Постанова
від 08.09.2015 по справі 44/110-б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2015 року Справа № 44/110-б Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого -Панової І.Ю., суддів -Білошкап О.В., Погребняка В.Я., за участю представників сторін:

ЗАТ "Шевченківський універмаг" - Горду Ю.І.,

ТОВ "Техбудмеханіка-Промисловий демонтаж" - Грищенка О.М.,

Грищенка С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу Закритого акціонерного товариства "Шевченківський універмаг" на постанову Київського апеляційного господарського суду від 26.05.2015 та ухвалу господарського суду міста Києва від 17.12.2014 в частині розгляду кредиторських вимог ЗАТ "Шевченківський універмаг" по справі №44/110-б за заявою Дочірнього підприємства "КВМ" про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвесттехнологія", -

в с т а н о в и в:

Ухвалою господарського суду міста Києва від 17.12.2014 (головуючий суддя Чеберяк П.П., судді: Івченко А.М., Пасько М.В.) визнано конкурсними кредиторами ТОВ "Інвесттехнологія": Державну податкову інспекцію у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві на суму 3536 грн. 16 коп. - третьої черги; дочірнє підприємство "КВМ" на суму 196000 грн., ТОВ "Техбудмеханіка-Промисловий демонтаж" на суму 2844997 грн. 36 коп. - четвертої черги; ТОВ "Техбудмеханіка-Промисловий демонтаж" на суму 271249 грн. 31 коп., Державну податкову інспекцію у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві на суму 137 грн. 37 коп. - шостої черги.

Цією ж ухвалою суду затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Інвесттехнологія" на загальну суму 3315920 грн. 20 коп., а також відмовлено у визнанні кредиторських вимог ЗАТ "Шевченківський універмаг" на суму 5 649 246 грн., зобов'язано розпорядника майна боржника повідомити кредиторів про час і місце проведення зборів кредиторів, надати суду протокол зборів кредиторів щодо обрання комітету кредиторів, вирішення питання про відкриття ліквідаційної процедури або процедури санації боржника, призначення ліквідатора або керуючого санацією боржника, інше.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 26.05.2015 (колегія суддів: головуючий суддя Верховець А.А., судді Остапенко О.М., Шипко В.В.) апеляційну скаргу Закритого акціонерного товариства "Шевченківський універмаг" залишено без задоволення, ухвалу господарського суду міста Києва від 17.12.2014 залишено без змін.

Закрите акціонерне товариство "Шевченківський універмаг" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 26.05.2015 та ухвалу господарського суду міста Києва від 17.12.2014 в частині відмови у визнанні кредиторських вимог ЗАТ "Шевченківський універмаг" та прийняти нове рішення про визнання заявлених вимог кредитора та включення їх до реєстру вимог кредиторів на суму 5649246,00 грн., посилаючись на порушення та неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права.

Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., вислухавши пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду міста Києва від 05.02.2010 порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Інвесттехнологія" в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою суду першої інстанції від 02.03.2010р. боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 31.07.2013 відмовлено в задоволенні скарги ТОВ "Технобудмеханіка-промисловий демонтаж" щодо переходу до загальних процедур у справі про банкрутство, постановою Київського апеляційного господарського суду від 06.11.2013, залишеною без змін постановою Вищого господарського суду України від 24.12.2013, ухвалу господарського суду міста Києва від 31.07.2013 скасовано, припинено процедуру банкрутства за ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та введено процедуру розпорядження майном боржника.

Оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ "Інвесттехнологія" опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр" №50 (5179) від 19.03.2014.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 17.12.2014 визнано конкурсними кредиторами ТОВ "Інвесттехнологія": Державну податкову інспекцію у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві на суму 3536 грн. 16 коп. - третьої черги; Дочірнє підприємство "КВМ" на суму 196000 грн., ТОВ "Техбудмеханіка-Промисловий демонтаж" на суму 2844997 грн. 36 коп. - четвертої черги; ТОВ "Техбудмеханіка-Промисловий демонтаж" на суму 271249 грн 31 коп, ДПІ у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві на суму 137грн 37 коп - шостої черги.

Цією ж ухвалою суду першої інстанції затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Інвесттехнологія" на загальну суму 3315920 грн. 20 коп. та відмовлено у визнанні кредиторських вимог ЗАТ "Шевченківський універмаг" на суму 5649246 грн. тощо.

Залишаючи без змін ухвалу господарського суду міста Києва від 17.12.2014, суд апеляційної інстанції погодився з висновком суду першої інстанції щодо відсутності підстав для задоволення заяви ЗАТ "Шевченківський універмаг" про визнання кредиторських вимог до боржника та відповідно включення їх до реєстру вимог кредиторів, пославшись на те, що у разі здійснення суб'єктами господарювання операцій купівлі-продажу акцій, емітованих підприємствами, діяльність яких припинено, такі (незабезпечені) акції не можуть бути об'єктами цивільних прав.

Відповідно до частини 2 статті 4 1 ГПК України провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим Кодексом, з врахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно ст.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом кредитор - юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника.

Грошове зобов'язання - зобов'язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, заявлені кредиторські вимоги ЗАТ "Шевченківський універмаг" ґрунтуються на договорі купівлі-продажу №Б97 від 14.09.2009 простих іменних акцій ВАТ "Деффа" та документарному простому векселі серії АА 1823698 від 26.10.2009.

Прийшовши до висновку про необхідність відхилення кредиторських вимог ЗАТ "Шевченківський універмаг", суди попередніх інстанцій послались на те, що постановою господарського суду міста Києва від 28.02.2007 у справі №Б11/058-07 ВАТ "Деффа" було визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, а згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців 03.04.2007 державним реєстратором було внесено запис про припинення юридичної особи - ВАТ "Деффа" за судовим рішенням.

Встановивши вказані обставини, суди попередніх інстанцій дійшли висновку про те, що у разі здійснення суб'єктами господарювання операцій купівлі-продажу акцій, емітованих підприємствами, діяльність яких припинено, такі (незабезпечені) акції не можуть бути об'єктами цивільних прав, вони не відповідають визначенню терміну "цінні папери", наведеному в ч. 1 ст. 6 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", оскільки, будучі невід'ємними від юридичної особи, зобов'язання (права) за ними фактично припинені (відсутні) у зв'язку з припиненням юридичної особи, а виданий в якості розрахунків за них простий вексель не відповідає нормам ст. 4 Закону України "Про обіг векселів в Україні".

Відповідно ч. 1 ст. 3, ч. 1 ст. 6, ч. 1 ст. 14 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" цінним папером є документ установленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право, визначає взаємовідносини емітента цінного папера (особи, яка видала цінний папір) і особи, що має права на цінний папір, та передбачає виконання зобов'язань за таким цінним папером, а також можливість передачі прав на цінний папір та прав за цінним папером іншим особам.

Акція - іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені Цивільним кодексом України та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств.

Вексель - цінний папір, який посвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця або його наказ третій особі сплатити після настання строку платежу визначену суму власнику векселя (векселедержателю).

Згідно ст. 177, ч. 1 ст. 178 Цивільного кодексу України об'єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші та цінні папери.

Об'єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту або не обмежені в обороті, або не є невід'ємними від фізичної чи юридичної особи.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, у т.ч. є договори та інші правочини.

За змістом ч. 1 ст. 25, ст. 80, ч. 1 та 4 ст. 91 ЦК України цивільна правоздатність юридичної особи, тобто здатність юридичної особи мати цивільні права та обов'язки, виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Частинами 1-3 ст. 104 ЦК України визначено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації або ліквідації. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення. Порядок припинення юридичної особи в процесі відновлення її платоспроможності або банкрутства встановлюється законом.

Статтею 509 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 цього Кодексу. Зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Статтею 609 Цивільного кодексу України визначено, що зобов'язання припиняється ліквідацією юридичної особи (боржника або кредитора).

Відповідно до ст.4 Закону України "Про обіг векселів в Україні" видавати прості векселі можна лише для оформлення грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги, за виключенням фінансових банківських векселів, фінансових векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та фінансових казначейських векселів.

Отже, векселедавець простого векселя повинен мати перед трасантом або особою, якій чи за наказом якої повинен бути здійснений платіж, зобов'язання, сума якого має бути не меншою, ніж сума платежу за векселем.

Цінні папери посвідчують права та передбачають виконання зобов'язань за такими цінними паперами.

Реалізація прав акціонерів забезпечується активами емітента, а з моменту порушення провадження у справі про банкрутство такого емітента до нього застосовуються спеціальні процедури з відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, з наступним відчуженням активів та задоволенням вимог кредиторів в установленому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, постановою господарського суду Київської області від 28.02.2007 у справі №Б11/058-07, яка не оскаржувалась в установленому порядку, Відкрите акціонерне товариство "Деффа" визнано банкрутом із застосуванням ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки товариство неспроможне виконати грошові зобов'язання перед кредитором на суму 115600 грн. та відсутнє за своїм місцезнаходженням.

03.04.2007 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців було внесено запис про припинення юридичної особи - ВАТ "Деффа" за судовим рішенням.

Якщо організаційно-правовою формою юридичної особи - банкрута є акціонерне товариство, то ліквідатор повинен здійснити дії щодо припинення обігу акцій, передбачені законодавством.

Спростовуючи доводи ЗАТ "Шевченківський універмаг" щодо обґрунтованості заявлених ним кредиторських вимог, суди попередніх інстанцій встановили, що укладення між ЗАТ "Шевченківський універмаг" і ТОВ "Інвесттехнологія" договору купівлі-продажу цінних паперів №Б97 від 14.09.2009, предметом якого були прості іменні акції ВАТ "Деффа", відбулося після внесення 03.04.2007 запису про припинення юридичної особи ВАТ "Деффа" за судовим рішенням.

Оскільки у ВАТ "Деффа" відсутні активи, які б могли забезпечувати номінальну вартість емітованих ним простих акцій, з цього моменту останні втратили свою реальну вартість.

Отже, у разі здійснення суб'єктами господарювання оплатної операції купівлі-продажу акцій, емітованих підприємствами, діяльність яких припинено, такі незабезпечені акції не можуть бути об'єктами цивільних прав, вони не відповідають визначенню терміну "цінні папери" відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", а тому виданий в якості розрахунків за них простий вексель не може відповідати вимогам ст. 4 Закону України "Про обіг векселів в Україні" (в редакції, яка діяла на момент імітування простого векселя від 26.10.2009).

Враховуючи те, що укладаючи договір купівлі-продажу цінних паперів №Б97 від 14.09.2009, ЗАТ "Шевченківський універмаг" відчужувало на користь ТОВ "Інвесттехнологія" іменний цінний папір щодо майнових прав ЗАТ "Шевченківський універмаг", що стосуються ВАТ "Деффа", неспроможного виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами і зобов'язання якого за цінними паперами більш ніж за два роки до того були припинені, суди попередніх інстанцій дійшли вірного висновку про те, що вказаний договір купівлі-продажу цінних паперів від 14.09.2009 не спрямований на настання реальних юридичних наслідків купівлі-продажу та отримання активу, за який сплачуються кошти, тому така угода є нікчемною по своїй суті.

Якщо організаційно-правовою формою юридичної особи - банкрута є акціонерне товариство, ліквідатор зобов'язаний після винесення судом ухвали про ліквідацію такого товариства здійснити необхідні дії для скасування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випуску акцій відповідно до Порядку скасування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випуску акцій, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30 грудня 1998 р. N 222.

Однак, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає безпідставними посилання ЗАТ "Шевченківський універмаг" на правомірність договору купівлі-продажу цінних паперів №Б97 від 14.09.2009, так як зупинення обігу акцій ВАТ "Деффа" відбулося 30.01.2010 відповідно до розпорядження Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку №5-КО-С-А, оскільки вказаний нормативно-правовий акт лише регулює порядок зупинення обігу акцій, відновлення обігу акцій та анулювання свідоцтв про реєстрації випуску акцій.

Виходячи із меж перегляду справи судом касаційної інстанції, встановлених ст. 111-7 ГПК України, відповідно до яких правова оцінка обставин та достовірності доказів є виключно прерогативою судів першої та апеляційної інстанцій, колегія суддів Вищого господарського суду України погоджується з висновком судів попередніх інстанцій про відсутність правових підстав для задоволення заяви ЗАТ "Шевченківський універмаг" про визнання кредиторських вимог до боржника та відповідно включення їх до реєстру вимог кредиторів та у зв'язку з цим вважає, що оскаржувані постанова Київського апеляційного господарського суду від 26.05.2015 та ухвала господарського суду міста Києва від 17.12.2014 в частині розгляду кредиторських вимог ЗАТ "Шевченківський універмаг" прийняті з дотриманням норм процесуального та матеріального права, тому підстави для їх скасування відсутні.

Доводи касаційної скарги не спростовують висновків судів попередніх інстанцій, які викладені в оскаржуваних рішеннях.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 111 5 , 111 7 , 111 9 - 111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу Закритого акціонерного товариства "Шевченківський універмаг" залишити без задоволення.

Постанову Київського апеляційного господарського суду від 26.05.2015 та ухвалу господарського суду міста Києва від 17.12.2014 в частині розгляду кредиторських вимог ЗАТ "Шевченківський універмаг" по справі №44/110-б залишити без змін.

Головуючий: Панова І.Ю. Судді:Білошкап О.В. Погребняк В.Я.

Дата ухвалення рішення08.09.2015
Оприлюднено21.09.2015

Судовий реєстр по справі —44/110-б

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 17.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 06.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 08.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 02.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні