Ухвала
від 24.10.2012 по справі 5009/3636/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 29/84/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

69001, м. Запоріжжя, вул. С. Тюленіна,21/Шаумяна,4

Інформаційний центр тел. (061) 224-08-88

УХВАЛА

24.10.12 Справа № 5009/3636/12

Господарський суд у складі судді Шевченко Тетяни Миколаївни, розглянувши матеріали заяви

Державної податкової інспекції у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська про перегляд за нововиявленими обставинами постанови господарського суду Запорізької області від 10.10.2012 р. у справі № 5009/3636/12

про банкрутство боржника –Товариства з обмеженою відповідальністю «Дейверс Інвест»(м. Запоріжжя),

ВСТАНОВИВ:

23.10.2012 р. до господарського суду Запорізької області надійшла заява (вх.№0906/20552) Державної податкової інспекції у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська про перегляд за нововиявленими обставинами постанови господарського суду Запорізької області від 10.10.2012 р. у справі № 5009/3636/12.

Для розгляду заяви Державної податкової інспекції у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська про перегляд за нововиявленими обставинами постанови господарського суду Запорізької області від 10.10.2012 р. у справі № 5009/3636/12 в порядку ст.ст. 21, 20 Господарського процесуального кодексу України справу № 5009/3636/12 передано судді Шевченко Т.М.

Суд, вивчивши заяву та додані до неї матеріали, вважає, що у прийнятті вказаної заяви слід відмовити з наступних підстав.

Згідно із ч. 1 ст. 5 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ч. 2 ст. 41 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Частиною 1 статті 113 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судове рішення господарського суду може бути переглянуто за нововиявленими обставинами за заявою сторони, прокурора, третіх осіб, поданою протягом одного місяця з дня встановлення обставин, що стали підставою для перегляду судового рішення. <…>.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»сторонами у справі про банкрутство є кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут). Кредитор –юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

При цьому слід врахувати, що особливості та порядок заявлення кредиторами вимог до відсутнього боржника, що ліквідується в порядку ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», визначені положеннями пункту 5 вказаної статті та передбачають направлення кредиторами ліквідатору заяв із вимогами до банкрута в місячний термін після отримання від ліквідатора відсутнього боржника повідомлення про визнання банкрутом.

В матеріалах справи відсутні докази подання в установленому порядку Державною податковою інспекцією у Красногвардійському районі м.Дніпропетровська заяви про визнання грошових вимог до банкрута.

До того ж, в своїй заяві державна податкова інспекція не посилається на наявність у ТОВ «Дейверс Інвест»заборгованості по сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів), та відповідно, будь-яких вимог до боржника.

Натомість, в матеріалах справи міститься довідка Державної податкової інспекції у Красногвардійському районі м.Дніпропетровська від 05.10.2012 р., яка свідчить про відсутність податкового боргу у ТОВ «Дейверс Інвест»станом на 05.10.2012 р.

Крім цього, суд зазначає, що визначені законом органи справляння податків, зборів (обов'язкових платежів) користуються правами кредиторів щодо неплатоспроможних боржників. Ця норма міститься в ст. 210 Господарського кодексу України. Однак, вказана норма не встановлює автоматичного визнання цих органів кредиторами у всіх справах про банкрутство. Статус кредитора щодо неплатоспроможного боржника набувається, у тому числі і цими органами, через певні процедури, які визначені спеціальною нормою законодавства –Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Отже, враховуючи викладені обставини та аналіз норм законодавства –щодо порядку визначення та визнання кредитором у справі про банкрутство, передбачений ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», суд дійшов висновку, що Державна податкова інспекція у Красногвардійському районі м.Дніпропетровська не є кредитором боржника (ТОВ «Дейверс Інвест»), оскільки не звернулася у встановленому законом порядку із вимогами до ТОВ «Дейверс Інвест»та не має підтверджених належними доказами кредиторських вимог до нього, у зв'язку з чим Державна податкова інспекція у Красногвардійському районі м.Дніпропетровська не має статусу сторони або учасника провадження у справі про банкрутство, а тому не користується правами, наданими стороні у справі, в тому числі щодо подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами.

Відповідно до п. 8.5 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року N 17 «Про деякі питання практики перегляду рішень, ухвал, постанов за нововиявленими обставинами»подання до господарського суду заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами особою, яка не має на це права, <…>, виключають перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами. Тому в зазначених випадках господарський суд повинен відмовити у прийнятті заяви і винести з цього приводу відповідну ухвалу.

З огляду на викладені обставини, суд відмовляє у прийнятті заяви Державної податкової інспекції у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська з зазначених вище підстав.

Керуючись ст.ст. 1, 5, 8 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст.ст. 41, 42, 62, 86, 113 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у прийнятті заяви Державної податкової інспекції у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська про перегляд за нововиявленими обставинами постанови господарського суду Запорізької області від 10.10.2012 р. у справі № 5009/3636/12.

Завірені примірники ухвали надіслати: кредитору (ліквідатору), банкруту, ДПІ у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська.

Додаток на адресу заявника: заява з додатками всього на 16-ти арк.

Суддя                                                                      Т.М. Шевченко

Дата ухвалення рішення24.10.2012
Оприлюднено11.09.2015
Номер документу49788758
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/3636/12

Ухвала від 24.10.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 27.12.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 24.12.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 07.02.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Постанова від 10.10.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 28.09.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні