Рішення
від 16.06.2010 по справі 11/115-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10.06.10р. Справа № 11/115-10 За позовом Прокурора м.Дніпропетровська в інтересах держави в особі: позивача-1- управління комунальної власності Дніпропетровської міської ради м.Дніпропетровськ

позивача-2-комунального житлово-експлуатаційного підприємства "Лівобережжя" Дніпропетровської міської ради м.Дніпропетровськ

до суб"єкта підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 м.Дніпропетровськ

про стягнення 26 797,43 грн.

Суддя Мельниченко І.Ф.

Представники:

Від прокуратури: ОСОБА_2 - ст. пом.покурора, посвідчення № 145.

Від позивача-1: ОСОБА_3 довіреність №21/3-2 від 11.01.2010р.

Від позивача-2: ОСОБА_4 довіреність №25 від 16.04.2009р.

Від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор м.Дніпропетровська звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовом в інтересах держави в особі позивача-1-управління комунальної власності Дніпропетровської міської ради та позивача-2-комунального житлово-експлуатаційного підприємства "Лівобережжя" про розірвання договору оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста № 586-УКВ/08 від 05.12.08р. та зобов'язати відповідача звільнити визначене договором оренди приміщення.

Крім того, в зазначеному вище позові прокурор просить стягнути з відповідача 16 971,43 грн., що складають заборгованість по орендній платі та 546,51 грн. пені.

20.04.10р від прокурора м.Дніпропетровська надійшла заява про уточнення позовних вимог, відповідно до якої, останній збільшив суму заборгованості по орендній платі на користь позивача-1 до 24 982,65 грн., а пеню до 1814,78 грн., вимоги щодо розірвання договору оренди нерухомого майна комунальної власності територіальної громади міста № 586-УКВ/08 від 05.12.08р. та зобов"язання відповідача звільнити визначене договором оренди приміщення залишились незмінними.

Крім того, просить стягнути на користь управління комунальної власності Дніпропетровської міської ради 2044,16 грн. неустойки, 3% річних в сумі 722,79 грн.; стягнути на користь комунального житлово-експлуатаційного підприємства "Лівобережжя" Дніпропетровської міської ради заборгованість по орендній платі в сумі 34 651, 31 грн.

Вищевказана заява прийнята господарським судом до розгляду в частині стягнення заборгованості по орендній платі на користь позивача-1 в сумі 24 982,65 грн., пені в сумі 1814,78 грн., вимог щодо розірвання договору та виселення відповідача з нежитлових приміщень.

Заява № 941вих.10 від 15.04.10р. в частині, де останній фактично доповнює позовні вимоги, а саме, про стягнення суми неустойки, річних на користь позивача-1 та заборгованості по орендній платі в сумі 34 651,31 грн. на користь позивача - 2 до розгляду не приймаються, оскільки під збільшенням позовних вимог (ч.2 ст. 22 Господарського процесуального кодексу України) слід розуміти збільшення суми позову за тією ж вимогою, яку було заявлено у позовній заяві (абз. 2 пп. 3.7 п.3 роз'яснення президії Вищого арбітражного суду України від 18.09.97р. №02-5/287 "Про деякі питання практики застосування ГПК України").

Тому збільшення розміру позовних вимог не може бути пов'язано з пред'явленням додаткових вимог, про які не йшлося у заяві від 27.02.10 р.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, письмовий відзив на позов не надав.

Позивачем надана довідка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 11.03.10р., згідно якої відповідач-суб"єкт підприємницької діяльності фізична особа - підприємець знаходиться за адресою, зазначеною у позовній заяві, на яку і були надіслані ухвали суду як про порушення провадження у справі, так і про відкладення, отже, відповідач був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

В судовому засіданні за згодою представників позивачів та прокуратури оголошені вступна та резолютивна частини рішення (ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.).

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників позивачів та прокуратури, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

05.12.08р. між управлінням комунальної власності Дніпропетровської міської ради (Орендодавець) та фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (Орендар) укладено договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста № 586-УКВ/08.

За умовами вищевказаного договору, з метою ефективного використання комунального майна, Орендодавець (позивач-1 у даній справі) на підставі рішення міської ради від 21.03.07р № 41/11 із змінами та доповненнями передає, а Орендар (відповідач) приймає у строкове платне користування комунальне нерухоме майно - нежитлове приміщення (далі об'єкт оренди), загальною площею 160,7 м 2 , розміщене за адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Дружна,37-а на другому поверсі двоповерхового будинку, вартість якого згідно з незалежною оцінкою становить 652 799,0 грн., без ПДВ, що перебуває на балансі КЖЕП "Лівобережне", для використання під дитячий учбовий репетиторський центр (п.1.1 договору).

Передача об'єкту оренди в оренду здійснюється за вартістю згідно з незалежною оцінкою, проведеною станом на 30.09.08р. на підставі акту приймання-передачі об'єкта оренди, підписаного балансоутримувачем, Орендодавцем та Орендарем ( п.2.3 договору).

Виконуючи умови договору Орендодавець (Позивач-1) здав, а Орендар (Відповідач) прийняв вказані у п.1.1 договору приміщення, що підтверджується актом приймання-передачі в оренду приміщення від 05.12.08р.

Відповідно до ч.1. ст.759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

У п.10.1 договору, сторонами встановлено, що договір діє з 05.12.08р до 20.11.2011р. включно.

В частині 1. ст.762 Цивільного кодексу України, встановлено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Відповідно до умов договору, розмір орендної плати відповідно до розрахунку орендної плати, що є невід'ємною частиною договору, становить 3406,34 грн. без ПДВ/базова за листопад місяць 2008 рік/. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно з чинним законодавством та у повному обсязі спрямовується Орендарем на рахунок балансоутримувача. Орендна плата за перший місяць оренди коригується на індекс інфляції, починаючи з грудня місяця 2008 року. У платіжному дорученні обов'язково зазначити номер договору оренди, дату укладення та назву орендаря (п.3.2 договору).

За користування об'єктом оренди Орендар сплачує орендну плату, яку спрямовує:

- 50% від загальної суми орендної плати до загального фонду міського бюджету м.Дніпропетровська на розрахункові рахунки, які відкриті управліннями Державного казначейства за місцем реєстрації Орендаря, як платника податків та зборів, в районних податкових інспекціях м.Дніпропетровська, відповідно з кодом бюджетної класифікації 22080401 у розмірі 1703,17 грн.

- 50% від загальної суми орендної плати у розмірі 1703,17 грн. на рахунок балансоутримувача об'єкта оренди (п.3.3 договору).

Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць.

Орендна плата сплачується Орендарем щомісяця у термін не пізніше 15-го числа місяця, наступного за звітним і не залежить від наслідків господарської діяльності Орендаря (п.3.5. договору).

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту, або інших вимог, що звичайно ставляться.

Метеріали справи свідчать про те, що відповідач неналежним чином виконував зобов'язання по оплаті за спірним договором, здійснюючи орендну плату не у повному обсязі та з порушенням строків встановлених в договорі.

Відповідно наданому уточненому розрахунку заборгованість відповідача по орендній платі перед першим позивачем за період березень 2009 року - березень 2010 року становить 24 982,65 грн.

Доказів, які б спростовували зазначені вище обставини, відповідач не надав.

З огляду на вищевикладене, вимоги позивача щодо стягнення орендної плати на зазначену вище суму, слід визнати обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Згідно ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Статтею 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

За порушення сплати суми орендної плати, Орендар зобов"язаний сплатити пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, на дату нарахування пені від несплаченої суми орендної плати за кожен день прострочки платежу ( п.9.2.)

Згідно наданому позивачем уточненому розрахунку до стягнення підлягає пеня за період прострочення з 16.10.09р по 14.04.10р. в сумі 1814,78 грн.

Згідно ч.2 ст. 651 Цивільного кодексу України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Частина 3 статті 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", встановлює, що у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань договір оренди може бути розірвано за рішення суду, на вимогу однієї із сторін.

Підставою для розірвання договору може бути належним чином доведене невиконання орендарем хоча б одного з його зобов'язань, передбачених статтею 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", або договором оренди.

У зв'язку з порушення відповідачем умов договору оренди нерухомого майна № 586-УКВ/08 від 05.12.08р., щодо своєчасної та повної оплати, господарський суд вважає, що позовна вимога щодо розірвання спірного договору підлягає задоволенню.

Статтею 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", визначено, що у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди відповідному підприємству.

В розділі 2 договору встановлено, що в разі розірвання або закінчення строку дії договору, орендар повинен повернути орендарю об'єкт оренди в у 5-ти денний термін.

З огляду на викладене, вимоги щодо виселення відповідача з орендованого приміщення слід визнати обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 526, 610, 611, 651, 759, 762, Цивільного кодексу України, 188 Господарського Кодексу України, ст.ст.26, 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Розірвати договір оренди, що належить до комунальної власності територіальної громади міста № 586-УКВ/08, укладений між Управлінням комунальної власності Дніпропетровської міської ради та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1.

Виселити фізичну особу-підприємця ОСОБА_5 з нежитлового приміщення загальною площею 160,7 м 2 , розташованого за адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Дружна,37-а.

Стягнути з суб"єкта підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (49000, АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Управління комунальної власності Дніпропетровської міської ради (49000, м.Дніпропетровськ, вул.Мечникова,6, р/р 37187500900002 в ГУДКУ Дніпропетровської області, МФО 805012, код ЄДРПОУ 25973910) 24 982,65 грн. (двадцять чотири тисячі дев'ятсот вісімдесят дві гривні) 65 коп. заборгованості по орендній платі, 1814,78 грн. (одна тисяча вісімсот чотирнадцять гривень) 78 коп. пені.

Стягнути з суб"єкта підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (49000, АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) в доход Державного бюджету України в особі відділення Держказначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська ( ЄДРПОУ 24246786, рахунок 31118095700005 в Відділенні банку УДКУ у Дніпропетровській області, МФО 805012, код бюджетної класифікації 22090200 ) 352,97 грн. (триста п'ятдесят дві гривні) 97 коп. держмита.

Стягнути з суб"єкта підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (49000, АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) до спеціального фонду Державного бюджету України по КЕКД 22050000 "Оплата витрат з інформаційно-технічного забезпечення розгляду справ у судах" через відділення Держказначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська, ( ЄДРПОУ 24246786, рахунок 31211259700005 в Відділенні банку УДКУ у Дніпропетровській області, МФО 805012 ) 236 грн. (двісті тридцять шість гривень) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя ОСОБА_6

Рішення підписано 22.06.10р

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення16.06.2010
Оприлюднено12.01.2016
Номер документу50079690
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/115-10

Ухвала від 07.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Ухвала від 09.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Черленяк М.І.

Рішення від 16.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 31.12.2010

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Постанова від 27.01.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Рішення від 04.10.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 20.07.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Судовий наказ від 05.07.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Судовий наказ від 05.07.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні