Рішення
від 09.10.2009 по справі 2/169-пн-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/169-ПН-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

09.10.2009                                                                Справа №  2/169-ПН-09

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Скобєлкіна С.В. при секретарі Котенко І.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Прокурора  Великоолександрівського району Херсонської області в інтересах держави в особі Великоолександрівської районної ради Херсонської області, смт.Велика Олександрівка Херсонської області    

до Великоолександрівської центральної  районної  аптеки № 12, смт.Велика Олександрівка Херсонської області   

про  визнання права власності, усунення перешкод, витребування документів

за участю представників сторін:

за участю прокурора - Мяло Н.

представників сторін:

від  позивача - Терлецький Ю.С., посвідчення № 0582

від  відповідача - Якуба О.Г., довіреність у справі

                              Лавренко В.М., довіреність  від 12.06.2009 року

в с т а н о в и в:

Прокурор Великоолександрівського району Херсонської області діючи в інтересах держави  в особі Великоолександрівської районної ради Херсонської  області, звернувся до суду  з позовом до Великоолександрівської центральної  районної аптеки № 12 про визнання права власності на майновий  комплекс вартістю 641 744,55 грн. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що рішенням Херсонської обласної ради Великоолександрівська центральна районна  аптека № 12 передана до спільної  власності територіальних громад району, але позивач  прийняти майно аптеки № 12   не в змозі, оскільки керівництво  відповідача не підписує акт прийому-передачі  майна, що позбавляє Великоолександрівську районну раду  управляти  ним. З цих  підстав прокурор просить визнати право комунальної  власності територіальних громад сіл та селищ Великоолександрівського району Херсонської області на майновий комплекс, що знаходиться у володінні Великоолександрівської центральної  районної аптеки № 12 загальною  балансовою вартістю 641744,55 грн., перелік  якого зазначений у прохальній  частині позовної заяви та  знаходиться за адресою: Херсонська область, смт.Велика Олександрівка, вул.Леніна,156.

В ході розгляду справ прокурор здійснив уточнення  та збільшення  позовних вимог, які стосуються вартості майна, зазначеного у розмірі  346 632,66 грн. та його переліку, а також вимог про усунення перешкод з боку  відповідача до користування спірним майном, зобов'язанні відповідача передати Великоолександрівській районній раді технічну документацію на спірне майно - майновий комплекс та основні засоби.

У судовому засіданні  прокурор і Великоолександрівська районна рада підтримала  заявлені уточнені і збільшені позовні вимоги з посиланням на надані докази та матеріали справи.

Відповідач позов не визнав, зазначивши це як у письмовому відзиві на позов, так і через своїх представників в судовому засіданні, вказуючи на те, що вони не заперечують проти того, що саме Великоолександрівській районній раді належить право власності на спірне  майно, але не згодні  з тим, що його балансоутримувачем визнано Великоолександрівську центральну районну лікарню. Що стосується вимог про усунення перешкод та зобов'язання надати документи, то у цій частині відповідач вважає їх безпідставними, так як перешкоди позивачу не чиняться, а які саме документи витребовує позивач у аптеці не відомо.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази, заслухавши  представників сторін, прокурора, суд прийшов до висновку про те, що позов підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.

Як встановлено судом  та вбачається з матеріалів справи, відповідно до вимог статті 121 Конституції України на прокуратуру України покладається представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом. Відповідно до ст.36 Закону України "Про прокуратуру" підставою представництва в суді держави є наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними та державою.

Пунктом 2 резолютивної частини рішення Конституційного суду України у справі № 1-1/99 від 08.04.1999р. встановлено, що під поняттям орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах, зазначених в ч.2 ст.2 ГПК України, треба розуміти орган державної влади або орган місцевого самоврядування, який законом наділений повноваженнями органу виконавчої влади.

В пункті 5 мотивувальної частини вказаного рішення КСУ передбачено, що орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах фактично є позивачем у справі, порушених за позовною заявою прокурора і на підставі ч.1 ст.2 ГПК України є стороною в господарському процесі, цей орган здійснює процесуальні дії відповідно до вимог ст.22 ГПК України.

Відповідно  до  ст.10  Закону  України  "Про  місцеве  самоврядування  в  Україні" Великоолександрівська селищна рада Херсонської області є органом місцевого самоврядування, що представляє територіальну громаду смт.Велика Олександрівка та здійснює від її імені та в її інтересах функції і повноваження місцевого  самоврядування,   визначені   Конституцією   України   та  Законами України.

Підставою для представництва прокурором інтересів Великоолександрівської районної ради в суді є порушення права власності територіальної громади району на майно, яке було передано у комунальну власність.

Так, відповідно до п.3 рішення XXXIII сесії п'ятого скликання Херсонської обласної ради № 771 від 28.11.2008р. було вирішено передати Великоолександрівську центральну районну аптеку № 12 до спільної власності територіальних громад району після прийняття відповідного рішення районною радою. Обласне комунальне фармацевтичне підприємство "Херсоноблфармація" зобов'язано вирішити питання щодо змін  у структурних підрозділах.

Рішенням Херсонської обласної ради від 23.12.2008 року № 808 внесені зміни до вищезазначеного рішення, відповідно до яких пунктом 3.1. вирішено створити комісію з передачі  майна  центральних районних аптек  визначених у п.3 рішення ХХХІІІ сесії  обласної ради від 28.11.2008р. № 771 Пунктом 3.2. на зазначену  вище комісію покладено обов'язок виконати всі заходи  пов'язані з прийомом-передачею, а у  додатку  до рішення обласної ради № 808 від 23.12.2008 року визначений склад комісії.

11.12.2008 року Великоолександрівською районною радою Херсонської області прийнято рішення № 379, відповідно до якого вирішено прийняти в строк до 01.01.2009 року до спільної власності територіальних громад району  майнові  комплекси (будівлі та споруди), що входять до складу Великоолександрівської центральної районної аптеки № 12 та знаходяться за адресами: смт.Велика Олександрівка, вул.Леніна, 156, вул.Комсомольська, 6, та смт.Калинінське, вул.Радянська, 100 і основні  засоби.  Вирішено створити для проведення прийому-передачі майнових комплексів центральної районної аптеки № 12 тимчасову комісію. Додатком до рішення є склад тимчасової депутатської комісії  з прийому-передачі майнового комплексу аптеки № 12 до спільної власності територіальних громад району.

Рішенням Великоолександрівської районної ради № 417 від 25.02.2009 року внесені зміни у складі  комісії, комісію зобов'язано провести прийняття до спільної власності  територіальних громад району будівель, споруд, основних засобів  та майна, що входять  до складу Великоолександрівської центральної районної аптеки № 12 та знаходяться за адресами: смт.Велика Олександрівка, вул.Леніна, 156, вул.Комсомольська, 6, а також в смт.Калинінське, вул.Радянська, 100 до 01.04.2004 року. Балансоутримувачем  майнових комплексів, будівель і споруд центральної  районної аптеки визнано Великоолександрівську  центральну районну лікарню. Внесено зміни до рішення ХІІ сесії ХХІV скликання № 163 яке стосується "Положення про управління об'єктами спільної власності територіальних  громад району та пакетами акцій ВАТ", у розділ 1 "Перелік об'єктів спільної власності територіальних громад Великоолександрівського району" записом наступного змісту: "Майновий комплекс - будівлі, споруди, основні засоби та майно, що входять до складу Великоолександрівської  центральної  районної аптеки та знаходяться за адресами: смт.Велика Олександрівка, вул.Леніна. 156, вул.Комсомольська, 6, а також в смт.Калинінське, вул.Радянська, 100, центральної районної аптеки № 12".

З метою прийняття вказаного майна до комунальної власності територіальних громад району, 27.03.2009 року було складено акт інвентаризації та прийому-передачі майна, основних засобів, інших матеріальних цінностей центральної районної  аптеки № 12 - філії ОКФП "Херсоноблфармація", загальна вартість якого склала 346 632,66 грн. Керівником  аптеки цей документ не  підписаний, але він затверджений головами Великоолександрівської  районної ради та  Херсонської обласної ради.  

Рішенням Великоолександрівської районної ради № 433 від 03.04.2009 року вищевказаний акт інвентаризації та прийому-передачі будівель, майна, основних засобів, товаро-матеріальних цінностей від 27.03.2009 року, складений комісією, до складу якої входив головний бухгалтер Великоолександрівської центральної районної лікарні, затверджено.  Балансоутримувача прийнятого майнового комплексу зобов'язано забезпечити            його зберігання  та ефективно використовувати.

Рішенням Великоолександрівської районної ради № 462 від 29.07.2009 року здійснені зміни і доповнення до попереднього рішення № 417 від 25.02.2009 року, що не міняють суті вищевикладеного.

Статтею 143 Конституції України визначено, що територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через  утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власності,  утворюють, реорганізують та ліквідують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють  контроль за їх діяльністю.

Такі ж повноваження  територіальних громад закріплені і містяться у Законі України "Про місцеве самоврядування".

Відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов'язку в натурі; зміна правовідношення; припинення  правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової)   шкоди;   визнання   незаконними   рішення,   дій  чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Згідно ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст.ст. 386, 392 ЦК України держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності. Власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню. Власник майна може пред'явити позов про визнання його  права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Оскільки  дії з боку відповідача свідчать про невизнання права комунальної власності на вищевказане майно за Великоолександрівською районною радою, то це дає підстави для його визнання в судовому порядку.

Що стосується вимог до відповідача про усунення перешкод в користуванні майном та витребування  технічної  документації, то в цій частині позовна заява задоволенню не підлягає, оскільки вони, ці вимоги, є не конкретними, не обґрунтованими відповідними протидіями з боку Великоолександрівської  центральної  районної аптеки № 12, не підкріплені та не забезпечені відповідними  доказами. Сам відповідач  факт чинення перешкод спростовує і просить надати роз'яснення, які саме  документи він повинен передати, і чому саме в примусовому порядку при відсутності таких звернень у минулому. За відсутністю  договірних або  інших  господарських відносин між сторонами позивач не  робить посилання на будь-які  норми  чинного законодавства або інші правові акти, за якими  його вимоги є такими, що підлягають задоволенню.

За вказаних обставин суд не знаходить правових підстав для задоволення в цій частині  позову  прокурора в інтересах держави в особі Великоолександрівської районної ради, оскільки   не  доведена     наявність  підстав  для  виникнення відповідальності іншої сторони. Суд зазначає, що статтями 42, 43 ГПК України встановлено, що господарський судовий процес здійснюється на засадах змагальності та рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом. При цьому принцип змагальності передбачає покладення тягаря доказування та відповідальності за доведеність своїх вимог чи заперечень на сторони, вимагає від останніх ініціативи та активності в реалізації процесуальних прав.

Згідно ст.22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, вживати заходів до всебічного, повною та, об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Матеріали справи свідчать, що сторони знаходилися у рівних умовах перед судом мали достатню свободу в можливості подання доказів і доведенні їх переконливості, але прокурор і В.Олександрівська  районна рада належним чином надані процесуальні права не використали.

Оскільки судом  задоволена лише третя частина від заявлених вимог, суд у відповідній частині стягує з відповідача, з вини якого спір  доведено до судового розгляду, судові витрати по справі, згідно до положень ст.49 ГПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.44, 49, 82-85 ГПК України, суд -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити частково.

2. Визнати право комунальної власності територіальних громад сіл та селищ Великоолександрівського району Херсонської області на майновий комплекс, що знаходиться у володінні Великоолександрівської центральної районної аптеки №12 загальною залишковою балансовою вартістю 346 632,66 грн., зокрема:

-          будівля  аптеки №   12: Херсонська область, Великоолександрійвський район, смт.В.Олександрівка,   вул.Леніна, 156,   вартістю 326920,33 грн.;                    

-          торгівельний зал, вартістю 7375,00 грн.;          

-          комплект асистентський на 4 р.м., вартістю 1125,00 грн.;     

- стіл провізора-аналітика, вартістю 422,00 грн.;

- шафа сушильна, вартістю 4275,00 грн.;

- холодильник "Апшерон", вартістю 398,00 грн.;

- стерилізатор ВК 73 № 3137, вартістю 554,00 грн.;

- напівавтомат ЗПР № 799, вартістю 686,00 грн.;

- обчислювальна машина "Іскра" 122.1, вартістю 789,00 грн.;

- касовий апарат ТОка 400, вартістю 1076,00 грн.,

- бюреточна установка на 16 б., вартістю 515,00 грн.;

-          стерилізатор ВК-75, вартістю 563,00 грн.;          

-          апарат інфузійний АНЗ, вартістю 416,00 грн.;          

-          касовий апарат Ера 101, вартістю 357,33 грн.;

-          автомашина ВАЗ № 21043, вартістю 288,93 грн.;

-          будівля аптечного кіоску № 2: Херсонська область, В.Олександрівський район, смт.В.Олександрівка, вул.Комсомольська, 6, вартістю 2185,73 грн.;

-          телефакс PANASONIK 780, вартістю 720,00 грн.;

- причеп "Фермер", вартістю 54,96 грн.;

-          кондиціонер DELONQPAK, вартістю 1250,00 грн.;

- кондиціонер ГМ-А-0560, вартістю 540,00 грн.;

- касовий апарат Ера 102, вартістю 472,55 грн.;

-          касовий апарат "Еліт Міні 600.04", вартістю 266,25 грн.;

- касовий апарат "Еліт Міні Ф", вартістю 130,00 грн.;

-          касовий апарат "Міні 500.02 МЕ", вартістю 1074,00 грн.;

- касовий апарат "Міні 600.04 МЕ", вартістю 1624,00 грн.;

-          ксерокс CANON Fc 108, вартістю 1452,00 грн.;

-          принтер CANON ІВМ 1120, вартістю 1056,00 грн.;

-          комп'ютер SEMPRON МКС 270, вартістю 1538,00 грн.;

- комплект до комп'ютера, вартістю 1069,00 грн.;

-          газовий котел АТON 50, вартістю 781,06 грн.;

- напівавтомат ЗПР, вартістю 686,00 грн.;

- машина для мийної, вартістю 746,00 грн.;

-          сарай для зберігання: Херсонська область, смт. Калінінське, вул.Радянська, 100, вартістю 1833,00 грн.;

-          будівля аптеки № 58: Херсонська область, смт. Калінінське, вул.Радянська, 100, вартістю 9372,04 грн.

-          стіл асистентський, вартістю 454,00 грн.;          

-          холодильник "Апшерон", вартістю 398,00 грн.;

-          автоклав ВК 30, вартістю 457,00 грн.;

-          асистентська кімната, вартістю 770 грн.;

-          конвектор "Туман", вартістю 550,00 грн.;

-          стіл асистентський, вартістю 467,00 грн.;

-          холодильна камера, вартістю 1382,00 грн.;

-          касовий апарат Міні 500.02 МЕ, вартістю 350,11 грн.;

-          касовий апарат Міні 500.02 МЕ, вартістю 1052,60 грн.;

-          шафи робочі (18 шт.), загальною вартістю 1440 грн.,

а також малоцінний інвентар:

- електричні лічильники (2 шт.), загальною вартістю 715 грн.;

- газовий лічильник, вартістю 350 грн.;

- електричні каміни (2 шт.), загальною вартістю 360 грн.;

- халати медичні (19 шт.), загальною вартістю 604,00 грн.;

- картина, вартістю 100, 00 грн.;

- бюсти (3 шт.), загальною вартістю 150,00 грн.;

- часи настінні, вартістю 50,00 грн.,

- декоративна зелень (7 шт.), загальною вартістю 70,00 грн.,

- автошини БЦ-20 (4 шт), загальною вартістю 692,00 грн.

3. В іншій          частині позову відмовити.

4. Стягнути з Великоолександрівської центральної районної аптеки № 12, 74100, Херсонська область смт.Велика Олександрівка, вул.Леніна, 156, код 01980029, р/р. не відомий на користь Великоолександрівської районної ради, 74100 Херсонська область, смт.Велика Олександрівка вул.Леніна, 155, код 24945403, р/р. не відомий - 28,33 грн. (двадцять вісім грн. 33 коп.) та 39,33 грн. (тридцять дев'ять грн. 33 коп.) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

5. Рішення направити сторонам по справі.

  

         Суддя                                                                                      С.В.Скобєлкін

           Дата підписання рішення

           відповідно до вимог ст. 84 ГПК України                      15.10.2009р.

Дата ухвалення рішення09.10.2009
Оприлюднено20.10.2009
Номер документу5034195
СудочинствоГосподарське
Суть визнання права власності, усунення перешкод, витребування документів

Судовий реєстр по справі —2/169-пн-09

Рішення від 09.10.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні