовтень - грудень 2012 року, у яких Підприємство об'єднання громадян " Житлокомінвест " Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України самостійно визначено суму єдиного внеску, що підлягає сплаті за вказані звітні періоди.

У зв'язку з несплатою відповідачем у повному обсязі зазначеного внеску, УПФ України Октябрського району в м. Полтаві було винесено рішення від 12.07.2012 року №1203 про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску, яким до відповідача застосовано фінансові санкції в сумі 156 грн. та нараховано пеню в розмірі 437,80 грн. Рішенням позивача від 22.10.2012 року №1799 застосовано штраф в сумі 326,90 грн. та нараховано пеню 954,04 грн. Рішенням від 11.09.2012 року №1158 до відповідача застосовано штраф в сумі 219,99 грн. та нараховано пеню 690,18 грн.

УПФУ Октябрського району в м. Полтаві винесено вимогу від 07 лютого 2013 року №Ю110 на загальну суму заборгованості відповідача в розмірі 21 663,89 грн., яку боржником отримано 19.02.2013 року.

Вказану заборгованість відповідачем сплачено не було, тому з метою її стягнення позивач звернувся до суду.

Надаючи правову оцінку обґрунтованості позовних вимог, суд зазначає наступне.

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку визначено Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року № 2464-VI (далі - Закон № 2464-VI), що набрав чинності з 01.01.2011 року.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону № 2464, відповідач зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Базою нарахування єдиного внеску є суми нарахованої заробітної плати з видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні витрати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону №2464, єдиний внесок для платників, зазначених у п. 1 ч. 1 ст. 4 цього Закону встановлюється у відсотках до визначеної абзацом першим п. 1 ч. 1 ст. 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску відповідно до класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників єдиного внеску, з урахуванням видів їх економічної діяльності, визначених у Додатку до Порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.09.2000 р. №1423.

Згідно ч. 8 ст. 9 Закону №2464 та п. 3.1 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010р. №22-2, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01.11.2010р. за № 1014/18309, платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Так, відповідачем до УПФ Октябрського району в м. Полтаві було подано звіти про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за жовтень - грудень 2012 року, ним самостійно були нараховані страхові внески.

Частиною дванадцятою статті 9 Закону № 2464-VI встановлено, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

Таким чином, Підприємство об'єднання громадян " Житлокомінвест " Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України зобов'язане своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Однак, заборгованість за вказаним платежем відповідачем у встановлений законом строк не погашено.

У зв'язку з тим, що відповідач свого обов'язку на виконав, своєчасно не сплатив у повному обсязі суму єдиного внеску за жовтень - грудень 2012 року , за особовим рахунком відповідача утворилася заборгованість з його сплати в сумі 4 689,58 грн.

Відповідно до ч. 10 ст. 25 Закону № 2464-VI, на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Крім того, за змістом ч. 11 ст. 25 Закону № 2464-VI, територіальний орган Пенсійного фонду застосовує до платника єдиного внеску такі штрафні санкції за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно несплачених сум.

Згідно з ч. 14 ст. 25 Закону № 2464-VI, про нарахування пені та застосування штрафів, передбачених цим Законом, посадова особа територіального органу Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, приймає рішення, яке протягом трьох робочих днів надсилається платнику єдиного внеску.

Суми пені та штрафів, передбачених цим Законом, підлягають сплаті платником єдиного внеску протягом десяти робочих днів після надходження відповідного рішення. Зазначені суми зараховуються на рахунки органів Пенсійного фонду, відкриті в органах Державного казначейства України для зарахування єдиного внеску. При цьому платник у зазначений строк має право оскаржити таке рішення до органу Пенсійного фонду вищого рівня або до суду з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це територіального органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

З матеріалів адміністративної справи судом встановлено, що на суму своєчасно несплаченого єдиного внеску позивачем на підставі рішень №1203 від 12.07.2012 року, №1799 від 22.10.2012 року, №1558 від 14.09.2012 року відповідачу нараховано пеню в загальній сумі 2 784,91 грн. (а.с. 26-28 ).

Вказані рішення було вручено боржнику у день їх винесення, що підтверджується підписом посадової особи підприємства на наявних у матеріалах справи копіях рішень.

Крім того, суд зазначає, що сторонами у справі не надано доказів оскарження відповідачем вищевказаних рішень чи їх скасування, відтак вони є чинними та обов'язковими до виконання.

Згідно ст.25 Закону №2464, Територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею. У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її з органом Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики.

На виконання вказаної норми позивачем на адресу відповідача було направлено вимогу №Ю110 від 07.02.2013 року та вручено особисто директору підприємства 19.02.2013 року. У матеріалах справи відсутні будь - які докази оскарження означеної вимоги, відтак вона є чинною та обов'язковою до виконання.

Абзац 7 частини 4 статті 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" встановлює право територіальних органів Пенсійного фонду звертатися до суду про стягнення недоїмки з платників єдиного внеску.

Частиною першою статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Статтею 71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідач відзиву на позовну заяву та жодних заперечень проти позову чи доказів сплати суми заборгованості суду не надав.

Разом з тим, наявність у відповідача заборгованості зі спати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, штрафних санкцій та пені підтверджується наявною у матеріалах справи карткою особового рахунку платника єдиного внеску. (а.с. 48-49 ).

За таких обставин, суд дійшов висновку щодо обґрунтованості і правомірності позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Підприємства об'єднання громадян " Житлокомінвест " Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України (ідентифікаційний код 35295220) на користь Управління Пенсійного фонду України Октябрського району в м. Полтаві заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 7 474,49 грн. (сім тисяч чотириста сімдесят чотири гривні сорок дев'ять копійок ).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 26 березня 2013 року.

Суддя І.С. Шевяков

Дата ухвалення рішення21.03.2013
Оприлюднено11.09.2015
Номер документу49771030
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/753/13-а

Ухвала від 28.01.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.С. Шевяков

Ухвала від 20.01.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.С. Шевяков

Ухвала від 21.02.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.С. Шевяков

Постанова від 21.03.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.С. Шевяков

Ухвала від 21.02.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.С. Шевяков

Ухвала від 21.02.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.С. Шевяков

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні