Постанова
від 23.03.2010 по справі 2а-648/10/1670
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 березня 2010 року < ЧАС >м. ПолтаваСправа № 2а-648/10/1670

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Чеснокової А.О.,

при секретарі - < СЕКРЕТАР >,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Прокурора Чорнухинського району в інтересах держави в особі Управління ОСОБА_1 фонду України в Чорнухинському районі Полтавської області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Нове життя" про стягнення боргу, -

В С Т А Н О В И В:

16 лютого 2010 року позивач Прокурор Чорнухинського району в інтересах держави в особі Управління ОСОБА_1 фонду України в Чорнухинському районі Полтавської області звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Нове життя" про стягнення заборгованості по пільгових пенсіях в сумі 13699,49 грн., що виникла із-за порушення відповідачем вимог Закону України "Про пенсійне забезпечення".

В обґрунтування позовних вимог позивачем було зазначено, що відповідно до пунктів "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" на пільгових умовах мають право на пенсію за віком незалежно від місця останньої роботи працівники. Для сплати сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій платнику були направлене повідомлення, які були отримані платником згідно з повідомленням про вручення поштового відправлення. Але своєчасно відповідач не сплатив боргу, в зв'язку з чим утворилась заборгованість сумі 13699,49 грн.

В судове засідання представник позивача не з'явився, надав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутність та просить суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

В судове засідання відповідач не з'явився, про час ті місце слухання справи був повідомлений належним чином, відзив на позов не надав

Суд, дослідивши матеріали справи, повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив наступне.

Відповідно до п. 1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, об'єктом оподаткування є 100% фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення пенсійного віку працівниками, які одержують згадані пенсії.

Відшкодування витрат ОСОБА_1 фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за рахунок підприємств, де був вироблений стаж, що дає право на призначення пенсій за віком на пільгових умовах, передбачене також ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до ОСОБА_1 фонду України, затвердженої постановою правління ОСОБА_1 фонду України № 21-1 від року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України року за № 64/8663, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами ОСОБА_1 фонду України в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, які щорічно надсилаються підприємствам, та в разі зміни суми відшкодування в додаткових щомісячних повідомленнях.

Для сплати сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій платнику були направлені повідомлення, які платником були отримані згідно з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Одержане повідомлення не було оскаржене платником ні в адміністративному, ні в судовому порядку, тому підлягає оплаті згідно вимог чинного законодавства.

Пунктом 6.8 зазначеної Інструкції передбачено, що підприємства щомісяця, до 25-го числа, вносять до ОСОБА_1 фонду зазначену у повідомленні (розрахунку) місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Нове життя" у передбачений законом термін зазначені витрати не відшкодовувались на день пред'явлення позову заборгованість по даному платежу не погашена і становить 13699,49 грн.

Відповідно до п. 7 ст. 64 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та п. 5 Положення про ОСОБА_1 фонд України, затвердженого Указом президента України від 01.03.2001 року № 121 (із змінами та доповненнями, внесеними Указом № 32/2004 від 12.01.2004 року), органи ОСОБА_1 фонду України мають право стягувати з платників заборгованість по сплаті страхових внесків до ОСОБА_1 фонду України.

Відповідач порушив порядок відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, встановлений вище згадуваною Інструкцією та не відшкодував дані витрати, внаслідок не відшкодована відповідачем ОСОБА_1 фонду сума виплачених пенсій складає 13699,49 грн.

Таким чином, із врахуванням вищевикладених обставин, суд вважає, що позовні вимоги Прокурора Чорнухинського району в інтересах держави в особі Управління ОСОБА_1 фонду України в Чорнухинському районі Полтавської області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Нове життя" про стягнення боргу обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню..

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 20, ч. ч. 2, 3 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», ст. ст. 8- 14, 71, 94, 159, 160- 164, 167, 186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Прокурора Чорнухинського району в інтересах держави в особі Управління ОСОБА_1 фонду України в Чорнухинському районі Полтавської області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Нове життя" про стягнення боргу - задовольнити.

Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Нове життя" (37143, Чорнухинський район, с. Загребелля, код ЄДРПОУ 03770508) на користь Управління ОСОБА_1 фонду України в Чорнухинському районі (37100, смт. Чорнухи, вул. Леніна, 30, код ЄДРПОУ 22534630) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в сумі 13699 (тринадцять тисяч шістсот дев'яносто дев'ять) грн. 49 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі заяви про апеляційне оскарження чи апеляційної скарги відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративному суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України -з дня складення в повному обсязі і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку ч. 5 ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови виготовлено 26 березня 2010 року.

Суддя А.О. Чеснокова

Дата ухвалення рішення23.03.2010
Оприлюднено15.09.2015
Номер документу49980305
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-648/10/1670

Постанова від 23.03.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні