Рішення
від 07.09.2015 по справі 133/1471/14-ц
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

.

Рішення

Іменем України

31.08.2015 року. Справа № 133/1471/14-ц

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

В складі: головуючого судді Городівського А.А.

при секретарі Назарчук А.Д.

розглянувши у відкритому засіданні в місті Козятині

справу за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства « Агродвір «Бродецьке» Козятинський район Вінницька область про розірвання договору оренди земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася з позовом до суду, в якому просить, розірвати договір оренди земельної ділянки від 20 січня 2010 року, укладений між ОСОБА_1 та Фермерським господарством « Агродвір «Бродецьке» Козятинський район Вінницька область ( с.м.т. Бродецьке, Козятинський район Вінницька область) в особі голови фермерського господарства ОСОБА_2 на земельну ділянку розміром 3,20 га, цільове призначення якої ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована в адміністративно - територіальному підпорядкуванні на території Поличинецької сільської ради Козятинського району Вінницької області.

Зобов'язати Фермерське господарство « Агродвір «Бродецьке» Козятинський район Вінницька область в особі його голови невідкладно передати ОСОБА_1 земельну ділянку розміром 3,20 га, цільове призначення якої ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована в адміністративно - територіальному підпорядкуванні на території Поличинецької сільської ради Козятинського району Вінницької області, в стані придатному для цільового використання.

Судові витрати стягнути з відповідача.

В обґрунтування позовних вимог позивачка зазначила, що відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку, виданого 26 березня 2003 року, її належить на праві приватної власності, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельна ділянка площею 3.20 га., що розташована на території Поличинецької сільської ради , Козятинського району, Вінницької області .

Вищевказану земельну ділянку ОСОБА_1 згідно договору оренди землі укладеного 20.01.2010 року та зареєстрованого 07.11.2011 року у Козятинському районному відділі центру ДЗК за № 0521400040012341 (надалі договір оренди землі), передала в оренду строком на п'ять років Фермерському господарству «Агродвір Бродецьке» в особі голови фермерського господарства «Агродвір Бродецьке» ОСОБА_2 (далі - відповідач).

Нормами ст. 792 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Відповідно до п. 9 та 11 Договору оренди землі (відповідач ) зобов'язався протягом строку дії договору за кожен рік користування земельною ділянкою сплачувати оренду плату від нормативної грошової оцінки даної земельної ділянки, визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, не пізніше 31 грудня кожного року.

Однак відповідач порушив свої зобов'язання щодо своєчасності розрахунку за користування її земельною ділянкою в 2011, 2012 та 2013 роках та відповідно нехтує терміном зазначеним в п. 11 договору оренди землі, який є його істотною умовою. Станом на 01.01.2014 року відповідачем, в рахунок погашення заборгованості по орендній платі за користування землею в 2011, 2012 та 2013 роках належній позивачці земельній ділянці, не сплачено жодних грошових коштів по орендній платі..

До того ж ніяких послуг в рахунок орендної плати за 2011, 2012 та 2014 роках позивачка від відповідача не отримувала. На неодноразові звернення до відповідача про здійснення повного розрахунку за Договором оренди землі останній відповідав відмовою, на даний час взагалі переховується, ніяких відповідей не надає.

Стаття 629 ЦК України встановлює, що договір є обов'язковим для виконання сторонами, а згідно зі статтею 526 ЦК України зобов'язання мають виконуватися належним чином, належними сторонами, у передбачений законом чи договором спосіб та термін, за відповідною ціною і інше. Вказані умови є істотними для зобов'язальних правовідносин, а отже повинні виконуватися безумовно, у точній відповідності до умов договору.

Земельним Кодексом України, а саме статтею 96, встановлений обов'язок землекористувачів, у тому числі орендарів, своєчасно сплачувати орендну плату за користування землею. Ця норма ЗК України кореспондується відповідно зі статтею 24 Закону України «Про оренду землі» (далі - ЗУ «Про оренду землі»), яка передбачає, що орендодавець землі має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати. Зазначені принципи земельного законодавства відображені і в Договорі оренди землі, а саме п. 31 - «Орендар зобов'язаний своєчасно сплачувати орендну плату».

Але, незважаючи на приписи чинного законодавства України та на умови Договору оренди, відповідач не виявив доброї волі для вирішення цього спору у позасудовому порядку. На момент пред'явлення позову зобов'язання відповідача в частині своєчасності та повноти проведення розрахунків по оплаті орендної плати є не виконаним.

На підставі ст. 32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірвано за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених ст. ст. 24, 25 Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

П. 31 договору оренди землі встановлено обов'язок відповідача своєчасно сплачувати оренду плату, тобто до 31 грудня поточного року. В зв'язку з цим, прострочення виплати орендної плати за користування земельною ділянкою в 2011, 2012 та 2013 роках, є невиконанням обов'язків Фермерським господарством «Агродвір Бродецьке» в особі голови фермерського господарства ОСОБА_2 , передбачених договором оренди землі, що відповідно до ст. 32 Закону України «Про оренду землі» є підставою для розірвання договору оренди землі .

Відповідно до ч. 1. ст. 2 Закону України «Про оренду землі» до інших законодавчих актів, що регулюють відносини, щодо оренди земельної ділянки відносяться положення Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. ст. 610, 611 ЦК України, порушення зобов'язань, а саме його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання, є підставою для розірвання договору

Загальною умовою виконання цивільно - правових зобов'язань, відповідно до ст. 526 ЦК України, встановлено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору.

Як вже було зазначено, умовами розрахунків по договору оренди землі, укладеним між позивачами та Фермерським господарством «Агродвір Бродецьке» в особі голови фермерського господарства ОСОБА_2, було визначено виплату орендної плати в строк до 31 грудня поточного року. А отже, порушення строків виплати орендної плати за користування земельною ділянкою в 2011 , 2012 та 2013 роках є порушенням ст. 526 ЦК України, що відповідно до ст. 610, 611 ЦК України є також підставою для розірвання договорів оренди .

Згідно п. 2 ст. 651 ЦК України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

При погоджені з відповідачем строку сплати орендної плати за користування земельною ділянкою, який відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду землі» є істотною умовою договору оренди землі, позивачка розраховувала на отримання необхідних обігових грошових коштів. А отже в зв'язку з порушенням строку сплати орендної плати, та її невиплати взагалі за 2011, 2012, 2014 роки, ОСОБА_1 була позбавлена можливості отримання матеріальних благ, на які розраховували при укладені договору оренди землі.

В судовому засіданні позивачка ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала повністю, та підтвердила в своїх поясненнях обставини, викладені в позовній заяві, просить договір оренди земельної ділянки укладений між нею та ФГ «Агродвір Бродецьке» с. Бродецьке розірвати, повернути її земельну ділянку, судові витрати покласти на відповідача. Крім того, пояснила в судовому засіданні, що орендної плати за 2011, 2012, 2013 роки від ФГ «Агродвір Бродецьке» с. Бродецьке вона не тримала, хоча її земельна ділянка передана в оренду відповідачу. При огляді в судовому засіданні оригіналів відомостей про виплату орендної плати за землю по Поличенській сільській раді за 2011 рік, 2012 рік, відомостей на виплату грошей №1 орендна плата за земельний пай за 2013 рік, які були надані представником відповідач, позивачка ОСОБА_1 пояснила, що напроти її прізвища про отримання орендної плати в даних відомостях стоїть взагалі не її підпис, в даних відомостях вона взагалі не розписувалася, хто поставив підписи за неї за отримання орендної плати вона не знає, оренду плату за ці роки вона не отримувала.

Представник позивачки ОСОБА_3, діє відповідно до доручення, позовні вимоги позивачки підтримав повністю, підтвердив обставини викладені в позовній заяві, просить розірвати договір оренди землі, який укладений між ОСОБА_1 та ФГ «Агродвір Бродецьке» с. Бродецьке Козятинського району Вінницької області, зобов'язати відповідача негайно передати ОСОБА_1 земельну ділянку в стані придатному для цільового використання, стягнути з відповідача на користь позивачки судові витрати: 243 гривні 60 копійок судового збору, 2304 гривні 00 копійок вартість проведеної судово - почеркознавчої експертизи, 1000 гривень витрат на правову допомогу, а всього стягнути 3547 гривень 60 копійок. В обґрунтування позовних вимог позивачки вказав, що скільки відповідач не виплатив орендну плату позивачці ОСОБА_1 за 2011, 2012 ,2013 роки, тому договір оренди земельної ділянки слід розірвати, поскільки порушуються істотні умови договору оренди. Судово- почеркознавча експертиза по справі підтвердила, що підписи від імені ОСОБА_1 в оригіналах документів, на проти П. І.П. ОСОБА_1М, а саме в документах, відомостях на виплату орендної плати за землю за 2011 рік , за 2012 рік, за 2013 рік по Поличинецькій сільській раді - виконані не самою ОСОБА_1М, а іншою особою ( особами) із ретельним наслідуванням її підпису, що в свою чергу підтверджує те, що відповідач не виплатив оренду плату за вказані роки ОСОБА_1, хоча намагається довести, що позивачка ОСОБА_1 отримала орендну плату, в підтвердження чого надав оригінали відомостей.

Представники відповідача, діє відповідно до доручення, яке знаходиться в матеріалах справи, позовні вимоги позивачки не визнав повністю, просять відмовити в задоволенні позову, посилаючись на те, що відповідачка ОСОБА_1 отримала орендну плату за 2011 рік, за 2012 рік за 2013 рік, про що підтверджується її підписами в відомостях на виплату орендної плати за землю за 2011 рік, за 2012 рік за 2013 рік по Поличинецькій сільській раді Козятинського району Вінницької області.

Суд, вислухавши позивачку, представника позивачки та представника відповідача, дослідивши письмові докази, що є в матеріалах справи, вважає, що позовні вимоги позивачки слід задовольнити повністю, договір оренди земельної ділянки, укладений 20.01.2010 року між позивачкою та відповідачем слід розірвати, зобов»язати Фермерське господарство « Агродвір «Бродецьке» Козятинський район Вінницька область в особі його голови невідкладно передати ОСОБА_1 земельну ділянку розміром 3,20 га, цільове призначення якої ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована в адміністративно - територіальному підпорядкуванні на території Поличинецької сільської ради Козятинського району Вінницької області, в стані придатному для цільового використання, при цьому стягнути з відповідача на користь позиваки судові витрати.

Так, судом встановлено, що 20 січня 2010 року позивачка ОСОБА_1 уклала договір оренди земельної ділянки загальною площею 3,20 га з Фермерським господарством « Агродвір «Бродецьке» с. Бродецьке Козятинський район Вінницької області в особі його голови в особі голови ФГ ОСОБА_2 строком на 8 років, з орендною платою 1386 гривень 79 копійок на рік, який набрав чинності після його реєстрації державної , що підтверджується копією договору оренди землі. ( а.с. 5-9)

Представником відповідача, заперечуючи проти позову, були надані суду оригінали відомостей про виплату орендної плати за землю за 2011 рік, за 2012 рік, за 2013 рік, по Поличинецькій сільській раді Козятинського району в підтвердження того, що ФГ« Агродвір «Бродецьке» с. Бродецьке виплатило орендну плату ОСОБА_1 за вказані роки, про що свідчать її підписи в відомостях на проти її прізвища ОСОБА_1 , імя та по батькові.

За клопотанням представник позивача, для з'ясування питання, чи дійсно позивачка ОСОБА_1 отримувала орендну плату за 2011 -2013 роки і ставила власноручно підписи в підтвердження отримання плати в відомостях, суд призначив судово - почеркознавчу експертизу по дані справі, і поставив питання: позивачкою ОСОБА_1 Л,М. чи іншою особою виконані підписи в оригінал документів, на проти П. І.П. ОСОБА_1, а саме в документах : 1). у відомості №1 на виплату орендної плати за землю за 2011 р. по Поличинецькій сільській раді; 2). у відомості №1 на виплату орендної плати за землю за 2012 р. по Поличинецькій сільській раді; 3). відомості на виплату грошей №1 орендна плата за земельний пай 2013 року?

2). Чи виконані підписи в вище зазначених оригіналах документів на проти П.І.П. ОСОБА_1 навмисно зміненим почерком ?

Відповідно до висновку експертів за результатами проведення судово - почеркознавчої експертизи ( а.с. 103 - 107 ) по даній справі, експертиза прийшла до висновків, що підписи від імені ОСОБА_1 в оригіналах документів , на проти П.І.П. ОСОБА_1, а саме в документах: 1). у відомості № 1 на виплату орендної плати за землю за 2011 р. по Поличинецькій сільській раді; 2). у відомості № 1 на виплату орендної плати за землю за 2012 р. по Поличинецькій сільській раді; 3). у відомості №1 на виплату орендної плати за землю за 2013 р. по Поличинецькій сільській раді, виконані рукописним способом без попередньої технічної підготовки чи технічних засобів.

Підписи від імені ОСОБА_1 в оригіналах документів , на проти П.І.П. ОСОБА_1, а саме в документах: 1). у відомості № 1 на виплату орендної плати за землю за 2011 р. по Поличинецькій сільській раді; 2). у відомості № 1 на виплату орендної плати за землю за 2012 р. по Поличинецькій сільській раді; 3). у відомості №1 на виплату орендної плати за землю за 2013 р. по Поличинецькій сільській раді, - виконані не самою ОСОБА_1, а іншою особою ( особами) із ретельним наслідуванням її підпису.

Підписи від від імені ОСОБА_1 в оригіналах документів , на проти П.І.П. ОСОБА_1, а саме в документах: 1). у відомості № 1 на виплату орендної плати за землю за 2011 р. по Поличинецькій сільській раді; 2). у відомості № 1 на виплату орендної плати за землю за 2012 р. по Поличинецькій сільській раді; 3). у відомості №1 на виплату орендної плати за землю за 2013 р. по Поличинецькій сільській раді, - виконані без навмисної зміни почерку.

Таким чином, висновком судово- почеркознавчої експертизи підтверджується, що ОСОБА_1 не розписувалася в відомостях про отримання орендної плати особисто, що в свою чергу обґрунтовує її пояснення, що вона не ставила свої підписи в відомостях про отримання орендної плати і дану орендну плату за 2011,2012,2013 роки не отримувала від орендаря ФГ« Агродвір «Бродецьке» с. Бродецьке Козятинський район Вінницької області .

Таким чином, судом встановлено, що порушені істотні умови договору оренди землі від 20.01.2010 року, оскільки орендар ФГ« Агродвір «Бродецьке» не виплатив орендну плату орендодавцю ОСОБА_1 за 2011 ,2012, 2013 роки , як зазначено в п.9 даного договору, а на вимогу однієї зі сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених умовами договору, а також на підставах, визначених ЗК України, тому слід даний договір оренди розірвати, поскільки відповідач не довів в ході розгляду справи своєї позиції, що виплатив орендну плату позивачці.

Розриваючи договір оренди землі від 20 січня 2010 року, укладений між ОСОБА_1 та ФГ « Агродвір «Бродецьке» Козятинський район Вінницька область ( с.м.т. Бродецьке, Козятинський район Вінницька область), орендар має реальну можливість до фактичного повернення орендодавцеві земельної ділянки зібрати врожай враховуючи пору року і повернути понесені витрати по проведеним сільгоспроботам, враховуючи термін набрання рішенням законної сили і часу коли буде зібрано врожай і фактично повернута земельна ділянка.

Відповідно, до ст.32 Закону України « Про оренду землі» , на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених умовами договору.

Оцінюючи всі докази в їх сукупності, суд вважає, що орендар ФГ« Агродвір «Бродецьке» с. Бродецьке Козятинський район Вінницької області порушило істотні умови договору оренди земельної ділянки від 20 січня 2010 року, укладеного між ОСОБА_1 та ФГ» Агродвір «Бродецьке» , а саме не виплачувало орендну плату протягом 2011, 2012 ,2013 років , а тому на вимогу позивачки даний договір оренди землі слід розірвати.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України, слід стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати по сплаті судового збору, витрати по оплаті експертизи, та витрати на правову допомогу, які підтверджені документально.

Керуючись ст. ст. 526, 651,792,759,760 ЦК України, ст. 32 ЗУ « Про оренду землі» ст. ст. 209, 213 - 215, ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позовні вимоги позивачки задовольнити повністю.

Розірвати договір оренди земельної ділянки від 20 січня 2010 року, укладений між ОСОБА_1 та Фермерським господарством « Агродвір «Бродецьке» Козятинський район Вінницька область ( с.м.т. Бродецьке, Козятинський район Вінницька область) в особі голови фермерського господарства ОСОБА_2 на земельну ділянку розміром 3,20 га, цільове призначення якої ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована в адміністративно - територіальному підпорядкуванні на території Поличинецької сільської ради Козятинського району Вінницької області.

Зобов'язати Фермерське господарство « Агродвір «Бродецьке» Козятинський район Вінницька область в особі його голови невідкладно передати ОСОБА_1 земельну ділянку розміром 3,20 га, цільове призначення якої ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована в адміністративно - територіальному підпорядкуванні на території Поличинецької сільської ради Козятинського району Вінницької області, в стані придатному для цільового використання.

Стягнути з Фермерського господарства « Агродвір «Бродецьке» Козятинський район Вінницька область ( ідентифікаційний код юридичної особи 36318898 ) на користь ОСОБА_1 ( іден. номер НОМЕР_1) судові витрати: 243 гривні 60 копійок судового збору, 2304 гривні 00 копійок вартість проведеної судово - почеркознавчої експертизи, 1000 гривень витрат на правову допомогу, а всього стягнути 3547( три тисячі п'ятсот сорок сім) гривень 60 (шістдесят ) копійок.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Вінницької області через Козятинський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня його проголошення, а особи, які не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: підпис.

З оригіналом вірно: Суддя Секретар

Дата документу 07.09.2015

СудКозятинський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення07.09.2015
Оприлюднено14.09.2015
Номер документу49796521
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —133/1471/14-ц

Рішення від 07.09.2015

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Городівський А. А.

Рішення від 31.08.2015

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Городівський А. А.

Ухвала від 28.08.2015

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Городівський А. А.

Ухвала від 30.04.2014

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Городівський А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні