Ухвала
від 15.10.2009 по справі 5/195-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/195-Б

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


У Х В А Л А

"15" жовтня 2009 р.Справа № 5/195-Б

Господарський суд Хмельницької області у складі головуючого судді Грамчука І.В. при секретарі Атаманчук І.А. за участю представників сторін :

Кредитора : Баляндр В.А. –представник за довіреністю від 16.12.2008р.

Боржника :          представники не з'явились

За участю : арбітражний керуючий Кунашенко В.І. –не з'явився

Розглянувши справу за заявою        Ізяславської міжрайонної Державної податкової інспекції м. Ізяслав

про визнання банкрутом сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Першого Травня

                                                            с. Дертка Ізяславського району

Викликані до суду повноважні представники боржника та арбітражний керуючий Кунашенко В.І. до суду не прибули, витребувані судом документи не надали, що не позбавляє суд у визначений законом термін розглянути справу за наявними в ній матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

Ухвалою господарського суду від 2 жовтня 2009р. за заявою Ізяславської міжрайонної державної податкової інспекції порушено провадження у справі № 5/195-Б про визнання банкрутом сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Першого Травня с Дертка Ізяславського району. Також цією ухвалою зобов'язано ініціюючого кредитора (Ізяславську МрДПІ м. Ізяслав) надати оригінали доказів на підтвердження викладених у заяві обставин в контексті вимог Цивільного кодексу України та Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців", розділу YIII Господарського процесуального кодексу України. Цією ж ухвалою зобов'язано кредитора до дати проведення судового засідання запропонувати суду погоджену кандидатуру арбітражного керуючого - ліквідатора або надати згоду на затвердження ліквідатором боржника –ініціюючого процес кредитора, а також надати на розгляд суду подану боржником останню податкову звітність.

Додатково суд витребував у боржника письмове пояснення по справі, яке має містити:

          наявні заперечення щодо вимог заявника,

          загальну суму заборгованості боржника перед кредиторами у т.ч. по заробітній платі працівникам, а також заборгованості по податках і зборах (обов'язкових платежах),

          відомості про наявне майно, у тому числі і кошти, які знаходяться на його рахунках у банках чи інших фінансово-кредитних установах, зазначити поштові адреси всіх банків чи інших фінансово-кредитних установ в яких відкрито рахунки у національній та іноземній валюті,

          розшифровку усіх сум боргу по кожному кредитору окремо, також окремо по кожному дебітору, дані по заборгованості по заробітній платі перед працівниками підприємства, а також заборгованості по податкам і зборам, перелік та повний опис заставленого майна,

бухгалтерський баланс на останню звітну дату із витребуванням у Головного управління статистики у Хмельницькій області довідки про перебування сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Першого Травня с Дертка Ізяславського району, код ЄДРПОУ 30801139 у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України.

Окрім того судом введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та з метою забезпечення грошових вимог кредиторів заборонено власнику майна боржника або уповноваженому ним органу вчиняти дії щодо реорганізації чи ліквідації юридичної особи–боржника.

В судове засідання 9 жовтня 2009 р. повноважний представник заявника прибув, однак повністю витребувані судом документи не надав, що викликало необхідність відкладення підготовчого засідання на іншу дату.

Безпосередньо в засіданні представником кредитора подано клопотання начальника Ізяславської МрДПІ Козака Л.П. з пропозицією призначити ліквідатором арбітражного керуючого Кунашенка В.І. (від 09.10.2009р. за № 01-24/10080), примірник останньої поданої боржником звітності, а саме податкового розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища за 2008р., подану до податкового органу 16.01.2009р. вх. № 18864.

Отриманий судом з головного управління статистики у Хмельницькій області витяг з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) по Хмельницькій області (вх. № 01-24/6111 від 9.10.2009р.) свідчить про перебування боржника в Реєстрі станом на 8 жовтня 2009р.

При цьому відкладаючи підготовче засідання на іншу дату, суд повторно витребував у заявника оригінали доказів на підтвердження викладених у заяві обставин в контексті вимог Цивільного кодексу України та Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців", а також докази на підтвердження реалізації рішення зборів засновників підприємства від 25 травня 2009р. про ліквідацію СТОВ ім. Першого Травня.

Цією ж ухвалою суд повторно зобов'язав кредитора до дати проведення судового засідання запропонувати суду погоджену кандидатуру арбітражного керуючого - ліквідатора згідно затвердженого наказом Міністерства економіки України від 21.11.2008 N 715 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 грудня 2008 р. за N 1197/15888 Порядку розгляду та подання пропозицій господарському суду щодо кандидатур арбітражних керуючих або надати згоду на затвердження ліквідатором боржника –ініціюючого процес кредитора.

Додатково суд вважав за необхідне витребувати в порядку ст.ст. 38, 65 ГПК України з Ізяславської райдержадміністрації оригінали установчих документів товариства (Статут і Установчий договір) та оригінали документів, на підставі яких в послідуючому було внесено відповідні зміни до установчих документів підприємства та зроблено записи в Журналі обліку реєстраційних справ, а в державного реєстратора Ізяславської райдержадміністрації –всі Відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Першого Травня с Дертка Ізяславського району, код ЄДРПОУ 30801139, а також його учасників в порядку ст. 20 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців"; в Хмельницької філії інформаційного центру Міністерства юстиції України – Витяги про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, внесених щодо боржника - сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Першого Травня с Дертка Ізяславського району, код ЄДРПОУ 30801139; з Ізяславського бюро технічної інвентаризації –відомості щодо державної реєстрації речових прав сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Першого Травня с Дертка Ізяславського району, код ЄДРПОУ 30801139; з Головного управління статистики у Хмельницькій області –належним чином засвідчені копії звітності сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Першого Травня с Дертка Ізяславського району, код ЄДРПОУ 30801139 за період 2005-2009роки.

Прибулий до суду представник ініціюючого кредитора повністю витребуваних судом документів не надав, вважаючи наявні в матеріалах справи докази достатніми для визнання відсутнього боржника банкрутом, винесення відповідної постанови в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якою встановлені особливості банкрутства відсутнього боржника, відкриття ліквідаційної процедури, а також призначення ліквідатором сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Першого Травня с Дертка Ізяславського району арбітражного керуючого Кунашенка В.І.

В послідуючому судом отримано заяву арбітражного керуючого Кунашенка В.І. м. Шепетівка вул.. Шешукова,10 кв. 30 (вх.№01-24/10079 від 08.10.2009р.) зі згодою на призначення його розпорядником майна боржника - товариства з обмеженою відповідальністю ім. Першого Травня с Дертка Ізяславського району, а також з Головного управління статистики у Хмельницькій області завірені копії звітів за ф. № 1 ”Баланс”, ф. № 2 „Звіт про фінансові результати” сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Першого Травня с Дертка Ізяславського району, код ЄДРПОУ 30801139 за 2005 рік (вх .№ 01-24/10308 від 14.10.2009р.). Додатково на вимогу суду представником заявника надано Витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна за № 2942965 виданий Хмельницькою філією державного підприємства „Інформаційний центр” Міністерства юстиції України 30.03.2005р. серія ВА № 239123, який свідчить про перебування всього рухомого майна боржника в податковій заставі починаючи з 01.04.2002р. і додатково нерухоме майно з 01.02.2004р.

Примірник Довідки з Єдиного державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців серія АВ № 253871 станом на 14 жовтня 2009р. свідчить лише про наявність записів від 19.06.2008р. про включення відомостей про юридичну особу та від 8.10.2009р. щодо внесення судового рішення про порушення провадження у справі про банкрутство юридичної особи.

Тоді як Витяг з Єдиного державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців серія АВ № 253869 станом на 14 жовтня 2009р. підтверджує лише наявність запису від 02.10.2009р. про порушення господарським судом Хмельницької області справи № 5/195-Б про банкрутство сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Першого Травня с Дертка Ізяславського району.

Вислухавши прибулого до суду представника ініціюючого кредитора та дослідивши наявні в матеріалах справи докази судом враховується наступне :

У відповідності до ст. 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, якою закріплено особливості банкрутства відсутнього боржника, зокрема передбачено у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

2. Господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

3. У разі виявлення майна відсутнього боржника ліквідатора має бути замінено за клопотанням кредитора арбітражним керуючим, про що господарський суд виносить ухвалу.

У разі виявлення ліквідатором майна відсутнього боржника, визнаного банкрутом, сума виручки від продажу такого майна направляється на покриття витрат, пов'язаних з провадженням у справі про банкрутство.

4. У разі, якщо кредитор не подав до господарського суду клопотання щодо кандидатури арбітражного керуючого (ліквідатора), ухвала господарського суду надсилається державному органу з питань банкрутства, якою зобов'язується протягом семи днів від дати винесення ухвали забезпечити участь у справі ліквідатора з числа працівників державного органу з питань банкрутства.

5. Ліквідатор письмово повідомляє про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута.

6. За клопотанням ліквідатора у разі виявлення ним майна відсутнього боржника, визнаного банкрутом, господарський суд може винести ухвалу про припинення процедури ліквідації, передбаченої цією статтею, і переходу до загальних судових процедур у справі про банкрутство, передбачених цим Законом.

7. Задоволення вимог кредиторів здійснюється в порядку черговості, передбаченому статтею 31 цього Закону. Кредитори можуть оскаржити результати розгляду їх вимог ліквідатором до господарського суду до затвердження господарським судом ліквідаційного балансу. ( Стаття 52 в редакції Закону N 3088-III ( 3088-14 ) від 07.03.2002 )

Преамбулою Закону визначено, що цей Закон встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - суб'єкта підприємницької діяльності або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури, повного або часткового задоволення вимог кредиторів.

Введення передбаченого Законом особливого порядку, спрямованого на відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, та застосування ліквідаційної процедури має на меті задоволення вимог кредиторів (повне або часткове). При цьому, наслідки порушення провадження у справі про банкрутство впливають на права та обов'язки усіх кредиторів боржника.

Підставою для введення такого порядку є стан неплатоспроможності боржника, який встановлюється судом за наявності передбачених Законом ознак.

У відповідності до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Дана справа порушена на підставі статті 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якою встановлені особливості банкрутства відсутнього боржника.

Згідно з положеннями частини 1 статті 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

За правилами вказаної статті підстави для подання кредитором заяви про порушення справи по банкрутство відсутнього боржника виникають у випадку наявності будь-якої з ознак, передбачених цією статтею, або у їх сукупності.

Отже, у контексті вказаної норми при розгляді справи за правилами статті 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" заявником має бути доведений факт нездійснення боржником підприємницької діяльності, зокрема у зв'язку з його відсутністю за місцезнаходженням, тоді як предметом доказування є визначення місцезнаходження боржника - юридичної особи та факт відсутності керівних органів юридичної особи за її місцезнаходженням.

Відповідно до статті 93 Цивільного кодексу України та положень абзацу 6 статті 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" місцезнаходження юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Згідно з частиною 1 статті 16 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення органів державної влади, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України (частина 1 статті 17 вказаного Закону).

В Єдиному державному реєстрі містяться також відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, а також відомості про зарезервовані найменування юридичних осіб (частина 5 цієї статті).

За приписами частин 1, 3 статті 18 цього Закону якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін. Якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою, крім випадків, коли третя особа знала або могла знати ці відомості.

Названий Закон також визначає порядок внесення до Єдиного державного реєстру записів про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, які здійснюються державним реєстратором (стаття 19 Закону).

Виходячи з вимог частини 2 статті 34 Господарського процесуального кодексу України, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

З огляду на викладене суд вважав за необхідне розгляд справи відкласти із витребуванням в порядку ст.ст. 38, 65 ГПК України установчих документів товариства (Статуту і Установчого договору), доказів перебування в Єдиному державному реєстрі вищезгаданої інформації щодо боржника, а також інші належні та допустимі докази, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

При цьому отримані судом та наявні в матеріалах справи документи у своїй сукупності, не являються належними та допустимими доказами на підтвердження визначених законом обставин, з існуванням яких законодавець пов'язує можливість визнання банкрутом відсутнього боржника.

Згідно статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням повинні міститись в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців. І тільки факт внесення таких відомостей до реєстру може слугувати підставою для визнання боржника відсутнім. Тоді як надані заявником при зверненні до суду акт обстеження від 17.02.2009р. із примірниками останньої податкової звітності боржника, без правової оцінки судом доказів на підтвердження реалізації власниками рішення зборів засновників підприємства від 25 травня 2009р. про ліквідацію СТОВ ім. Першого Травня у відповідності до норм Цивільного і Господарського кодексів України та Закону України „Про господарські товариства”, також не можуть компенсувати повного об'єму доказів з наявністю яких законодавець пов'язує можливість визнання банкрутом відсутнього боржника.

З огляду на викладене, заяву Ізяславської міжрайонної Державної податкової інспекції м. Ізяслав про визнання банкрутом сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Першого Травня с. Дертка Ізяславського району слід залишити без розгляду за п 5 ст. 81 ГПК України зі скасуванням вжитих судом заходів забезпечення вимог кредиторів.

Керуючись ст.ст. 8, 11, 23-25, 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст.ст. 38, 65, 81, 86 Господарського процесуального кодексу України, СУД-

У х в а л и в:

Заяву Ізяславської міжрайонної Державної податкової інспекції м. Ізяслав в межах справи № 5/195-Б про визнання банкрутом сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Першого Травня с. Дертка Ізяславського району залишити без розгляду.

Вжиті судом заходів забезпечення вимог кредиторів –скасувати.

Примірники ухвали надіслати сторонам у справі та державному реєстратору за місцезнаходженням боржника.

Суддя                                                                                                    

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення15.10.2009
Оприлюднено20.10.2009
Номер документу5035232
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/195-б

Ухвала від 05.02.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 27.01.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 22.01.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Постанова від 18.06.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 29.05.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 25.05.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 13.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 05.05.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 31.03.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 30.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні