Постанова
від 31.08.2015 по справі 805/3109/15-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 серпня 2015 р.                                                   Справа № 805/3109/15-а

приміщення суду за адресою: 84112, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 2

Постановлено у нарадчій кімнаті.

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Толстолуцька М.М., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом

Мар'їнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного Управління Міндоходів Донецької області

до

Товариства з обмеженою відповідальністю «Квадро!»

про

стягнення заборгованості податку на прибуток.

Мар'їнська об'єднана державна податкова інспекція Головного Управління Міндоходів Донецької області звернуласьдо суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Квадро!» про стягнення заборгованості податку на прибуток.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом належним чином, заяви про розгляд справи за його відсутністю суду не надавав.

Представник відповідача до судового засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом належним чином рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

За таких обставин суд, враховуючи вимоги частини четвертої статті 122, частини шостої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, вважає за можливе розглянути справу за відсутності представників сторін в порядку письмового провадження.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд –

ВСТАНОВИВ:

Мар'їнська об'єднана державна податкова інспекція Головного Управління Міндоходів Донецької області звернуласьдо суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Квадро!» про стягнення заборгованості податку на прибуток у розмірі 22659,00 гривень.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що за відповідачем обліковується сума заборгованості, яка виникла внаслідок нездійснення своєчасної сплати платником податків сум штрафних санкцій, нарахованих податковими повідомленнями-рішеннями. Посилаючись на вимоги Податкового кодексу України, позивач просив суд стягнути з банківських рахунків відповідача суму заборгованості у зазначеному вище розмірі.

Судом встановлено, що позивач – Мар'їнська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Донецькій області є органом виконавчої влади, що у даних правовідносинах здійснює повноваження, покладені на неї Податковим кодексом України та прийнятими відповідно до нього нормативно-правовими актами.

Відповідач – Товариство з обмеженою відповідальністю «Квадро!» зареєстровано в якості юридичної особи, включено до ЄДРПОУ за номером 38080627.

Пунктом 20.1.28 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України визначено, що органи державної податкової служби, окрім іншого, мають право стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Таким чином, позивач є органом державної влади, уповноваженим здійснювати функцію контролю за визначенням та сплатою платником податків, повноваження якого на звернення до суду із позовом про стягнення податкового боргу прямо визначені законодавством України.

Облік платників податків і зборів (обов'язкових платежів) здійснюється органами державної податкової служби та іншими державними органами відповідно до законодавства.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулює Податковий кодекс України.

Обов'язок платника податків щодо здійснення своєчасної сплати суми податкових зобов'язань встановлений підпунктом 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України.

Порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів), нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються до платників податків контролюючими органами, порядок оскарження дій органів стягнення визначені главою 9 Податкового кодексу України. Згідно змісту зазначеного нормативно-правового акту, стягненню з платника податків підлягає наявна в платника сума податкового боргу.

Як свідчать матеріали справи, відповідачем до податкової інспекції була подана податкова декларація з податку на прибуток від 16.02.2015, в якій задекларовано суму податку до сплати в бюджет в розмірі 22569,00 гривень.

Відповідно до пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Що стосується податку на прибуток, то на підставі пункту 152.9 статті 152 Податкового кодексу України базовим податковим (звітним) періодом для цього податку є календарний квартал.

Відповідно до підпункту 49.18.2 пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу України, податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Як встановлено судом та підтверджено розрахунком станом на 09.07.2015 відповідач заборгованість не сплатив.

Відповідно до пункту 95.2 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Згідно з пунктом 59.1. статті 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Мар'їнською об'єднаною державною податковою інспекцією Головного Управління Міндоходів Донецької області на юридичну адресу відповідача була направлена податкова вимога від 04.06.2014 № 578-25 на суму 65829,93 гривень. Вказана податкова вимога отримана 17.06.2014 Натепіною.

З цього періоду відповідач постійно мав несплачену податкову заборгованість, у зв'язку з чим вказана податкова вимога не втратила юридичної сили.

Застосовані податковою інспекцією заходи по погашенню податкового боргу не призвели до погашення податкового боргу.

Таким чином, виходячи зі змісту заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно приписів частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 8 - 11, 40, 94, 112, 136, 158 – 163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

          

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Мар'їнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного Управління Міндоходів Донецької області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Квадро!» про стягнення заборгованості податку на прибуток у розмірі 22659,00 гривень з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника податків – задовольнити.

Стягнути з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю «Квадро!» (код ЄДРПОУ 38080627, адреса: 85600, Донецька область, м. Мар'їнка, пр.-т. Ворошилова,16) у банках, обслуговуючих платника податків, на користь державного бюджету податкову заборгованість з податку на прибуток у розмірі 22659 ( двадцять дві тисячі шістсот п'ятдесят девять) гривень 00 копійок, яку зарахувати на р/р №33115318700293, код платежу 11021000, ЄДРПОУ 38028736, МФО 834016.

Постанову ухвалено у нарадчій кімнаті 31 серпня 2015 року.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

          

Суддя                                                             Толстолуцька М.М.

Дата ухвалення рішення31.08.2015
Оприлюднено15.09.2015
Номер документу49977450
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/3109/15-а

Постанова від 31.08.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Толстолуцька М.М.

Ухвала від 31.07.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Толстолуцька М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні