Ухвала
від 24.11.2010 по справі 57/190-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"24" листопада 2010 р. Справа № 57/190-10

вх. № 8345/4-57

Суддя господарського суду Аюпова Р.М.

при секретарі судового засідання Павленко А.В.

Представник позивача -ОСОБА_1, дов. №1 від 01.09.2010р.

Представник відповідача - не з'явився; 1Третя особа - не з"явився; 2 Третя особа - не з"явився.

розглянувши справу за позовом Треті особи яка не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача :

ДП В«Іст ФрахтВ» , м. Київ

Товариство з обмеженою відповідальністю В«Камаз-Транс-СервісВ» , м. Ровно

до Приватного підприємства "Дім кави", м. Харків

про стягнення 155000,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач - ТОВ В«Блюкс ХаусВ» звернувся до господарського суду Харківської області з позовною заявою ( з урахуванням прийнятої заяви про збільшення позовних вимог) про стягнення з відповідача -ПП В«Дім кавиВ» на свою користь за договором доручення № ТІR/Э3-22 про надання транспортно-експедиторських послуг по перевезенню вантажів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні від 01.02.2009 року загальну с уму заборгованості у розмірі 269000,00 грн., грн., а також віднести на відповідача свої витрати по оплаті державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, мотивуючи свої вимоги неналежним виконанням відповідачем своїх обов'язків за договором доручення № ТІR/Э3-22 про надання транспортно-експедиторських послуг по перевезенню вантажів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні від 01.02.2009 року щодо своєчасної плати за період з лютого по березень 2010 року за надані позивачем послуги по організації перевезення найманим вантажним транспортом товару.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 04 жовтня 2010 року залучено в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ДП В«Іст ФрахтВ» та ТОВ В«Камаз-Транс-СервісВ» , представники яких у судове засідання 24 листопада 2010 року не з'явились.

У призначеному судовому засіданні 24 листопада 2010 року представник позивача надав клопотання (вх. № 25120), в якому просить призначити у справі судово-економічну експертизу.

Присутній у судовому засіданні представник відповідача надав клопотання про витребування доказів, (вх. № 30216), в якому просить суд витребувати у позивача:

- податкову декларацію за грудень 2009 з додатком 5 до цієї декларації, з відміткою про прийняття Державною податковою інспекцією Московського району м. Харкова

- податкову декларацію за лютий 2010 з додатком 5 до цієї декларації, з відміткою про прийняття Державною податковою інспекцією Московського району м. Харкова

- податкову декларацію за березень 2010 з додатком 5 до цієї декларації, з відміткою про прийняття Державною податковою інспекцією Московського району м. Харкова

У відповідності до ч. 1 ст. 38 Господарського процесуального кодексу України, сторона або прокурор у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши представників сторін, виходячи із суті заявлених позовних вимог, суд вважає клопотання відповідача таким, що підлягає задоволенню.

Також відповідач підтримав раніше подане клопотання про призначення у справі почеркознавчої та технічної експертизи посилаючись на те, що директором підприємства відповідача не підписувався та не укладався договір доручення № ТІR/Э3-22 про надання транспортно-експедиторських послуг по перевезенню вантажів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні від 01.02.2009 року та не підписувались акти виконаних робіт за цим договором.

Вислухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, господарський суд вважає, що клопотання представника позивача про призначення судової економічної експертизи підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 41 Господарського процесуального кодексу України для роз'яснення питань, що виникають при вирішенні господарського спору і потребують спеціальних знань, господарський суд призначає судову експертизу.

Проведення судової експертизи має бути доручено компетентним організаціям чи безпосередньо спеціалістам, які володіють необхідними для цього знаннями.

Відповідно до п. 127 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08 жовтня 1998 року № 53/5, економічна експертиза включає дослідження документів бухгалтерського, податкового обліку і звітності; дослідження документів про економічну діяльність підприємств і організацій, дослідження документів фінансово-кредитних операцій.

Розглянувши клопотання відповідача про призначення у справі почеркознавчої та технічної експертизи документів, господарський суд вважає, що вказане клопотання підлягає задоволенню, враховуючи, те, що директор підприємства відповідача ОСОБА_2 заперечує факт укладання та підписання договору доручення № ТІR/Э3-22 про надання транспортно-експедиторських послуг по перевезенню вантажів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні від 01.02.2009 року та актів виконаних робіт за цим договором.

Таким чином, суд вважає, що для встановлення справжності підпису та печатки підприємства відповідача потрібні спеціальні знання, у зв'язку з чим, господарський суд вважає за необхідне призначити по справі почеркознавчу та технічну експертизу документів.

У судовому засіданні відібрано експериментальні зразки підписів ОСОБА_2 та експериментальні зразки печатки ПП В«Дім кавиВ» .

Відповідно до ч.2 ст. 41 учасники судового процесу мають право пропонувати господарському суду питання, які мають бути роз'яснені судовим експертом. Остаточне коло цих питань встановлюється господарським судом в ухвалі.

Позивач надав до суду додаткові документи, які необхідні для проведення експертизи (вх. № 25657) та перелік питань для проведення економічної експертизи, які необхідно поставити на вирішення експертів.

Відповідач надав свої заперечення (вх. № 25592) на клопотання позивача про призначення економічної експертизи, проте надав перелік питань, які мають бути роз'яснені судовим експертом при проведенні судової економічної експертизи.

Відповідач надав до суду додаткові документи, які необхідні для проведення експертизи (вх. № 30299) які судом долучені до матеріалів справи..

Згідно до ч.3 ст.41 Господарського процесуального кодексу України, проведення судової експертизи має бути доручено компетентним організаціям чи безпосередньо спеціалістам, які володіють необхідними для цього знаннями.

З урахуванням вказаного, суд приходить до висновку про необхідність призначення у справі комплексної судової почеркознавчої, технічної та економічної експертизи документів, проведення якої доручити експертам Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені Засл. проф. ОСОБА_3.

Враховуючи, що клопотання про призначення економічної експертизи заявлено позивачем по справі, витрати на її проведення покладаються на позивача.

Враховуючи, що клопотання про призначення почеркознавчої та технічної експертизи заявлено відповідачем по справі, витрати на її проведення покладаються на відповідача.

У відповідності до ст.79 Господарського процесуального кодексу України господарський суд має право зупинити провадження у справі за клопотанням сторони, прокурора, який бере участь в судовому процесі, або за своєю ініціативою у випадках призначення господарським судом судової експертизи.

Враховуючи призначення по справі комплексної судової почеркознавчої, технічної та економічної експертизи, відповідно до вимог п.1 ч.2 ст. 79 Господарського процесуального кодексу України провадження по справі слід зупинити до вирішення експертом визначених питань.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 22, 38, 40, 41 п.1 ч.2 ст. 79, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання відповідача про витребування у позивача додаткових документів.

Зобов'язати позивача надати до суду:

- податкову декларацію за грудень 2009 з додатком 5 до цієї декларації, з відміткою про прийняття Державною податковою інспекцією Московського району м. Харкова

- податкову декларацію за лютий 2010 з додатком 5 до цієї декларації, з відміткою про прийняття Державною податковою інспекцією Московського району м. Харкова

- податкову декларацію за березень 2010 з додатком 5 до цієї декларації, з відміткою про прийняття Державною податковою інспекцією Московського району м. Харкова.

Задовольнити клопотання позивача про призначення у справі економічної експертизи.

Задовольнити клопотання відповідача про призначення у справі почеркознавчої та технічної експертизи документів.

Призначити по справі комплексну судову почеркознавчу, технічну та економічну експертизу, провадження якої доручити експертам Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені Засл. проф. ОСОБА_3. (61177, м. Харків, вул. Золочевська, буд. 8-а).

На вирішення експертів економічної експертизи поставити наступні питання:

1)Чи має, на підставі наданих до матеріалів справи № 57/190-10 документів, заборгованість ПП «Дім Кави» перед ТОВ «Блюкс Хаус» за надані транспортно-експедиторські послуги по перевезенню вантажів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні?

2) Якщо є заборгованість ПП «Дім Кави» перед ТОВ «Блюкс Хаус» за надані транспортно-експедиторські послуги по перевезенню вантажів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні, то яку вона складає суму?

3)Чи підтверджується первинними бухгалтерськими документами дані акту звірки ТОВ «Блюкс Хаус» із ПП «Дім Кави», підписаний з боку ПП «Дім Кави» та в якому обсязі?

4)Чи підтверджується первинними бухгалтерськими документами дані акту звірки ТОВ «Блюкс Хаус» із ПП «Дім Кави», підписаний з боку ТОВ «Блюкс Хаус» та в якому обсязі?

5)Якими первинними документами може бути підтверджено факт надання послуг, та які вимоги згідно норм чинного законодавства ставляться до таких первинних документів?

6)Чи відповідають надані Позивачем та Відповідачем первинні документи вимогам чинного законодавства ?

7)Чи підтверджується первинними документами наданими Позивачем та Відповідачем існування заборгованості однієї із сторін на користь іншої, та в якій сумі?

На вирішення комплексної судової почеркознавчої та технічної експертизи поставити наступні запитання:

1)Чи відповідає підпис зроблений на договорі доручення №ТІК/ЄЗ-22 про надання транспортно- еспедиційних послуг по перевезенню вантажів автомобільним транспортом в міжнародному сполученні від 01.02.2009р. від імені директора приватного підприємства «Дім Кави» підпису ОСОБА_2

2)Чи відповідає підпис зроблений на наступних документах від імені директора приватного підприємства «Дім Кави» підпису ОСОБА_2:

-акт №ОУ-00004.1 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 5 березня 20Юр на суму 38 000,00грн;

-акт №ОУ-00006.1 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 18 березня 20Юр на суму 41000,00грн;

-акт №ОУ-00005.1 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 11 березня 20Юр на суму 38 000,00грн;

-акт №ОУ-00003.1 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 16 лютого 20Юр на суму 38 000,00грн;

- акт №ОУ-0000042 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 23 грудня 2009р на суму 38 000,00грн;

-акт №ОУ-0000040 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 18 грудня 2009р на суму 38 000,00грн

- акт №ОУ-0000041 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 29 грудня 2009р на суму 38 000,00грн;

- заявка №39 від 16 грудня 2009р до договору №ТІR/Э3-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн;

- заявка №37 від 11 грудня 2009р до договору №ТІR/Э 3-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн;

- заявка №38 від 11 грудня 2009р до договору №ТІR/Э3-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн;

заявки №5 відОЗ березня 2010р. до договору №ТІR/Э3-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн;

- заявка №6 від 03 березня 2010р. до договору №ТІR/Э 3-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 41 000,00грн ;

- заявка №4 від 17 лютого 2010р. до договору №ТІR/Э3-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн заявка №3 від 01 лютого 2010р. до договору №ТІК/33-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн;

На вирішення технічної експертизи документів поставити наступні питання:

1)Чи відповідає в договорі доручення №ТІR/Э 3-22 про надання транспортно-експедиційних послуг по перевезенню вантажів автомобільним транспортом в міжнародному сполученні від 01.02.2009р відтиск печатки ПП «Дім Кави» кліше печатки ПП «Дім Кави», код ЄДРПОУ 24278444?

2)Яким способом було нанесено підпис директора ПП «Дім Кави» ОСОБА_2 та відтиск печатки ПП «Дім Кави» на наступних документах :

-акт №ОУ-00004.1 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 5 березня 2010 р на суму 38 000,00грн;

-акт №ОУ-00006.1 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 18 березня 2010р на суму 41000,00грн;

- акт №ОУ-00005.1 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 11 березня 2010р на суму 38 000,00грн;

-акт№ОУ-00003.1 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 16 лютого 2010р на суму 38 000,00грн;

-акт №ОУ-0000042 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 23 грудня 2009р на суму 38 000,00грн;

- акт №ОУ-0000040 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 18 грудня 2009р. на суму 38 000,00грн;

- акт №ОУ-0000041 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 29 грудня 2009р на суму 38 000,00грн;

- заявка №39 від 16 грудня 2009р до договору №ТІR/Э 3-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн.;

- заявка №37 від 11 грудня 2009р до договору №ТІR/Э 3-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн

- заявка №38 від 11 грудня 2009р до договору№ТІR/Э 3-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн;

- заявки №5 відОЗ березня 2010р. до договору №ТІR/Э 3-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн.;

- заявка №6 від 03 березня 2010р. до договору №ТІR/Э 3-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 41 000,00грн.;

- заявка №4 від 17лютого 2010р. до договору №ТІR/Э 3-22від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн заявка №3 від 01 лютого 2010р. до договору №ТІR/33-22 від 01.02.2009р. від ПП "Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн.

-договір доручення №ТІR/Э 3-22 про надання транспортно- еспедиційних послуг по перевезенню вантажів автомобільним транспортом в міжнародному сполученні від 1.02.2009р

3) Чи нанесено відтиск печатки ПП «Дім Кави» печаткою ПП «Дім Кави» вільні шки відтисків якої будуть надані для дослідження на наступних документах:

- акт №ОУ-00004.1 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 5 березня 2010 року на суму 38 000,00грн

- акт №ОУ-00006.1 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 18 березня 2010р на суму 41000,00грн

-АКТ №ОУ-00005.1 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 11 березня 2010р на суму 38 000,00грн

-акт№ОУ-00003.1 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 16 лютого 2010р на суму 38 000,00грн

- акт №ОУ-0000042 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 23 грудня 2009р на му 38 000,00грн

- акт №ОУ-0000040 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 18 грудня 2009р на суму 38 000,00грн

- акт №ОУ-0000041 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 29 грудня 2009р на суму 38 000,00грн

- заявка №39 від 16 грудня 2009р до договору №ТІR/Э33-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн

- заявка №37 від 11 грудня 2009р до договору №ТІR/Э33-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн

- заявка №38 від 11 грудня 2009р до договору №ТІR/ЭЗЗ-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн

- заявки №5 від 03 березня 2010р. до договору №ТІR/ЭЗЗ-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн

- заявка №6 від 03 березня 2010р. до договору №ТІR/33-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 41 000,00грн

-заявка №4 від 17лютого 2010р. до договору №ТІR/Э33-22 від 01.02.2009р.від ПП «Дім Кави» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн заявка №3 від 01 лютого 2010р. до договору №ТІКУЗЗ-22 від 01.02.2009р.від ПП ОСОБА_4» для ТОВ «Блюкс Хаус» на суму 38 000,00грн

- договір доручення №ТІК/ЭЗ-22 про надання транспортно- еспедиційних послуг по перевезенню вантажів автомобільним транспортом в міжнародному сполученні від 01.02.2009р

Попередити експертів, що здійснюватимуть експертизу про кримінальну відповідальність відповідно до статей 384,385 Кримінального кодексу України.

Враховуючи положення цієї ухвали, експертизу провести на підставі документів наявних в матеріалах справи № 57/190-10, а також експериментальних зразків підпису ОСОБА_2 та зразків печатки ПП В«Дім кавиВ» , відібраних в судовому засіданні.

Для проведення експертизи направити експертам наступні матеріали: матеріали справи № 57/190-10; оригінали документів наданих позивачем (вх. № 25657), експериментальні зразки підпису ОСОБА_2 які відібрані в судовому засіданні 24 листопада 2010 року, а також її зразки підпису, які містяться в матеріалах справи № 57/190-10 .

Зобов'язати сторони на вимогу експертів надати усі необхідні документи.

Враховуючи, що клопотання про призначення економічної експертизи заявлено позивачем по справі, витрати на її проведення покладаються на позивача.

Враховуючи, що клопотання про призначення почеркознавчої та технічної експертизи заявлено відповідачем по справі, витрати на її проведення покладаються на відповідача.

Покласти витрати по оплаті вартості проведення судової економічної експертизи на позивача

Покласти витрати по оплаті вартості проведення судової почеркознавчої та технічної експертизи на відповідача.

Рахунок на оплату вартості експертизи направити сторонам за адресами:

ПП «Дім кави (61093, м. Харків, првул. Танкопія, б. 9/3, кв. 127).

ТОВ «Блюкс Хаус» ( 61184, м. Харків вул.. Командарма Корка. Буд. 22, кв. 53 ).

Зобов'язати позивача та відповідача на протязі трьох банківських днів з дня отримання рахунку, оплатити рахунок та докази оплати надати господарському суду.

Матеріали справи № 57/190-10 направити до Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл.проф. ОСОБА_3, для проведення комплексної судової економічної, почеркознавчої та технічної експертизи документів.

Провадження у справі 57/190-10 зупинити на термін проведення експертизи.

Суддя Аюпова Р.М.

повний текст ухвали підписано 29 листопада 2010 року.

справа № 57/190-10

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення24.11.2010
Оприлюднено15.09.2015
Номер документу49968722
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —57/190-10

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 19.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 23.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 20.10.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 04.10.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 15.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 01.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Рішення від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні