Рішення
від 25.09.2009 по справі 11/408/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/408/09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.09.09                                                                                        Справа №  11/408/09

Господарський суд Запорізької області у складі:

головуючий –суддя Гончаренко С.А.,

при секретарі судового засідання –Вака В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

          

за позовом: Товариство з обмеженою відповідальністю “Запорізькі козаки” (вул. Сергія Тюленін, буд. 23, м. Запоріжжя, 69001)

до відповідача: Запорізька міська рада (пр. Леніна, 206, м. Запоріжжя, 69105)

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

1.          Орендне підприємство “Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації” (вул. Горького, 23, м. Запоріжжя, 69063)

2.          Національний заповідник “Хортиця” (о. Хортиця, м. Запоріжжя, 69017)

за участю представників:

від позивача: Іванов К.О. –дов. б/н від 01.09.2009р.;

від відповідача: не з'явився

від третьої особи-1: не з'явився

від третьої особи-2: не з'явився

про: визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю “Запорізькі козаки”  до Запорізької міської ради про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна: прибудова (літ.-А1), прибудова (літ. а1), прибудова (літ. а2), прибудова (літ. ж), будівля (літ. З-2), прибудова (літ. з), будівля вбиральні (літ. Х), склад (літ. Ш), навіс (літ. Щ), навіс (літ. Ю), навіс (літ. Я) розташовані за адресою: м. Запоріжжя, вул. Садівництво, буд. 1-е.

16.09.2009р. порушено провадження по справі, призначений судовий розгляд, до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача залучені Орендне підприємство “Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації” та національний заповідник “Хортиця”.

Представник позивача наполягає на задоволення позовних вимог з підстав, викладених в позовній заяві.

Відповідач та третя особа-1 направили на адресу суду заяви про розгляд справи без участі їх повноважних представників. За таких обставин, справа розглядається в порядку передбаченому ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, за наявними в матеріалах справи документами.

Представник третьої особи-2 (національний заповідник “Хортиця”) проти задоволення позову не заперечував.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши надані докази, суд встановив:

Позивач є власником наступних нежитлових приміщень: конюшні –виставкового залу (літ. А), нежитлові будівлі (літ. Б та літ. З), конюшні (літ. Ж), навіси (літ. И, літ. Р, літ. П, літ. О, літ. С та літ. Т), що розташовані та знаходяться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Садівництво (о.Хортиця), буд. 1-е.

Право власності на зазначене майно перейшло до позивача на підставі рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 04.10.2007р. по справі №2-2458/2007р.

Право власності на зазначене майно зареєстровано ОП “Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації” 27.10.2007р., про що свідчать відповідні витяги за №№ 16437918,  20377043; 16437940; 20377052; 16437969; 16437979; 16437982; 16437992; 16438002; 16438010.

Протягом 2008-2009 років позивач самовільно побудував певні будівлі та споруди. Так, згідно до зведеного акту вартості будівель та споруд, складеного ОП “Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації” внаслідок проведення технічної інвентаризації 16.06.2009 року, позивачем самовільно збудовані:

прибудова (літ.-А1), прибудова (літ. а1), прибудова (літ. а2), прибудова (літ ж) будівля (літ. З-2), прибудова (літ. з), будівля вбиральні (літ. X), склад (літ. Ш), навіс (літ. Щ), навіс (літ. Ю), навіс (літ. Я)

Вартість самовільно побудованих споруд становить 212 200,00 грн.

Наведений у технічному паспорті опис конструктурних елементів вказаних вище будівель та побудов свідчить про те, що всі вони мають ознаки нерухомих речей, які визначені у ст. 181 ЦК України.

Статтями 316, 317, 319 ЦК України передбачено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Згідно зі ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із право чинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Частиною 2 ст. 331 ЦК України передбачено, що право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Статтею 376 ЦК України встановлено, що особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього. Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови, що власник (користувач) земельної ділянки не заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це не порушує права інших осіб.

Згідно до ч.5 ст. 120 Земельного кодексу України при переході права власності на будівлю або споруду до громадян або юридичних осіб, які не можуть мати у власності земельні ділянки, до них переходить право користування земельною ділянкою, на якій розташована будівля чи споруда.

Згідно до ч.2 ст. 377 ЦК України якщо житловий будинок, будівля або споруда розташовані на земельній ділянці, наданій у користування, то в разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розташовані та частиною ділянки, що необхідна для їх обслуговування.

Згідно рішення Жовтневого райсуду м. Запоріжжя від 04 жовтня 2007р. по справі № 2-2458/2007р. за позивачем визнано право власності на підставі цивільно-правового правочину на будівлі та споруди, розташовані за адресою: вул. Садівництво, буд. 1-е за літерами А, Б, З, Ж, И, Р, П, О,С, Т.

Зазначені будівлі розташовані на земельній ділянці площею 1 га, згідно до Державного акту на право постійного користування земельною ділянкою, виданого 21 грудня 2005р. Національному заповіднику “Хортиця”.

Отже, згідно до вищезазначених норм законодавства право користування земельною ділянкою, на якій розташовані об'єкти нерухомості, за якими рішенням Жовтневого суду визнано право власності за позивачем, фактично перейшло до позивача.

Самовільно збудовані побудови та будівлі згідно до Зведеного акту вартості будівель та споруд, складеного ОП “Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації” у 2009 році, збудовані саме на зазначеній вище земельній ділянці.

27 лютого 2009 року Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Запорізькій області винесено припис, згідно до якого позивача зобов'язано розпочати оформлення оренди земельної ділянки, на якій розташовані об'єкти нерухомості позивача, згідно до законодавства.

На виконання зазначеного припису позивач звернувся з відповідними проханнями до Запорізького міського управління земельних ресурсів, Національного заповідника “Хортиця”, Головного управління архітектури та містобудування.

Зазначені вище державні установи погодились на оформлення договору оренди земельної ділянки, що фактично використовується позивачем, зокрема листом № 248 від 17.03.2008р. Національний заповідник “Хортиця” надав згоду щодо відведення вказаної земельної ділянки для користування позивачу.

Для оформлення договору оренди відповідно до вимог законодавства позивачем 20.11.2008р. укладено договір № 288/В-21 з Державним підприємством “Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах” на проведення робіт з розробки технічної документації із землеустрою щодо складання договору оренди землі для розташування кінного театру на о. Хортиця, вул. Садівництво, 1-е.

На момент подання позовної заяви право власності на спірне майно не за ким не зареєстроване.

Відповідність виконаних будівельних робіт норм, стандартам та правилам будівництва підтверджується Технічним висновком про стан конструкцій будівель та споруд по вул. Садівництво, 1-е, складеним ТОВ “Настрій”, що має відповідну ліцензію серії АВ № 459320, видану Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Запорізькій області 27 березня 2009р., відповідно до якого загальний технічний стан будівельних конструкцій само збудованих будівель та побудов забезпечує нормальну їх експлуатацію. Санітарні норми в будівлях не порушені, будь-яких деформацій, тріщин, прогинів, які впливають на несучу здатність будівель не виявлено.

Відповідність самочинно збудованих по будівель та побудов підтверджується також висновком державної санітарно-епідеміологічної експертизи, проведеної 11.09.2009р. за № 02/1306.

Враховуючи вищевикладені обставини в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна: прибудова (літ.-А1), прибудова (літ. а1), прибудова (літ. а2), прибудова (літ. ж), будівля (літ. З-2), прибудова (літ. з), будівля вбиральні (літ. Х), склад (літ. Ш), навіс (літ. Щ), навіс (літ. Ю), навіс (літ. Я) розташовані за адресою: м. Запоріжжя, вул. Садівництво, буд. 1-е. за товариством з обмеженою відповідальністю “Запорізькі козаки” є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 75, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за товариством з обмеженою відповідальністю “Запорізькі козаки”  (вул. Сергія Тюленіна, буд. 23, м. Запоріжжя, 69001, код ЄДРПОУ 22160141) право власності на на об'єкти нерухомого майна: прибудова (літ.-А1), прибудова (літ. а1), прибудова (літ. а2), прибудова (літ. ж), будівля (літ. З-2), прибудова (літ. з), будівля вбиральні (літ. Х), склад (літ. Ш), навіс (літ. Щ), навіс (літ. Ю), навіс (літ. Я) розташовані за адресою: м. Запоріжжя, вул. Садівництво, буд. 1-е.

Суддя                                                                                                    С.А. Гончаренко

За згодою представника позивача в судовому засіданні 25.09.09 оголошені вступна і резолютивна частини рішення. Повний текст рішення складений та підписаний 28.09.09.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення25.09.2009
Оприлюднено15.10.2009
Номер документу4992339
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/408/09

Рішення від 25.09.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні