Рішення
від 05.10.2009 по справі 4013-2009
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

4013-2009

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 311

РІШЕННЯ

Іменем України

05.10.2009Справа №2-18/4013-2009

За позовом – Товариства з обмеженою відповідальністю «Стар Ко ЛТД», м. Ялта (вул. Руданського, 7 (2 поверх), м. Ялта, 98600)

До відповідача – Фонду комунального майна Ялтинської міської ради, м. Ялта (пл. Радянська, б. 1, м. Ялта, 98600)

Про визнання права на приватизацію та спонукання до виконання певних дій.

                                                                                                   Суддя І.К. Осоченко

                                                           ПРЕДСТАВНИКИ:

Від позивача – Старинщук А.П. – директор.

Від відповідача – Мещерякова М.М. – головний спец., дов. від 18.03.2008 року.

СУТЬ СПОРУ: Товариство з обмеженою відповідальністю «Стар Ко ЛТД», м. Ялта (далі - позивач) звернулося до господарського суду Автономної Республіки Крим із позовною заявою до Фонду комунального майна Ялтинської міської ради, м. Ялта (далі – відповідач), в якій просить суд визнати  за позивачем право на приватизацію шляхом викупу індивідуально визначеного майна – нежилих приміщень в літері «А», які орендує позивач, розташованих за адресою: м. Ялта, вул. Руданського, 7, та спонукати відповідача затвердити Висновок про вартість індивідуально визначеного майна - нежилих приміщень в літері «А», які орендує позивач, розташованих за адресою: м. Ялта, вул. Руданського, 7, виконаного ТОВ «Енергія Крим».

Позовні вимоги ґрунтуються на приписах Закону України “Про приватизацію невеликих державних  підприємств (малу приватизацію)” та мотивовані тим, що з 18.11.2002 року позивач є орендарем нежилих приміщень в літ. «А», які розташовані за адресою: м. Ялта, вул. Руданського, 7.

30.04.2009 року Фондом комунального майна Ялтинської міської ради підписаний Наказ № 60-П про приватизацію Товариством з обмеженою відповідальністю «Стар Ко ЛТД» нежилих приміщень в літ. «А», які розташовані за адресою: м. Ялта, вул. Руданського, 7.

На замовлення позивача ТОВ «Енергія Криму» виконало незалежну оцінку об'єкту приватизації, проте відповідач не мотивовано, на думку позивача,  ухиляється від затвердження Висновку про вартість індивідуально визначеного майна – нежилих приміщень в літ. «А», які орендуються Товариством з обмеженою відповідальністю «Стар Ко ЛТД», розташовані за адресою: м. Ялта, вул. Руданського, 7, виконаного ТОВ «Енергія Крим».

17.08.2009 року у судовому засіданні відповідач надав відзив на позовну заяву, в якому зазначає, що він не згоден з вартістю об'єкту, яка повинна бути використана у якості ціни об'єкта приватизації, у зв'язку із чим вважає, що позовні вимоги позивача необґрунтовані та не підлягають задоволенню.

05.10.2009 року представник позивача у судовому засіданні надав заяву про уточнення позовних вимог, відповідно до якої просить визнати за позивачем право на приватизацію шляхом викупу індивідуально визначеного майна – нежилих приміщень в літ. «А», які орендує позивач, розташованих за адресою: м. Ялта, вул. Руданського, 7, по цінам, визначеним у Звіті про незалежну оцінку індивідуально визначеного майна – нежилих приміщень в літ. «А», які орендує позивач, розташованих за адресою: м. Ялта, вул. Руданського, 7, виконаного ТОВ «Енергія Крим» та спонукати відповідача затвердити Висновок про вартість індивідуально визначеного майна - нежилих приміщень в літері «А», які орендує позивач, розташованих за адресою: м. Ялта, вул. Руданського, 7, виконаного ТОВ «Енергія Крим», на дату оцінку – 30.04.2009 року.

Суд приймає дану заяву до розгляду.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників учасників судового процесу, суд -

                                                             ВСТАНОВИВ:

18.11.2002 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Стар Ко ЛТД» та Комунальним підприємством «Ялтажитлоексплуатація» виконавчого комітету Ялтинської міської ради укладено договір оренди комунального майна № 48.

Предметом даного договору є майнові відносини сторін по господарському використанню комунального майна під офіс, склад, магазин, кафе, готель, що передбачено пунктом 2.1 договору.

Об'єктом оренди даного договору є нежилі приміщення площею 625,6 кв.м. і споруди (металеві і кам'яні сходи), розташовані у місті Ялта, вул. Руданського, 7.

Відповідно до пункту 5.1.2 договору оренди комунального майна № 48 від 18.11.2002 року, договір припиняє свою дію 18.11.2003 року.

У наступному між тими ж сторонами були укладені додаткові угоди від 24.12.2002 року, від 05.04.2004 року, від 14.11.2006 року до договору оренди № 48, якими строк дії договору продовжувався.

Додатковою угодою від 09.02.2008 року встановлено, що договір припиняє свою дію 24.12.2012 року.

Листом від 28.08.2003 року № 1693 Комунальне підприємство «Ялотажитлоексплуатація» дало згоду позивачу на виконання капітального ремонту з реконструкцією нежилих приміщень, розташованих у місті Ялта, вул. Руданського, 7.

04.05.2006 року Комунальним підприємством «Ялтинське бюро технічної інвентаризації» був складений Технічний паспорт на виробничу будівлю № 7 по вул. Руданського у м. Ялта: нежилі приміщення в літ. «А», площею 634,9 кв.м.

Згідно з ч. 2 ст. 777 ЦК Україна наймач, який належно виконує свої обов'язки за договором найму, у разі продажу речі, переданої в найм, має переважне право перед іншими особами на її придбання.

Відповідно до п. 30 ч. 1 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання щодо відчуження відповідно до закону комунального майна; затвердження місцевих програм приватизації, а також переліку об'єктів комунальної власності, які не підлягають приватизації; визначення доцільності, порядку та умов приватизації об'єктів права комунальної власності.

Рішенням № 53 від 04.12.2008 року 22 сесії 5 скликання Ялтинської міської ради нежилі приміщення в літ. «А», які орендуються Товариством з обмеженою відповідальністю «Стар Ко ЛТД», розташовані за адресою: м. Ялта, вул. Руданського, 7, площею 634,9 кв.м., підлягають приватизації шляхом викупу ТОВ «Стар Ко ЛТД».

Відповідно до частини 1 ст.2 Закону України “Про приватизацію невеликих державних  підприємств (малу приватизацію)”об'єктами малої приватизації може бути окреме індивідуально визначене майно.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" передбачено, що Фонд державного майна України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, місцеві ради затверджують за поданням органів приватизації переліки об'єктів, які підлягають: продажу на аукціоні, за конкурсом, а також викупу. Способи приватизації визначаються шляхом прийняття цими органи рішень про затвердження конкретних переліків об'єктів приватизації.

Відповідно до пункту 1.1 Положення «Про Фонд комунального майна Ялтинської міської ради», затвердженого Рішенням 1 сесії 5 скликання Ялтинської міської ради від 21.04.2006 року № 21, Фонд комунального майна є виконавчим органом Ялтинської міської ради по реалізації права володіння, користування і розпорядження комунальною власністю Ялтинської міської ради

30.04.2009 року підписаний Наказ № 60-П Фонду комунального майна Ялтинської міської ради про приватизацію індивідуально визначеного майна – нежилих приміщень в літері «А», які орендує позивач, розташованих за адресою: м. Ялта, вул. Руданського, 7.

При приватизації об'єктів комунальної власності обов'язковою умовою є застосування п. 51 Закону України "Про державну програму приватизації", відповідно до якого у разі прийняття рішення про приватизацію орендованого державного майна (будівлі, споруди, приміщення) орендар одержує право на викуп цього майна, якщо орендарем за згодою орендодавця здійснено за рахунок власних коштів поліпшення орендованого майна, яке неможливо відокремити від відповідного об'єкта без завдання йому шкоди, вартістю не менш як 25 відсотків залишкової (відновної за вирахуванням зносу) вартості майна (будівлі, споруди, приміщення).

Таким чином, Положення п. 51 Державної програми приватизації на 2000 - 2002 рр., при вищевикладених обставинах, надає позивачеві право на викуп орендованого майна.

Згідно з ч. 2 ст. 7 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та   професійну  оціночну діяльність  в  Україні" проведення  оцінки  майна  є  обов'язковим  у  випадку приватизації майна, що є у комунальній власності.

У зв'язку із чим позивач замовив незалежну оцінку індивідуально визначеного майна, яка була виконана Товариством з обмеженою відповідальністю «Енергія Крим».

Відповідно висновку про вартість майна, ринкова вартість об'єкту оцінки складає 1840801,00 грн., у тому числі: комунальна власність – 1232151,00 грн., що складає 67%  і частка орендаря – 608650,00 грн., що складає 33%.

У наступному, по запиту ТОВ «Енергія Крим» у Представництві експертної ради Українського Товариства Оцінювачів в АР Крим, була замовлена Рецензія на звіт про незалежну оцінку індивідуально визначеного майна – нежилі приміщення в літ. «А», які орендуються позивачем і розташовані по вул. Руданського, 7 у м. Ялта.

Відповідно до загального висновку про достовірність оцінки, звіт в основному відповідає вимогам нормативно-правових актів по оцінці майна, але має незначні недоліки, які не вплинули на достовірність оцінки (Рецензія № 27-155/1 від 16.05.2009 року).

Відповідно до ч.  3 ст.  13 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та   професійну оціночну діяльність  в  Україні" рецензування звіту про оцінку майна  (акта оцінки майна), якщо зазначена оцінка погоджується, затверджується або приймається органом державної влади або органом місцевого самоврядування, є обов'язковим.

Судом встановлено, що позивач направив на адресу Фонду комунального майна Ялтинської міської ради Звіт про незалежну оцінку індивідуально визначеного майна, виконаний ТОВ «Енергія Крим», Рецензію Представництві експертної ради Українського Товариства Оцінювачів в АР Крим, рахунок № 10 за проведення незалежної оцінки нерухомого майна, наданий ТОВ «Енергія Крим» та 2 екземпляра Акту прийому-передачі виконаних робіт, наданих ТОВ «Енергія Крим».

Проте відповідно до листа Фонду комунального майна Ялтинської міської ради за № 02-11/697 від 09.07.2009 року, незалежна оцінки не затверджена у зв'язку із тим, що по інформації про ціни на об'єкти приватизації, яка є у Фонду, визначена у Звіті вартість 1 кв.м. об'єкта нижче цін, які склалися на об'єкти приватизації у даному районі м. Ялти.

Проте джерело походження даної інформації і її вид відповідач суду не представив.

У той час як позивач у судовому засіданні, яке відбулося 05.10.2009 року надав суду довідки з трьох агентств нерухомості, які зареєстровані у місті Ялта, з яких виходить, що ціни на комерційну нерухомість у місті Ялта на січень, лютий 2009 року по відношенню до цін періоду літа 2008 року знизилися у 8 разів. Операції на ринку нерухомості у м. Ялта майже відсутні. Кількість пропозицій по продажу нерухомості збільшилася у 15-20 разів, а процент продаж складає 0,1-0,5% від пропозиції.

Відповідно до ст. 15 ЦК України  кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Ст. 16 ЦК України встановлено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Отже позивачем вірно вибраний спосіб захисту порушеного права.

За вказаних обставин позовні вимоги підлягають задоволенню, оскільки підтверджені матеріалами справи та не суперечать вимогам чинного законодавства.

Судові витрати відносяться на відповідача відповідно до статей 44, 49 ГПК України.

В судовому засіданні 05.10.2009 року за згодою сторін оголошена вступна та резолютивна частині рішення.

Повний текст рішення складено та підписано суддею 12.10.2009 року.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 22, 44, 49, ст.ст. 82-85 ГПК України, суд -

                                                                ВИРІШИВ:

1.          Прийняти заяву про уточнення позовних вимог до свого розгляду.

2.          Позов задовольнити.

3.          Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Стар Ко ЛТД», м. Ялта (вул. Руданського, 7 (2 поверх), м. Ялта, 98600; код ЄДПРОУ 22291877) право на приватизацію шляхом викупу індивідуально визначеного майна – нежилих приміщень в літ. «А», які орендує Товариство з обмеженою відповідальністю «Стар Ко ЛТД», розташованих за адресою: м. Ялта, вул. Руданського, 7, по цінам, визначеним у Звіті про незалежну оцінку індивідуально визначеного майна – нежилих приміщень в літ. «А», які орендує Товариство з обмеженою відповідальністю «Стар Ко ЛТД», розташованих за адресою: м. Ялта, вул. Руданського, 7, виконаного ТОВ «Енергія Крим».

4.          Спонукати Фонд комунального майна Ялтинської міської ради, м. Ялта (пл. Радянська, б. 1, м. Ялта, 98600) затвердити Висновок про вартість індивідуально визначеного майна - нежилих приміщень в літері «А», які орендує Товариство з обмеженою відповідальністю «Стар Ко ЛТД», розташованих за адресою: м. Ялта, вул. Руданського, 7, виконаного ТОВ «Енергія Крим», на дату оцінку – 30.04.2009 року.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

5.          Стягнути з Фонду комунального майна Ялтинської міської ради, м. Ялта (пл. Радянська, б. 1, м. Ялта, 98600, банківські реквізити суду не відомі) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Стар Ко ЛТД», м. Ялта (вул. Руданського, 7 (2 поверх), м. Ялта, 98600; код ЄДПРОУ 22291877) 170,00 грн. державного мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Осоченко І.К.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення05.10.2009
Оприлюднено15.10.2009
Номер документу4990284
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4013-2009

Рішення від 05.10.2009

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Осоченко І.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні