Постанова
від 07.03.2012 по справі 2а-1870/1128/12
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія:

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 березня 2012 р. справа № 2a-1870/1128/12

ОСОБА_1 окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Бондаря С.О.

за участю секретаря судового засідання - Швед В.С.

представника позивача - ОСОБА_2

представника відповідача - ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції в місті Суми до підприємства об'єднання громадян ОСОБА_1 учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих про стягнення податкового боргу,-

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція звернулася до суду з адміністративним позовом до підприємства об'єднання громадян ОСОБА_1 учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих про стягнення за рахунок коштів на рахунках у банках, обслуговуючих такого платника податків та готівки, що належить такому платнику податків заборгованості зі сплати податку з доходів фізичних осіб (найманих працівників) в сумі 5175 грн. 04 коп. Свої вимоги мотивує тим, що на підставі поданих відповідачем декларацій з податку на доходи фізичних осіб січень-березень 2011року, ним самостійно було визначено суму податкового зобов"язання. Але відповідачем вказана сума податку сплачена не була, у зв'язку з чим у нього виникла вказана податкова заборгованість. Представник позивача ОСОБА_2 в судовому засіданні уточнив позовні вимоги та просить стягнути з відповідача заборгованість по сплаті податку з доходів фізичних осіб (найманих працівників) в сумі 4880 грн. 60 коп. Представник відповідача ОСОБА_3 в судовому засіданні позов визнав, але просить розстрочити виконання постанови суду у зв"язку з тяжким фінансово-економічним станом підприємства, наявністю заборгованості по заробітній платі. Суд, заслухавши пояснення представників сторін, вивчивши письмові матеріали справи, вважає, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню в повному обсязі, виходячи з наступного: В судовому засіданні встановлено, що підприємство об'єднання громадян ОСОБА_1 учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих включено до ЄДРПОУ, що підтверджується копією витягу з ЄДРПОУ (а.с.12-13) та є платником податків і зборів, передбачених Податковим кодексом України. Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Обов'язок платника податків щодо здійснення своєчасної сплати суми податкових зобов'язань встановлений також п. 16.1.4. ст. 16 Податкового кодексу України. Відповідно до п.54.1 ст. 54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. З матеріалів справи вбачається, що підприємством об'єднання громадян ОСОБА_1 учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих до державної податкової інспекції в м. Суми були подані податкові декларації з податку на доходи фізичних осіб: - за січень 2011 року, якою відповідачем самостійно визначена сума податку на доходи фізичних осіб в розмірі 2686 грн. 39 коп. та 1156 грн. 54 коп. /а.с.8/; - за лютий 2011 року, якою визначена сума податку на доходи фізичних осіб в розмірі 417 грн. 37 коп. /а.с.7/; - за березень 2011 року, якою визначена сума податку на доходи фізичних осіб в розмірі 400 грн. /а.с.6/.

Отже, загальна сума податку на доходи фізичних осіб за період з січня по березень 2011року складає 4660 грн. 30 коп. Відповідно до п. 56.11 ст. 56 Податкового кодексу України не підлягає оскарженню податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків. Згідно п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Таким чином, податкове зобов'язання визначене підприємством об'єднання громадян ОСОБА_1 учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих є узгодженим і підлягає сплаті. Однак, як було встановлено в судовому засіданні, узгоджена сума податкового зобов'язання відповідачем сплачена не була. Відповідно до пп. 14.1.175. п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п.п.129.1.1 п.129.1 ст.129 Податкового кодексу України після закінчення встановлених строків погашення узгодженого податкового зобов"язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

З матеріалів справи вбачається, що на суму податковою інспекцією була нарахована пеня на суму податкового боргу всього в розмірі 220 грн. 30 коп. Згідно п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. На збільшену суму податкового боргу направлення другої вимоги не передбачено Податковим Кодексом України. Відповідно до вимог податкового законодавства, ДПІ в м. Суми на адресу відповідача направлялися податкові вимоги, які були отримані уповноваженою особою відповідача /а.с.14/. Згідно п.п.20.1.18. п.20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини. Відповідно до п.п. 95.3., 95.4. ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини; орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Отже, як вбачається з вищевикладеного, а також підтверджується поясненнями представників сторін та матеріалами справи, зокрема: розрахунком суми податкового боргу (а.с.31), обліковою карткою платника податків (а.с.28-30), відповідач має податкову заборгованість, яка на час розгляду справи складає 4880 грн. 60 коп., в тому числі: сума основного платежу - 4660 грн. 30 коп., нарахована пеня - 220 грн. 30 коп. Таким чином, з підприємства об'єднання громадян ОСОБА_1 учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих за рахунок коштів на рахунках у банках, обслуговуючих такого платника податків та готівки, що належить такому платнику податків на користь місцевого бюджету м. Суми необхідно стягнути заборгованість зі сплати податку з доходів фізичних осіб (найманих працівників) в сумі 4880 грн. 60 коп. Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов державної податкової інспекції в місті Суми до підприємства об'єднання громадян ОСОБА_1 учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих про стягнення податкового боргу -задовольнити.

Стягнути з підприємства об'єднання громадян ОСОБА_1 учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих /40030, м.Суми, вул.Кузнечна, 8, ідентифікаційний код 03967913/ за рахунок коштів на рахунках у банках, обслуговуючих такого платника податків та готівки, що належить такому платнику податків на користь місцевого бюджету м. Суми /р/р №33219800700002, ГУДКСУ в Сумській області, МФО 837013, код одержувача 23636315/ заборгованість по сплаті податку з доходів фізичних осіб (найманих працівників) в сумі 4880 грн. 60 коп. /чотири тисячі вісімсот вісімдесят грн. 60 коп./.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через ОСОБА_1 окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя (підпис) С.О. Бондар

Повний текст постанови виготовлений 12 березня 2012 року.

З оригіналом згідно:

Суддя С.О. Бондар

Дата ухвалення рішення07.03.2012
Оприлюднено17.09.2015
Номер документу50189485
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/1128/12

Постанова від 07.03.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Постанова від 07.03.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Постанова від 07.03.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Ухвала від 10.02.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Ухвала від 10.02.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні