Ухвала
від 01.10.2014 по справі 569/15550/14-к
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 569/15550/14-к

01 жовтня 2014 року Рівненський міський суд Рівненської області

в особі слідчого судді ОСОБА_1

з участю секретаря - ОСОБА_2

прокурора - ОСОБА_3

слідчого ОСОБА_4

підозрюваного ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Рівне клопотання заступника начальника відділу розслідування особливо важливих справ та злочинів, учинених організованими групами і злочинними організаціями, СУ УМВС України в Рівненській області підполковника міліції ОСОБА_4 , яке погоджене з прокурором відділу нагляду прокуратури Рівненської області ОСОБА_3 , про застосування запобіжного заходу у виді застави відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця селища Мельниця - Подільська Борщівського району Тернопільської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , оголошено про підозру у вчиненні злочинів організованою групою, передбачених ч.3 ст.28, ч.2 ст.205, ч.3 ст.28, ч.2 ст.366 КК України,-

в с т а н о в и в:

01 жовтня 2014 року слідчий звернувся з клопотанням яке погоджене прокурором відділу нагляду прокуратури Рівненської області, про застосування запобіжного заходу у виді застави відносно підозрюваного ОСОБА_5 .

З клопотання вбачається, що у ході досудового розслідування кримінального провадження що в травні 2012 року ОСОБА_5 , знаходячись у м. Тернопіль, з корисливих спонукань, маючи на меті отримання незаконних доходів на постійній основі, погодився на пропозицію ОСОБА_6 прийняти участь у злочинній діяльності, а саме: у створенні та придбанні суб`єктів господарювання (юридичних осіб) у вигляді товариств з обмеженою відповідальністю для прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності по ухиленню від сплати податків та здійсненню незаконних операцій з конвертації і реконвертації коштів та увійшов до складу організованої групи в якості виконавця, до складу якої також ввійшла ОСОБА_7 , з якими попередньо об`єднався єдиним злочинним наміром щодо спільного вчинення злочинів у сфері господарської діяльності, узгоджуючи дії кожного з учасників групи для досягнення спільної злочинної мети.

Кожен із учасників, створеного та керованого ОСОБА_6 злочинного угруповання, чітко виконував покладені на нього керівником функції та був готовий у будь який час до виконання дій, спрямованих на досягнення спільної злочинної мети.

Таким чином, упродовж періоду часу з травня 2012 року по січень 2013 року, учасники організованої групи, очоленої ОСОБА_6 , до складу якої увійшли ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , вживаючи заходів, що ускладнювали викриття незаконної діяльності правоохоронними органами, з метою використання для прикриття незаконної діяльності по конвертації та реконвертації коштів, ухилення від сплати податків для ряду підприємств і організацій на території Рівненської, Тернопільської та інших областей України, створили та придбали у місті Києві наступні юридичні особи:

- Товариство з обмеженою відповідальністю «Алькона плюс», код ЄДРПОУ 38149463, юридична адреса: м. Київ, Печерський район, вул. Академіка Філатова, буд.10-А, офіс 2/2;

- Товариство з обмеженою відповідальністю «Будсахторг», код ЄДРПОУ 38566560, юридична адреса: м. Київ, Дарницький район, вул. Тростянецька, буд.4/2, офіс 3-А, функції засновника та директора яких виконував ОСОБА_6 .

Крім того, з метою забезпечення діяльності організованої групи, до складу якої входили, як виконавці, ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , вчинення безперервної незаконної діяльності по конвертації та реконвертації коштів, ухилення від сплати податків для ряду підприємств і організацій на території України, ОСОБА_6 в листопаді 2013 року придбав корпоративні права Товариства з обмеженою відповідальністю «Еней» код ЄДРПОУ 31058024, юридична адреса: м. Київ, Дніпровський район, проспект Возз`єднання, буд.7-А.

В подальшому, учасники злочинного угрупування: ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , під керівництвом ОСОБА_6 використовували ТОВ «Алькона плюс», ТОВ «Будсахторг» для незаконної діяльності по конвертації, реконвертації коштів, проведення безтоварних операцій та складання фіктивних документів. При цьому, з метою маскування вказаних фіктивних підприємств та запобігання виявлення їх незаконної діяльності, ОСОБА_6 спільно з ОСОБА_5 та ОСОБА_7 імітував господарську діяльність, проводячи у мінімальному обсязі офіційну діяльність ТОВ «Алькона плюс», ТОВ «Будсахторг» з поставки товарів, надання послуг та виконання робіт.

В той же час, ОСОБА_6 , діючи як керівник та співвиконавець злочинного угрупування, з відома учасників групи, до складу якої увійшли ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , маючи доступ до розрахункових рахунків ТОВ «Алькона плюс», ТОВ «Будсахторг» підшуковував осіб замовників конвертації, реконвертації коштів, незаконної мінімізації податкових зобов`язань з податку на додану вартість, яким надавав необхідні реквізити підприємств та документи по проведенню безтоварних операцій. Крім того, ОСОБА_5 , діючи спільно з ОСОБА_6 , з відома ОСОБА_7 , формував реєстр податкових накладних, до якого включав податкові накладні по оформлених безтоварних операціях ТОВ «Алькона плюс», ТОВ «Будсахторг», безпідставно формуючи для інших суб`єктів підприємницької діяльності податковий кредит з податку на додану вартість.

Вказані дії учасників організованої групи, до складу якої входили ОСОБА_6 , ОСОБА_5 та ОСОБА_7 дали можливість незаконно сформувати та задекларувати за період з січня 2013 року по січень 2014 року податковий кредит з податку на додану вартість контрагентам ТОВ «Алькона плюс»: ТОВ «НВП «Ікар» ( код ЄДРПОУ 25661375) у сумі 251883,33 грн.; ПП «ВКФ «АВМ» ( код ЄДРПОУ 21405638) у сумі 54166,67 грн.; ДП «Шелі» (код ЄДРПОУ 35125413) у сумі 154199 грн.; ПП «М-Буд» ( код ЄДРПОУ 31021565) у сумі 122060,29 грн.; ТОВ «Гарантавтозахід» (код ЄДРПОУ 33840668) у сумі 2048,02 грн., а всього у сумі 584357,31 грн., а також контрагенту ТОВ «Будсахторг» - ТОВ «Укрпрофгарант» ( код ЄДРПОУ 38193308) у сумі 1 498 200 грн., тобто спричинили ненадходження до бюджету обов`язкових податкових платежів, чим завдали державним інтересам шкоди у великому розмірі, яка у тисячу і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Всього, створеною та очоленою ОСОБА_6 стійкою організованою групою, до якої, як виконавці, увійшли ОСОБА_5 , ОСОБА_7 в результаті злочинної діяльності, пов`язаної з конвертацією, реконвертацією коштів та незаконній мінімізації податкових зобов`язань для інших суб`єктів підприємницької діяльності, спричинено ненадходження до бюджету обов`язкових податкових платежів та завдано державним інтересам шкоди у загальній сумі 2082557,31 грн.

Також, учасники організованої групи ОСОБА_5 , ОСОБА_7 під керівництвом ОСОБА_6 , упродовж періоду часу з січня 2013 року по лютий 2014 року, у ході здійснення злочинної діяльності по конвертації, реконвертації коштів та незаконній мінімізації податкових зобов`язань для ряду підприємств і організацій на території Рівненської, Тернопільської та інших областей України, проводили складання неправдивих фінансово-господарських документів підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю «Алькона плюс» код ЄДРПОУ 38149463, Товариства з обмеженою відповідальністю «Будсахторг» код ЄДРПОУ 38566560, обов`язки директора яких виконував ОСОБА_6 .

Крім того, у вказаний період часу ОСОБА_5 спільно з ОСОБА_6 , з відома ОСОБА_7 , підготував та подав в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв`язку до державної податкової інспекції за місцем реєстрації зазначених підприємств, декларації з податку на додану вартість ТОВ «Алькона плюс», ТОВ «Будсахторг» із завідомо неправдивими даними діяльності про обсяги постачання та сформованого податкового кредиту для вказаних контрагентів.

24 вересня 2014 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів організованою групою, передбачених ч.3 ст.28, ч.2 ст.205, ч.3 ст.28, ч.2 ст.366 КК України.

Викладені обставини дають підстави обґрунтовано підозрювати ОСОБА_5 у вчиненні даного кримінального правопорушення, що підтверджується матеріалами кримінального провадження.

В судовому засіданні слідчий та прокурор клопотання підтримали, покликаючись на викладені у ньому обставини. Просили застосувати відносно підозрюваного запобіжний захід у виді застави.

Підозрюваний ОСОБА_5 не заперечує проти застосування відносно нього запобіжного заходу у виді застави ,однак просить зменшити заявнону прокурором максимальну суму застави.

Заслухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали справи, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження,в провадженні слідчого перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12013190020000126 від 16.04.2013 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.205, ч.2 ст. 209, ч.2 ст.366 КК України.

24 вересня 2014 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів організованою групою, передбачених ч.3 ст.28, ч.2 ст.205, ч.3 ст.28, ч.2 ст.366 КК України.

Оголошена підозра обґрунтовується зібраними по справі доказами, які наявні в матеріалахкримінального провадження.

Слідчий, звертаючись з клопотанням про застосування, щодо підозрюваного запобіжного заходу у виді застави, а прокурор при розгляді клопотання довели про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205, ч.2 ст.366 КК України, наявність достатніх даних, що існує ризик перешкоджати кримінальному провадженню, переховуватися від органів досудового розслідування.

Враховуючи вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним кримінального правопорушення, можливість призначення покарання у вигляді у виді штрафу від трьох до п`яти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян і позбавлення волі від двох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п`ятдесяти до семисот п`ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, вважаю, що у відповідності до ч.4 ст.194 КПК України, щодо підозрюваного слід обрати запобіжний захід у виді застави. Оскільки саме цей запобіжний захід забезпечить виконання підозрюваним процесуальних обов`язків та попередить вчинення ним дій, передбачених ч.1 ст.177 КПК України.

Згідно ч.5 ст.182 КПК України, розмір застави визначається слідчим суддею з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, інших даних про його особу, ризиків, передбачених ст.177 цього кодексу.

Оскільки підозрюваний працює, одружений, має на утриманні четверо неповнолітніїх дітей, майновий стан, керуючись вимогам ч.3,5 ст.182 КПК України, слідчий суддя вважає за необхідне визначити заставу у розмірі 15 розмірів мінімальної заробітної плати, оскільки внесення застави саме в такому розмірі гарантує виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків і не є непомірним для нього.

Окрім цього, застосовуючи, щодо підозрюваного ОСОБА_5 запобіжний захід у виді застави, слідчий суддя вважає за необхідне відповідно до ч.5 ст.194 КПК України покласти на нього на строк не більше двох місяців такі обов`язки: прибувати до слідчого в провадження якого перебуває вказане кримінальне провадження , не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає без дозволу слідчого, прокурора або суду, повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та\або місця роботи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 176-178,182,193-194,205,395 КПК України

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого задовольнити .

Застосувати відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця селища Мельниця - Подільська Борщівського району Тернопільської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , не судимого запобіжний захід у вигляді застави для забезпечення ним обов`язків визначених КПК України.

Розмір застави визначити у межах 15 мінімальних заробітних плат в сумі 18270 гривень у національній грошовій одиниці,яка може бути внесена як самим підозрюваним так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на депозитний рахунок ТУ ДСА у Рівненській області ГУ ДКУ у Рівненській області 37310004000032, МФО 833017, код ЗКПО 26259988.

Підозрюваний не пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави зобов`язаний внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем та надати документ, що підтверджує, слідчому, прокурору, суду. Зазначені дії можуть бути здійсненні пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави, якщо на момент їх здійснення не буде прийнято рішення про зміну запобіжного заходу.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_5 у разі внесення застави наступні обов`язки: прибувати до слідчого ,не відлучатися із населеного пункту, в якому він фактично проживає: АДРЕСА_2 без дозволу слідчого, прокурора або суду, повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та\або місця роботи.

Термін дії обов`язків, покладених судом, у разі внесення застави визначити до 29 листопада 2014 року.

Роз`яснити підозрюваному,що у разі внесенні застави у визначеному у даній ухвалі розмірі,оригінал документу з відміткою банку, який підтверджує внесення на депозитний рахунок має бути наданий слідчому, прокурору, суду.

Роз`яснити підозрюваному, що у разі невнесення застави, а також якщо підозрюваний будучи належним чином повідомлений, не з`явився за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомить про причини своєї неявки, або якщо порушить інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов`язки, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Рівненської області протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя

Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.10.2014
Оприлюднено13.01.2023

Судовий реєстр по справі —569/15550/14-к

Ухвала від 01.10.2014

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ореховська К.Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні