Ухвала
від 10.07.2013 по справі 569/12682/13-к
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/12682/13-к

УХВАЛА

10 липня 2013 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області Ореховська К.Е., з участю слідчого - Чопко Р.Б. розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Рівненській області Чопко Р.Б., яке погоджене старшим прокурором відділу нагляду прокуратури Рівненської області Рижко Ю.Р. про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Рівненській області Чопко Р.Б. звернувся до Рівненського міського суду з клопотанням, яке погоджене прокурором, який здійснює процесуальне керівництво Рижко Ю.Р. про проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32013190000000118 за фактом доведення до банкрутства ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" (код ЄДРПОУ 05470839, юридична адреса: м. Черкаси, вул. Маршала Красовського, 8, фактична адреса: смт. Клесів, вул. Залізнична, 63 Сарненського району Рівненської області) за ознаками злочину, передбаченого ст.219 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 29 червня 2010 року службовими особами ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" укладено договір купівлі-продажу №290610-2 з ТОВ "КРОМ" (код ЄДРПОУ 32950504, м. Харків) щодо купівлі "офісу мобільного контейнерного типу" на загальну суму 975 970 грн., який відповідно до акту прийому-передачі від 29.06.2010 року був переданий для ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" в м. Харків. Всупереч умовам вказаного договору, розрахунок за отриманий "офіс мобільний контейнерного типу" проведено не було.

В подальшому 30 серпня 2010 року ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" було реалізовано, згідно договору купівлі-продажу №30/08-2010 "офіс мобільний контейнерного типу" для ТОВ "Кастл Консалтінг" (код ЄДРПОУ 33480310 м. Харків) за аналогічною ціною - 975 970 грн., який відповідно до акту прийому-передачі від 30.08.2010 року був переданий для ТОВ "Кастл Консалтінг" в м. Харків. Всупереч умовам вказаного договору, розрахунок за отриманий "офіс мобільний контейнерного типу" також проведено не було.

14 вересня 2011 року Господарським судом Рівненської області було винесено рішення по справі №5019/1931/11, яким зобов'язано стягнути суму боргу в розмірі 975 970 грн. з ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" на користь ТОВ "КРОМ".

Однак з ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" не було стягнено коштів на користь ТОВ "КРОМ", внаслідок чого даним підприємством було подано заяву до Господарського суду Черкаської області про визнання банкрутом ПрАТ "Соснівський гранкар'єр". Господарським судом Черкаської області винесено ухвалу по справі №04/5026/416/2012 від 13 березня 2012 року, якою прийнято вищевказану заяву до розгляду, порушено провадження у справі про банкрутство ПрАТ "Соснівський гранкар'єр", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та накладено арешт на все майно і кошти на його рахунках. Загальна сума боргу ПрАТ "Соснівський Гранкар'єр" перед кредиторами становить 9 035 005,74 грн. та призначено арбітражного керуючого.

Також ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" було укладено договора на отримання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги з ВАТ "Первомайський кар'єр "Граніт" (код ЄДРПОУ 05470839), ТОВ "Девелопмент Констракшн Холдинг" (код ЄДРПОУ 34481556), ТОВ "МС-2" (код ЄДРПОУ 35349663), ТОВ "Хутірський каменяр" (код ЄДРПОУ 32906958), ТОВ "Українська гірничо-видобувна компанія" (код за ЄДРПОУ 35331593) відповідно до яких протягом 2009-2012 років підприємство отримувало допомогу від вказаних підприємств, яка надходила на банківські рахунки підприємства.

За результатами проведеного аналізу додатково отриманої інформації, згідно якої аналогічні "офіси мобільні контейнерного типу" коштують від 25 000 грн. до 75 000 грн., встановлено, що службовими особами ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" було відображено у бухгалтерському та податковому обліках операції з придбання та реалізації "офісу мобільного контейнерного типу" з пов'язаними підприємствами, які мають ознаки безтоварних, для створення "штучного" боргу перед кредитором та подальшого банкрутства ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" з метою непогашення свого боргу перед ВАТ "Первомайський кар'єр "Граніт", ТОВ "Девелопмент Констракшн Холдинг", ТОВ "МС-2", ТОВ "Хутірський каменяр", ТОВ "Українська гірничо-видобувна компанія".

Вищевказані дії службових осіб ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" призвели до погіршення фінансового стану товариства, стійкої фінансової неплатоспроможності та завдали велику майнову шкоду підприємству, державним інтересам та інтересам юридичних осіб - кредиторів.

Проведеними заходами (рапорт завідувача сектору боротьби з фіктивним банкрутством та організації оперативних заходів із скорочення податкового боргу ВПМ Сарненської МДПІ майора податкової міліції Жука М.С.), встановлено, що чорнові записи, чорнова бухгалтерія, комп'ютерна техніка, фінансово-господарські документи та інші предмети і речі, що свідчать про доведення до банкрутства ПрАТ "Соснівський гранкар'єр", які мають істотне значення для встановлення істини по кримінальному провадженню, знаходяться за адресою проживання головного бухгалтера ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" ОСОБА_4 АДРЕСА_1.

Згідно інформаційної довідки з Реєстру прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Сарненського районного управління юстиції Рівненської області від 26.06.13 відомості щодо реєстрації прав власності на нерухоме майно за адресою АДРЕСА_1 відсутні.

Слідчий підтримав клопотання про проведення обшуку та пояснив, що є достатні підстави вважати, що чорнові записи, документи та інші речі у тому числі ком'ютерна техніка, які свідчать про діяльність службових осіб ТОВ ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" направлену на доведення підприємства до банкрутства знаходяться за адресою проживання головного бухгалтера ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" ОСОБА_4 АДРЕСА_1.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання суд прийшов до висновку про задоволення клопотання.

Відповідно до ч.1 ст.234 КК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному у клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Таким чином, оцінюючи надані слідчим матеріали, суд вважає їх достатніми для надання дозволу на проведення обшуку та приходить до переконання, що у слідства є достатні підстави вважати, що чорнові записи, документи та інші речі у тому числі ком'ютерна техніка, які свідчать про діяльність службових осіб ТОВ ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" направлену на доведення підприємства до банкрутства знаходяться за адресою проживання головного бухгалтера ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" ОСОБА_4 АДРЕСА_1, у зв"язку з чим клопотання є обґрунтоване та таким, що підлягає до задоволення.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст.234, 235 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Рівненській області Чопко Р.Б., яке погоджене старшим прокурором відділу нагляду прокуратури Рівненської області Рижко Ю.Р. про проведення обшуку - задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Рівненській області Чопко Р.Б. дозвіл на проведення обшуку за адресою проживання головного бухгалтера ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" ОСОБА_4 АДРЕСА_1 з метою встановлення та вилучення документів, предметів, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженні, а саме:

первинних бухгалтерських документів ПрАТ "Соснівський гранкар'єр", щодо проведених фінансово-господарських операцій з ВАТ "Первомайський кар'єр "Граніт", ТОВ "Девелопмент Констракшн Холдинг", ТОВ "МС-2", ТОВ "Хутірський каменяр", ТОВ "Українська гірничо-видобувна компанія", ТОВ "КРОМ", ТОВ "Кастл Консалтінг";

документів (на паперових та електронних носіях), предметів, печаток та штампів, які можуть свідчить про вчинення злочину;

технічних засобів (у тому числі комп'ютерної техніки, USB - накопичувачі, флешкартки), яка використовувалася для здійснення злочину;

незаповнені документи із відтисками печаток та штампів;

чорнових записів в яких міститься інформація щодо вчинення злочину;

грошових коштів, речей та цінності, які здобуті злочинним шляхом;

чекових книжок, платіжних карток та інших платіжних документів, а також засобів доступу до банківських рахунків, які використовувалися в злочинній схемі.

рішень загальних зборів щодо діяльності ПрАТ "Соснівський гранкар'єр";

чорнових записів щодо господарської діяльності службових осіб ПрАТ "Соснівський гранкар'єр" направленої на доведення до банкрутства;

наказів на призначення службових осіб ПрАТ "Соснівський гранкар'єр";

Встановити строк дії ухвали терміном на один місяць з моменту постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду Ореховська К.Е.

Дата ухвалення рішення10.07.2013
Оприлюднено12.09.2016
Номер документу50002660
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —569/12682/13-к

Ухвала від 10.07.2013

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ореховська К.Е. К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні