Постанова
від 20.07.2006 по справі 11/196а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/196а

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

Господарський суд Чернігівської області


14000 м. Чернігів, проспект Миру 20                                        Тел. 7-99-18, факс 7-44-62

Іменем України

ПОСТАНОВА

 "20" липня 2006 р.                                                  Справа № 11/196а

11 год. 50 хвил.

За позовом: Прокурора Ічнянського району в інтересах держави в особі Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіттяПредставницький орган –Ічнянський районний центр зайнятості населення

16700, м. Ічня, вул. Леніна, 17

До: Сільськогосподарського закритого акціонерного товариства „Світанок”

16700,  Ічнянський район, с. Хаєнки, вул. Леніна, 64 а

Про стягнення 535,31 грн.  заборгованості

                                                                                            Суддя  Ю.М.Бобров

                                                                                          Секретар О.Ю.Михальова

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН :

Від Позивача:  участі не взяв.

Від Відповідача: не з'явився.

        В судовому засіданні взяв участь прокурор відділу прокуратури Чернігівської області Турчин І.А.

СУТЬ СПОРУ:

       Прокурором подано позов в інтересах держави в особі Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі –Фонд),  представницький орган –Ічнянський районний центр зайнятості населення до Сільськогосподарського закритого акціонерного товариства „Світанок” про стягнення 535,31 грн. заборгованості по страхових внесках на випадок безробіття та пені.

        Прокурор в судовому засіданні підтримав позовні вимоги з мотивів, викладених у позовній заяві.

         До початку судового засідання від позивача до суду надійшло письмове клопотання, в якому він просить суд розглянути справу без участі його представника.

          Відповідач відзиву на позов або письмових пояснень щодо суті спору суду не подав,      заяв та клопотань від відповідача на час розгляду справи до суду не надходило.

          Судову повістку про призначення справи до розгляду відповідач отримав та про дату, час і місце судового засідання був повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення № 26803.

                  Частиною 2 ст. 128 КАСУ, передбачено, що неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи, які прибули в судове засідання, або неповідомлення  ними про причини неприбуття, не є перешкодою для розгляду справи.

                  Оскільки стороною по справі (відповідачем) є юридична особа, зважаючи на те, що відповідач був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду і ним не повідомлено про причини неприбуття його представника та від нього не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності, суд вважає за можливе розглянути справу по суті за наявними в ній матеріалами (доказами).

        Дослідивши матеріали справи та надані докази, заслухавши в судовому засіданні пояснення прокурора, суд встановив наступне.

        Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття створений для управління страхуванням на випадок безробіття, провадження збору та акумуляції страхових внесків, контролю за використанням коштів, здійснення інших функцій  згідно із Законом України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” від 02.03.00 р. № 1533-ІІІ (далі –Закон) та статутом Фонду.

        Управління Фондом здійснюють правління Фонду та виконавча дирекція Фонду (ст. 10 Закону). Згідно ст.12 Закону виконавча дирекція Фонду є виконавчим органом правління Фонду, який забезпечує виконання рішень правління. Функції виконавчої дирекції Фонду покладаються на органи державної служби зайнятості, які є робочими органами виконавчої дирекції Фонду. Виконавча дирекція Фонду та її робочі органи організовують виконання рішень правління Фонду та забезпечують дотримання законодавства України про страхування на випадок безробіття, діють від імені Фонду, ведуть реєстр платників збору, провадять збір страхових внесків, контролюють правильність нарахування, своєчасність сплати страхових внесків, представляють інтереси Фонду в судових та інших органах.

          Сільськогосподарське закрите акціонерне товариство „Світанок” зареєстроване як платник страхових внесків на випадок безробіття за № 255400096 з 01.01.98 р.

        Відповідно до ст. 35 Закону відповідач зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та надавати дирекції Фонду відомості про нарахування та сплату зазначених внесків.

        Згідно зі ст. ст. 17, 19 Закону розмір страхових внесків встановлюється щорічно на календарний рік Верховною Радою України у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці. Роботодавці та застраховані особи сплачують страхові внески 1 раз на місяць в день одержання в установах банків коштів на оплату праці.

        Пунктами 1, 2 ст. 38 Закону № 1533 встановлено, що роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність реєстрації як платник страхових внесків, несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців.

        У разі несвоєчасної  сплати  страхових  внесків страхувальниками,  у  тому  числі через ухилення від реєстрації як платника страхових внесків,  або неповної їх сплати страхувальники

сплачують суму донарахованих  контролюючим  органом  страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

        Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Національного банку  України, що  діяла  на  момент  сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування  штрафів)  за весь її строк.

        Не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду зі страхувальника у безспірному порядку. Строк давності у разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

        В силу ст. 39 Закону спори, що виникають із правовідносин за ним нормативним актом, вирішуються у судовому порядку.

        Всупереч вимогам чинного законодавства, відповідач не сплачує своєчасно страхові внески.

        Ічнянським районним центром зайнятості  проведено перевірку правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду СЗАС „Світанок” за період з 01.10.04 р. по 31.12.05 р., за результатами якої складено акт перевірки від 27.03.06 р. № 15.     

        Згідно акту перевірки прострочена заборгованість СЗАТ „Світанок” по сплаті страхових внесків до Фонду складає 232,71 грн., донараховано 30,16 грн. страхових внесків та нараховано 272,44 пені. Всього станом на 01.01.06 р. заборгованість відповідача складає 535,31 грн.

        Вказана сума боргу підтверджується також довідкою позивача. На день прийняття рішення заборгованість в сумі 535,31 грн. відповідачем добровільно не сплачена та підлягає примусовому стягненню.

         Враховуючи наведене вище, суд доходить висновку, що позовні вимоги обґрунтовані і  підлягають задоволенню. Оскільки позовні вимоги підтверджені належними і допустимим доказами, суд вважає за можливе прийняти рішення по справі без участі в судовому засіданні представників позивача та відповідача.

         Прокурор проти прийняття рішення по справі без участі представників позивача та відповідача не заперечує.

          Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.     

           Керуючись Законом України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, ст.ст. 94, 128, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

           1. Позов задовольнити повністю.

         2. Стягнути з Сільськогосподарського закритого акціонерного товариства „Світанок” (16709, Ічнянський район, с. Хаєнки, вул. Леніна, 64 а, р/р 26007301305 в Приватінвестбанку м.Ніжин, МФО 353508, код 02778459) на користь Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в особі Ічнянського районного центру зайнятості населення (16700, м. Ічня, вул. Леніна, 17) на р/р 37179971900133 в УДК в Чернігівській області, МФО 853592, код 14248850    535,31 грн. заборгованості по страхових внесках.

           Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

                   Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була  подана у строк, встановлений цим Кодексом,  постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

                   У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано,  набирає  законної  сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

                   Про апеляційне оскарження постанови спочатку подається заява.     

                   Обґрунтування мотивів оскарження і вимоги до суду апеляційної інстанції викладаються  в  апеляційній скарзі.

                   Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд Чернігівської області.

                   Копія апеляційної скарги одночасно надсилається  особою,  яка  її подає, до Київського апеляційного господарського суду.

                   Заява про апеляційне оскарження постанови подається протягом десяти днів з дня складання постанови в повному обсязі, відповідно до ст. 163 Кодексу адміністративного судочинства України.

                   Апеляційна скарга на постанову подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

          На підставі ч. 3 ст. 160 КАС України, в судовому засіданні 20.07.06 р. проголошено тільки в ступну та резолютивну частини постанови.

          Постанова суду в повному обсязі виготовлена 25.07.06 р.    

         Суддя                                                                               Ю.М.Бобров                             

Дата ухвалення рішення20.07.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу50374
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/196а

Постанова від 18.07.2007

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

Ухвала від 18.05.2007

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

Постанова від 20.07.2006

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні