Постанова
від 02.09.2015 по справі 908/3176/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 23/35/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

02.09.2015 Справа 908/3176/15

Господарський суд у складі судді Шевченко Тетяни Миколаївни, при секретарі Ракович С.І.,

за участю:

представника кредитора: Кравченко А.Б., довіреність №2023/10/10-017 від 04.02.2015;

від боржника: не з'явився;

розпорядник майна: арбітражний керуючий Комаренко Т.О. (на підставі ухвали суду від 10.06.2015

розглянувши матеріали справи №908/3176/15

за заявою ініціюючого кредитора - Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області (69096, м. Запоріжжя, вул. Бородінська, 1-а; скорочено - ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя ГУ ДФС у Запорізькій області)

до боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРГОІЛ ГРУПП» (69096, м. Запоріжжя, вул. Штурмова, буд. 3 кв.1; ідент. код - 37358795; скорочено - ТОВ «ТОРГОІЛ ГРУПП»)

про визнання банкрутом,

ліквідатор - арбітражний керуючий Комаренко Тетяна Олексіївна,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Запоріжжя ГУ ДФС у Запорізькій області (ініціюючий кредитор у справі) звернулась до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство відносно ТОВ «ТОРГОІЛ ГРУПП» (боржник у справі).

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 19.05.2015 у справі №908/3176/15 заяву прийнято до розгляду, справі присвоєно номер провадження 23/35/15, підготовче засідання суду призначено на 10.06.2015, зобов'язано арбітражного керуючого Комаренко Тетяну Олексіївну, кандидатура якої визначена автоматизованою системою, надати суду, у термін до 09.06.2015, заяву на участь у справі в порядку статті 114 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», від сторін витребувано документи згідно резолютивної частини ухвали суду.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 10.06.2015 порушено провадження у справі №908/3176/15 про банкрутство ТОВ «ТОРГОІЛ ГРУПП», визнано безспірні грошові вимоги ініціюючого кредитора до боржника у розмірі 1489756,91 грн. та зазначено про врахування у реєстрі окремо, у шосту чергу, штрафних санкцій та пені у розмірі 98,61грн.; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Комаренко Т.О., ухвалено оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет повідомлення про порушення справи про банкрутство ТОВ «ТОРГОІЛ ГРУПП», попереднє засідання суду на 03.08.2015, тощо.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 03.08.2015 у справі №908/3176/15 затверджено реєстр вимог кредиторів, підсумкове засідання господарського суду призначено на 02.09.2015 (з урахуванням описки).

Розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксування судового процесу.

В судовому засіданні 02.09.2015 розпорядник майна Комаренко Т.О. надала рішення зборів кредиторів від 17.08.2015 (протокол №1/1), рішення комітету кредиторів від 17.08.2015 (протокол №1/2), звіт розпорядника майна та реєстр вимог кредиторів.

Представник кредитора (ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя ГУ Міндоходів у Запорізькій області) просить визнати боржника банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначити арбітражного керуючого Комаренко Т.О.

Заслухавши учасників судового засідання, вивчивши подані документи та наявні матеріали справи, проаналізувавши норми чинного законодавства, суд вирішив визнати боржника банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру, виходячи з наступного.

Відповідно до частини четвертої статті 205 Господарського кодексу України (далі - ГК України), у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом. Умови, порядок та наслідки оголошення суб'єктів господарювання банкрутами встановлюються цим Кодексом та іншими законами.

Згідно з частинами першою та другою статті 209 ГК України, у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник), відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу, визнається неспроможним.

Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

Відповідно до частини першою статті 37 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон про банкрутство), у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Постанова про визнання боржника банкрутом приймається господарським судом, зокрема, у випадках, передбачених частинами третьою і четвертою статті 27 Закону про банкрутство.

Так, за приписами вказаної статті, у підсумковому засіданні господарський суд за пропозицією розпорядника майна боржника та на підставі рішення зборів кредиторів приймає одне з таких судових рішень, зокрема: постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. У разі якщо комітетом кредиторів у межах строку дії процедури розпорядження майном не прийнято жодного з передбачених цією статтею рішень, господарський суд протягом п'яти днів після закінчення процедури розпорядження майном боржника за наявності ознак банкрутства приймає постанову про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, якщо інше не передбачено цією статтею.

Разом з тим, відповідно до частини восьмої статті 26 Закону про банкрутство, до компетенції комітету кредиторів належить, серед іншого, прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом.

Виходячи з положень статті 26 Закону про банкрутство, рішення зборів кредиторів чи комітету кредиторів є способом волевиявлення кредиторів.

Частина дев'ята статті 26 Закону про банкрутство встановлює, що рішення зборів (комітету) кредиторів вважається прийнятим більшістю голосів кредиторів, якщо за нього проголосували присутні на зборах (комітеті) кредитори, кількість голосів яких визначається відповідно до частини четвертої цієї статті.

Відповідне рішення про перехід до процедури ліквідації боржника ТОВ «ТОРГОІЛ ГРУПП» було прийнято загальними зборами кредиторів (протокол № 1/1 від 17.08.2015).

Суд зазначає, що при визнанні боржника банкрутом та відкритті ліквідаційної процедури повинен бути доведений факт неспроможності боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Зокрема, відомості про фінансово-майновий стан боржника мають міститися у звіті арбітражного керуючого (розпорядника майна), який надається комітету кредиторів, зборам кредиторів та на основі якого загальні збори кредиторів вирішують питання про введення наступної судової процедури, зокрема, визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Розпорядником майна подано до суду висновок щодо фінансового стану боржника, з якого вбачається ознаки неплатоспроможності ТОВ «ТОРГОІЛ ГРУПП».

Відомості про фінансовий стан боржника були предметом розгляду на засіданні загальних зборів кредиторів та засіданні комітету кредиторів 17.08.2015, про що свідчать відповідні протоколи, додані до справи.

Таким чином, оскільки протягом процедури розпорядження майном боржника кредитором, боржником чи розпорядником майна не було запропоновано та не знайдено жодних шляхів відновлення платоспроможності підприємства-боржника, мирова угода не укладена, розпорядником майна, на підставі рішення борів кредиторів, подано клопотання до суду про відкриття ліквідаційної процедури, а з обставин справи достовірно вбачається про нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури, господарський суд визнає боржника банкрутом та відкриває ліквідаційну процедуру.

Відповідно до абзацу п'ятого частини першої статті 114 Закону про банкрутство, кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Представник голови комітету кредиторів в судовому засіданні 02.09.2015 просить призначити ліквідатором у справі арбітражного керуючого Комаренко Т.О.

Враховуючи пропозицію комітету кредиторів та згоду арбітражного керуючого, суд призначає ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Комаренко Т.О., яка виконувала повноваження розпорядника майна. Вказана кандидатура відповідає вимогам статті 114 Закону про банкрутство.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 7, 37, 38, 40, 114 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст.ст. 4 1 , 4 5 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Припинити процедуру розпорядження майном «ТОРГОІЛ ГРУПП» (69096, м. Запоріжжя, вул. Штурмова, буд. 3 кв.1; ідент. код - 37358795) та повноваження розпорядника майна - арбітражного керуючого Комаренко Тетяни Олексіївни.

Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю «ТОРГОІЛ ГРУПП» (69096, м. Запоріжжя, вул. Штурмова, буд. 3 кв.1; ідент. код - 37358795) банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру.

Ліквідатором призначити арбітражного керуючого Комаренко Тетяну Олексіївну (свідоцтво Міністерства Юстиції України про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №1265 від 31.07.2013; адреса: 71504, Запорізька область, м. Енергодар, вул. Козацька, буд. 24, кв. 42, адреса для листування: 69063, м. Запоріжжя, а/с 543).

Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет повідомлення про визнання боржника Товариство з обмеженою відповідальністю «ТОРГОІЛ ГРУПП» (69096, м. Запоріжжя, вул. Штурмова, буд. 3 кв.1; ідент. код - 37358795) банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Зобов'язати ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру згідно із Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»; за результатами проведеної роботи подати до господарського суду звіт про свою діяльність та ліквідаційний баланс для затвердження у визначений законом термін.

Копії постанови надіслати: кредитору; банкруту (в особі ліквідатора Комаренко Т.О.); державному реєстратору реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції ( 69096, м. Запоріжжя, вул. Бородінська, 1-а); Головному управлінню юстиції в Запорізькій області; Ленінському ВДВС Запорізького МУЮ.

Суддя Т.М. Шевченко

Дата ухвалення рішення02.09.2015
Оприлюднено14.09.2015
Номер документу49961349
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/3176/15

Ухвала від 13.01.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Жукова Л.B.

Судовий наказ від 04.11.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Судовий наказ від 02.09.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 04.11.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 04.11.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 04.11.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 28.10.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 28.10.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 28.10.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 22.10.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Жукова Л.B.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні