Постанова
від 07.09.2015 по справі 819/1942/15
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/1942/15

07 вересня 2015 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

головуючої судді Дерех Н.В.

при секретарі судового засідання Дерех Н.В.

за участю:

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі до Приватного агропромислового підприємства " Батьківщина" про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, -

ВСТАНОВИВ:

Управління пенсійного фонду України в Тернопільському районі ( надалі УПФУ в Тернопільському районі) звернулося до суду з адміністративним позовом до Приватного агропромислового підприємства "Батьківщина" (надалі позивач, ПАП "Батьківщина") про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за березень-травень 2015 року.

Представник позивача УПФУ в Тернопільському районі у судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю та просив їх задовольнити в повному обсязі та пояснив, оскільки 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», яким внесено зміни до Податкового кодексу України, а саме з переліку загальнодержавних податків і зборів виключено фіксований сільськогосподарський податок. Для платників єдиного податку виключень щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, чинним законодавством не передбачено. Оскільки ПАП «Медведівці»» є платником єдиного податку (4група), для нього на момент розгляду справи немає виключення щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Представник відповідача ПАП "Батьківщина" у судовому засіданні позовні вимоги не визнав, просив відмовити у їх задоволенні в повному обсязі, та пояснив, що позивач не наводить будь-яких доказів, що гр. ОСОБА_3, яка ніби то перебувала у трудових відновинах з ПАП " Батьківщина" являється пенсіонером, якому призначена пільгова пенсія, при цьому не вказує на яких підставах така пенсія призначена. Просить також врахувати, що позивач не вказує, у який період дана особа працювала на підприємстві та не зазначає, що дана особа працювала на робочому місці, яке в той час було атестоване та входило до затвердженого списку професій із шкідливими умовами праці. Позивачем не представлено також доказів, що ПАП " Батьківщина" є праонаступником колгоспу " Батьківщина".

Суд, заслухавши у судовому засіданні представника позивача, представника відповідача, дослідивши представлені докази у справі у їх сукупності, встановив наступні факти.

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Порядок покриття витрат на виплату і доставку пільгових пенсій визначається Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» (надалі Закон).

Згідно п. 1 ст. 1 цього Закону платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Об'єктом оподаткування відповідно до абз.4 п.1 ст.2 цього ж Закону є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 Закону України «Про пенсійне забезпечення» і ставка збору відповідно до ст.4 становить 100 відсотків від об'єкта оподаткування.

Таким чином, підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фомлу України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах визначено Інструкцією "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженою Постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004р. за №64/8663.

Підпункт 6.1. п. 6. Інструкції передбачає, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до п. 6.2. Інструкції витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи.

Згідно з п. 6.3. Інструкції у разі ліквідації або зміни власника підприємства суми зазначених витрат Пенсійному фонду вносять правонаступники.

Відповідно до п. 6.7 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

Згідно з п. 6.8 Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона "Крим"). Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства.

1 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28.12.2014 №71-УІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», яким внесено зміни до Податквого кодексу України, а саме з переліку загальнодержавних податків і зборів виключено фіксований сільськогосподарський податок.

Для платників єдиного податку виключень щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, чинним законодавством не передбачено.

Приймаючи рішення по суті заявлених позовних вимог, суд враховує, що ОСОБА_3 призначено пільгову пенсію на підставі подання ПАП " Батьківщина" № 5 від 05 травня 2003 року як багатодітній матері 23 травня 2003 року, яка народила і виховала до 14 річного віку п'ятеро дітей, що підтверджується Довідкою Дичківської сільської ради № 390 від 29.04.2003 року, що знайшло своє підтвердження при огляді оригіналу пенсійної справи даної особи, Довідку № 5 від 05 травня 2003 року ПАП " Батьківщина" про те, що дана особа є членом ПАП " Батьківщина, Відомості про кількість вироблених трудоднів ОСОБА_3 в колгоспному виробництві, видано та підписаною ПАП " Батьківщина", Акт зустрічної звірки, проведеної ПАП " Батьківщина" та Пенсійним фондом в Тернопільському районі, згідно якого вбачається, що ОСОБА_3 працює на момент звірки в ПАП " Батьківщина різноробочою.

Щодо правонаступництва ПАП " Батьківщина" після колгоспу " Батьківщина" суд зазначає, що приймає до уваги Виписку з протоколу № 1 зборів пайовиків від 02 січня 2001 року, яка видана ПАП " Батьківщина", і з якої вбачається, що відповідач є правонаступником колгоспу " Батьківщина", так як реорганізація колгоспу " Батьківщина" в сільськогосподарське товариство " Батьківщина" відбулося 15 лютого 1993 року. 04 лютого 1997 року згідно рішення загальних зборів с/г підприємства " Батьківщина реорганізовано в с/г товариство з обмеженою відповідальністю " Батьківщина", а 01 січня 2001 року створене приватне агропромислове підприємство " Батьківщина".

Статтею 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтями 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Відповідно до частини третьої статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи усіх форм дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, не спростовані у судовому засіданні допустимими та належними доказами, а тому, суд приходить до переконання, що позовні вимоги позивача підлягають до задоволення в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 94, 158-167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2.Стягнути з Приватного агропромислового підприємства " Батьківщина"( с. Дичків Тернопільський район, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 30954470) на користь Управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі 3147 ( три тисячі сто сорок сім) грн.00 коп. заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, шляхом перерахування на р/р 2560030200442 у філії ОПРВ Тернопільського обласного управління ВАТ " Ощадбанк", МФО 338545, код ЄДРПОУ 21153972.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 08 вересня 2015 року.

Головуючий суддя Дерех Н.В.

копія вірна:

Суддя Дерех Н.В.

Дата ухвалення рішення07.09.2015
Оприлюднено15.09.2015
Номер документу49981797
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1942/15

Постанова від 07.09.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні