Ухвала
від 14.05.2013 по справі 214/3480/13-к
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/3480/13-к

1-кс/214/348/13

У Х В А Л А

іменем України

14 травня 2013 року Сакаганський районний суд м. Кривого Рогу у складі:

головуючого - слідчого судді Прасолова В.М.

при секретарі - Горбуновій Л.С.

за участю - слідчого Холобка Д.В.

розглянувши клопотання слідчого СВ Саксаганського РВ КМУ ГУМВС України в Дніпропетровській області старшого лейтенанта міліції Холобка Дмитра Володимировича по кримінальному провадженню № 12013040750001130 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.191 ч.1 КК України, погоджене прокурором Роденко О.О., про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Клопотання обґрунтовано тим, що між відділом освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради та ТОВ «Ремонт - плюс» відповідно до плану проведення закупівель за державні кошти за 2012 рік по відділу освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради було укладено договір № 11 від 20.08.2013 року. Відповідно до договору до закладів освіти підпорядкованих відділу освіти було поставлено електричні плити на суму 80 000 гривень.

Встановлено, що посадові особи ТОВ «Ремонт плюс», юридична адреса якого м. Кривий Ріг, вулиця Мелешкіна, 14а, кімната 811, р/р 26001060431441 в ПАТ КБ «Приват банк», м. Кривий Ріг, МФО 305750 ЗКПО 37215351, в особі директора ОСОБА_2 відповідно до умов договору бере на себе зобов'язання забезпечити поставку товарів якість яких відповідає умовам ГОСТів та ТУ у строки, встановлені цим Договором. Відповідно до специфікації до договору № 11 від 20.08.2012 року ТОВ «Ремонт - плюс» здійснило поставку електричної плити 4-х камфорної без духової шафи марки «ПЕ - 4» в кількості 2 штук, електричної плити 6-ти камфорної без духової шафи марки «ПЕД - 6» в кількості 1 штуки, поставку електричної плити 6-ти камфорної з духовою шафою марки «ПЕД - 6» в кількості 2 штук. Вартість яких складає відповідно до специфікації 9 000 грн., 18 000 грн., 22 000 грн., за кожен пункт відповідно. В специфікації, технічних паспортах, сертифікату якості наданих директором ТОВ «Ремонт - плюс» ОСОБА_2 значиться, що виробником електричних плит є ПП «Майстер - 1» м. Київ, вулиця Ромена Ролана, 7-б, код 31955805.

Судом встановлено, що під час допиту представника ПП «Майстер-1» електромонтажника - налагоджувальника ОСОБА_3 стало відомо, що жодних фінансово - господарських відносин між ПП «Майстер - 1» та ТОВ «Ремонт - плюс» ніколи не було. Крім того, під час огляду плит ОСОБА_3 пояснив, що плити які встановлено в закладах освіти не їхнього виробництва, та не відповідають технічним характеристикам, що їх вартість значно нижча аніж плити виробництва ПП «Майстер - 1».

Під час розслідування періодично надавались письмові запити на отримання копій документів про проведення процедури закупівлі товарів за бюджетні кошти відділом освіти виконкому, але строки надання відповіді на них штучно затягувались, відповіді надаються не в повному обсязі, що суттєво ускладнює проведення досудового розслідування, виникають певні складнощі в проведенні слідчих дій, що не відповідає вимогам ст. 7, 28 КПК України.

В результаті чого у відповідь на черговий повторний запит від 29 квітня 2013 року про отримання копій документів було надано відповідь (яка складається з ксерокопій трьох аркушів) від 30.04.2013 року № 10/32 - 1498, протокол засідання робочої групи відділу освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради для здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти без застосування тендерних процедур, в якому значиться, що комісія вирішила знищити документи, а саме цінові пропозиції учасників закупівлі, протоколи засідань робочої групи відділу освіти тощо) за 2012 рік, хоча строк їй зберігання є 3 троки після чого вони зберігаються в архіві виконкому. Підстав для знищення на теперішній час встановлено не було.

Таким чином існують наявні ґрунтовні підстави вважати, що посадові особи централізованої бухгалтерії відділу освіти штучно створюють умови для позбавлення можливості отримання необхідної документації для проведення якісного досудового розслідування.

Крім того було встановлено, що протокол засідання робочої групи містить дату складання 29 грудня 2012 року, що було днем неділі - субота, тобто вихідний день, що свідчить про те, що протокол було складено нещодавно, та в ньому було зазначено дату складання - 29 грудня 2012 року. Це буде можливо довести в ході вивчення табелів обліку робочого часу відділу освіти за грудень 2012 року. Існують підстави вважати, що в табелях виходу на роботу не значиться той факт, що особи, які приймали участь в засідання робочої комісії відділу освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради для здійснення закупівлі товарів, робіт та послуг за державні кошти без застосування тендерних процедур. В результаті отримання записів які значаться в табелях виходу на роботу можливе їх використання в якості речового доказу причетності посадових осіб до вчинення кримінального правопорушення. Таким чином працівники відділу освіти перешкоджають проведенню розслідування та притягненню винних в особі директора ТОВ "Ремонт - плюс" ОСОБА_2 до відповідальності. В порушення інструкції з діловодства посадовими особами централізованої бухгалтерії в проміжок часу з від 04.04.2013 року по 30.04.2013 року було надруковано протокол в якому було зазначену дату складання 29.12.2013 р., що був святковим днем. В табелях виходу на роботу наявні відомості, що ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 не виходили на роботу, та не могли відповідно проводити засідання робочої групи відділу освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради для здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти без застосування тендерних послуг, де було вирішено знищити наступні документи - цінові пропозиції учасників закупівлі, засідань робочої групи відділу освіти за 2012 рік. У слідства є підстави вважати, що з технічних причин дану документацію можливо не знищено або знищено не повністю, до того ж в персональних комп'ютерах, на жорстких дисках бухгалтерії повинні зберігатись програмні файли які містять відомості які зазначено в переліченій документації. Навіть в разі їх видалення з оперативної пам'яті їх дублікати технічно можливо відновити з жорстоко диску за допомогою спеціаліста в даній галузі.

З метою відшукання доказів в кримінальному провадженні, а саме програмного файлу, який знаходиться в одному з персональних робочих комп'ютерів централізованої бухгалтерії відділу освіти, та який було видалено з оперативної пам'яті та не видалено з жорсткого диску комп'ютера, який містить інформацію про протокол з позначенням дати створення 29.12.2012 року, та містить інформацію про дату його створення та дату видалення, існує крайня необхідність в проведенні обшуку в приміщенні централізованої бухгалтерії відділу освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради.

Крім того проведення обшуку необхідно для відшукання доказів, а саме документів про проведення процедури закупівель товарів за бюджетні кошти за 2012 рік, які можливо ще на теперішній час не були знищені, тому як достовірно відомо, з показань директорів навчальних закладів, що вся документація щодо проведення закупівель товарів за бюджетні кошти за 2012 рік зберігається в централізованій бухгалтерії відділу освіти. Знищення документів свідчить про те, що в діях посадових осіб відділу освіти є порушення проведення процедури здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти без застосування тендерних процедур.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав.

Вислухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, суд приходить до висновку, що у задоволенні клопотання належить відмовити з наступних підстав.

У порушення вимог п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, з клопотання не вбачається відомості про те, які саме речі, документи або особи планується відшукати в приміщенні централізованої бухгалтерії відділу освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради, що знаходиться за адресою: м. Кривий Ріг, вулиця Космонавтів будинок № 43.

У порушення вимог п. 4 ч. 5 ст. 234 КПК України, в клопотанні не наведено достатньо підстав вважати, що відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному приміщенні.

Тому суд вважає, що в судовому засіданні не встановлено достатніх підстав для надання дозволу щодо проведення обшуку в приміщенні централізованої бухгалтерії відділу освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради, що знаходиться за адресою: м. Кривий Ріг, вулиця Космонавтів будинок № 43.

Керуючись ст.ст. 110, 234, 235 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Відмовити слідчому СВ Саксаганського РВ КМУ ГУМВС України в Дніпропетровській області Холобку Дмитру Володимировичу у задоволенні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку в приміщенні централізованої бухгалтерії відділу освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради, що знаходиться за адресою: м. Кривий Ріг, вулиця Космонавтів будинок № 43.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя : Прасолов В.М.

Дата ухвалення рішення14.05.2013
Оприлюднено19.09.2016
Номер документу50378221
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —214/3480/13-к

Ухвала від 14.05.2013

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Прасолов В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні