Рішення
від 14.07.2006 по справі 44/199-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

44/199-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" липня 2006 р.                                                            Справа № 44/199-06

вх. № 6542/4-44

Суддя господарського суду Ільїн О.В. 

при секретарі судового засідання Колошко С.Є.

за участю представників сторін:

позивача - Кіпоть І.Г., представник, дов. № 122/256 від 16.01.06 р., Чорнобай Р.Л. - юрисконсульт, дов. № 3399/1179 від 04.11.05 р.

3-й особи - Караваєв О.О. - представник, дов. № 250 від 21.11.05 р. відповідача - не з*явився

розглянувши справу за позовом ВАТ "Харківгаз" м. Харків  

до  КП "Вовчанське бюро технічної інвентаризації" м. Вовчанськ  

про визнання права власності та зобов*язання видати свідоцтва

ВСТАНОВИВ:

Розглядаються позовні вимоги про визнання права власності ВАТ "Харківгаз" на господарчий блок літера "В" загальною площею 15 кв.м., який розташований на земельній ділянці загальною площею 1,99 га по вул. Вовчанський шлях, 35, с. Метайлівка Вовчанського району Харківської області; на приміщення артезіанської свердловини літера "Ж", загальною площею 34,8 кв.м., яке розташоване на земельній ділянці загальною площею 1,99 га по вул. Вовчанський шлях, 35, с. Метайлівка Вовчанського району Харківської області; на приміщення дизельної електростанції літера "З" загальною площею 25,2 кв.м., яке розташоване на земельній ділянці загальною площею 1,99 га по вул. Вовчанський шлях, 35, с. Метайлівка Вовчанського району Харківської області; на павільйон рятівної станції літера "К", загальною площею 39 кв.м., який розташований на земельній ділянці загальною площею 0,22 га по вул. Вовчанський шлях, 35, с. Метайлівка Вовчанського району Харківської області; а також зобов*язати Комунальне підприємство "Вовчанське бюро технічної інвентаризації" видати свідоцтво про державну реєстрацію права власності на зазначені об*єкти нерухомості.

Представник позивача заявлений позов підтримує і просить суд задовольнити його у повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з*явився. 15 червня 2006 року надіслав до суду відзив на позовну заяву, в якому проти позову не заперечує і просить суд розглянути дану справу без участі представника відповідача.

Представник третьої особи у судовому засіданні та у наданих письмових поясненнях повідомив, що відповідно до чинного законодавства корпоратизація проводилась органом праввління ВАТ "Харківгаз" і РВ ФДМУ по Харківській області не є органом управління, а тому будь-яка інформація стосовно корпоратизації зазначеного об*єкта у третьої особи відсутня.

У судовому засіданні 11 липня 2006 року було оголошено перерву до 14 липня 2006 року з метою виготовлення повного тексту судового рішення.  

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України, обов*язок доказування та надання доказів покладений на сторони, тому суд, відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України, розглядає справу за наявними в ній матеріалами.

Суд, розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, встановив наступне.

У період з 1982 р. по 1986 р. Державним підприємством по газопостачанню та газифікації “Харківгаз” було здійснено будівництво профілакторію по вул. Вовчанський шлях, б. 35 в с. Метайлівка Вовчанського району Харківської області.

29 грудня 1986 року Державною приймальною комісією було прийнято до експлуатації, про що складено відповідний акт (додається до матеріалів справи), який в свою чергу 30 грудня 1986 року був затверджений рішенням № 330 Вовчанської районної ради народних депутатів Харківської області.

Відповідно до наказу Голови Державного комітету України по нафті і газу від 14 березня 1994 року № 116 Державне підприємство по газопостачанню та газифікації 26 грудня 1994 року було перереєстровано у відкрите акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації “Харківгаз”, як правонаступник.

15 квітня 1999 року відкрите акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації “Харківгаз” було перереєстровано у відкрите акціонерне товариство “Харківгаз” як правонаступник.

Поряд з цим, у період з 1998 року по 2002 рік було проведено приватизацію ВАТ “Харківгаз”, яку, в свою чергу, завершено на підставі наказу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області № 1047-П від 22 листопада 2002 року.

24 травня 2000 року, під час проведення приватизації ВАТ “Харківгаз”, Державним комітетом нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України, як засновником Товариства, було передано у власність останньому об*єкти нерухомого майна, з яких визначався статутний фонд Товариства під час проведення корпоратизації, про що між сторонами було складено відповідний акт передачі майна у власність.

29 липня 1998 року згідно з рішення Вовчанської районної державної адміністрації від 24 червня 1998р. №404 ВАТ “Харківгаз” було видано державний акт на право постійного користування земельною ділянкою на якій розташовано вищезазначені обєкти нерухомості.

25 листопада 2002 року Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Харківській області було видано свідоцтво про право власності № 380, яким засвідчено факт, що ВАТ “Харківгаз” (позивач у справі) є правонаступником ВАТ по газопостачанню та газифікації “Харківгаз”, та те, що майно товариства є колективною власністю його акціонерів.

21 вересня 2005 року позивачем було проведено інвентаризацію об*єктів основних засобів, які належать йому та обліковуються на балансі філії “База відпочинку “Вогник” (Профілакторій на 104 місця, на перших загальних зборах акціонерів ВАТ “Харківгаз” було перйменовано у філію Базу відпочинку “Вогник” ВАТ “Харківгаз”).

Під час проведення вищезазначеної інвентаризації було перевірено наявність технічної документації та правоустановчих документів на об*єкти нерухомості, які обліковуються на балансі філії. Так, за результатами перевірки встановлено, що на балансі філії серед інших об*єктів основних засобів перебувають об*єкти, які не мають документів, що підтверджують державну реєстрацію права власності ВАТ “Харківгаз” (позивача), а саме: адміністративний будинок (адміністративний корпус), котельна, господарчий блок, приміщення артезіанської свердловини, дизельна підстанція, рятувальна станція.

Позивач звернувся до Комунального підприємства “Вовчанське бюро технічної інвентаризації (відповідача) щодо реєстрації права власності на зазначені об*єкти нерухомості. На підставі поданих документів відповідачем було зареєстровано право власності позивача на частину нежитлових будівель, а саме: адміністративний будинок, літ. А-4, загальною площею 2014,1 кв.м. та приміщення котельної, літ. “Д”, загальною площею 35,1 кв.м., про що було видано реєстраційне посвідчення.

Однак, відповідачем було відмовлено в реєстрації права власності на об*єкти нерухомості, які знаходяться за адресою: вул. Вовчанський шлях, 35, с. Метайлівка Вовчанського району Харківської області., а саме: 1. Господарчий блок, літ. “В”, загальною площею 15 кв.м.; 2. Приміщення артезіанської свердловини, літ “Ж”, загальною площею 34,8 кв.м.; 3. Приміщення дизельної електростанції, літ. “З”, загальною площею 25,2 кв.м.; 4. Павільйон рятівної станції, літ “К”, загальною площею 39 кв.м.

Відповідно до ст. 2 Ззакону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” встановлено, що державна реєстрація права на нерухоме майно це офіційне визначення і підтвердження державою фактів виникнення переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень. Крім того, прикінцевими положеннями зазначеного закону України визначено, що до створення єдиної системи органів реєстрації прав, а також до формування Державного земельного кадастру реєстрація обєктів нерухомості проводиться комунальними підприємствами “Бюро технічної інвентеризації”.

Згідно з ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може предявити позов про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визначається іншою особою. Крім того, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів можуть бути – визнання права (ст. 16 Цивільного кодексу України).

Згідно  з ст. 3 Закону України “Про власність”, ст. 325 Цивільного кодексу України юридична особа є суб*єктом права приватної власності та може бути власником будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їй належати.

Статтею 49 Закону України “Про власність” встановлено, що володіння майном вважається набутим правомірним, якщо інше не буде встановлено судом, третейським судом. Згідно з ч. 2 ст. 328 Цивільного кодексу України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.   

За таких обставин, суд вважає позовні вимоги про визнання  права власності ВАТ "Харківгаз" на господарчий блок літера "В" загальною площею 15 кв.м., приміщення артезіанської свердловини літера "Ж", загальною площею 34,8 кв.м.,  приміщення дизельної електростанції літера "З" загальною площею 25,2 кв.м., павільйон рятівної станції літера "К", загальною площею 39 кв.м., які розташовані по вул. Вовчанський шлях, 35, с. Метайлівка Вовчанського району Харківської області, а також зобов*язання Комунальне підприємство "Вовчанське бюро технічної інвентаризації" видати свідоцтво про державну реєстрацію права власності на зазначені об*єкти нерухомості, обгрунтованими, підтвердженими матеріалами справи і такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покласти на позивача.

На підставі викладеного та керуючись статтями 6, 8, 19, 41, 42, 124, 129 Конституції України, статтями 1, 4, 12, 33, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати право власності Відкритого акціонерного товариства "Харківгаз" поштова адреса: 61022, м. Харків, пл. Свободи, 5 будинок Держпром, 4-й під*їзд, 3 поверх, код ЄДРПОУ 03359500) на господарчий блок літера "В" загальною площею 15 кв.м., який розташований на земельній ділянці загальною площею 1,99 га по вул. Вовчанський шлях, 35, с. Метайлівка Вовчанського району Харківської області; на приміщення артезіанської свердловини літера "Ж", загальною площею 34,8 кв.м., яке розташоване на земельній ділянці загальною площею 1,99 га по вул. Вовчанський шлях, 35, с. Метайлівка Вовчанського району Харківської області; на приміщення дизельної електростанції літера "З" загальною площею 25,2 кв.м., яке розташоване на земельній ділянці загальною площею 1,99 га по вул. Вовчанський шлях, 35, с. Метайлівка Вовчанського району Харківської області; на павільйон рятівної станції літера "К", загальною площею 39 кв.м., який розташований на земельній ділянці загальною площею 0,22 га по вул. Вовчанський шлях, 35, с. Метайлівка Вовчанського району Харківської області.

Зобов*язати Комунальне підприємство "Вовчанське бюро технічної інвентаризації" (поштова адреса:62504, Харківська область, м. Вовчанськ, вул. Леніна, 86, код ЄДРПОУ 03354980) видати Відкритому акціонерному товариству "Харківгаз" (поштова адреса: 61022, м. Харків, пл. Свободи, 5 будинок Держпром, 4-й під*їзд, 3 поверх, код ЄДРПОУ 03359500) свідоцтва про державну реєстрацію права власності на господарчий блок літера "В" загальною площею 15 кв.м., який розташований на земельній ділянці загальною площею 1,99 га по вул. Вовчанський шлях, 35, с. Метайлівка Вовчанського району Харківської області; на приміщення артезіанської свердловини літера "Ж", загальною площею 34,8 кв.м., яке розташоване на земельній ділянці загальною площею 1,99 га по вул. Вовчанський шлях, 35, с. Метайлівка Вовчанського району Харківської області; на приміщення дизельної електростанції літера "З" загальною площею 25,2 кв.м., яке розташоване на земельній ділянці загальною площею 1,99 га по вул. Вовчанський шлях, 35, с. Метайлівка Вовчанського району Харківської області; на павільйон рятівної станції літера "К", загальною площею 39 кв.м., який розташований на земельній ділянці загальною площею 0,22 га по вул. Вовчанський шлях, 35, с. Метайлівка Вовчанського району Харківської області.

Суддя                                                                                            Ільїн О.В.

справа № 44/199-06

Дата ухвалення рішення14.07.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу50271
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —44/199-06

Рішення від 14.07.2006

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ільїн О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні