Рішення
від 04.09.2015 по справі 914/1112/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          

04.09.15                                                                                 Справа№ 914/1112/15

Господарський суд Львівської області у складі головуючої судді Чорній Л.З., суддів Артимовича В.М. та Морозюка А.Я. розглянувши матеріали справи

За позовом: Державної установи «Львівська обласна фітосанітарна лабораторія», м. Львів

до відповідача: Державного підприємства проектно-конструкторський технологічний інститут «Львівхарчопроект», м. Львів

про визнання договору укладеним

Представники сторін:

від позивача: Чібасова-Зозуля Ю.В., Кіш Н.М.- директор

Від відповідача: Сай В.Б.- представник

Судом роз'яснено зміст ст.ст.20,22 ГПК України, а саме, процесуальні права та обов'язки, зокрема, право заявляти відводи. Відводу не заявлено.

Позов заявлено Державною установою «Львівська обласна фітосанітарна лабораторія», м. Львів до Державного підприємства проектно-конструкторський технологічний інститут «Львівхарчопроект», м. Львів про визнання договору укладеним.

Ухвалою суду від 07.04.2015 року порушено провадження у справі та справу призначено до розгляду в засіданні на 06.05.2015 року. Розгляд справи відкладався з підстав, викладених в ухвалах суду про відкладення розгляду справи. Ухвалою суду від 27.056.15 р. продовжено строк вирішення спору, розгляд справи відкладено. Ухвалою суду від 24.06.15 р. призначено колегіальний розгляд даної справи у складі трьох суддів. Автоматизованою системою визначено склад колегії: головуючий суддя Чорній Л.З., судді Цікало А.І. та Гутьєва В.В. У зв'язку із перебуванням судді Гутьєвої В.В. у черговій відпусті, автоматизованою системою визначено нового члена колегії суддю Морозюка А.Я. У зв'язку із перебуванням судді Цікало А.І. у черговій відпусті, автоматизованою системою визначено нового члена колегії суддю Артимовича В.М.

Представники позивача в судове засідання з'явилися, позовні вимоги підтримали в повному обсязі, просять суд визнати договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій на основі типового договору між Державною установою «Львівська обласна фітосанітарна лабораторія» та Державним підприємством проектно-конструкторський технологічний інститут «Львівхарчопроект», м. Львів укладеним з 01.01.2015 р.

Представник відповідача в судове засідання з'явився, проти позовних вимог заперечив з підстав, викладених у відзиві.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши докази, які мають значення для справи, суд встановив наступне.

Державне підприємство проектно-конструкторський технологічний інститут «Львівхарчопроект» (відповідач) станом на час подання позову до суду є балансоутримувачем 4-6 поверхів адміністративної будівлі №18 по вул. Вітовського у м. Львові та користується послугами з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і відповідно до ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», відтак є споживачем послуг, які йому надаються. Державна установа «Львівська обласна фітосанітарна лабораторія» (позивач) є балансоутримувачем першого поверху та котельні адміністративної будівлі №18 по вул. Вітовського у м. Львові.

У зв'язку із наявністю на балансі позивача котельні, останній забезпечує теплом всю адміністративну будівлю та несе витрати по газопостачанню, електроенергії та витрати на утримання обслуговуючого персоналу котельні. Вказані витрати підтверджуються договорами про газопостачання та електропостачання.

З метою визначення технічного стану системи опалення та теплової віддачі трубопроводів системи опалення у адміністративному будинку №18 по вул. Вітовського у м. Львові Державним науково-дослідним та проектно-вишукувальним інститутом «НДІ Проектреконструкція» на замовлення позивача виготовлено відповідний технічний висновок згідно якого процентне відношення споживання теплової енергії і відповідно процентне відношення затрат на її виробництво для відповідача становить 16%.

З огляду на викладене, відповідно до вимог Закону України «Про житлово-комунальні послуги», позивачем, 20.02.15 р. запропоновано відповідачу укласти договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій на основі Типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою КМУ від 20.05.09 р. №529 та надіслано відповідачу два примірники договору для підписання. Однак відповідачем, станом на день подання позову до суду, вказаний договір не підписано. З огляду на викладене, позивач звернувся до суду з позовною вимогою про визнання договору укладеним.

Представник відповідача у своєму відзиві на позов повідомив суд, що позовні вимоги не визнає з тих підстав, що відповідач листами повідомляв позивача про те, що він відмовляється від послуг теплопостачання та просив від'єднати приміщення, що є на балансі відповідача (4,5 та 6 поверхи будівлі по вул. Вітовського, 18 м. Львів) від загальної системи опалення до кінця опалювального періоду 2014-2015 року. Крім цього, відповідач заперечує відсоткову ставку оплати послуг, встановлену для відповідача в розмірі 16% від загальних витрат згідно Технічного висновку визначення технічного стану системи опалення та теплової подачі трубопроводів системи опалення у адміністративному будинку на вул. Вітовського,18 у м. Львові. Також відповідач посилається на те, що згідно акту приймання-передачі частини будівлі по вул. Вітовського, 18 у м. Львові від 12.02.15 р., приміщення 5-го-6-го поверхів були передані до сфери управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

Оцінивши подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Однією з підстав виникнення цивільних прав та обов'язків, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 ЦК України сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо не вказано про це, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами.

Відповідно до ч.1 ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Відповідно до ч.3 ст. 20 Закону споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору.

Згідно змісту ч.3 ст.6, ч.1 ст.630 ЦК України, ст.19-21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», постанови КМУ від 20.05.09 р. №529 «Про затвердження типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій» вбачається, що умови типового договору, що набули юридичного обов'язкового значення в силу актів цивільного законодавства, є обов'язковими для сторін договору, які не мають права відступити від їх положень і врегулювати свої відносини на власний розсуд.

Таким чином, укладення договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій є обов'язком споживача.

З матеріалів справи вбачається, що де-факто, правовідносини між сторонами щодо надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій відповідачу, виникли до його письмового укладення, а саме: з 01.01.2015 р., що підтверджується рахунками на оплату, актами прийому-передачі природного газу, рахунками за активну електроенергію та звітами про використану електроенергію.

На підставі наведеного позивачем надіслано відповідачу два примірники договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Однак, відповідачем, всупереч вимог закону, жодної відповіді щодо укладення вказаного договору, позивачу не надіслано. Посилання відповідача на звернення до позивача щодо відключення від загальної системи опалення до кінця опалювального періоду 2014-2015 р. судом до уваги не береться, оскільки в матеріалах справи відсутні докази (акти, засвідчені підписами сторін), які б свідчили про припинення теплопостачання підприємству відповідача. Крім того, у своєму відзиві на позов відповідач одночасно повідомляє суд, що 26.10.10 р. Державна інспекція з карантину по Львівській області в листі Міністру аграрної політики України зазначене вище підключення теплових мереж поставило під сумнів і повідомило про можливість виникнення загрози, що можуть призвести до неналежного стану приміщень і руйнування будівлі.

Також відповідач посилається на те, що згідно акту приймання-передачі частини будівлі по вул. Вітовського, 18 у м. Львові від 12.02.15 р., приміщення 5-го-6-го поверхів були передані до сфери управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України. Однак з вказаного акту вбачається, що від імені підприємства-відповідача підпис повноважного представника відсутній (керівництво підприємства відмовилося від підпису), що не дає можливості суду вважати, що приміщення 5-го-6-го поверхів були передані. Інших доказів, які б підтвердили факт передачі спірних приміщень відповідачем суду не надано.

Також судом не береться до уваги зауваження відповідача щодо відсоткової ставки (16%), належної відповідачу до сплати від загальних витрат споживання газу, електропостачання та утримання обслуговуючого персоналу, оскільки вказані підрахунки здійснені на підставі Технічного висновку визначення технічного стану системи опалення та теплової віддачі трубопроводів системи опалення у адміністративному будинку на вул. Вітовського,18 у м. Львові, здійсненого на замовлення позивача, Державним НД та ПВІ «НДІ Проектреконструкція». Натомість відповідачем не надано альтернативного технічного висновку чи протоколу розбіжностей до договору з обгрунтуванням визначених розрахунків.

Вищенаведене свідчить про безпідставність відмови відповідача від укладення, підготовленого позивачем договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором.

В свою чергу судом перевірено, що запропонований позивачем договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій відповідає типовому договору послуг,а відтак є обов'язковим для укладення споживачем.

Враховуючи вищенаведене, виходячи з того, що позивачем з дотриманням приписів ст. 181 Господарського кодексу України надіслано відповідачу проект договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, який відповідає вимогам діючого законодавства, а відповідачем в свою чергу не дотримано вимог ч.4 ст. 181 ГК України щодо підписання проекту договору або за наявності заперечень надіслання протоколу розбіжностей другій стороні, суд дійшов висновку щодо задоволення позовних вимог в частині визнання договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій укладеним в редакції, запропонованій позивачем.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Судовий збір покладається на відповідача у відповідності до ст. 49 ГПК України.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст., 3,6, 12-15, 20,630, 642,643 Цивільного кодексу України, ст.ст. 4, 33, 34, 35, 44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд,

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задоволити повністю.

2. Визнати договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій на основі типового договору між Державною установою «Львівська обласна фітосанітарна лабораторія», м. Львів та Державним підприємством проектно-конструкторський технологічний інститут «Львівхарчопроект», м. Львів укладеним з 01.01.2015 р. в редакції, запропонованій позивачем, а саме:

ДОГОВІР

про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій

м. Львів ------ 20 --- р.

Державна установа «Львівська обласна фітосанітарна лабораторія» в особі директора Кіш Надії Миколаївни, що діє на підставі Положення (далі - виконавець), з однієї сторони, і Державне підприємство проектно-конструкторський технологічний інститут «Львівхарчопроект» в особі в. о. директора Расяка Миколи Михайловича, що діє на підставі статуту, що є балансоутримувачем нежитлових приміщень 4 поверху нежитлового будинку № 18 по вул. Вітовського 18 у м. Львові (далі - споживач), з іншої сторони, уклали цей договір про таке:

Предмет договору

1.          Предметом цього договору є забезпечення виконавцем теплом нежитлових приміщень, нежитлового будинку № 18 по вул. Вітовського у м. Львові, а споживачем- забезпечення своєчасної оплати відшкодування витрат за спожитий газ, електроенергію, що споживається котельною, та на технічне обслуговування котельні (оплата праці опалювачів) у строк та на умовах, що передбачені цим договором.

2.          Розмір щомісячного відшкодування споживачем витрат за спожитий газ, електроенергію, що споживається котельною, та оплата праці опалювачів на дату укладення цього договору становить 16 % від суми загальних втрат відповідно до технічного висновку визначення технічного стану системи опалення та теплової віддачі трубопроводів системи опалення Науково Дослідного Інституту «ПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ».

Оплата спожитих послуг

3.          Розрахунковим періодом є календарний місяць.

Платежі вносяться щомісячно не пізніше ніж до 15 числа місяця, що настає за розрахунковим. Оплата проводиться на підставі рахунків, актів виконаних робіт та розрахунків.

4.          Послуги оплачуються в безготівковій формі.

5.          Плата вноситься на розрахунковий рахунок 35226201083990 в ГУДКСУ у Львівській обл., МФО 825014, ЄДРПОУ 38501331.

6.          За несвоєчасне внесення плати із споживача стягується пеня в установленому законом розмірі.

Права та обов'язки сторін

7.          Споживач має право на:

1) своєчасне отримання послуг належної якості згідно із законодавством;

2) усунення виконавцем виявлених недоліків у наданні послуг у встановлені законодавством строки;

3) зменшення розміру плати за надані послуги у разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості у визначеному законодавством порядку;

4)          відшкодування збитків, заподіяних його майну та (або) приміщенню, шкоди,заподіяної його життю чи здоров'ю внаслідок ненадання послуг або надання послуг неналежної якості;

5)          своєчасне отримання від виконавця інформації про перелік послуг, структуру тарифу, загальну суму місячного платежу, норми споживання, режим надання послуг,їх споживчі властивості тощо;

6) проведення перевірки кількісних та якісних показників надання послуг в установленому Кабінетом Міністрів України порядку;

7) зменшення розміру плати за перевищення строків проведення ремонтно-профілактичних робіт та отримання компенсації за перевищення встановлених строків проведення аварійно-відбудовних робіт у розмірі, встановленому законодавством;

8) внесення за погодженням з виконавцем у договір змін, що впливають на розмір плати за послуги.

8.          Споживач зобов'язаний:

1)           оплачувати послуги в установлений цим договором строк;

2)           своєчасно інформувати виконавця про виявлення несправностей в інженерних мережах, конструктивних елементах належного йому приміщення;

3)          дотримуватися санітарно-гігієнічних і протипожежних правил;

4)          забезпечувати безперешкодний доступ представників виконавця за наявності у них відповідного посвідчення до мережі, арматури та розподільних систем з метою: ліквідації аварій - цілодобово; встановлення і заміни санітарно-технічного та інженерного обладнання, проведення профілактичного огляду- згідно з вимогами нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг;

5)           у разі несвоєчасного внесення платежів сплачувати пеню у розмірі, встановленому законом/договором;

6)           проводити за рахунок власних коштів ремонт, нежитлового приміщення у нежитловому будинку;

7)           своєчасно вживати заходів до усунення пов'язаних з отриманням послуг неполадок, що виникли з власної вини;

8)           дотримуватися вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення ремонту, реконструкції та переобладнання приміщень або їх частин, не допускати порушення законних прав та інтересів інших учасників відносин у сфері житлово-комунальних послуг;

9. Виконавець має право:

1)          вимагати від споживача дотримання вимог правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій, експлуатації житлових та нежитлових приміщень у житлових будинках (гуртожитках), санітарно-гігієнічних і протипожежних правил та інших нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг;

2) нараховувати у разі несвоєчасного внесення споживачем плати за надані послуги пеню у розмірі, встановленому законом/договором;

3)          вимагати від споживача своєчасного проведення робіт з усунення пов'язаних з отриманням послуг неполадок, що виникли з вини споживача;

4)           вносити за погодженням із споживачем у договір зміни, що впливають на розмір плати за послуги.

10. Виконавець зобов'язаний:

1) забезпечувати своєчасне надання послуг належної якості згідно із законодавством;

2)           подавати споживачеві в установленому законодавством порядку необхідну інформацію про перелік послуг, структуру тарифу, загальну суму місячного платежу, норми споживання, режим надання послуг, їх споживчі властивості тощо;

3)           розглядати у визначений законодавством строк претензії та скарги споживача і проводити відповідний перерахунок розміру плати за послуги в разі їх ненадання, надання не в повному обсязі, зниження кількісних і якісних показників;

4)           своєчасно ознайомлювати споживача з нормативно-правовими актами у сфері житлово-комунальних послуг;

5)           своєчасно проводити за рахунок власних коштів роботи з усунення пов'язаних з наданням послуг неполадок, що виникли з його вини;

6)          відшкодовувати споживачеві збитки, завдані його майну та (або) приміщенню, шкоду, заподіяну життю чи здоров'ю споживача внаслідок ненадання послуг або надання послуг неналежної якості;

7)           здійснювати контроль за технічним станом котельні та іншого газового обладнання нежитлового будинку.

8)           своєчасно проводити підготовку технічного обладнання до експлуатації в осінньо-зимовий період.

Відповідальність сторін

11. Споживач несе відповідальність згідно із законом за:

1)          недотримання вимог нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг;

2)          несвоєчасне внесення платежів за послуги шляхом сплати пені;

3)          порушення визначених цим договором зобов'язань.

12. Виконавець несе відповідальність згідно із законом за:

1)           неналежне надання або ненадання послуги, що призвело до заподіяння збитків майну та (або) приміщенню споживача, шкоди його життю чи здоров'ю,шляхом відшкодування збитків;

2)           порушення зобов'язань, визначених цим договором.

Порядок розв'язання спорів

13. У разі порушення виконавцем умов цього договору споживачем та представником виконавця складається акт-претензія із зазначенням виду порушення.

Представник виконавця повинен з'явитися за викликом споживача для підписання акта-претензії не пізніше ніж протягом двох робочих днів.

У разі неприбуття представника виконавця у визначений цим договором строк або необгрунтованої відмови від підписання акт-претензія вважається дійсним, якщо його підписали не менш як два інших споживачі.

14.           Акт-претензія подається виконавцеві, який вирішує протягом трьох робочих днів питання щодо проведення перерахунку платежів або надає споживачеві обгрунтовану письмову відмову в задоволенні його претензій.

15.           Спори між сторонами розв'язуються шляхом проведення переговорів або у судовому порядку.

Форс-мажорні обставини

16.          Сторони звільняються від відповідальності за цим договором у разі

настання непереборної сили (дії надзвичайних ситуацій техногенного, природного або екологічного характеру), що унеможливлює надання та оплату послуг відповідно до умов цього договору.

Строк дії договору

17.          Цей договір набирає чинності з 01.01.2015 року згідно п. З ст. 631 ЦК України діє до 31 грудня 2015 року.

У разі коли за місяць до закінчення дії цього договору однією із сторін не заявлено у письмовій формі про розірвання договору або необхідність його перегляду, цей договір вважається щороку продовженим.

18. Цей договір може бути розірваний достроково у разі:

-          переходу права власності (користування) на нежитлове приміщення у нежитловому будинку до іншої особи;

-          невиконання його сторонами умов цього договору.

19. Цей договір складено у двох примірниках, один з яких зберігається у споживача, другий - у виконавця.

3. Стягнути з Державного підприємства проектно-конструкторський технологічний інститут «Львівхарчопроект» (79011, м. Львів, вул. Вітовського, 18; код ЄДРПОУ 19168765) на користь Державної установи «Львівська обласна фітосанітарна лабораторія» (79011, м. Львів, вул.. Вітовського, 18; код ЄДРПОУ 38501331) 1218,00 грн. судового збору.

Наказ видати згідно ст. 116 ГПК України.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 09.09.2015р.

Головуючий суддя Чорній Л.З.

Суддя Артимович В.М.

Суддя Морозюк А.Я.

Дата ухвалення рішення04.09.2015
Оприлюднено17.09.2015
Номер документу50156673
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1112/15

Рішення від 04.09.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 02.09.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 05.08.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 29.07.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 24.06.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 24.06.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 10.06.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 27.05.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 06.05.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні