Постанова
від 04.11.2011 по справі 4-364/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

04.11.2011

Справа №4-364/11

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 листопада 2011 року суддя Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Озерянська Ж.М., розглянувши подання старшого слідчого прокуратури Дніпропетровського району Дніпропетровської області ОСОБА_1В про зупинення видаткових операцій на рахунку № 2600339211891, -

В С Т А Н О В И В:

02.11.2011 року до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області надійшло подання старшого слідчого прокуратури Дніпропетровського району Дніпропетровської області ОСОБА_1В про зупинення видаткових операцій на рахунку № 2600339211891, відкритому в ПАТ В«ДіамантбанкВ» (МФО 320854), який належить ТОВ В«ПРОМАГРОХІМ-В» (код ЄДРПОУ 36725724).

У поданні також ставиться питання про зобов’язання посадових осіб банківської установи: направити на ім’я прокурора Дніпропетровського району Дніпропетровської області повідомлення про зупинення видаткових операцій по рахунках, та заблокованих на них сумах грошових коштів, зобов’язати посадових осіб банківської установи після пред’явлення постанови суду видаткові операції на рахунках зупинити негайно, про що зробити відмітку з зазначенням суми заблокованих грошових коштів в даній постанові в присутності співробітників прокуратури Дніпропетровського району Дніпропетровської області або співробітників УПМ ДПА в Дніпропетровській області, які пред’явили постанову. В ході проведення процедури зупинення видаткових операцій, в кожному екземплярі даної постанови зазначити дату та час зупинення видаткових операцій на рахунках, про що зробити відмітку в даній постанові, зобов’язати посадових осіб банківської установи, у разі надходження грошових коштів на вказаний рахунок, після зупинення руху коштів на рахунку, впродовж доби повідомляти прокуратуру Дніпропетровського району Дніпропетровської області, організацію та виконання зазначених дій доручити співробітникам прокуратури Дніпропетровського району Дніпропетровської області та співробітникам УПМ ДПА в Дніпропетровській області.

У поданні зазначено, що в провадженні службові особи TOB В«ПБК В«ЛораВ» (код за ЄДРПОУ 35728436), склали та надали до Дніпропетровської МДПІ декларації з податку на додану вартість з Додатком № 5 В«Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентівВ»за період квітня-жовтня 2010 року, в яких не відобразили операції отримання за чеками готівкових грошових коштів з рахунку на закупівлю сільськогосподарської продукції та будматеріалів в сумі 868 864,00 грн. Таким чином, службові особи TOB В«ПБК В«ЛораВ» , зловживаючи службовим становищем, умисно, з корисливих мотивів, використовуючи службове становище, внесли до офіційних документів, а саме: декларацій з податку на додану вартість, додатку № 5 В«Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентівВ»за період квітня-жовтня 2010 року завідомо неправдиві відомості, не відобразивши операції отримання за чеками готівкових грошових коштів з рахунку на закупівлю сільськогосподарської продукції та будматеріалів в сумі 868864,00 грн., в тому числі НДС в сумі 144810,67 грн., що спричинило тяжкі наслідки у вигляді ненадходження до державного бюджету податку на додану вартість на суму 144810,67 грн., що більше ніж в 250 разів перевищує неоподаткований податком мінімум доходів громадян на момент скоєння.

02.08.2011 року прокурором Дніпропетровського району старшим радником юстиції ОСОБА_2 порушено кримінальну справу № 4119031, за фактом зловживання службовим становищем, службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, службовими особами TOB В«ПБК В«ЛораВ» , за ознаками складів злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч. 2 ст. 366 КК України.

Крім того, в ході проведення досудового слідства оперативними заходами встановлена схема руху грошових коштів між юридичними та фізичними особами, яка дозволяла незаконно, використовуючи завідомо підроблені документи, переводити безготівкові кошти у готівку з подальшою легалізацією грошових коштів, одержаних злочинним шляхом та використанням їх у фінансово-господарській діяльності підконтрольних підприємств. В результаті проведення вказаної незаконної діяльності, нанесено шкоду державному бюджету у вигляді недоотримання податку на додану вартість та податку на прибуток.

Єдиною посадовою особою ТОВ ПБК В«ЛораВ»є ОСОБА_3, який і подає декларації з податку на прибуток та декларації з податку додану вартість до ДПІ.

Також, встановлено, що ОСОБА_3 є:

- засновником: ТОВ В« -Аграрні інвестиції-В» ; ТОВ В«ДП УКС Центр високих технологій-В» ; ТОВ В«Укррос-експорт трейдінгВ» ; ТОВ В«ПЗММВ» ; ПП В«Техно-ВекртВ» ; ТОВ В«Мегаінвест.БудВ» ; ТОВ В«ЛабрізВ» ;

- директором: ТОВ В«Аграрні інвестиції-В» ; ТОВ В«Зернопромінвест-В» , ТОВ В«Дніпроагроінвест-В» , ТОВ В«Дніпромегапром-В» ; ТОВ В«Мегатехносервіс-В» ; ТОВ В«Дніпроферрумторг-В» ; ТОВ В«Дніпрозернотрейд-В» ; ТОВ В«ДП УКС Центр високих технологій-В» ; ТОВ В«АлвісВ» ; ТОВ НВО В«ЕнергіяВ» ; ТОВ В«ДніпроторгінвестВ» ; ТОВ В«Укррос-експорт трейдінгВ» ; ТОВ В«ЗемградВ» ; ТОВ В«ПЗММВ» ; ПП В«Техно-ВекртВ» ; ТОВ В«Мегаінвест.БудВ» ; ТОВ В«ЛабрізВ» ; ТОВ ВКФ В«ГалаВ» ; ТОВ В«МеркурійВ» ;

- бухгалтером: ТОВ В«Аграрні інвестиції-В» ; ТОВ В«Дніпромегапром-В» ; ТОВ В«Мегатехносервіс-В» ; ТОВ В«Дніпроферрумторг-В» ; ТОВ В«ДП УКС Центр високих технологій-В» ; ТОВ НВО В«ЕнергіяВ» ; ТОВ В«ДніпроторгінвестВ» ; ТОВ В«АФ КонсільєріВ» ; ТОВ В«Укррос-експорт трейдінгВ» ; ТОВ В«ЗемградВ» ; ПП В«Техно-ВекртВ» ; ТОВ В«Мегаінвест.БудВ» .

В ході проведення досудового слідства по даній кримінальній справі встановлено, що посадовою особою ТОВ ПБК В«ЛораВ»є ОСОБА_3, який також виконує розпорядчо-господарські функції як керівник ТОВ В«ПРОМАГРОХІМ-В» (код ЄДРПОУ 36725724).

У зв’язку з викладеним, з метою запобігання в подальшому проведенню незаконних безтоварних операцій та позбавлення можливості переказування грошових коштів, які незаконно знаходяться на рахунках ТОВ В«ЛесотоВ» , а також у зв’язку з необхідністю вжити заходів до забезпечення можливо заявленого у майбутньому цивільного позову з метою відшкодування завданих збитків, виникає необхідність зупинити видаткові операції на розрахункових рахунках ТОВ В«ПРОМАГРОХІМ-В» (код ЄДРПОУ 36725724).

Вивчивши матеріали подання, вважаю, що воно не підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Як вбачається з подання слідчого, ціна можливо заявленого у майбутньому цивільного позову може складати 144810,67 грн., але слідчий у поданні просить зупинити видаткові операції на рахунку не зазначаючи в межі якої суми необхідно зупинити видаткові операції, тобто на грошові кошти. Які знаходяться на рахунку підприємства в цілому, а відповідно до ст.3 ЦК України свобода підприємницької діяльності, яка не заборонена законом, є засадою цивільного судочинства, тому за загальним правилом втручання державних органів у господарську діяльність підприємців не допускається.

Згідно ст.126 КПК України забезпечення цивільного позову і можливої конфіскації майна провадиться шляхом накладення арешту на вклади, цінності та інше майно обвинуваченого чи підозрюваного або осіб, які несуть за законом матеріальну відповідальність за його дії, де б ці вклади, цінності та інше майно не знаходилось, а також шляхом вилучення майна, на яке накладено арешт. Накладення арешту на вклади зазначених осіб проводиться виключно за рішенням суду.

Таким чином, забезпечення цивільного позову і можливої конфіскації майна у наведений у поданні спосіб не відповідає вимогам чинного законодавства.

Крім цього, у матеріалах подання відсутні відомості про порушення кримінальної справи у відношенні посадових осіб ТОВ В«ПРОМАГРОХІМ-В» (код ЄДРПОУ 36725724), доказів виконання ОСОБА_3 розпорядчо–господарських функцій керівника ТОВ В«ПРОМАГРОХІМ-В» (код ЄДРПОУ 36725724) суду не надано, що саме по собі виключає можливість забезпечення цивільного позову шляхом накладення арешту на грошові кошти даного підприємства, право на які захищається ст. 41 Конституції України.

Керуючись ст. 29, 126 КПК України, ст.59 Закону України В«Про банки та банківську діяльністьВ» , -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні подання старшого слідчого прокуратури Дніпропетровського району ОСОБА_1 про призупинення видаткових операцій по рахунку № 2600339211891, відкритому в ПАТ В«ДіамантбанкВ» (МФО 320854), який належить ТОВ В«ПРОМАГРОХІМ-В» (код ЄДРПОУ 36725724) - відмовити.

Постанова суду може бути оскаржена на протязі трьох діб з дня винесення постанови до апеляційного суду Дніпропетровської області.

Суддя Дніпропетровського районного суду

Дніпропетровської області ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення04.11.2011
Оприлюднено17.09.2015
Номер документу50220709
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-364/11

Постанова від 16.06.2011

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Крамар О. В.

Постанова від 14.10.2011

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Галущенко Ю. А.

Постанова від 04.11.2011

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

Постанова від 29.11.2011

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Тимченко Л. М.

Постанова від 16.09.2011

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ан О. В.

Постанова від 07.06.2011

Кримінальне

Комсомольський районний суд м.Херсона

Гуцалюк О. В.

Постанова від 13.09.2011

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Лопатинська С. П.

Постанова від 10.10.2011

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Якубіна В. Б.

Постанова від 21.02.2011

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

Постанова від 17.04.2012

Кримінальне

Гагарінський районний суд міста Севастополя

Хорошев О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні