Рішення
від 31.08.2015 по справі 922/3542/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"31" серпня 2015 р.Справа № 922/3542/15

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Аюпової Р.М.

при секретарі судового засідання Лобову Р.М.

розглянувши справу

за позовом Фізичної особи ОСОБА_1, м. Харків до Товариства з обмеженою відповідальністю "Проектування та загальний дизайн", м. Харків, Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Харківське міське управління юстиції в особі Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, м. Харків про зобов'язання вчинити певні дії за участю представників сторін:

Представник позивача - ОСОБА_2, дов. від 15.05.2015р.;

Представник відповідача - не з'явився;

Третя особа - не з'явився.

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Фізична особа ОСОБА_1, м. Харків, звернувся до господарського суду з позовом до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Проектування та загальний дизайн", м. Харків, в якому просить суд зобов'язати ТОВ "Проектування та загальний дизайн" внести зміни до статуту у зв'язку зі зміною складу учасників Товариства (стосовно виходу ОСОБА_1) та здійснити державну реєстрацію вказаних змін.

Ухвалою господарського суду від 19.06.2015р. прийнято вказану позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі та призначено її до розгляду у судовому засіданні на 01.07.2015р. о 10:30 год. Залучено до участі у справі Третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Харківське міське управління юстиції в особі Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, м. Харків.

Ухвалою господарського суду від 23.07.2015р. продовжено строк розгляду даного спору за межами двомісячного строку, до 01.09.2015р.

У судовому засіданні 31.08.2015р. представник позивача позов підтримав, наполягав на його задоволенні. Через канцелярію суду надав додаткові докази по справі (вх. №№ 34367, 34479), які долучаються до матеріалів справи.

Представник відповідача у судове засідання 31.08.2015р. не з'явився, про причину неявки суд не повідомив, відзив на позов не надав. Про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином за адресою, зазначеною у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, станом на 15.06.2015р., про що свідчать відмітки про направлення ухвал суду, які направлялись на адресу відповідача. Як свідчать матеріали справи, ухвали суду повернулась на адресу суду з відміткою відділення зв'язку "адресат выбыл".

У постанові пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26 грудня 2011 року "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" зазначає, що в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. Таким чином, суд вважає, що відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Проектування та загальний дизайн", належним чином був повідомлений про дату, час та місце судового засідання.

Представник третьої особи у судове засідання 31.08.2015р. не з'явився, матеріали справи містять клопотання представника третьої особи про розгляд справи за відсутності його представника.

Присутній в судовому засіданні 31.08.2015р. позивач вважає за можливе розглянути справу по суті в даному судовому засіданні без участі представника відповідача та третьої особи, пояснив, що ним надані всі документи, які необхідні для розгляду справи по суті.

Статтею 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 року, ратифікованою Верховною Радою України ( Закон України від 17.07.1997 року № 475/97 - ВР ), кожній особі гарантовано право на справедливий і відкритий розгляд при визначенні її громадських прав і обов'язків впродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, створеним відповідно до закону.

Ухвалою господарського суду Харківської області про порушення провадження у справі, сторони попереджені про розгляд справи за наявними в ній матеріалами у разі неявки представників сторін у судове засідання та ненадання витребуваних судом документів. Враховуючи це, враховуючи також достатність часу, наданого позивачеві та відповідачеві для підготовки до судового засідання та підготовки витребуваних судом документів, приймаючи до уваги принципи змагальності та диспозитивності господарського процесу, закріплені п.4 ч.3 ст. 129 Конституції України, ст. 4-3 та ст. 33 ГПК України, суд вважає, що господарським судом в межах наданих йому повноважень сторонам створені усі належні умови для надання доказів у справі та є підстави для розгляду справи за наявними у справі матеріалами відповідно до ст. 75 ГПК України.

З'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно та повно дослідивши надані докази, суд встановив наступне.

Згідно Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Проектування та загальний дизайн", державна реєстрація змін до установчих документів якого проведено 14.08.2008р., номер запису НОМЕР_2, учасниками Товариства з обмеженою відповідальністю "Проектування та загальний дизайн" є:

- ОСОБА_4, розмір внеску до статутного фонду - 5900,00 грн., що становить 50 % статутного фонду;

- ОСОБА_1, розмір внеску до статутного фонду - 4838,00 грн., що становить 41 % статутного фонду;

- ТОВ «Компанія з управління активами "Центр фінансових ініціатив", розмір внеску до статутного фонду - 1062,00 гри., що становить 9 % статутного фонду.

15.03.2012р. позивач направив на адресу відповідача заяву від 23.02.2012р. про вихід з ТОВ "Проектування та загальний дизайн" за власним бажанням . Дана заява була нотаріально посвідчена 23.02.2012р. приватним нотаріусом ХМНО Чуєвою О.Д. по реєстру за № 967. Докази направлення відповідної заяви підтверджуються чеком та описом вкладення, доданими до матеріалів справи.

Як зазначив позивач, на протязі трьох років питання про його вихід зі складу учасників ТОВ "Проектування та загальний дизайн" не вирішено загальними зборами учасників товариства, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, станом на 15.06.2015р., що і стало підставою для звернення позивача до господарського суду Харківської області з даним позовом про зобов'язання ТОВ "Проектування та загальний дизайн" внести зміни до Статуту, у зв'язку зі зміною складу учасників Товариства, стосовно виходу ОСОБА_1 та здійснити державну реєстрацію вказаних змін.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, суд виходить з наступного.

Відповідно до п. 4 ст.12 ГПК України, господарським судам підвідомчі справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів.

В розумінні ст. ст. 1, 4 Закону України „Про господарські товариства" (далі - Закон) господарськими товариствами визнаються підприємства, установи, організації, створені на засадах угоди між юридичними особами і громадянами шляхом об'єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку. До господарських товариств належить, зокрема, товариство з обмеженою відповідальністю, яке діє на підставі статуту.

Згідно ч. 1 ст. 50 Закону, товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний капітал, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.

Засновниками та учасниками товариства можуть бути підприємства, установи, організації, а також громадяни, крім випадків, передбачених законодавчими актами (стаття 3 Закону ).

Права та обов'язки учасників товариства встановлені ст. ст. 10,11 Закону.

Статтею 11-1 вищезазначеного закону встановлено, що законодавство про господарські товариства ґрунтується на нормах, установлених Конституцією України, і складається із Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, цього Закону, інших нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до цих законодавчих актів.

Товариством з обмеженою відповідальністю є засноване одним або кількома особами товариство, статутний капітал якого поділений на частки, розмір яких встановлюється статутом (ст.80 ГК України, ст. 140 ЦК України, ст. 50 Закону).

З матеріалів справи вбачається, що відповідач за своєю організаційно-правовою формою господарювання є Товариством з обмеженою відповідальністю

Відповідно до ч. 2. ст. 143 Цивільного кодексу України, Статут товариства з обмеженою відповідальністю зі всіма наступними змінами зберігається в органі, що здійснив державну реєстрацію товариства, і є відкритим для ознайомлення.

Таким чином, Статут є основним доказом участі учасника в господарському товаристві.

Відповідно до Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Проектування та загальний дизайн", державна реєстрація змін до установчих документів якого проведено 14.08.2008р., номер запису НОМЕР_2, учасником товариства є ОСОБА_1.

Статтею 97 ЦК України встановлено, що управління товариством здійснюють його органи. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст. 58 Закону України "Про господарські товариства" та ст. 145 ЦК України, Вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників. Учасники мають кількість голосів, пропорційну розміру їх часток у статутному капіталі.

Статтею 59 зазначеного Закону України передбачено, що до компетенції зборів товариства з обмеженою відповідальністю крім питань, зазначених у пунктах "а", "б", "г - ж", "и - й" статті 41 цього Закону, належить: а) встановлення розміру, форми і порядку внесення учасниками додаткових вкладів; б) вирішення питання про придбання товариством частки учасника; в) виключення учасника з товариства. З питань, зазначених у пунктах "а", "б" статті 41 цього Закону, а також при вирішенні питання про виключення учасника з товариства рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосують учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. З решти питань рішення приймається простою більшістю голосів.

Відповідно до ст. 61 Закону України "Про господарські товариства", загальні збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю скликаються не рідше двох разів на рік, якщо інше не передбачено установчими документами. Позачергові загальні збори учасників скликаються головою товариства при наявності обставин, зазначених в установчих документах, у разі неплатоспроможності товариства, а також у будь-якому іншому випадку, якщо цього потребують інтереси товариства в цілому, зокрема, якщо виникає загроза значного скорочення статутного (складеного) капіталу. Загальні збори учасників товариства повинні скликатися також на вимогу виконавчого органу. Учасники товариства, що володіють у сукупності більш як 20 відсотками голосів, мають право вимагати скликання позачергових загальних зборів учасників у будь-який час і з будь-якого приводу, що стосується діяльності товариства. Якщо протягом 25 днів голова товариства не виконав зазначеної вимоги, вони вправі самі скликати загальні збори учасників. Про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

Як свідчать матеріали справи, 15.03.2012р. на адресу учасників ТОВ "Проектування та загальний дизайн": ОСОБА_4, ТОВ "Компанія управління активами "Центр фінансових ініціатив" ОСОБА_1 було направлено нотаріально засвідчену та належним чином оформлену заяву про виведення його зі складу учасників Товариства "Проектування та загальний дизайн" від 23.02.2012р. та повідомлення про скликання позачергових загальних зборів учасників ТОВ "Проектування та загальний дизайн" на 20.04.2012р. о 12:00 год. за адресою: АДРЕСА_1, до порядку денного яких включено наступні питання:

1. Про виведення ОСОБА_1 зі складу учасників товариства за власним бажанням, згідно поданої заяви.

2. Про зменшення розміру статутного (складеного) капіталу товариства.

3. Про визначення розміру часток учасників в статутному (складеному) капіталу (фонді) товариства.

4. Про внесення змін до Статуту товариства шляхом викладення його у новій редакції або про прийняття рішення про те, що товариство буде продовжувати свою діяльність на підставі модельного статуту.

Як зазначив позивач, звертаючись до господарського суду з позовом, питання щодо внесення змін до Статуту товариства у зв'язку зі зміною складу часників вирішено не було.

Відповідно до пункту 28 Постанови пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 № 13 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів», при вирішенні спорів, пов'язаних із виходом учасника з товариства, господарські суди повинні керуватися тим, що відповідно до ЦК України та Закону «Про господарські товариства» учасник TOB чи ТДВ вправі у будь-який час вийти з товариства незалежно від згоди інших учасників та самого товариства. Вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства. У зв'язку з цим моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку. Положення установчих документів, які обмежують чи забороняють право на вихід учасника з товариства, є незаконними. У разі, якщо товариство не вчиняє дії у зв'язку з поданням учасником заяви про вихід з товариства (не вирішується питання про внесення змін до установчих документів товариства, про їх державну реєстрацію), учасник товариства вправі звернутися до господарського суду з позовом про зобов'язання товариства до державної реєстрації змін в установчих документах товариства у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства на підставі статті 7 Закону «Про господарські товариства».

Водночас, суд зазначає, що заява учасника про його вихід з товариства має бути нотаріально посвідчена. Положення установчих документів, які обмежують чи забороняють право на вихід учасника з товариства, є такими, що суперечать чинному законодавству.

Враховуючи викладене, суд вважає ОСОБА_1 таким, що вийшов з товариства з 15.03.2012р. (моменту направлення відповідної заяви товариству).

Відповідно до ст. 4 закону України "Про господарські товариства", установчі документи господарського товариства повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, найменування, розмір та порядок утворення статутного (складеного) капіталу, порядок розподілу прибутків та збитків, склад та компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких необхідна кваліфікована більшість голосів, порядок внесення змін до установчих документів та порядок ліквідації і реорганізації товариства.

Згідно ст. 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до вимог ст. 32 ГПК України: доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

В зв'язку з викладеним, вимога позивача щодо внесення змін до Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Проектування та загальний дизайн" у зв'язку зі зміною складу учасників Товариства, стосовно виходу ОСОБА_1 зі складу учасників товариства - обгрунтована, документально доведена, тому підлягає задоволенню.

Розглянувши вимогу позивача щодо зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Проектування та загальний дизайн" здійснити державну реєстрацію вказаних змін, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру (стаття 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб" ).

Відповідно до ч.1 статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб", відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Згідно ч.2 ст.17 вказаного Закону в Єдиному державному реєстрі містяться, зокрема, такі відомості щодо юридичної особи: прізвище, ім'я, по батькові, дата обрання (призначення) та реєстраційні номери облікових карток платників податків, які обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, уповноважених представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори.

Відповідно до ст. 6 вказаного Закону, державний реєстратор проводить державну реєстрацію змін до установчих документів юридичних осіб та державну реєстрацію зміни імені або місця проживання фізичних осіб - підприємців.

З аналізу зазначених правових норм вбачається, що державну реєстрацію змін покладено не на відповідача у справі, а на третю особу - Харківське міське управління юстиції в особі Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, яке, до того ж вправі здійснити таку реєстрацію лише тоді, коли відповідне рішення про затвердження змін до установчих документів буде прийнято відповідачем. До цього моменту, сама постановка питання здійснити державну реєстрацію змін до установчих документів відповідача - з передчасною.

Таким чином, дана позовна вимога позивача про зобов'язання Товариство з обмеженою відповідальністю "Проектування та загальний дизайн" здійснити державну реєстрацію вказаних змін не підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України, судові витрати покладаються на позивача, пропорційно задоволеним позовним вимогам. В зв'язку з тим, що позивач не наполягає на стягненні з відповідача судового збору, судові витрати в даній справі залишаються за позивачем.

Керуючись ст. ст. 1, 12, 21, 22, 27, 32, 33, 34, 43, 49, 65, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

У позові відмовити частково.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Проектування та загальний дизайн" ((61003, м. Харків, пров. Лопатинський, 17, код ЄДРПОУ 31633812) внести зміни до Статуту, у зв'язку зі зміною складу учасників Товариства, стосовно виходу ОСОБА_1 (АДРЕСА_2, код НОМЕР_1).

Повне рішення складено 07.09.2015 р.

Суддя Р.М. Аюпова

справа № 922/3542/15

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення31.08.2015
Оприлюднено14.09.2015
Номер документу49971508
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3542/15

Рішення від 31.08.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 26.08.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 23.07.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 14.07.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 01.07.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 19.06.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні