Ухвала
від 16.03.2015 по справі 761/7210/15-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/7210/15-к

Провадження № 1-кс/761/3336/2015

У Х В А Л А

Іменем України

16 березня 2015 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУМВС України в м. Києві підполковника міліції ОСОБА_3 , погоджене із прокурором відділу прокуратури м. Києва молодшим радником юстиції ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 12014100100001436, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24 листопада 2014 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 199, ч. 3 ст. 204 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку транспортного засобу,

в с т а н о в и в:

16 березня 2015 року старший слідчий в ОВС СУ ГУМВС України в м. Києві підполковник міліції ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням, погодженим із прокурором відділу прокуратури м. Києва молодшим радником юстиції ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 12014100100001436, відомості про яке внесені до ЄРДР 24 листопада 2014 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 199, ч. 3 ст. 204 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку транспортного засобу марки «VOLKSWAGEN TRANSPORTER», державний реєстраційний номер НОМЕР_1 , який використовується у господарській діяльності і перебуває у фактичному володінні ТОВ «Торгово-виробниче підприємство «Озерне» (код ЄДРПОУ 19033864) та належить ОСОБА_5 , з метою відшукання та вилучення алкогольних напоїв, виготовлених із недоброякісної сировини (матеріалів), підроблених марок акцизного збору, сировини і матеріалів, з яких виготовляють алкогольні напої; печаток, фінансово-господарських, банківських, бухгалтерських, податкових, обліково-реєстраційних, дозвільних документів ТОВ «Торгово-виробниче підприємство «Озерне» (код ЄДРПОУ 19033864) та інших суб`єктів господарської діяльності, які можуть використовуватися ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 для легалізації походження грошових коштів, отриманих внаслідок здійснення злочинної діяльності по виготовленню та збуту алкогольних напоїв із недоброякісної сировини (матеріалів), що становлять загрозу для життя і здоров`я людей, із використанням підроблених марок акцизного збору; значних сум грошових коштів, мобільних телефонів, стартових пакетів мобільних операторів, сім-карток та карток до сім-карт, чорнових записів, магнітних носіїв, жорстких дисків, флешок, СD-дисків, серверів, айпадів, планшетів, ноутбуків, на яких може зберігатись інформація про вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень, і які можуть бути знаряддями вчинення кримінальних правопорушень та містити відомості щодо незаконної діяльності.

Повноваження слідчого, який був присутній у судовому засіданні, слідчим суддею перевірені.

Клопотання слідчий обґрунтовує тим, що у провадженні відділу розслідування злочинів у сфері господарської діяльності ГУМВС України в м. Києві знаходиться кримінальне провадження № 12014100100001436, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24 листопада 2014 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 199, ч. 3 ст. 204 КК України.

При цьому, слідчий зазначає, що протягом 2014-2015 років ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою групою осіб із ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , виготовляє алкогольні напої з недоброякісної сировини (матеріалів), що становлять загрозу для життя і здоров`я людей, які в подальшому реалізують через торгівельні мережі, розташовані на території м. Києва.

За вказаним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості за ч. 3 ст. 204 КК України за № 12014100000001483.

Крім того, ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою групою осіб із ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , виготовляє та зберігає з метою використання під час продажу та збуту товару підроблені марки акцизного збору.

За вказаним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості за ч. 2 ст. 199 КК України за № 12014100000001436.

10 грудня 2014 року кримінальні провадження № 12014100000001436 та № 12014100000001483 були об`єднані прокуратурою м. Києва в одне провадження з присвоєнням загального реєстраційного номеру 12014100000001436.

Враховуючи викладене, слідчий звертає увагу суду на те, що проведеними слідчими (розшуковими) діями у даному кримінальному провадженні було встановлено, що транспортний засіб марки «VOLKSWAGEN TRANSPORTER», державний реєстраційний номер НОМЕР_1 , який використовується у господарській діяльності і знаходиться у фактичному володінні ТОВ «Торгово-виробниче підприємство «Озерне» (код ЄДРПОУ 19033864) та належить ОСОБА_5 , використовується організатором злочинної діяльності ОСОБА_6 . За допомогою цього транспортного засобу ОСОБА_6 та іншими вищевказаними особами здійснюється перевезення підробленої алкогольної продукції, підроблених марок акцизного збору та склотари. Крім того, на думку слідчого, у зазначеному автомобілі можуть зберігатися алкогольні напої, виготовлені з недоброякісної сировини (матеріалів), підроблені марки акцизного збору, сировина і матеріали, з яких виготовляють алкогольні напої; печатки, фінансово-господарські, банківські, бухгалтерські, податкові, обліково-реєстраційні, дозвільні документи ТОВ «Торгово-виробниче підприємство «Озерне» (код ЄДРПОУ 19033864) та інших суб`єктів господарської діяльності, які можуть використовуватися ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 для легалізації походження грошових коштів, отриманих внаслідок здійснення злочинної діяльності по виготовленню та збуту алкогольних напоїв із недоброякісної сировини (матеріалів), що становлять загрозу для життя і здоров`я людей, із використанням підроблених марок акцизного збору; значні суми грошових коштів, мобільні телефони, стартові пакети мобільних операторів, сім-картки та картки до сім-карт, чорнові записи, магнітні носії, жорсткі диски, флешки, СD-диски, сервери, айпади, планшети, ноутбуки, на яких може зберігатися інформація про вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень і які можуть бути знаряддями вчинення кримінальних правопорушень та містити відомості щодо незаконної діяльності, а також бути доказами у даному кримінальному провадженні, викривати співучасників вчинення кримінальних правопорушень, свідчити про вчинення ряду інших кримінальних правопорушень, містити відомості, що викривають чи виправдовують їх вину, пом`якшують чи обтяжують покарання, викривають інших фізичних та юридичних осіб, причетних до вчинення даних кримінальних правопорушень.

На підставі викладеного, слідчий просить суд надати дозвіл на проведення обшуку вищевказаного транспортного засобу з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень, а також з метою відшукання знарядь кримінальних правопорушень та майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

У судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити з підстав у ньому наведених.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання є необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Так, відповідно до ч. 2 ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Згідно з частинами 1 та 2 статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Враховуючи зміст клопотання та доданих до нього матеріалів, пояснення слідчого, які були надані ним у судовому засіданні, слідчий суддя вважає, що доводи слідчого про необхідність проведення обшуку ґрунтуються на припущеннях та не можуть бути взяті судом до уваги, оскільки слідчим не доведено наявність достатніх підстав вважати, а також не надано достатніх доказів того, що транспортний засіб марки «VOLKSWAGEN TRANSPORTER», державний реєстраційний номер НОМЕР_1 , використовується у господарській діяльності і знаходиться у фактичному володінні ТОВ «Торгово-виробниче підприємство «Озерне», а також використовується ОСОБА_6 . Разом із тим, слідчим не були надані докази, які б свідчили про те, що відшукувані речі і документи знаходяться саме у цьому транспортному засобі. При цьому, слідчий суддя враховує, що клопотання належним чином не конкретизовано в частині зазначення родових ознак відшукуваних речей і документів, а відносно власника вищевказаного транспортного засобу ОСОБА_5 досудове розслідування у кримінальному провадженні, в рамках якого планується проведення обшуку, взагалі не здійснюється (згідно витягу з ЄРДР), що у своїй сукупності не доводить слідчому судді необхідність саме такого обсягу втручання у приватну власність ОСОБА_5 та є належною підставою для відмови у задоволенні клопотання.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

У задоволенні клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУМВС України в м. Києві підполковника міліції ОСОБА_3 , погодженого із прокурором відділу прокуратури м. Києва молодшим радником юстиції ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 12014100100001436, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24 листопада 2014 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 199, ч. 3 ст. 204 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку транспортного засобу відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.03.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу49920552
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/7210/15-к

Ухвала від 16.03.2015

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мартинов Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні